Vapaakaupunki Christiania

Kuulin ensimmäistä kertaa Christianiasta istuessani Minna Canthin lukion ruotsinluokassa tavaamassa Helt okej! -kirjan kappaletta tästä Kööpenhaminan kuuluisasta vapaakaupungista. En ole varma, kuinka paljon tekstistä ymmärsin, mutta mieleen jäi se, että paikka on jotain erikoista – vaikka tuskinpa oppikirjassa kerrottiin täyttä totuutta siitä, minkä vuoksi alueella käy vuosittain satoja tuhansia ihmisiä, jotka eivät itse kaupungin asukkaisiin kuulu. Jälkeenpäin ajateltuna ruotsinkirjan kappaleen aihe oli hieman outo, mutta ehkäpä kirjan kirjoittajat ovat 70-luvun nuoria, jolloin hippiliikkeen perustama vapaakaupunki Christiania oli varmasti yksi tuon ajan kuumista puheenaiheista.

Kun muutin Kööpenhaminaan viime syksynä, oli Christiania yksi niistä paikoista, jotka halusin nähdä. Minun viaton ehdotus eräänä marraskuisena päivänä Christianissa käymisestä sai täystyrmäyksen Thomakselta: se on vaarallinen paikka, sinne ei ole mitään asiaa, lupaa että et mene sinne! Ylisuojelua? En tiedä, eikä minulla ollut mitään mielenkiintoa ottaa siitä selvää, sen verran painokkaasti oli Thomas vannottanut minua menemästä Christianiaan.

Haluaisitko sinä tänne? Kuva Wikipedia
Haluaisitko sinä tänne? Kuva Wikipedia

Christiania on Kööpenhaminan keskustassa sijaitseva vapaakaupungiksi julistautunut alue. Joukko talonvaltaajia ja hippejä otti tämä entisen kasarmialueen haltuunsa vuonna 1971. Sittemmin paikka on tullut tunnetuksi anarkistien, taiteilijoiden ja huumeidenkäyttäjien tyyssijana. 36 hehtaarin laajuisessa Christianiassa vierailee vuosittain noin miljoona turistia.

Kovat huumeet ovat kaupunginosassa periaatteessa kiellettyjä, mutta kannabista kaupataan ja käytetään vapaasti. Huumekauppaa käydään etenkin kuululla Pusher Streetillä, jossa valokuvaaminen ei ole sallittua. Myös yksityisautoilu vapaakaupungissa on kielletty. Alueella järjestetään usein konsertteja ja siellä on paljon kahviloita ja ravintoloita.

Wikipedia

Unohdin Christianian täysin, kunnes pari viikkoa sitten olimme pyöräilemässä ja Thomas kuin ohimennen sanoi “ehkä tänään voimme käydä Christianiassa, koska on aurinkoinen päivä”. Taisimme kuitenkin silloin vain käydä Gråbrødretorvilla oluilla, ja vapaakaupunki Christiania unohtui jälleen.

Eilen olin pyöräilemässä päämäärättömästi ympäri kaupunkia ja päätin mennä kahville Christianshavniin, mutta ajoin epähuomiossa kanava-alueen ohi ja yhtäkkiä näin valokuvista tutunnäköisen portin: Christiania. Otin portista pari kuvaa, ihmisiä tuli ja meni portista jatkuvasti. Epäröin hieman ja Thomaksen varoituksen sanat pyörivät päässäni, mutta sitten polkasin pyörääni vauhtia ja sujahdin portista sisään. Eikös Thomas sanonutkin, että aurinkoisena päivänä siellä on enemmän porukkaa ja siksi turvallisempaa?

image

Ja porukkaa siellä todellakin oli, pilvin pimein. Tuo ylempänä oleva Wikipediasta napattu kuva ei ole sitä, miltä alue näyttää aurinkoisena päivänä kun kaduilla on ihmisiä niin paljon, että ei mahdu kunnolla kulkemaan. Kun musiikki ja puheensorina täyttää korvat, baareissa istuu iloisia ihmisiä Christiania-olutpullot tai viinilasit edessään, nurmialueilla ja penkeillä istuskelee nuoria, lapsia, keski-ikäisiä, vanhuksia.

Ja sitten se iskee vastaan: se haju. Nuori tyttö kaivaa Louis Vuittoniaan ja alkaa kääriä sätkää. Trendikkäästi pukeutunt kundi tervehtii iloisesti ystäviään sätkä kädessään. Vanhempi herrasmies kalliissa vaatteissaan pussaa onnellisena naisseuralaistaan poskelle, molemmilla suuret jointit sormien välissä. Joku työntää lastenvaunuja. Lapsi juoksee ilosta kiljuen Pusher Streetiä pitkin ihmettelemättä yhtään, mitä ovat ne ruskeat palat, mitä kioskin luukuilla myydään. Laiha mies istuu penkillä kalmankalpeana, kaukaisuuteen tuijottaen. Joku makaa nurmella viltin alla sammuneena.

image
image

Alue on suurempi kuin olin kuvitellut, ja se sijaitsee idyllisesti veden äärellä. Ylempänä kukkulalla on paljon nuoria istumassa nauttimassa auringonpaisteesta, ystäviensä seurasta, oluesta – ja sätkistään. Sieltä näkee baarialueen ja esiintymislavan, jossa järjestetään kesäisin lukuisia konsertteja.

Olo on jotenkin absurdi: olin yrittänyt mennä trendikkääseen Christianshavniin istumaan terassille juomaan lattea, mutta olinkin päätynyt aivan erilaiseen maailmaan. Maailmaan, joka on ollut lähes keskellä Kööpenhaminaa yli 40 vuotta, eläen omien sääntöjensä mukaista, hyväksyttyä mutta silti osittain laitonta elämäänsä.

Huumeet ovat yhtä laittomia Christianiassa kuin ne ovat muuallakin Tanskassa. Christianian asukkaat (joita on Christianian omien nettisivujen mukaan nykyään noin 650 aikuista ja 200 lasta) päättivät aikoinaan, että kannabis on ainoa huume, jota alueella saa myydä, ja sitä saa myydä vain christianitit, eli christianialaiset. Tämä toimikin pitkään, kunnes järjestäytynyt huumekauppa valtasi Christianian, eivätkä asukkaat mahtaneet asialle mitään. Tämä on huonontanut vapaakaupungin mainetta ja etenkin aiheuttanut entistä enemmän skismaa Christianian ja päättäjien välille.

image
image

image

Green Light Districtillä eli Pusher Streetillä valokuvaaminen on kielletty, mutta en kaivanut kameraani esille edes tämän kadunpätkän ulkopuolella, joten ainoat kuvani ovat otettu porttien ulkopuolelta. Jos haluat käydä tutustumassa Christianian vapaakaupunkiin, tee se aurinkoisena kesäpäivänä, ja jätä paikka sikseen synkkinä talvipäivinä ja pimeinä iltoina.

Christianshavnissa ollessasi löydät Christianiaan helposti jopa ilman karttaa vain seuraamalla kauas näkyvää Vapahtajan kirkon tornia: vapaakaupunki Christiania sijaitsee aivan sen lähettyvillä. Vitsaillaan, että torni näyttää aivan jointilta, joten Christianiaa etsivien on helppo löytää perille.

Lue myös: Kööpenhamina-opas

48 comments
 1. Sulla on kyllä jäänyt niin erilaisempi mielikuva näköjään paikasta ku multa :D Poikakaverin kans viime vuonna käytiin siellä ja harmiteltiin että ei ollu telttaa mukana että oltais jääty yöksi. Poikakaveri on ruotsista ja käyny kööpenhaminassa useampaankin otteeseen ja koskaan kukaan ei oo sanonu että pitäis pelätä christianiaa. Siellä istuskeltiin rannalla ja juotiin olutta ja otettiin aurinkoa muiden skandien kanssa. Ainoa mikä häiritsi oli se, että ranta oli myös jonkin asteen nudistiranta :D Mutta ei tosiaan oo mun mielestä tuossa paikassa mitään pelättävää. Mieluummin pelkään kulkea Suomessa tavallisella kaupungilla pimeällä.

 2. Itse kävin paikan päällä sateisena kevätpäivänä muutama vuosi sitten ja täytyy myöntää, ettei tullut mieleenkään pelätä. Kamerankäyttöä tiesin pääkadulla välttää, mutta muuten paikka tuntui ihan leppoisalta. Varsinkin hieman syrjemmältä löytyi mielikuvituksellisia ja tunnelmallisia taloja ja puutarhoja. Pimeän aikaan fiilis voi tosin olla aika erilainen?
  Tämän kevään Kalifornia/Meksiko/Kuuba/Barcelona-reissulla huomasi muuten miten tuo mainitsemasi tuoksu tuntuu olevan nykyään jo lähes kaikkialla. Kaliforniaan muuttanut ystäväni kertoi, miten hän huomaa jos joku polttaa tupakkaa (koska se on siellä niin harvinaista), mutta ei enää kiinnitä mitään huomiota siihen, että joku polttaa pilveä. Meksikossa taas joku naapureista aloitti aina päivän pössyttelemällä, siinä oli tällaiselle ei-käyttäjälle mukava aamuherätys… Ei.

  1. Oho, Kaliforniassa pilvi niin yleistä, että siihen hajuun ei edes kiinnitä huomiota!? Mä edelleenkin nyrpistelen nenääni sille hajulle, en ole niin usein joutunut sitä haistelemaan :D Ei ole kovin miellyttävä tuoksu, joten herääminen siihen ei varmastikaan ole se paras tapa aloittaa aamu.

   1. Kaliforniassa marihuana on lääketieteellisessä käytossä laillista ja käytännossä reseptin saa halutessaan todella helposti. Seuraavaksi äänestysvuorossa on sen laillistaminen kokonaan (niin kuin muutamat osavaltiot ovat jo tehneetkin). Marihuana tuoksuu usein kaduilla ja konserteissa ja taitaapa joku meidänkin naapureista sitä poltella kuistillaan. Minä totuin tuoksuun asuessani aikanaan Amsterdamissa, mutta ei se vieläkään lemppareihin kuulu. Minullakin on muuten sellainen mielikuva, että olisin lukenut Christianiasta ruotsin kirjasta :).

    1. En ole perehtynyt marihuanan hyötyihin ja haittoihin, mutta ihan pelkän hajuhaitan perusteella toivoisin, että sitä ei sen enempää laillistettaisi. Mä kun en ole siihen hajuun tottunut edes tässä kahden vuoden Köpiksessä asumisen aikana… Veikkaan, että juuri Christianian ansiosta Köpiksessä pilvi haisee siellä täällä, ja se ei todellakaan ole mikään miellyttävä haju. Erityisesti se häiritsee näin kesällä kun haluaisi nukkua ikkunat auki, mutta naapurista leijailee joka ilta se ällöttävän imelä lemu. Ihan sama muuten, että mitä siellä (ja kaduilla) poltellaan, jos se olisi vaikka täysin tuoksutonta :D

 3. Ehdottomasti menen käymään Christianiassa, jos tulee lähdettyä Kööpenhaminaan. Olen täsmälleen samalla kannalla kuin tuolla ylempänä kommentoinut Urbaani viidakkoseikkailijatar: boheemi ja rosoinen viehättävät. :) En ollut edes kuullut, että jotkut pitävät tuota aluetta jotenkin erityisen vaarallisena. Tietysti joka paikassa kannattaa pitää kaupunkilaisjärki matkassa, mutta en minä epäröisi hetkeäkään Christianiin lähtemistä. Kamera ojossa en nyt sentään sinne työntyisi. :)

  1. Linkkasin Veera Biancan kommenttiin vastaukseksi Wikipedian artikkelin Christianiasta, sieltä voit käydä lukemassa miksi aluetta pidetään epämääräisenä – ja jopa vaarallisena. Mutta kuten jo sanottua: paikka on näkemisen arvoinen, mutta edelleenkin suosittelen sitä vain kesäaikaan, tai tapahtumien kuten joulumarkkinoiden aikaan :)

   1. Tottahan toki tiedän, mikä Christiania on ilman Wikipediaakin. :) En vain itse jotain pilvenpolttajia osaa pitää niin kovin vakavana uhkana (olen kuullut eniten vain juttuja nimenomaan jostain pilvityypeistä), vaikka kylläpä siellä varmasti liikkuu paljon hämärämpääkin porukkaa ainakin joihinkin vuorokaudenaikoihin, en epäile yhtään. Kuten kirjoitinkin, en lähtisi sinne kamera ojossa, kun kuvaaminen on vielä kiellettyäkin. Ja kaupunkilaisjärki mukaan = ei tietenkään keskellä yötä heilumaan tuollaisille alueille. :)

    1. Okei :D Mulle tuli yllätyksenä Wikipedian artikkelia lukiessani, että siellä on ihan ammuskeltu ja soluttauduttu piireihin jenkkileffatyyliin. Luulin tyypilliseen sinisilmäiseen tapaani, että pilven poltto ja myyminen olis ainoa rikollisuus mitä siellä tapahtuu, enkä minäkään pitäisi sitä niin pelottavana.

 4. Olipa mielenkiintoinen postaus! Kiinnostus oli vierailla tuolla kun kävin moikkaamassa Köpisläisiä kavereita muutama kesä sitten, mutta heiltä tuli ilmoitus että ‘jos tonne meet ja varsinin valokuvan nappaat, niin sinne jäät’. Jätin sitten menemättä :D

  1. Heh, näiden kommenttien (ja mun kokemusten) perusteella turistit ihmettelee mitä pelottavaa siellä muka on ja kööpenhaminalaiset pelottelee turisteja :D Mutta jos lukee englanninkielistä Wikipedia-artikkelia niin ymmärtää, että köpisläiset tietää paremmin. Ammuskelut ja käsikranaatit ei ole merkki ihan kaikkein turvallisimmasta alueesta.

 5. Hahaa, meilläkin taisi olla Helt Okej kirjat Klassikassa. :D Valitettavasti tuo ruotsi alkaa jo ruostua niin paljon ettei sitä edes pysty käyttämään.

  Mutta asiaan. Tuo Christiania on mielenkiintoinen kohde, mielestäni on mielenkiintoista miten jämptissä, järjestäytyneessä ja pohjoismaisessa yhteiskunnassa tuollainen voi olla olemassa. Hyvällä tavalla siis. Jotenkin en näkisi tuon toimivan Suomessa, sääntöjen luvatussa maassa ;)

  1. Jos olisin lukioaikoina tiennyt, että tulen oikeasti tarvitsemaan ruotsin taitoa myöhemmin, olisin opiskellut huomattavasti tehokkaammin. Silloin se oli aikamoista pakkopullaa…

   Ihana sääntö-Suomi! :D En voisi ikinä kuvitella Suomessa mitään Christianian kaltaista… Tai no, vaikea sitä on oikeastaan kuvitella täälläkään ja sehän siitä tekeekin mielenkiintoisen.

 6. Heh, mekin tuonne menimme pari vuotta sitten Kööpenhaminan matkalla. Ja vieläpä silloin vajaa kolmevuotiaan muksun kanssa alkuillasta. Ei minua tuolla niinkään pelottanut, ei edes lapsen kanssa, mutta täytyy sanoa että miehen valkoinen Peakin takki, ja valkoiset kengät siistien farkkujen kanssa vähän paistoi muun väen seassa.

  Mielestäni ehdottomasti paikka mikä on hyvä nähdä, aikamoinen kontrasti muuhun Köpikseen.

  1. Käydessäni siellä pisti silmään useampikin tuollainen todella siististi pukeutunut, joista on olin vähän yllättynyt kun onhan valtaosa siellä vähän “rennommissa” vaatteissa. Mutta sekin kertoo sitä, että siellä todellakin käy porukkaa laidasta laitaan. Joo, onhan se paikka aikamoinen kontrasti ympäristöönsä nähden, ja niinkin keskeisellä paikalla.

 7. Christiania on siistiytynyt viime vuosina huomattavasti, ja ainakin päiväsaikaan alueella voi varmasti liikkua varsin huoletta, tietysti järkeä käyttäen kuten muuallakin. Alueella asuu myös lapsiperheitä ja siellä näkee kaikenikäisiä ja -tyylisiä ihmisiä, sieltä löytyy kasvisruokapaikkoja, erilaisia taidepajoja ja -näyttelyitä, vuosittain suuret joulumyyjäiset, ym. Itse vältän tosin myös mieluiten aluetta täysin, juuri tuon kaikkialla leijuvan hajun, päihtyneiden ihmisten ja valtavan väenpaljouden takia – enkä toisaalta menisi sinne myöskään yksin pimeällä käveleskelemään. Huvittavaa kyllä, myös meillä se on tanskalainen poikaystäväni, joka aina jaksaa varoitella Christianiasta ja muista Kööpenhaminassa piilevistä vaaroista (asumme itse keskustassa, ja täältä katsottuna mm. koko Nørrebro kuuluu monen mielestä vähän “vaarallisiin” alueisiin).

  Kun seuraavan kerran pyöräilet alueella, kannattaa ajaa tai kävellä sitä “vallihaudan” toisella puolella kulkevaa tietä (en oikein osaa selittää, mitä tarkoitan – kartta löytyy täältä: https://goo.gl/maps/8P3E2, ja “tien” nimi taitaa olla Norddyssen-Syddyssen, tai lyhyesti vain “Dyssen”). Alue kuuluu kai virallisesti Christianiaan, mutta on aivan erilainen kuin se kaikkien tuntema, kanavan toisella puolella sijaitseva Christiania. Täällä näkee paljon persoonallisia taloja, hieman villiintyneitä puutarhoja, mehiläistarhoja, hevosia, usein lapsia ulkona leikkimässä, ym. ja tunnelma on kuin jossain pienessä kylässä. Tännekin menisin mieluiten sellaiseen aikaan, jolloin on valoisaa ja liikkeellä myös muita ihmisiä – mutta en kuitenkaan silloin, kun alueella on eniten turisteja ja pilvenpolttajia. Mieluiten ehkä joskus sunnuntaina aamupäivällä tai arki-iltana, jolloin liikkeellä on paljon lenkkeilijöitä ja pyöräilijöitä. :)

  1. Kiitos paljon tuosta vinkistä! Ajoinkin tuon alkupään ohi ja jo se näytti kivalta, mutta en kuitenkaan mennyt tutustumaan alueeseen paremmin. Mutta pitää kyllä käydä seuraavalla kerralla, sen verran kivalta paikalta kuulostaa! :)

 8. Kannattaa muuten pistäytyä samalla reissulla myös Vapahtajan kirkon tornissa, mistä on hienot näköalat Kööpenhaminaan! Ainakin silloin kauniina kesäisenä päivänä, kun ei tarvitse luistella tornin ulkopuolella olevissa portaissa.

  1. Kiitos vinkistä! Siellä on tarkoitus käydä joku kerta, toivon mukaan kesällä kun liukastelu niissä portaissa ei oikein houkuta :)

 9. Olis kyllä korkea aika käydä Kööpenhaminassa (tai Tanskassa ylipäätään:D)! Hyvin kirjoitettu postaus, taas pääsi nojatuolimatkalle mielenkiintoiseen uuteen kohteeseen:)

 10. En voi uskoa, että en ole ollut tuolla. Tiedän, että tykkäisin. Kaikki vapauteen, boheemiuteen, katutaiteeseen, hippeyteen ja sen sellaiseen kiehtoo ja kiinnostaa. Rosoisuus on aina liian kiilloteltua kiinnostavampaa. Pitääkin viimein järkätä itseni tuonna, ja Köpikseen yleensäkin.

  1. Mulla on jotenkin jäänyt tämä kommentti huomaamatta ja vastaamatta, pahoittelut! Kuvailit Christianiaa juuri sellaisena kun se on, joten tykkäisit varmasti :) Eli tänne vaan, tervetuloa!

 11. En ole ikinä käynyt Kööpenhaminassa (pitäisi kyllä!), ja Cristiania kuulostaa paikalta, joka olisi mielenkiintoista nähdä. Mutta en tiedä, uskaltaisinko ainakaan yksin sinne mennä, sillä yleensä pyrin aina reissuissa välttelemään epämääräisiä alueita. Frankfurtissa yövyttiin vahingossa erittäin epämiellyttävällä alueella aseman lähistöllä ja siellä nähtiinkin sitten kaikenlaista hämärää toimintaa.

  1. Todellakin pitäisi käydä Kööpenhaminassa, suosittelen lämpimästi! Kuten muista kommenteista onkin tullut ilmi, ei kovinkaan moni pidä Christianiaa pelottavana paikkana. Taitaa olla vain mun poikaystävä, joka sellaista ajatusta levittää :D Kesäpäivänä paikka on kuin puisto, missä ihmiset ovat pitämässä hauskaa ja kaiken ikäisiä turisteja on todella paljon. Mutta kuten jo mainittua, talvella en ehkä sinne menisi ja tuskin se silloin edes kovin viihtyisä paikka muutenkaan on.

 12. Hauska postaus vähän ristiriitaisia fiilisiä herättävästä kohteesta. Ehkä se on pakko käydä tsekkaamassa, jos jonain päivänä kaupungissa vierailen. Jotenkin hassua, että tällaisia paikkoja yleensä on olemassa :D.

  1. No niinpä, onhan tämä vähän merkillinen paikka! Ja kannattaa todellakin käydä katsomassa jos Kööpenhaminaan olet joskus lähiaikoina tulossa – mä en nimittäin usko, että tämä kylä elää enää toista 40 vuotta, saati edes kymmentä! Tontin arvo on hyvän sijaintinsa vuoksi todella korkea, ja sehän on vallattu kaupungilta. Vaikka kertoo kyllä paljon kööpenhaminalaisten suvaitsevaisuudesta kun kaupunki on periaatteessa lainannut tätä maaplänttiä laittomiin toimiin vuosikaudet :D

 13. Ma kavin tuolla yhtena pilvisena talvipaivana parin kaverin kanssa. Ei tuntunut vaaralliselta vaan taysin mitaansanomattomalta, ankealta ja rumalta paikalta silloin. Ei tajuttu miksi silla on niin iso maine. Varmaan se kesalla sitten heraa eloon!

 14. Mielenkiintoinen postaus! Tällaiset “suljetut” tai jollakin tavalla “kielletyt” alueet kiinnostavat aina. Kööpenhaminassa haluan ehdottomasti vielä joskus käydä ja toivotaan, että kohdalle osuu aurinkoinen päivä, jotta tuollakin uskaltaa käydä pyörähtämässä. :-)

 15. Minäkin kävin siellä aurinkoisena kesäpäivänä (viime kesänä), ja koska siellä oli niin paljon muita turisteja en tuntenut oloa turvattomaksi. Tosi hyvin kuvailit alueen tunnelmaa! Olen ollut joskun muinoin töissä Amsterdamissa ja siellä tosiaan vähän joka puolella leijaili tämä sama kannabiksen imelä haju.

 16. Mä olisin halunnut vierailla Christianiassa Köpiksen reissullamme, mutta päätimme jättää sen seuraavaan kertaa kun aikataulu ei sillä reissulla antanut periksi. Paikka kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta ja sopivan jännittävältä, että se täytyy nähdä omin silmin. Yksin en sinne uskaltaisi mennä, mutta Henkan kanssa kyllä. Ja aurinkoisena päivänä mieluiten.

  Tämä ei liity enää varsinaisesti aiheeseen, mutta pakko mainita että mä olen varmaan nukkunut ruotsin tunnilla (kukapa ei ole..), sillä meilläkin oli kirjana Helt okej! enkä muista lukeneeni mitään Christianiasta. Tai sitten en vaan ymmärtänyt sanaakaan. :D

  1. Mä jo aloin epäillä, että muistinko aivan väärin lukeneeni Christianista ruotsin tunnilla (jostain syystä juuri ruotsin opiskelu ei ole lukiosta päällimmäisenä muistissa). Mutta sitten joku kommentoi Facebookin Ulkosuomalaisten blogit-ryhmässä, että muistaa saman tekstin. Eli ehkä sä vaan olet nukkunut tunnilla just silloin :D

 17. Olen joitakin vuosia sitten vieraillut tuolla, ja en kyllä kokenut tunnelmaa mitenkään pelottavaksi. Siis ei tippaakaan mitään ahdistavaa. Miksi ihmiset pelkäisivät tuolla? Mutta siis, varmasti ihan hyvä tietää mihin on menossa. Voi tulla muuten hieman yllätyksenä, että mikäs paikka se tämä on…?

  ( Tuli mieleen myös Amsterdamin ja Geneven punaisien lyhtyjen alue tuosta hajun kuvailusta. Aona yhtä piritävää : ) )

  1. Näitä kommentteja lukiessani en voi muuta kuin ajatella, että mun poikaystävä todellakin on ylisuojelevainen :D Vaikka kyllä ne huivit naamansa suojaksi laittaneet käsittelijät/myyjät näytti pahemmilta rikollisilta kuin mitä he ehkä oikeasti olivatkaan.

 18. Mulla on muistoja tuosta hajusta ainoastaan Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella ja en voisi sanoa sitä niin miellyttäväksi, että haluaisin kokeilla sellaisten höyryjen keskellä hengailua uudelleen.
  Olisihan tuo mielenkiintoinen alue nähdä, mutta en tiedä itsekään uskaltaisinko välttämättä :D

  1. Se haju tosiaankin on jotain sellaista, mikä aiheuttaa mulle helposti huonovointisuutta, ja vaikka voisinkin mennä tuonne kukkulalle paistattelemaan päivää, en haluaisi sitä hajua haistella. Christiania on mielenkiintoinen alue, ja tuollaisena kauniina päivänä se ei tuntunut mitenkään vaaralliselta. Mutta en mä sinne siltikään yksin välttämättä enää menisi :D

 19. Itse olen visiteerannut paikan päällä elokuussa 2012. Aluksi ihmettelin poikaystäväsi varoituksia – omat kokemukseni paikasta ovat miellyttävät enkä muista tunteneeni itseäni siellä turvattomaksi. Mutta sittenpä tajusin että olenhan tosiaan ollut siellä kauniin kesäpäivänä :D Joka tapauksessa, tykkäsin paikasta kun sivuuttaa ne ylimääräiset hajut. Tarjolla oli pari kiinnostavaa museo-kahvila-yhdistelmää ja toisessa oli mielettömän hieno julistemyymälä alakerrassa! Sieltä onkin hommattu yksi mun piirrosaarteista; vanha vesivärein ja liiduin tehty köpiläisen teatterin mainosjuliste. Minunkin mielestä paikka oli yllättävän iso, tai siis isompi kuin ulospäin näyttää. Eihän siellä kauaa saa aikaa kulumaan, mutta meille se oli passeli kahvistoppipaikka kun oltiin vuokrattu fillarit päiväksi. En muistanutkaan tuota kuvauskieltohommaa ennenkuin nyt mainitsit sen, eipä siis mikään ihme ettei ole tullut muisteltua paikkaa kun ei ole mitään kuviakaan sieltä :D

  1. Mielenkiintoinen paikkahan se on ja varmasti käyn joskus piipahtamassa uudestaan. Vaikka nyt ilmapiiri ei ollut mitenkään vaarallinen, voin kuvitella kuinka se muuttuu syksyn ja talven tullen. Jotain hieman ahdistavaa paikassa kuitenkin oli, ehkä se ajatus siitä, että touhu on kuitenkin laitointa. Mutta eihän se tietenkään pelkkää pössyttelyä ole, onhan siellä esimerkiksi noita mainitsemisiasi museoita ja gallerioita!

 20. Pyöräiltiin lähellä tuolla edellisellä vierailullamme, mutta emme, juttusi perusteella ehkä siis onneksi :-) osuneet juuri noille kulmille, valmistautumattomana ja asiaa sen tarkemmin tuntematta. Hyvä opastus alueeseen, vaikuttaa ainakin siltä!

  1. Voisi tulla pienenä yllätyksenä, jos sinne päätyisi tietämättä paikasta mitään etukäteen :) Mutta paikallisten lisäksi turisteja siellä oli laidasta laitaan, ei vain nuorisoa tai hippejä. Mielenkiintoinen paikka, mutta en laittaisi Kööpenhaminan “must see”-listalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *