Vertailussa Jyväskylän Omenahotelli ja Sokos Hotel Alexandra

Onko järkeä verrata budjettihotellia ja keskihintaista hotellia keskenään? Ei ehkä yleensä, mutta kun kyseessä on Jyväskylässä sijaitsevat Omenahotelli ja Original Sokos Hotel Alexandra, vertailu onkin ihan ymmärrettävää: toisessa nimittäin maksat 90 euroa enemmän lähestulkoon tyhjästä.

Vietimme Jyväskylässä elokuisen viikonlopun siskoni ja hänen miehensä kanssa, ja koska emme halunneet maksaa lähes 350 euroa kahdesta hotelliyöstä, päätimme yöpyä ensimmäisen yön pihistellen ja toisen yön panostaen. En ollut aikaisemmin yöpynyt Omenahotelleissa, joten ajattelin budjettitason hotellihuoneen olevan ankea ja hyvin pelkistetty, ja Sokos Hotelin taas olevan aikaisempien kokemuksieni mukaan luotettavaa keskitason mukavuutta. Olin väärässä molemmissa.

image

image

Minun ei ollut tarkoitus kirjoittaa kummastakaan hotellista, joten valitettavasti en ottanut Omenasta lainkaan kuvia (voit käydä katsomassa kuvat Omenahotellien sivuilta). Postauksen kuvat ovat satunnaisia otoksia Jyväskylän viikonlopustamme.

Huoneet

Omena – Jyväskylän Omenahotellin huone oli juuri sellainen kuin olin kuvissa nähnyt Omenan huoneiden olevan: tylsähkö, mutta huoneessa oli kuitenkin meille kaikki tarpeellinen. Varustukseen kuuluu vedenkeitin, kahvia ja teetä, jääkaappi, mikroaaltouuni, hiustenkuivaaja ja suuri tv.

Käsipyyhkeitä ei ollut, mutta tarvittaessa olisi ollut mahdollista käyttää huoneessa olleita varakylpypyyhkeitä. Kylpyhuone muistutti hieman laivan vessaa, mutta kyllä se asiansa ajoi. Saippua oli käyttökelvoton 3-in-1, eli saman tuotteen pitäisi toimia shampoona, hoitoaineena ja saippuana. Eli omat tuotteet tuli tarpeeseen.

image

image

Sokos – Olin lievästi sanoen pettynyt astuessani Original Sokos Hotel Alexanderin huoneeseen (kuvassa yllä), sillä se oli pikaisen päivityksen tarpeessa. Meidän huone nimittäin näytti samalta kuin ne tylsät ja persoonattomat hotellihuoneet, joita kävimme katsomassa luokan kanssa opiskellessani hotellialaa vuosituhannen alussa – eli ei todellakaan sellaiselta, mistä voisi pyytää lähemmäs 200 euroa yöltä.

Kylpyhuone sentään vaikutti huonetta uudemmalta ja kulumisen jälkiä näkyi vähemmän. Varustus oli Omenaa kattavampi, sillä pienissä kerta-annospakkauksissa oli kylpysaippuaa ja vartalovoidetta – monikäyttöinen saippua oli annostelijassa seinässä. Pyyhkeet oli niin kuin pitikin: kaksi käsipyyhettä, kaksi kylpypyyhettä ja lattiapyyhe.

imageNämä herkut kyllä maistui tässäkin huoneessa!

Imeisestikin kaikissa huoneissa on kylpyhuoneen ja huoneen välissä olevassa seinässä ympyrän muotoinen ikkuna, josta huoneessa oleva voi halutessaan katsella vessassa asioivaa. Muuta käyttötarkoitusta en nimittäin tuolle tirkistelyaukolle keksi. Ja samaisen ikkunan ansiosta matkakumppanin öinen vessareissu herättää suurella todennäköisyydellä, sillä kylpyhuoneen kirkas valo valaisee ikkuna-aukon kautta myös koko huoneen.

Tv oli pienempi kuin Omenahotellissa, ja ulkomaalaisen matkakumppanin pettymykseksi kansainväliset kanavat eivät näkyneet. Omenassa näkyi BBC, täällä ei! Sängyssä oli kahdet tyynyt, mutta sänky itsessään oli pehmeämpi kuin Omenassa – ei hyvä.

image

image

Sijainti

Hotellien sijainnilla ei ole juurikaan eroa, sillä ne sijaitsevat rinnakkaisilla kaduilla: Sokos Hotel juna-aseman vieressä Hannikaisenkadulla, ja Omenahotelli sen takana Vapaudenkadulla. Hyvä ja keskeinen sijainti siis molemmilla!

Palvelut

Omena – Hotellissa ei ole minkäänlaista henkilökuntaa paikan päällä. Huoneen avainkoodi tulee sähköpostiin, ja sillä pääsee hotelliin ja huoneeseen sisälle tulopäivänä klo 16.00 alkaen, ja lähtöpäivään klo 12.00 saakka. Huoneen seinällä on maksullinen numero, mihin voi tarvittaessa soittaa.

Simppeli aamiainen on mahdollista varata etukäteen 5,10 euron lisämaksulla, ja se on saatavilla läheisen juna-aseman Picnicissä. Me emme varanneet sitä, vaan kävimme Wilhelmiinan Konditoriassa (kuvassa). Tuli kalliimmaksi, mutta emme olleet edes ajatelleet Omenahotellilla olleen aamiaismahdollisuutta.

image

image

Sokos – Kattava aamiaisbuffet kuului huonehintaan. Ohrapuuro oli aivan superhyvää, ja sitä piti santsata vaikka vatsaan ei olisi välttämättä mahtunutkaan. Thomas kaipaili Radissonin munanpaistajaa, sillä suurissa määrissä tehty kokkeli ei vaan vedä vertoja omien mieltymysten mukaan paistetulle munakkaalle. Lohi oli kuulemma luokattoman huonoa, ja jäi häneltä syömättä.

Kaiken kaikkiaan Alexandran aamiaisbuffet oli keskinkertainen, mutta iso plussa siitä, että sunnuntaiaamuna yhdeksän maissa aamiaishuoneessa ei ollut lainkaan ruuhkaa.

image

image

Hinta

Elokuussa 2016 yö Jyväskylän Omenahotellissa maksoi perjantaista lauantaihin 77 euroa. Seuraava yö, lauantaista sunnuntaihin, maksoi Original Sokos Hotel Alexandrassa 168 euroa. Yöhinnaltaan Alexandra oli siis 91 euroa Omenahotellia kalliimpi, enkä näe minkäänlaisia perusteita noin suurelle hintaerolle, sillä hotellien tasossa ei ollut juurikaan eroa – siitäkään huolimatta, että toinen on budjettimajoitus ja toisen pitäisi mukamas olla neljän tähden hotelli.

Palvelu Alexandrassa oli kieltämättä hyvää, vaikkakin sanottuani vastaanottoon kansainvälisten kanavien puutteesta, oli vastaus vain “onpas kummaa, kyllähän ne yleensä muissakin hotelleissa näkyy”. No niinpä! Kommentoin myös hotellin kuluneisuudesta ja huoneiden vanhuudesta, ja kuulemma piakkoin on alkamassa Alexanderissa mittava huoneiden remontointi.

No, se ei meitä lohduta, sillä maksoimme tuosta ankeasta huoneesta hinnan, jonka mielestämme voisi pyytää vasta sitten, kun huone on päivitetty nykypäivään. Seuraavalla kerralla yövyn ennemmin samalla rahalla kaksi yötä Omenahotellissa kuin yhden yön Sokos Hotelissa.

 

Oletko yöpynyt Omenahotellissa? Kumman näistä hotelleista sinä valitsisit?

20 comments
  1. On todellakin. Vaikka olen Omenoistakin kuullut negatiivista, niin ainakin tämä Jyväskylän hotla oli kaikkea mitä lupasikin, eikä aiheuttanut minkäänlaista pettymystä kun en mitään enempää odottanutkaan. Toisin oli sitten Alexandran kanssa…

 1. Tarkoitin siis äskeisessä viestissä Sokos Hotel Presidenttiä :). Kampin Radisson Blue hotelli taas on aivan omaa luokkaansa. Siellä saa todella rahoilleen vastinetta, vaikka jo alunpitäen hieman kalliimpi onkin.

  1. Parissa Radissonissa yöpyneenä olen samaa mieltä, että niissä tosiaankin saa rahoilleen vastinetta! Radisson onkin nykyään mun suosikkihotelliketju :)

 2. Minulla on myös samanlaisia kokemuksia useastakin Sokos Hotel -ketjun Original hotellista. Viimeksi toissa viikolla majoituin kaksi yötä Helsingissä Sokos Hotel Kampissa ja lähitessä oli pakko mainita respassa, että huone oli aivan luokattoman huonossa kunnossa. Niin vanha ja raihnainen, erityisesti kylpyhuone, että välillä kirjaimellisesti pidättelin itkua. Onnekseni en maksa noita yöpymisiä omasta pussistani, mutta harmikseni en voi silloin myöskään kovin paljoa vaikuttaa hotellivalintaan. Kampin hotellissa oli muuten myös remontti parhaillaan menossa ja silti vanhoista huoneista ja remontin keskellä majoittumisesta joutui maksamaan ihan täyden hinnan!

  1. Mäkin olen yöpynyt Presidentissä työmatkalla viime vuoden helmikuussa. Muistelin olleeni ihan tyytyväinen superior-huoneeseeni, mutta silloin kirjoitettu blogipostaus kertookin muuta http://www.rantapallo.fi/murumou/sokos-hotel-presidentti/ :D Juu, tämä todistaa vaan lisää sitä, että kyllä nämä Sokokset taitaa olla mun osalta nyt koettu. Ja erityisen noloa on näyttää näitä Suomen suurimman hotelliketjun ankeita hotelleja ulkomaalaiselle kumppanilleni. Tallinnassa menimme Sokos Hotel Virun yhteydessä olevaan KGB-museoon, ja hotellin aulaa katsellessaan hän tokaisi “mä en muuten sitten halua enää näissä Sokoksissa yöpyä!”. Enkä voi syyttää häntä mielipiteestään :D

 3. Olen yöpynyt molemmissa ja olen samaa mieltä. Alexandran remontti on näköjään venynyt tai sitten siitä on puhuttu pitkään.. Ekalla kerralla ei OK huone haitannut, koska hinta oli silloin halpa erikoisalennuksen takia, mutta toisen kalliimman vierailun jälkeen vaihdoinkin takaisin Omenaan. Tosin kaikki muut (yöpynyt/vieraillut varmaankin jokaisessa) hotellit Jyväskylässä ovat ihan kelpoja. Yöpuu on astetta tunnelmallisempi.

  1. Yöpuu näyttää kyllä kivalta! Oiskohan sitten ollut niin, että tuolle yölle se oli täynnä, sillä kun alustavasti katsoin hotels.comista Jyväskylän hotelleja, ei sitä näkynyt hakutuloksissa. Muutenkin muistan ihmetelleeni, että eikö Jyväskylän kokoisessa kaupungissa ole muita kuin ketjuhotelleja, sillä haaveilin just tuollaisesta boutique-majoituksesta. Ja kun sisko sitten ilmoitti varanneensa meillekin huoneen Alexandrasta, en pistänyt vastaan kun ei ollut mitään parempaakaan tiedossa. No, nytpä tiedän paremmin :D

 4. Ou mai ja gaad mikä hinta! Suomi on kyllä mahtava maa. Meistä ei ole budjettihotelleihin ja voitkin varmaan lukea meikäläisen postauksista, ettei Suomessa tule paljoa lomailtua. Miksiköhän ? 😉

  1. No tällaisilla hinnoilla ei kyllä kannusteta kotimaanmatkailuun! Ja se on ihan ymmärrettävää, että lomalla ei haluaisi budjettimajoitusta, mutta jos siinä tapauksessa joutuu latomaan tiskiin usemman satalappusen yöstä, niin kyllähän sitä sitten mieluummin vie ne eurot johonkin muuhun maahan.

 5. Ohhoh, miten tuo Alexandra on voinut olla noin kallis?! Se onkin aika aikansa elänyt, suurin osa Jkylässä yöoyvistä taitaa valita esim. Solon Lutakosta. Itse olen ollut Jyväskylässä hotellissa yötä kerran, hääyön vietimme Yöpuussa. Hih. Oli hauska törmätä, kirjoitinkin omaan blogiin etten ollut saada sanaa suustani kun sinut näin!

  1. Niin oli ihana törmätä! :) Joo, järkyttävän kallis se oli… Mutta taisi olla ihan listahinta, varattu suoraan hotellista ja ei edes saatu ruhtinaallista 9 euron S-etukorttialennusta kun eihän mulla mitään kortteja ole :D No, jos joskus vielä Jyväskylään päädyn, niin valitsen kyllä hotelliksi jonkun muun…

 6. “Onko järkeä verrata budjettihotellia ja keskihintaista hotellia keskenään?” Ehdottomasti on. Kokemuksesi näiden olemattomista tasoeroista ei ole omasta näkökulmastani mitenkään tavaton, sillä itse olen tehnyt tällaista vertailua jo vuosia. Sen tuotoksena yövynkin hyvin usein ns. budjettihotelleissa, koska kokemus on osoittanut, että valitettavasti hintalisä ei hyvin usein tuo asiakkaalle yhtään mitään lisää. Eri asia ovat sitten jotkut viiden tähden hotellit – niiden vertaaminen budjettihotelleihin ei ole mielekästä. Mutta keskitason hotelleilla ja Omenahotellin kaltaisilla budjettivaihtoehdoilla ei oikeasti usein ole mitään eroa, tai ero voi olla kirkkaasti sen halvemman vaihtoehdon hyväksi. Tulee välillä mieleen, että ehkä näissäkin vain pätee se perinteinen “Se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa”.

  1. Oikeassa olet: tarkemmin ajateltuna budjettihotellin ja keskihintaisen hotellin vertailu on kuin onkin järkevää! :D Mulla meni tämän kokemuksen jälkeen kokonaan maku Sokos Hotelleihin, sillä ainakin tässä tapauksessa niiden hinnottelussa ei ollut mitään järkeä. Tulevaisuudessa tulen Suomen reissuilla menemään Omenoihin, tai sitten kärkyn tarjouksia parempiin hotelleihin. Esimerkiksi Helsingin Radisson Blu Aleksanterissa meidän yö maksoi 139 euroa, ja se oli kaikin puolin niin positiivinen yöpyminen, että kortin vinguttaminen lähtiessä ei tuntunut missään. Kyllä mä maksan mitä pyydetään, jos vaan saan riittävästi vastinetta :)
   Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että muillakin on samanlaisia (positiivisia) kokemuksia halppismajoituksista!

 7. Olipa mielenkiintoinen postaus. Alexandrasta muistan kuulleeni remonttihuhuja, joten kaivattu päivitys on ilmeisesti tulossa. Itse Jyväskylässä majoitus aina Yöpuuhun tai Paviljonkeen. Molemmissa erinomainen aamiainen, loistava palvelu ja muutenkin luonnetta.

  1. Ilmeisesti tosiaankin nyt syyskuussa pitäisi Alexandran remontin alkaa. Ihmetyttää vaan se, että a) remonttia ei ole tehty aikaisemmin ja b) kuluneisuus ja huoneen ankeus ei näy huonehinnassa. Mulle olisi ihan ok maksaa palveluista ja aamiaisesta pari-kolmekymppiä enemmän Omenan hintaan verrattuna kun taso muuten on kuitenkin suht sama, mutta että 90 euroa?! Mekään ei vaivauduttu ottamaan etukäteen enempää selkoa hotellin tasosta, sillä ajattelin Sokos Hotellien olevan suurinpiirtein samantasoisia ja aikaisempien kokemusten mukaan ne ovat olleet ihan ok. Jos joskus vielä Jyväskylään päädyn, niin pitää pitää mielessä Yöpuu ja Paviljonki!

   1. Ihan totta, että 90 euroa on aivan älytön lisähinta tasoeroon nähden. Paviljonki ja Yöpuu ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta tosiaan ihastuttavia molemmat. Yöpuukin tosin alkaa kaivata huoneisiin päivitystä.

    1. Etenkin tuo Yöpuu alkoi kyllä harmittaa, että ei tajuttu sitä lainkaan :( Mutta ehkä se oli täynnä kun ei näkynyt varaussivustolla… Näyttää nimittäin kuvissa ainakin todella kivalta :)

 8. Onpa kova ero ja luokattoman huonolta tuo buone näyttää tuohon hintaan. :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *