Kuinka päädyin töihin Kreetalle?

Olen saanut muutamia kyselyjä siitä, miten minä olen mahdollistanut sen, että voin viettää kokonaisen vuoden Kreetalla. Olenko säästänyt rahaa vai voittanut lotossa? Olenko päässyt töihin Kreetalle vai kenties vihdoin saavuttanut unelmani paikkariippumattomasta työstä?

Hieman kirpaisee tunnustaa, että en ole onnistunut saamaan paikkariippumatonta työtä lähes vuoden etsimisen, hakemisen ja yrittämisen jälkeen. Olen googletellut erilaisia mahdollisuuksia elää läppärikulkurina, kirjoittanut työhakemuksia, päässyt toisinaan tekemään erinäisiä hakuprosesseihin kuuluvia testejä ja työnäytteitä, ja joskus edennyt jopa haastatteluihin asti. Vain yhden kerran olen päässyt hakuprosessin loppuun: sain unelmieni työn pyytämälläni palkalla vain kuullakseni paria viikkoa myöhemmin, että projekti on pistetty jäihin.

Töihin Kreetalle

Töihin Kreetalle

Töihin Kreetalle

Koska lottovoittoa ei napsahtanut kohdalle ja säästämäni matkakassa alkoi kolmen kuukauden reissaamisen jälkeen ehtyä uhkaavasti, oli aika alkaa etsiä töitä ihan tosissaan – ja sulkematta paikkariippuvaisia töitä vaihtoehdoista pois. Jo reissuun lähtiessämme olimme miettineet, että tämän tilanteen tullessa vastaan hakisin töitä Lissabonista. Olin jo aikaisemmin tänä vuonna saanut sieltä erittäin mielenkiintoiselta kuulostavan työn ja uskoin, että vaikka kieltäydyinkin työstä silloin, voisin todennköisesti saada paikan uudestaan.

Lissabon kuitenkin tuntui ajatuksena hyvin kaukaiselta. En ole koskaan käynyt Portugalissa, mutta olen aikaisemminkin muuttanut täysin vieraaseen maahan ja sopeutunut mainiosti, joten epäröintini ei voinut johtua siitä. Eikä siitä, että olen jo pitkään halunnut käydä Lissabonissa, olen kuullut siitä paljon hyvää ja työ vaikutti todella kiinnostavalta. Ajatus kuitenkin tökki niin pahasti, että en lopulta koskaan ottanut kyseiseen HR-päällikköön yhteyttä, vaan pidin silmäni auki muille vaihtoehdoille.

Mutta niitä vaihtoehtoja ei ollut kovinkaan paljoa, sillä halusimme asettua talveksi mahdollisimman lämpimään Euroopan kolkkaan. Googlen mukaan Malta on talvella yksi Euroopan lämpimimmistä paikoista, ja siellä olisikin suomalaiselle lukuisia töitä. Malta kuitenkin kiinnosti vielä vähemmän kuin Lissabon. Tai entäs sitten Espanja; Fuengirolaan puhelinmyyjäksi? Joo, ei.

Töihin Kreetalle

Töihin Kreetalle

Suomalaiselle kyllä riittää Euroopassa töitä, mutta kun nirsoilee sekä työn että maan suhteen, alkavat vaihtoehdot käydä vähiin. Toisinaan kuitenkin käy tuuri ja sitä sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Näin kävi minulle kun sattumalta sain tiedon työpaikasta Kreetan Haniassa. Haluaisinko lähteä töihin Kreetalle? No, kyllä vain!

Asiat tapahtuivat todella nopeasti: lähetin hakemuksen, seuraavana päivänä oli Skype-haastattelu ja muutamaa päivää myöhemmin sain tiedon, että olin saanut paikan. Olin totta kai innoissani siitä, että sain töitä ja vielä saarelta, jossa olen asunut ja työskennellyt aikaisemmin pari kesää, ja jossa edelleen olisi paljon nähtävää ja koettavaa. Ja pääsisin jälleen asumaan Kreikassa, suosikkimaassani!

Mutta olin myös pettynyt, että pitkäaikainen haaveeni diginomadiudesta ei vieläkään toteutuisi.

Ja että joutuisin taas kahdeksasta neljään -töihin.

Töihin Kreetalle

Töihin Kreetalle

Töihin Kreetalle

Lähdin kuitenkin Kreetalle avoimin mielin. Kaikella on tarkoituksensa, eikä paikkariippumattomuus syystä tai toisesta ollut vielä minun kohtalonani. Ehkä sen aika vielä tulee – tai ehkä ei. Kenties minulle sopii paremmin työyhteisössä työskenteleminen, työporukkaan kuuluminen ja työkavereiden kanssa rupattelu, olenhan hyvin sosiaalinen tyyppi.

Ajattelin myös, että ainahan sitä voi sitten keksiä jotain muuta, jos työ ei olekaan minua varten. Ala olisi nimittäin minulle uppo-outo, eikä mielessäni ollut koskaan edes käynyt, että haluaisin työskennellä kyseisellä alalla. Totta puhuakseni minulla ei ollut mitään mielenkiintoa alaa kohtaan: enemmän minua kiinnosti työstä saatava palkka ja mahdollisuus asua Kreetalla.

Suureksi yllätyksekseni työ kuitenkin imaisi minut mukaansa jo heti alkumetreillä, sillä toimenkuva olikin paljon monipuolisempi ja haastavampi kuin olin kuvitellut, ja koulutus oli heti alusta alkaen todella mielenkiintoinen. Allekirjoitin vuoden työsopimuksen uskoen vakaasti, että tulen viihtymään uudessa työssäni koko sopimuskauden ajan.

Aloitin työt kuusi viikkoa sitten, ja nämä viikot ovat kieltämättä olleet rankkoja. Koulutus ei ole vieläkään ohi, joten jo viikkojen ajan olen joutunut imemään hurjan määrän tietoa, kokeilemaan opitun soveltamista oikeita töitä tehden ja palaamaan koulutustilaan kertaamaan ja oppimaan vielä lisää.

Töihin Kreetalle

Töihin Kreetalle

Töihin Kreetalle

Viimeiset kuusi viikkoa olen palannut töistä kotiin intoa puhkuen, mutta äärimmäisen väsyynenä. Illat ovat menneet pääsääntöisesti sohvan pohjalla puolikuolleena Netflixiä tuijotellen ja viikonlopun pitkiä aamuja ja laiskoja päiviä odotellen. Takaraivossa on kolkuttanut vastaamattomat viestit, sähköpostit, blogin kommentit ja kirjoittamattomat blogipostaukset, mutta en vain ole jaksanut.

En kuitenkaan valita, sillä tykkään uudesta työstäni todella paljon. Pitkä koulutusjakso ja moniulotteinen työ takaavat sen, että kaiken osaaminen ja työhön rutinoituminen ei ole ihan nurkan takana. Minä kun en halua oppia kaikkea heti ensimmäisenä päivänä, vaan haluan, että haasteita riittää pitkäksi aikaa.

Nyt kuuden viikon jälkeen on kuitenkin aika lepuuttaa aivoja hieman ja lähteä kahden viikon joululomalle. Huomenaamulla lennämme Haniasta Ateenan kautta Kööpenhaminaan ja muutaman päivän päästä sieltä Malágaan. Uuden vuoden jälkeen palaan taas sorvin ääreen – ja mielelläni palaankin.

Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, ja nyt minun tarkoitus oli päätyä töihin Kreetalle. Sekä Lissabon että paikkariippumattomuus saavat odottaa. Ainakin vuoden, kenties pidempään.


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa


26 comments
 1. Hei!

  Minulle tuli myös vastaan työtarjous kreikan Haniaan, voidaanko sähköpostin välityksellä esim. jutella lisää? Kiinnostaisi kuulla työstä myös joltain, joka sitä on tehnyt! :)

 2. Heippa, sain yhteydenoton vapaasta työpaikasta Haniassa palveluneuvojana, pystyisitkö esimerkiksi sähköpostissa keskustelemaan kanssani aiheesta että kannattaako lähteä? Eniten mietin kuinka luotettavaa se on, ja että tulenko huijatuksi työpaikkaan joka ei toimi sääntöjen mukaan. Suomessa Teleperformancesta olen kuullut pelkkää huonoa, mutta miten on Haniassa? Haluaisin niin kovasti lähteä mutta pelkään sitä että tulen työntekijänä huijatuksi.

  1. Hyvä ainakin tietää se, että heillä on sopimussakko käytössä eli jos joudut jostain syystä itsesi irtisanomaan ennen kuin vuoden sopimus on täynnä, joudut maksamaan heille tietyn summan rahaa. Tämä summa pienenee per kuukausi. Eli vaikka perheenjäsen Suomessa kuolisi tjtn vastaavaa ja sun pitäisi palata kotiin pysyvästi niin pääset sopparista irti vain maksamalla (jos siis olet alle vuoden töissä). Vuoden jälkeen sopparisopimus nollautuu.

  2. Hei, itse pohdin täällä saman asian äärellä! Lähtö olis reilun 2kk päästä, ja oon ennen ollut ulkomailla töissä. Voisin kans mielelläni asiasta kuulla sähköpostitse? :)

 3. Törmäsin blogiisi etsiessäni tietoa talven viettämisestä Kreikassa. Kreeta vaikuttaisi hyvinkin mahdolliselta. Tarkoituksena olisi ottaa oma työ (=tietokone) ja kaksi koiraa mukaan. Löytyykö Haniasta helposti majoitus loka-joulukuulle ja vieläpä sellainen, missä olisi toimintavarma verkkoyhteys? Mikä olisi paras sivusto etsiskellä asuntoja?

  1. Hei Riitta! Loka-joulukuu on aivan loistava aika tulla Kreetalle, sillä täällähän on silloin vielä melkein kesä! No, joitakin rankkasateita saattaa tulla, mutta ainakin viime vuonna sää oli loppuvuodesta enimmäkseen todella hyvä: lämmin ja aurinkoinen. Tuohon aikaan varmasti asuntojakin löytyy helposti ja suht edullisesti. Me löysimme meidän asunnon To Spiti Mou -sivulta (https://en.tospitimou.gr/), toinen suosittu on Facebookissa Canea Properties (https://www.facebook.com/groups/1645425715716348/about/).

  2. Kiitos, täytyypä perehtyä ajatuksella. Toimiiko verkko siellä vakaasti? Olisi ihan a&o omassa työssäni 😊

   1. Meillä ainakin on aivan loistava nettiyhteys! Riippuu toki varmasti yhteydestä, mutta eiköhän ne suurimmaksi osaksi ole ihan vakaita :) Suosittelen myös varmistamaan omalta operaattorilta, että kännykällä surffaaminen onnistuu maksutta EU-alueella, sillä täällä ei saa kännykkään hyviä datapaketteja. Siis jos haluat käyttää nettiä kännykälläkin. Ja kännykästähän voi jakaa netin myös läppäriin, niin pääsee tekemään töitä missä vain! :)

 4. Onnea duunipaikasta! :)
  Muakin hieman kiinnostaisi kuulla millaista työtä teet nyt ja muutenkin Kreetan työmahdollisuuksista suomalaiselle. Itse oon nyt ollut työttömänä koti-Suomessa 9kk ja sen aikana olen päässyt vain 3 haastatteluun lukemattomista hakemuksista huolimatta niin alkaa jo ketuttaa. Tekis mieli vaan pakata kamat, ottaa kissa kainaloon ja lähtee menee täältä. Ei mua täällä sinänsä mikään pidättele.. mutta toisaalta tutusta ja turvallisesta on vaikea lähteä.

  1. Kiitos Sanna! Mä en tykkää hirveästi blogissa huudella, että millaista työtä milloinkin teen, mutta kuten jo aikaisemmassa kommentissani hieman paljastin, teen siis toimistotyötä. Sellaisia ei käsittääkseni ole kreikkaa osaamattomalle suomalaiselle juurikaan Kreetalla tarjolla, sillä enimmäkseen on vain kausiluontoista työtä turismin saralla. Mutta jotain toimistohommaa/asiakaspalvelutyötä olen nähnyt Ateenassa olleen. Ja ympäri Eurooppaa muutenkin. Suosittelen vilkuilemaan esimerkiksi europelanguagejobs.com -sivua!

   Lähtöpäätöksen tekeminen on varmasti se vaikein juttu, mutta sitten kun sen on tehnyt, alkaa kaikki yleensä rullata omalla painollaan. Ja helpoin on toki muuttaa sellaiseen paikkaan, jossa asuu jo joitakin suomalaisia – esimerkiksi Kreetalla meitä on paljon! Ehkä meillä avautuu jossain vaiheessa lisää paikkoja, niin voisit hakea meille töihin :)

   Tsemppiä työnhakuun ja hyvää joulua!

   1. Oon nyt katellut tota sun vinkkaamaa sivua, muttei harmi kyllä ole ollut mitään kiinnostavaa. Teleperformancella ollut Ateenassa jotain paikkoja niin kuin säkin sanoit että oot nähny.. Ja nyt näköjään samalla firmalla Haniassa jotain ihan työkkärin sivuillakin näkyi. En oo vaan mitään hirveän mairittelevia juttuja kuullut kyseisestä työnantajasta…

    Sun pitää sit vähän vinkata mulle, jos teille aukeaa paikkoja. Tai maililla vinkata mitä mestaa pitää silmällä niin tiedän tarkkailla! :)

    En muuten koskaan tainnut muistaa sua kiittää, kun vastasit pari vuotta sitten perusteellisesti mun mailiin, kun kyselin sun kokemuksista matkaoppaana, kun olin hakemassa silloin oppaan paikkoja. Että kiitos paljon näin jälkikäteen :D Hain paikkoja, mutta ei tärpännyt. Jäin silloin entiseen työpaikkaani, kun sain sinne määräaikaiseen sijaisen soppariin vielä jatkoa. Sekin sitten loppui aikanaan, kun vakkari palasi töihin ja täytyy sanoa, ettei aspahommat enää nappaa niin paljoa sen parin vuoden pestin jälkeen. Opastyöstä puhumattakaan. Sanotaanko näin, että oon aika kypsä ihmisiin just nyt :P Löytyiskö jostain autiosaarelta mulle hommia?

    1. Harmi juttu, että ei ole löytynyt mitään mielekästä työpaikkailmoitusta! Ja ikävä kuulla myös, että opastyötä ei sitten irronnutkaan. Mutta ehkä niin oli sitten tarkoitettukin, kun nyt et enää haluaisikaan tehdä asiakaspalvelutyötä :D Mä kyllä ymmärrän tuon tunteen: vaikka aspahommat onkin mun juttu, tulee välillä ihan täysi kyllästyminen ihmisiin, etenkin jos työ on yksitoikkoista ja joutuu vastailemaan samoihin kysymyksiin päivästä toiseen.

     Vaikka minun nykyinen työ täällä Kreetalla piti olla pääsääntöisesti back office -hommia, on asiakkaiden kontaktointi alkanut lisääntyä ja tällä hetkellä noin puolet työstä on asiakaspalvelua. Joten ehkä tämäkään ei sitten olisikaan sinun juttu :) Tsemppiä työnhakuun, toivottavasti löydät kivan työn mieluisasta maasta! Tai sieltä autiosaarelta :D

     1. Juu ei ollut meant to be ne hommat. Aspahommat menee kyllä vielä, kunhan ei homma ole pelkästään sitä sen 8h päivässä. Haluan muutakin tehdä. Kun pohjalla on pari vuotta Kelan aspassa oloa eli pelkkää vastailua päivästä toiseen niin ehkä voit arvata miksi se kyllästyminen tuli. Koko kansan sylkykuppina syyttä niin… juu ei iske enää se ✋🏼
      Että vinkkiä vaan spostilla tännepäin mitä firmaa pitää silmällä. 😉
      Eikä nää -20C pakkaset houkuta jäämään Suomeen yhtään enää ❄️❄️ Mitä vanhemmaks sitä tulee, sitä enemmän inhoo kylmää.

 5. Onnittelut työpaikasta ja Kreetasta. Aivan ihana paikka, ja ehdottomasti asuisin siellä mieluummin kuin Maltalla. Kyllä jo viiden kuukauden jälkeen alkaa vähitellen kaivata isompaa saarta. Itsellänikin on juuri työtehtävät vaihtumassa, mutta teen samalla sekä entisiä että uusia hommia, niin välillä vaikea nollata ajatuksia kotona. Netflix on tullut tutuksi täälläkin :D

  Tsemppiä alkuun ja mielellään lueskelen lisää elämästä Kreetalla.

  1. Kiitos Sandra! Isoin miinus Maltassa oli minullekin saaren koko kun mietin sitä mahdollisena asuinpaikkana. Vaikka kaunis saarihan se näyttää olevan, mutta pelkäsin sen käyvän liian pieneksi liian nopeasti. Kreeta on niin suuri, että vaikka olen siellä asunut jo aikaisemmin yhteensä vuoden, en ole nähnyt saaresta kuin pienen osan.

   Onnea uusin työkuvioihin sinullekin! :)

 6. Onnittelut työpaikan saannista! Ei tosiaan ole helppoa, kun nirsoilee maan suhteen – itselleni tärkeintä on olla mahdollisimman lämpimässä maassa, ja toki töitä täytyy olla, joten Malta on osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi. Espanjaan kyllä palaisin mieluummin, jos sieltä saisi meille molemmille töitä. Saanko kysyä millaisesta työstä on kyse Kreetalla? Sekin olisi hieno vaihtoehto!

  1. Kiitos! Lämpimässä maassa asuminen on minullakin ollut tavoitteena, ja Kreikka ja etenkin Kreeta täyttää sen kriteerin aika hyvin. Ja Kreikka nyt on niin ihana maa, että mielelläni oleskelen siellä hieman pysyvämmin :) Teen Kreetalla toimistotyötä suomalaisessa työporukassa, pohjoismaalaisessa toimipisteessä. Sekin on vain plussaa, sillä olen kuullut jonkun verran huonoa kreikkalaisista työnantajista…

 7. Onnea Terhi uudesta työpaikasta! Duunipaikan löytyminen ei nykyisin(kään) olen kovin helppoa, varsinkin jos itse rajaa sen tiettyyn alaan tai kuten sinulla oli toiveissa diginomadius. Kreeta ei kuulosta lainkaan hassumalta kohteelta tehdä töitä ja asua. Olen käynyt siellä kerran ja tykästyin saareen kovasti. Ensimmäiset viikot uudessa työpaikassa ovat aina uuvuttavia, kun uutta asiaa ja ihmisiä tulee niin paljon, mutta kyllä se pikkuhiljaa alkaa lutviutua. Tsemppiä ja rentouttavaa lomaa :)

  1. Isot kiitokset, Merja! Totta, jos on tarkat ajatukset siitä, mitä haluaa työkseen tehdä, saattaa työnhaku kestää tuskaisen kauan. Ja kun ei aina ole aikaa ja etenkään rahaa odottaa niin kauaa, että unelmien työ napsahtaa kohdalle, täytyy sitten tyytyä johonkin muuhun työhön. Kreetan työ onneksi vaikuttaa ensimmäisten viikkojen perusteella todella kiinnostavalta, ja Kreeta on aivan mahtava paikka asua, joten ei enää suuresti harmita että diginomadius ei vielä toteutunut :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *