Käydyt Unesco-maailmanperintökohteet: Amerikka

Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on listannut kohteita ja alueita, joiden suojelulla koetaan olevan ainutlaatuinen merkitys ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymiselle. Tämä lista, Unescon maailmanperintöluettelo, kattaa tällä hetkellä 1031 kohdetta ympäri maailman.

Matkablogeissa näkee aina silloin tällöin bloggaajien listauksia käydyistä Unesco-kohteista, ja jotkut jopa kerää kohteita (esimerkiksi Globe Called Home -blogin Jenni, katso hänen huikea lista täältä). Vaikka minä en ole kohteita varsinaisesti kerännytkään, luin mielenkiinnolla Unescon maailmanperintöluetteloa ja laskin kuinka monessa kohteessa olen itse käynyt. Osaa en muistanut varmuudella, ja jouduinkin googlettamaan kuvia kohteesta. Olenko minä käynyt tuolla? Vuosien aikana olen käynyt monissa kohteissa tietämättä niiden olevan Unescon listalla, joten helppo tehtävä oman listan kokoaminen ei ollut.

Lopulta sain omalle listalleni hieman epävarmasti 35 kohdetta. Koska muistot todistettavasti haalistuvat, on paras kirjoittaa käydyt kohteet ylös vielä kun useamman vuoden takaisetkin muistaa edes joten kuten. Aloitetaan Amerikan mantereesta, jossa olen varmuudella käynyt kuudessa Unescon maailmanperintökohteessa.

Dominikaaninen tasavalta

image

1. Santo Domingon siirtomaakaupunki (käyty tammikuussa 2014)

Santo Domingo on vanhin eurooppalaisten yhtäjaksoisesti asuttama kaupunki läntisellä pallonpuoliskolla. Sen perusti Kristoffer Kolumbuksen veli Bartolomeo 1400-luvun lopussa. Läntisen pallonpuoliskon ensimmäinen sairaala, linnoitus, katedraali, katu ja luostari rakennettiin tänne. Santo Domingon siirtomaakaupunki vaikutti merkittävästi muiden Karibian ja Amerikan kaupunkien syntyyn.

Kuuba

image

2. Vanha Havanna ja sen linnoitukset (käyty joulukuussa 2012 ja alkuvuodesta 2013)

Espanjalaiset perustivat Havannan vuonna 1519. Nykyään kaupungissa asuu pari miljoonaa asukasta, mutta kaupungin kasvusta huolimatta Vanha Havanna on säilyttänyt muun muassa sen alkuperäiset viisi suurta aukiota. Havanna on arkkitehtuurisesti ja historiallisesti koko Karibian merkittävin kaupunkikeskus.

3. Cienfuegosin historiallinen keskusta (käyty joulukuussa 2012)

Cienfuegosin siirtomaakaupunki perustettiin vuonna 1819 ja siitä tuli sokeriruo’on, kahvin ja tupakan kauppapaikka. Kaupungin historiallinen keskusta lisättiin Unescon maailmanperintökohteisiin vuonna 2005 esimerkkinä espanjalaisesta kaupunkisuunnittelusta Latinalaisessa Amerikassa.

image

4. Trinidad ja Los Ingenioksen laakso (käyty joulukuussa 2012)

Espanjalaisten siirtomaakaupugin Trinidadin kehutaan olevan Kuuban ihastuttavimpia kaupunkeja. Se on perustettu 1500-luvulla, mutta kaupungin upeimmat rakennukset ovat sokerikaupan kukoistusajalta 1700- ja 1800-luvuilta.

5. Viñalesin laakso (käyty joulukuussa 2012)

Kallioiden ympäröimä Viñalesin laakso on karstivajoama, ja se on tunnettu sen perinteisistä tupakkaviljelmistään ja -farmeistaan. Laakso on valittu Unescon maailmanperintölistalle kulttuurimaisemana. Viñales on Kuuban ensimmäinen kansallispuisto.

Yhdysvallat

image

6. Evergladesin kansallispuisto (käyty lokakuussa 2014)

Floridan osavaltiossa sijaitseva Everglades nimettiin kansallispuistoksi vuonna 1934. Puiston vesistön poikkeuksellisen runsaan eläimistön vuoksi alueella elää suuri määrä lintuja ja matelijoita, joista osa on uhanalaisia. Juuri ainutlaatuisen eläin- ja kasvikunnan vuoksi Everglades on nimetty Unescon maailmanperintöluetteloon. Everglades on erityisesti tunnettu alligaattoreistaan.


Keräätkö sinä Unescon maailmanperintökohteita? Missä Amerikan kohteissa olet käynyt?

12 comments
 1. Tämä on yksi lista, jota en suostu enää tikkaamaan, tosissani ainakaan. Mehän aloitimme erilaisten listojen tikkaamisen Traveler’s Century Clubin listalta, jatkoimme YK:n jäsenmailla ja itsenäisillä mailla ja sitten vielä Most Traveled People -listalla. Siinä vaiheessa kun matkaystävämme ehdottivat vielä The Best Traveled People -listaa ja Unescon maailmanperintökohteita, niin totesimme, että emme enää hurahda näihin ja Iranissakin jätimme muutaman parin korttelin päässä olleen kohteen väliin! Mutta jos joku näitä(kin) haluaa tikata, niin tuo Most Traveled People -sivuston lista lienee aika hyvä siihen.

  Ja niin joo, kysymyksesi koski Amerikan kohteita, tässä yksi listamme niistä.

  1. No joo, teillä noita listoja on jo useampi, että en ihmettele jos Unescon kohteita ei enää jaksa lisäksi keräillä. Kiitos noista linkeistä! Grand Canyon, Yosemite ja Vapauden patsas ovat kaikki sellaisia, mitkä haluaisin joskus nähdä – riippumatta Unescon listauksesta.

 2. Hih, meillö ei ole yhtään yhteistä kohdetta. :) Kuuba olisi mulle kyllä varsinainen aarreaitta, mutta sinne on niin vaikea reissata Jenkeistä, että saattaa jäädä myöhemmälle.

  1. Ohoh, aika yllättävää, että yksikään näistä ei osunut samoihin sun kanssa! Suosittelen harkitsemaan Kuubaan menemistä vaikka sitten Meksikon kautta, se on pienen säätämisen arvoinen kohde :)

 3. En itse keräile enkä ole laskenut vaikka voisihan se mielenkiintoista olla. Hyviä vinkkejä listalta kyllä saa. Evergladesissa olen käynyt ja on se kyllä vierailun arvoinen!

  1. Joo, hyviä vinkkejä saa, vaikka kaikki ei kyllä itselle ole ollut mitään vau-elämyksiä. Mutta esimerkiksi Kroatiassa mietittiin minne lähtis autolla, päädyttiin Trogiriin ihan vain sillä perusteella että kai siellä jotain nähtävää on kun se on Unescon listalla. Ja olihan se ihan näkemisen arvoinen paikka! Evergladesin listalla oloa en tiennyt vasta kuin nyt tätä tehdessäni.

 4. Olen joskus miettinyt, että pitäisi käydä noita läpi, mutta homma on kaatunut juuri tuohon, että niitä on niin järjetön määrä läpikäytävänä ja sitten myös tuohon, että tuskin muistaisin enää puoliakaan… mutta hyvä idea käydä läpi juurikin manner kerrallaan :) Blogistani löytyy sinulle haaste tämän Liebster Award -tekstin perästä, haaste ei kuitenkaan ole Liebster Award. http://suurinonni.com/2015/10/15/liebster-award-11-tarinaa-maailmalta/

 5. Hei mun pitäis tehdä myös päivitetty Unesco-lista! Tämä on kyllä ihan huikea keräilyharrastus :D
  Amerikan mantereella en ole koskaan käynyt, mutta kun sinne asti pääsen niin näitäkin pitää lähteä katsastamaan :)

  1. Mua pelottaa, että nyt kun aloin kirjaamaan näitä ylös, niin alan tosissani myös keräämään lisää. Ei siis ole tarkoitus aloittaa kohteiden perässä matkustamista, mutta mistäs sitä koskaan tietää :D Joo, teehän päivitetty lista! Näistä postauksista saa inspiraatiota paremmin kuin siitä tylsästä Unescon omasta listasta :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *