Töihin Eurooppaan? Vinkkejä ja linkkejä työnhakuun!

Työvoiman liikkuvuus Euroopassa (ESR) –hanke

Viime viikolla julkaisemani artikkeli Töihin Tanskaan? Vinkkejä ja linkkejä työnhakuun! herätti valtavasti keskustelua sekä postauksen kommenteissa että Facebookissa, ja sain myös lukuisia yhteydenottoja ja lisäkysymyksiä yksityisviestein. Upea juttu, että ulkomaille töiden perässä lähteminen kiinnostaa!

Koska Tanska ei kuitenkaan kaikkia asuinmaana kiinnosta (talvi tulee tännekin), päätin jatkaa samalla aiheella, mutta kertoen yleisemmin Euroopan työmarkkinoista ja työnhausta.

Itselläni on kokemusta Euroopassa työskentelystä Tanskan lisäksi Espanjasta, Kroatiasta ja Kreikasta, mutta niissä kaikissa työskentelin Suomesta lähetettynä työntekijänä pohjoismaalaisessa firmassa ja työyhteisössä, joten minulla ei ole kovinkaan autenttista kokemusta näissä maissa työskentelystä. Sen vuoksi keskitynkin tässä postauksessa vain työnhakuun, sillä siitä minulla on ihan tuoreita kokemuksia: olenhan viimeiset pari kuukautta hakenut töitä Tanskan lisäksi myös muualta Euroopasta.

imageOnko espanjalainen ruoka riittävä syy muuttaa Espanjaan?

Mihin maahan haluat muuttaa?

Ensiksi kannattaa ilman muuta miettiä tarkkaan, mihin maahan oikeasti haluat muuttaa. Oletko käynyt jossakin maassa tai kaupungissa, joka herätti tunteen, että voisit asua siellä? Onko sinulla valmiiksi ystäviä jossain päin Eurooppaa? Haluatko muuttaa Suomea lämpimämpään ja edullisempaan maahan – niin kuin niin moni meistä? Vai kenties maahan, jossa on mukavan muhkea palkka ja korkea elintaso?

Mikään haave ei ole oikein tai väärin, mutta kannattaa miettiä toiveita realistisesti: jos haluat tienata enemmän kuin Suomessa, mutta samalla nauttia Välimeren lempeästä ilmastosta, voi se olla hieman hankalaa ilman, että joudut vaihtamaan alaa. Karkeasti kun voisi sanoa, että mitä etelämmäksi menee, sitä pienemmäksi palkat muuttuvat – mutta niin tippuvat myös elämisen kustannukset.

Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa pitää mielessä se, että arki on arkea ihan kaikkialla, ja se iskee aivan varmasti ennemmin tai myöhemmin huolimatta siitä, kuinka upeaan paikkaan on muuttanut. Sen vuoksi on tärkeää, että uusi asuinpaikka on sellainen, missä ei viihdy ainoastaan lomalla, vaan myös arjessa.

Minun kokemuksia: Minä haluaisin muuttaa kaikkein mieluiten Etelä-Eurooppaan, sillä suurta palkkaa enemmän minua houkuttelee lämmin ilmasto ja rento ilmapiiri. Edullisissa maissa pärjää pienelläkin palkalla mainiosti – kunhan vain asumiskustannukset eivät ole liian korkeat palkkaan nähden. Etelä-Euroopassa asuntojen taso ei kuitenkaan usein vastaa suomalaista tasoa, ja olen toistaiseksi hylännyt esimerkiksi Ateenan mahdollisten muuttokohteiden listalta nähtyäni budjettiini sopivien vuokra-asuntojen tason: muutaman kuukauden voisin niissä asua, mutta pysyvästi? En usko…

image

Millaista työtä etsit?

Haluatko tehdä oman alan töitä, vai kelpaako sinulle työ kuin työ? Pystytkö työskentelmään maan kielellä, vai etsitkö ennemmin työtä, jonka tekemiseen riittää englannin osaaminen? Tai onko sinulla erityisosaamista? Mitä spesifisempi työ on kyseessä, sitä vähemmän on hakijoita ja siis suuremmat mahdollisuudet saada työ.

Loogista on, että jos haluat esimerkiksi Espanjaan töihin, sinun tulee yleensä myös osata espanjaa. Mutta kannattaa muistaa myös se, että Suomen kielen taito voikin olla tietyissä töissä hyödyksi, ja tämän vuoksi onkin mahdollista löytää Euroopasta töitä, joissa pääsee työskentelemään omalla äidinkielellä. Euroopassa on suomenkieliselle varmastikin eniten työmahdollisuuksia BPO- eli Business Process Outsourcing -firmoissa, joita on monissa eri maissa.

BPO:n synonyyminä pidetään usein call centeriä, mikä ei pidä aina paikkaansa, sillä ulkoistettuja palveluja voi olla perinteisten call center -töiden, kuten puhelinmyynnin, lisäksi esimerkiksi kirjanpito- ja laskutustehtävät. Yleisimpiä ulkoistettuja töitä ovat kuitenkin puhelimitse ja sähköpostitse tapahtuva asiakaspalvelu, myyntityö ja IT-tukipalvelut.

Suurimmilla BPO-firmoilla on asiakkainaan firmoja, joiden leivissä moni työskentelisi mielellään: Facebook, Google, Netflix, suuret nettikaupat… ja usein näihin tehtäviin tarvitaan myös suomenkielisiä työntekijöitä. Vaikka varsinaisena työnantajana ei olekaan tehtävän ulkoistanut firma, olisi minusta silti mielenkiintoista tehdä vaikkapa Facebookin toimeksiantamia töitä!

Minun kokemuksia: Toistaiseksi olen työskennellyt vain yhdessä BPO-firmassa, mutta olen hakenut töihin useampaan ympäri Eurooppaa. Joskus toimeksiantaja on mainittu jo työpaikkailmoituksessa, mutta yleensä se tulee esille viimeistään ensimmäisessä keskustelussa työnantajan kanssa. Olen osallistunut hakuprosessiin muun muassa Googlen myyntitehtäviin, Philipsin asiakaspalveluun ja Expedian matkaneuvojaksi.

image

Mistä aloittaa työnhaku?

Haki töitä sitten mistä maasta tahansa, työnhakukanavat ovat hyvin pitkälle samat: työpaikkaportaalit, Facebook ja rekrytointifirmat. Lisäksi kannattaa tehdä kattava profiili LinkedIniin ja pitää se jatkuvasti ajan tasalla. Jos LinkedIn ei ole vielä hallussa, kannattaa alkuun lukea vaikka Duunitorin 10 sääntöä ja mitä asioita rekrytoija haluaa nähdä LinkedIn-profiilissa.

1. Työpaikkaportaalit

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan, sillä suomalaisiltakin sivuilta voi hakea ulkomaiden työpaikkoja: vilkuile ainakin TE-palveluiden ja Oikotien työpaikkailmoituksia.

Lisäksi kannattaa ilman muuta ottaa selvää maan omista työpaikkaportaaleista, sillä ne ovat yleensä paras paikka löytää kattava listaus maan avoimista työpaikoista. Toisinaan hyviä ja kattavia sivustoja voi olla vaikea löytää, joten hyvä vinkki on googlettaa englannin sijaan myös maan omalla kielellä. Jos haaveenasi on löytää töitä Briteistä tai Saksasta, lukaise vinkit ja linkit London and beyond -blogin Töihin Eurooppaan -postauksesta!

Minun kokemuksia: Kun itse hain töitä ympäri Eurooppaa, käytin työpaikkailmoituksien etsimiseen pääsääntöisesti kahta sivustoa, Multilingual Vacancies ja Europe Language Jobs. Näistä voin suositella etenkin jälkimmäistä, sillä sain sitä kautta lukuisia yhteydenottoja. Lisäksi sivu on kätevä käyttää, sillä täytät tietosi, liität CV:n ja yleispätevän hakemuksen, ja klikkaat listasta ne avoimet työpaikat, joihin haluat hakea. Ei siis tarvitse kirjoittaa jokaiseen hakemusta erikseen!

Valldemossa

2. Facebook-ryhmät

Kun olet päättänyt mistä maasta tai kaupungista olet etsimässä töitä, kannattaa liittyä sopiviin Facebook-ryhmiin. Ulkosuomalaisten yhteisöt ovat usein hyvin auttavaisia, ja heillä onkin Facebook-ryhmiä ympäri Eurooppaa. Kokeile siis löytää paikallinen ryhmä, sillä se auttaa verkostoitumaan ja sieltä saat varmasti parhaimmat paikalliset vinkit työnhakuun!

Jos et onnistu löytämään tietyn maan tai kaupungin omaa ryhmää, kokeile Finnish People Living Abroad -ryhmää. Tästä yli 5000 ulkosuomalaisen porukasta löytyy nimittäin varmasti tietoa ja kokemusta lähes jokaisessa maailmankolkassa asumisesta ja työskentelemisestä!

3. Rekrytointifirmat

Rekrytointifirmoja on Euroopassa pilvin pimein, ja valitettavasti kaikki eivät ole aivan yhtä hyviä kuin toiset. Mutta siitäkin huolimatta suosittelen rekryfirmojen käyttöä, sillä niistä voi olla todella paljon apua. Rekryfirmoilla kun on peritaatteessa sama tavoite kuin sinullakin: sinä haluat hyvän työpaikan, ja he haluavat hyvän työntekijän.

Mitä rekryfirmat tekevät? Esimerkiksi jo mainituilla Multilingual Vacancies ja Europe Language Jobs -sivuilla monet työpaikkailmoitukset ovat rekrytointifirmojen laittamia. Hakemuksesi menee siis heille, he katsovat sen läpi ja jos kriteerit täyttyvät, he ottavat sinuun yhteyttä esihaastattelun merkeissä. Jos he kokevat haastattelun jälkeen, että sinä olisit loistava kandidaatti, he esittelevät sinut työnantajalle.

Mitä hyötyä rekryfirmasta on? Ennen varsinaista haastettelua hyvä rekryfirma preppaa sinut joko puhelimitse tai lähettämällä sähköpostiisi työhaastatteluoppaan. Halutessasi he voivat jopa pitää sinulle koulutuksen Skypen välityksellä, että tunnet varmasti olevasi valmis haastatteluun. Haastattelun jälkeen rekryfirman edustaja on yhteydessä työnantajaan ja pitää sinut ajan tasalla hakuprosessin edistymisestä.

Minun kokemuksia: Olen käyttänyt enimmäkseen DK Global Recruitment -firmaa, ja olen ollut rekryhenkilööni todella tyytyväinen. Hän on prepannut minut haastatteluihin erinomaisesti, suositellut hakemaan muitakin minulle sopivia avoimia töitä, ja seurannut, että Skype-haastatteluni alkavat ajallaan ja ongelmitta. Ja sen kerran kun haastattelija ei ollut Skypessä sovittuna aikana, tuli rekrytoijalta nopeasti Skype-viesti: “odota hetki, selvitän missä hän on”. Ja niin hän selvitti, ja järjesti myöhässä olleen haastattelijan pikimmiten linjoille!

image

Hyvä ottaa huomioon ennen muuttoa

Onneksi olkoon, sait töitä! Tässä vaiheessa kannattaa miettiä vielä viimeisen kerran, että onko työ ja uusi asuinpaikka sellaiset, joissa uskot viihtyväsi. Ainahan sieltä takaisin pääsee, mutta on parempi olla asiasta niin varma kuin vain voi olla – ainakin ennen kuin hankkii asunnon, maksaa takuuvuokran ja allekirjoittaa vuokrasopimuksen.

Ennen työpaikan ottamista vastaan on hyvä tehdä vielä viimeiset laskelmat, että verojen ja vuokran jälkeen jää varmasti riittävästi rahaa elämiseen. Kaupungin hintatasoon kannattaa tutustua esimerkiksi Numbeo-sivulla.

Usein työnantaja auttaa työskentelyyn ja asumiseen tarvittavien asiakirjojen hakemisessa, mutta tämä on hyvä tarkistaa työnantajalta. Esimerkiksi Espanjassa työskentelyyn tarvitsee paikallisen veronumeron, NIE-numeron, ja siihen tarvittavaa hakupaperinivaskaa en olisi minä ainakaan osannut täyttää ilman työnantajan apua.

Minun kokemuksia: Sain unelmatyön kaupungista, jonne olen haaveillut muuttavani. Pompin seitsemännessä taivaassa, mutta sitten aloin ottaa tarkemmin selvää kaupungin asuntotilanteesta. Vaikka maa on muuten edullinen, on sen pääkaupungin vuokra-asuntojen hinnat pilvissä, sillä asuntoja ei ole kysyntään nähden riittävästi. Verojen ja vuokran jälkeen palkasta olisi jäänyt käteen naurettavan pieni summa, ja jouduin tämän vuoksi suureksi pettymyksekseni kieltäytymään työpaikasta.

Lisäkysymyksiä työnhakuun tai Eurooppaan muuttamiseen liittyen? Kysy ja kommentoi!

 

Tämä artikkeli on tehty yhteistyössä Työvoiman liikkuvuus Euroopassa (ESR) –hankkeen kanssa.
Euroopassa työskentelystä voit lukea lisää TE-palvelun nettisivuilta ja EURES-portaalista.

Eures

8 comments
  1. Hyvä aihe jälleen!
    Minä harkitsin joskus alle 20v hakemista yhteen työpaikkaan Kanarialla, kun mielessä oli ne aurinkoiset päivät.. Se että voisi työpäivn jälkeen vaan rentoutua rantakatuja kävellen, vaikka en ollut kohteessa vielä käynyt. Niin menin sinne sitten kesämatkalle ja siinä samalla katsoin sen kaupan johon hakemista harkitsin. Niin huomasin että siellä olikin +47C helle (piti olla +20C uutisten mukaan) eikä tuuletinta/ilmastointia, joten en edes voinut hakea koska se kuumuus oli liikaa. Mutta todellakin kannatan kaikille muillekin sitä että käy ensin vaikka lomalla (tai parin viikon lomalla!) siinä kohteessa johon harkitsee lähtevänsä pidemmäksi aikaa. Olin siis lukenut että sää on muka aina sen +20C ja yleensähän tykkään rantakeleistä, mutta en itse pystyisi olemaan pienessä kaupassa/kojussa jos on +47C ilman ilmastointia. Mutta tulipahan nähtyä. Sen lisäksi myös eri maissa on eri tilanne sen mukaan jos jää työttömäksi jonkun seurauksena takia, vaikkapa jos tulee äidiksi tai sairastuu. Joissain maissa on myös pakolliset terveysvakuutukset maksettavaksi ja joissain työpaikka maksaa ne ja joissain ei

    1. Tuo on totta, että monissa maissa terveysvakuutukset pitää maksaa itse, tai sitten työpaikka saattaa vakuuttaa työntekijänsä. Eli siitä kannattaa ehdottomasti ottaa selvää! Hyvä vinkki :)
      Lomakohteisiin en välttämättä kyllä haluaisi töihin… Vaikka saattaisikin kuulostaa ihanalta olla vaikka Kanarialla tai kesällä jollakin ihanalla Kreikan saarella töissä, ei työolosuhteet välttämättä ole kaikkein mieluisimmat. Ja esimerkiksi Kreikan lomakohteissa paikalliset työskentelevät koko kesän ilman vapaapäiviä, ja samaa saatetaan odottaa ulkomaalaisiltakin työntekijöiltä. Ei siinä enää loppukesästä jaksaisi työpäivän päätteeksi kävellä rantakatuja pitkin:)

  2. Palkkavertailut eri maiden välillä ovat pääosin niin harhaanjohtavia, kun bruttopalkan lisäksi pitäisi tosiaan tietää aika tarkkaan mitä asuminen, ruoka ja liikkuminen, esimerkiksi, maksavat ja minkälaisen asumisen minkälaisella hinnalla saa. Miten verotus ja miten terveydenhoito on järjestetty ja mitä se maksaa. Erityisen vaikeaa lienee vertailu vaikka Yhdysvaltoihin, Euroopassa sentään vaikka jonkinlaista julkista terveydenhoitoa on useimmissa maissa. Mutta todellinen totuus selvinnee vasta kun on uuteen maahan muuttanut ja riippuu myös ihmisestä, miten tärkeänä pitää hyvää asumistasoa jne.

    1. Totta, pelkkä palkka ei kerro juuri mitään, vaan tosiaankin täytyy tietää myös maan hintatasosta ja verotuksesta. Sen vuoksi linkkasinkin tuon Numbeo-sivun, jota olen käyttänyt eri maiden hintatasojen vertailuun. Töissä, joita olen itse hakenut ympäri Eurooppaa, on palkkapakettiin kuulunut yksityinen terveydenhoito, mikä on kyllä erinomainen juttu. Samaa mieltä olen siitäkin, että riippuu tietenkin henkilöstä, kuinka tärkeänä pitää hyvää asumistasoa. Vaikka itse olen asunut esimerkiksi Kreikassa yhteensä 1,5 vuotta, ei asuntojen alhaisempi taso häirinnyt minua lainkaan. Mutta nyt vaatimustasoni on jostain syystä korkeampi, ja olen ottanut myös sen huomioon miettiessäni mahdollista uutta asuinmaata. Se on kuitenkin aika iso juttu muuttaa toiseen maahan, joten on mielestäni tärkeää, että siellä sitten myös viihtyy kaikin puolin :)

  3. Tosi hyvä ja kattava postaus! Oli kiinnostavaa luettavaa, vaikkei työnhaku ulkomailta olekaan ainakaan tällä hetkellä itselle ajankohtaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *