Käydyt Unesco-maailmanperintökohteet: Aasia ja Oseania

Viime viikolla aloitin kirjaamaan ylös niitä Unescon maailmanperintökohteita, joissa olen reissuillani käynyt. Listan tekeminen ei ole kovin helppo homma näin jälkikäteen, kun joissakin kohteissa käymisestä on aikaa jo useita vuosia, eikä tietoa niiden Unesco-statuksesta ole sillä hetkellä välttämättä ollut.

Sain kirjattua käydyksi 35 maailmanperintökohdetta, ja ensimmäisessä Unesco-postauksessa kerroin käymästäni kuudesta Amerikan kohteesta. Ne ovat vielä suhteellisen hyvin muistissa, toisin kuin nämä 11 Aasian ja Oseanian kohdetta, joista osassa olen käynyt jopa kahdeksan vuotta sitten.

Israel

image

7. Jerusalemin vanha kaupunki ja sen muurit (käyty marraskuussa 2013)

Jerusalemin vanhan kaupungin muurit on rakennettu 1500-luvun lopussa ottomaanien toimesta. Muutama vuosisata myöhemmin kaupunki jakautui nykyisiin armenialaisten, kristittyjen, juutalaisten ja muslimien kortteileihin. Kaupungin merkittäviä kohteita ovat Kalliomoskeija, Itkumuuri, Pyhän haudan kirkko ja Temppelivuori. Jerusalemin vanha kaupunki lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1981.

8. Tel Avivin valkoinen kaupunki (käyty marraskuussa 2013)

Valkoinen kaupunki on yli 4000 valkoisen tai vaaleansävyisen rakennuksen muodostama kokonaisuus Tel Avivissa. Saksanjuutalaiset maahanmuuttajat rakensivat Bauhaus-tyyliä ja kansainvälistä funktionalismia ilmentävät rakennukset 1930-1950 -luvuilla. Alue valittiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2003.

Kambodza

image

9. Angkor (käyty huhtikuussa 2008)

Angkor on yli tuhannen raunioituneen temppelin alue, jonka suurin ja parhaiten säilynyt temppeli on Angkor Wat. Alueella sijaitsi Khmer-valtakunnan pääkaupunki 800-luvulta 1400-luvulle. Angkorin alue lisättiin Unescon listalle vuonna 1992.

Laos

image

10. Luang Prabangin kaupunki (käyty toukokuussa 2008)

Laosia edeltäneen kuningaskunnan Lan Xangin ensimmäinen hallitsija, Angkorissa kasvanut Fa Ngoum valitsi Luang Prabangin kuningaskunnan pääkaupungiksi 1300-luvulla. Vaikka pääkaupunki siirrettiin myöhemmin Vientianeen, kuninkaallisen hovin vaikutus jatkui Luang Prabangissa pitkään. Myöhemmin ranskalaisten siirtomaavalta vaikutti kaupungin kehitykseen, ja oman erityispiirteensä antavat edelleen myös lukuisat temppelit, luostarit ja oranssikaapuiset munkit. Luang Prabang lisättiin Unescon maailmaperintöluetteloon vuonna 1995.

Malesia

image

11. Kinabalun kansallispuisto (käyty toukokuussa 2008)

Malesian puoleisella Borneolla, Sabahin osavaltiossa sijaitseva 754 neliökilometrin suuruinen kansallispuisto on yksi koko maailman merkittävimmistä luontoalueista, sillä siellä elää yli 4500 eläin- ja kasvilajia. Puistossa on myös 4095 metrin korkeuteen kohoava Mt Kinabalu, jonka huipulle kiipeä vuosittain noin 50 000 henkeä. Voit lukea minun tarinan huipun valloituksesta täältä. Kinabalun kansallispuisto nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 2000.

image

12. Melaka ja George Town, Malakansalmen historialliset kaupungit (käyty vuosina 2007-2008)

Malakansalmella sijaitsevat Melaka ja George Town ovat merkittäviä siirtomaa-ajan kaupunkeja, jotka toimivat vuosisatojen ajan tärkeinä linkkeinä idän ja lännen välisessä kaupankäynnissä. Asemansa vuoksi kaupungeista tuli monikulttuurisia, ja se on vaikuttanut muun muassa arkkitehtuuriin, taidemuotoihin, tapoihin ja uskomuksiin. Opiskelin lukuvuoden 2007-2008 Universiti Sains Malaysiassa Penangin saarella, jonka pääkaupunki George Town on. Kaupungit lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2008.

Vietnam

image

13. Hoi Anin muinaiskaupunki (käyty toukokuussa 2008)

Hoi An oli merkittävä Vietnamin kauppasatama 1400-luvulta 1800-luvulle. Muinaiskaupunki on säilynyt hämmästyttävän hyvin, ja sen rakennuksissa voi edelleen nähdä ulkomailta saatujen vaikutteiden sekoittuneen vietnamilaisiin rakennustekniikoihin. Nykyään Hoi An on suosittu turistikohde juurikin sen historian ja arkkitehtuurin vuoksi, mutta myös vuosisatoja vanhojen räätäliperinteiden vuoksi. Hoi Anin muinaiskaupunki on ollut Unescon listalla vuodesta 1999.

image

14. Pyhä paikka My Son (käyty toukokuussa 2008)

My Sonin hindutemppelit on rakennettu 300- ja 1100-lukujen välisenä aikana, ja niiden ajatellaan olevan tärkein hindutemppelikompleksi Kaakkois-Aasiassa. My Sonia verrataan usein tärkeydessä Angkor Watiin, vaikka upeudessaan se ei vedä Kambodzan temppeleille vertoja. Suuri osa My Sonin raunioista tuhoutui Yhdysvaltojen pommituksissa Vietnamin sodan aikana. My Sonin pyhä paikka on ollut Unescon maailmanperintölistalla vuodesta 1999.

image

15. Thang Longin keisarillinen linnoitus Hanoissa (käyty toukokuussa 2008)

Thai Longin keisarillinen linnoitus rakennettiin 1000-luvulla Ly-dynastian toimesta. Linnoitukseen vuonna 1812 lisättyä lipputornia käytetään usein Hanoin tunnusmerkkinä. Thang Longin keisarillinen linnoitus lisättiin Unescon maailmanperintökohteisiin vuonna 2010, joten se ei sitä vielä ollut minun siellä käydessä. Kai se lasketaan silti?

Indonesia

16. Balin kulttuurimaisema (käyty marraskuussa 2007 ja kesäkuussa 2008)

Balin kulttuurimaisemaan kuuluu yhteensä viisi eri kohdetta ympäri saarta: Pura Ulun Danu Bratan-temppeli, Bratan-järvi, kaksi Subak-keinokastelujärjestelmämaisemaa (Pakerisan-vedenjakaja ja Catur Angga Batukaru) ja Pura Taman Ayun-temppeli. Subak-kastelujärjestelmä on ollut käytössä 800-luvulta lähtien, ja se on mahdollistanut Balin kehityksen saariston tuottavimmaksi riisinviljelijäksi. Kuninkaallinen vesitemppeli Pura Taman Ayun on rakennettu 1700-luvulla ja se on lajissaan koko saaren suurin. Koko kulttuurimaisema on ollut Unescon maailmanperintökohteena vuodesta 2012. (En ole käynyt kaikissa viidessä kohteessa)

Australia

image

17. Sydneyn oopperatalo (käyty helmikuussa 2008)

Sydneyn oopperatalo valmistui vuonna 1973 ja sen suunnitteli tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon. Oopperataloa pidetään 1900-luvun merkittävänä monumenttina ja arkkitehtuurisena mestariteoksena, ja se onkin yksi Australian suosituimmista turistinähtävyyksistä. Unescon listalle oopperatalo pääsi vuonna 2007.


Keräätkö sinä Unescon maailmanperintökohteita? Missä Aasian ja Oseanian kohteissa olet käynyt?

2 comments
  1. Itse en oikeastaan kerää näitä UNESCO:n kohteita, mutta pyrin vierailemaan niissä aina kun mahdollista. Joskus löysin listan netistä mihin pystyi kruksimaan, missä oli käynyt. Nyt en löydä sitä enää mistään…

    UNESCO kohde on tavallaan sellainen paikan “laadun tae”. Jos se on listalle päässyt, siellä kannattaa vierailla.

    1. Mä en ole kaikkia käymiäni Unesco-kohteita pitänyt itselle niin ihmeellisiniä. Tokihan niissä aina on jotain spesiaalia kun kerta ovat luetteloon päässeet, mutta toisinaan se spesiaalisuus ei olekaan silminnähtävää. Sen vuoksi en mene katsomaan kohteita vain niiden Unesco-statuksen vuoksi vaan pitää sen muutenkin olla mielenkiintoinen. En minäkään näitä siis kerää, koska olen niin ronkeli :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *