Jos menet Kanarialle, mene Teneriffan Puerto de la Cruziin

Ollaanpas nyt ihan rehellisiä: Kanaria ei ole kovinkaan eksoottinen lomakohde eikä sen saaret taida kovinkaan monella olla pakko käydä -listalla. Ennemminkin päin vastoin, sillä monet pitävät Kanariansaaria yhtenä suurena ja kamalana turistirysänä, missä ei ole mitään aitoa, vaan kaikki kylät ja kaupungit ovat ankeita turistikeskittymiä.

Kyllä, Kanariansaarilla on useampikin varta vasten turisteja rakennettu hotelli- ja krääsäkauppakeskittymä, jotka eivät ole kovinkaan kauniita saati yritäkään esittää aitoa kanarialaista kylää. Mutta nuo turistirysät eivät ole koko totuus, vaan saarilla on myös paljon kaunista ja mielenkiintoista nähtävää – oli kyse sitten luontokohteista tai vaikkapa satoja vuosia vanhoista kaupungeista. Niiden ansiosta uskallan väittää, että viikko Kanarialla ei ole hukkaan heitetty loma edes kokeneimmalle maailmanmatkaajalle tai pahimmalle Kanarian vastustajalle.

Kanariansaaria on yhteensä seitsemän, ja minä olen käynyt niistä neljällä suurimmalla: Lanzarotella, Fuerteventuralla, Teneriffalla ja Gran Canarialla, ja niistä Teneriffa on noussut suosikikseni – ja etenkin saaren pohjoisosassa sijaitseva Puerto de la Cruz. Kaikista käymistäni Kanarian kylistä ja kaupungeista Puerto onkin ainoa kohde, jota voisin suositella kaikille.

Kehuin kaupunkia jo muutama kuukausi sitten tässä postauksessa, mutta kehutaanpas sitä vielä hieman lisää lomailtuani siellä nyt kokonaisen viikon.

image

image

Vehreä pohjoinen on Teneriffaa kauneimmillaan

Teneriffan eteläosa on pohjoista enemmän matkaajien suosiossa, sillä siellä paistaa varmemmin aurinko. Aurinko, harvat sateet ja paria astetta lämpimämpi ilma aiheuttavat kuitenkin sen, että etelän maisema on kuivaa käppyrää, ja siksi ankeaa katsottavaa. Kuitenkin auringon ansiosta täällä sijaitsevat saaren suosituimmat lomakeskittymät – ja se onkin mielestäni yksi syy lisää suunnata pohjoiseen.

Pohjois-Teneriffa on säiden puolesta etelää hieman epävakaisempaa aluetta, mutta juuri siksi niin ihanan vihreää ja vehreää. Tammikuussa meidän lomaviikollamme Puerto de la Cruzissa paistoi joka päivä aurinko, mutta ei kuitenkaan kertaakaan koko päivää. Aamut olivat yleensä aurinkoisia, mutta puolen päivän jälkeen alkoivat pilvet kerääntyä taivaalle ja iltapäivät olivat joko puolipilvisiä tai pilvisiä. Parina iltana ripsi vettä, mutta sade kesti vain muutaman minuutin. Päivälämpötilat olivat noin 22-25 asteen tietämissä. Ei siis lainkaan huonot säät vuoden kylmimpänä aikana.

Meille Puerton sää oli juuri sopiva, emmekä kaivanneet lisää aurinkotunteja tai korkeampia lämpöasteita. Mutta jos lomallaan haluaa ottaa aurinkoa koko päivän joka päivä, ei Puerto de la Cruz välttämättä ole paras paikka, mutta jos haluaa tehdä muutakin, on tämä aivan loistava kohde – tekemistä kun Puertossa riittää.

Teneriffan Puerto de la Cruz

image

Teneriffan Puerto de la Cruz

Monipuolinen ja kaunis Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz on noin 30 000 asukkaan kaupunki, joka sai alkunsa kalastajakylänä ja satamana jo 500 vuotta sitten. Kyseessä on siis aito ja vanha kanarialainen kaupunki, jossa eletään normaalin espanjalaisen elämänrytmin mukaan turisteista huolimatta: täällä vietetään päivittäin siestaa, kokoonnutaan sunnuntaisin puistoihin tai keskustan kaduille koko perheen voimin, ja rannoilla näkyy edelleenkin kalastajia.

Puertossa on jäljellä paljon vanhaa ja kaunista arkkitehtuuria, kuten värikkäitä taloja ja mäntypuisia kanarialaisia parvekkeita. Täällä turistit ja paikalliset ovat sulassa sovussa, ja koska hotelleja on ympäri kaupunkia, ei Puertoon ole muodostunut selkeää erillistä turistikeskittymää. Tämän vuoksi Puerto on onnistunut säilyttämään kaupunkimaisuutensa, eikä siis näytä tyypilliseltä turistikohteelta.

image

image

Hotellin uima-altaalla loikoilun sijaan voi mennä jollekin Puerto de la Cruzin muutamasta mustahiekkaisesta rannasta, piknikille Taoro-puistoon, kävelylle kasvitieteelliseen puutarhaan tai kiivetä kahville näköalakahvilaan. Päivät kuluvat mukavasti myös vain kaupungilla kävellen, katukahviloissa istuen ja värikkäitä taloja ja lukuisia seinämaalauksia ihastellen. Aktiivisemmat voivat patikoida vaikka banaaniviljelmille tai läheiseen La Orotava -kylään.

Puerto de la Cruzin lomaan voi yhdistää muitakin kohteita, sillä kaupungista on hyvät bussiyhteydet esimerkiksi Teneriffan pääkaupunkiin Santa Cruziin ja edelliseen pääkaupunkiin La Lagunaan, jonka vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Paikallisbussilla pääsee myös Espanjan korkeimmalle vuorelle Teidelle – jos siis ei riitä se, että vuoren kuvauksellinen huippu näkyy lähes joka puolelle kaupunkia.

image

Teneriffan Puerto de la Cruz

Puertossa syöt hyvin

Valitettavasti hyvä ruoka ei ole Kanarialla aina itsestäänselvyys. Turistikohteiden ravintoloissa keskinkertainen tai jopa huono ruoka tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, ja kirjan paksuiset tahmeasivuiset ruokalistat annoskuvineen on aika varma merkki siitä, että mitään suurta ruokaelämystä ei ole luvassa.

Koska Puerto on paikallisten asuttama kaupunki, löytyy täältä lukuisia oikeasti hyviä ravintoloita. Siis sellaisia, joissa panostetaan määrän sijasta laatuun, ja jotka haluavat saada paikallisia kanta-asiakkaita kertakäyttöasiakkaiksi sopivien turistien sijaan. Kannattaa välttää rantakadun ja aukioiden tusinapaikkoja, sillä parhaimmat makuelämykset löytyvät vanhankaupungin pikkukujien ravintoloista.

Tapakset ovat aina hyvä valinta – ollaanhan kuitenkin Espanjassa. Kanarian erikoisuus on papas arrugadas, eli ryppyperunat mausteisella mojo-kastikkeella. Itse en niistä erikoisemmin pidä niiden hurjan suolaisuuden vuoksi, mutta kannattaahan niitä kokeilla muiden tapasten ja vaikka raikkaan salaatin kanssa.

Teneriffan Puerto de la Cruz

Vaikka yksin Puerto de la Cruz ei tee minusta Kanaria-fania, olen kuitenkin sitä mieltä, että viikko Kanarialla voittaa viikon kotona mennen tullen, etenkin keskellä synkintä talvea. Ja jos viikon pakettimatkoja Teneriffalle irtoaa jatkossakin parilla sadalla eurolla henkilöltä, tulen varmasti palaamaan Puertoon kolmannenkin kerran.

Jos en vielä onnistunut vakuuttamaan sinua siitä, että Teneriffa ja etenkin Puerto de la Cruz on vallan mainio lomakohde, kannattaa pysyä kuulolla, sillä lisää Teneriffa-juttuja on luvassa!

24 comments
 1. Teneriffasta saa varmasti sen turistirysäfiiliksen niin halutessaan, etenkin saaren eteläpuolella. Puertossakin on valtavasti brittiläisiä ja saksalaisia eläkeläisiä. Vaan eipä sen kannata antaa häiritä. Teneriffan saarellahan on aivan valtavasti upeita paikkoja, joihin pääsee kaikkiin kätevästi tai vähän hankalammin paikallisbusseilla, vieläpä ihan pilkkahintaan. Eikä autonkaan vuokraaminen ole mahdoton ajatus. Tosin osa vuoriston teistä vaatii ajokokemusta ja hyviä hermoja. Naapurisaari Gomerallakin kannattaa vierailla, siellä ei ainakaan turistien massa ahdista. Lauttamatka on lyhyt ja sen aikana voi vaikka bongailla valaita. Odottelen mielenkiinnolla tulevia Teneriffa-kirjoituksiasi. Itsekin olen jonkun sanan aiheesta joskus kirjoittanut.

  1. Mä tykkään Puertossa siitä, että se ei näytä tyypilliseltä turistikohteelta, niin kuin vaikka etelän Playa de las Americas. Eli on siis ihan oikea kaupunki, jonne turistit on soluttautuneet, mutta jota ei ole rakennettu turisteja varten. Teneriffalla on varmasti todella paljon upeita paikkoja, joista minä en ole nähnyt vasta kuin murto-osan. Viimeksi kävin Teidellä, ja tällä reissulla Puerton lähikaupungeissa. Seuraavalla kerralla haluaisin kierrellä saaren pikkukyliä. Ja Gomeralla haluaisin ehdottomasti käydä! Nyt jätin sen väliin, koska Puertosta käsin päiväreissusta olisi tullut turhan pitkä. Kiitos kommentistasi!

   1. Juuri tuo aidon kanarialaisen kaupungin tuntu on ehdoton Puerton valtti. Valkea hiekka sieltä puuttuu, mutta sehän onkin Teneriffalla aina tuontitavaraa. Yhdellä kertaa ei kannata yrittää ehtiä joka paikkaan, lomastressihän siitä seuraa. Etenkin Gomeraa varten on syytä varata vähän aikaa, ehkä jopa yöpyä siellä. Yleensäkin on kiva jättää jotain näkemättä seuraavaa kertaa varten.

    1. Näin on, jotain kannattaa jättää seuraavaankin kertaan :) Ja hyvä vinkki tuo, että Gomeralla kannattaisi jopa yöpyä. Mietin vain päiväretkeä sinne, mutta taitaa olla sellainen saari, missä viihtyisi pidempäänkin!

 2. Vietin Puertossa pari talvilomaa poikani ollessa lapsi,ja viihdyimme siellä hyvin.Siitä on jo aikaa,sillä poika on aikuinen,mutta koska en ole koskaan ollut mikään auringonpalvoja,kohde oli meille hyvä,myös lapsen kannalta:Loro Parque-puistoineen,banaanifarmillaan,ja sieltä lähtevillä retkillääb.Itse asiassa olisi tosi mielenkiintoista nähdä miten siellä ovat paikat muuttuneet sitten viime reissuni.

  1. Kiteytit Puerton luonteen lomakohteena hyvin: sopii paremmin aktiiviselle lomailijalle kuin auringonpalvojalle :) Olisi varmasti mielenkiintoista mennä monen vuoden jälkeen katsomaan, miten Puerto on muuttunut. Vai onkohan edes kovinkaan paljoa?

 3. Se on harmi, että monet hienot kohteet kärsivät huonon maineensa takia. Teneriffa oli myös mielestäni ihana ja tykkäsimme etenkin El Teidellä kiipeilystä. Niitä turistirysiä ja “junttituristeja” voi omalla käytöksellään välttää ja nauttia melkeinpä mistä paikasta tahansa :)

  1. Aivan, just oikea asenne! Kun vähän ottaa paikoista selvää, niin pystyy välttämään ne turistirysät ja tutustua siihen aitoon paikkaan. Kun Teneriffakin on sen verran suuri saari, että sinnehän mahtuu vaikka minkälaista paikkaa. Ja samaa mieltä myös siitä, että Teide on upea :) Kiitos kommentistasi!

 4. Sattuipa sopivasti, saavuttiin juuri eilen Puertoon! Vaikuttaa kyllä ihan kivalta!

  Onko sulla suositella jotain erityisen hyvää ravintolaa, ollaan täällä vielä pari päivää. Meille uppoo melkein kaikki, kunhan on hyvää!

  1. Me tykättiin Mil Sabores -ravintolasta Calle Cruz Verde -kujalla. Hyvät tapakset, salaatit ja viinit, ja tykkäsin myös heidän risotostaan (joo, me käytiin siellä viikon aikana aika monta kerta… :D ). Sen vastapäätä on ravintola Kafka, jossa saatiin kaikessa yksinkertaisuudessaan niin taivaallista tomaatti-avokado-mozzarella -salaattia, että tilattiin heti perään toinen annos.
   Kolmas meidän suosikki oli La Cocina Calle Verdad -kadulla, jossa käytiin lounaalla pari kertaa: simppeli ja mutkaton ravintola, joka ei miljöönsä puolesta vedä vertoja Mil Saboresille, mutta rauhallisena ja hyvänä lounaspaikkana toimii mainiosti.
   Toivottavasti näistä vinkeistä on jotain apua! :)

   1. Kiitti vinkeistä, pyörittiinkin juuri noilla kujilla tänään, jouduttiin vähän arpomaan kun meitä kiinnostaneet ravintolat ei olleetkaan auki joko tänään ollenkaan tai lounasaikaan lainkaan. Nyt on taas pari lisää mitä yrittää! :D

    1. Maanantai taitaa olla hieman huono päivä siellä, sillä viime maanantaina mekin huomattiin, että kaikki paikat eivät olleetkaan ihan normaalisti auki. Onnea etsintään! :)

 5. Kyllä viikko reissussa melkeinpä ihan missä tahansa voittaa arjen, sanon minä. :D Siis arki on ihan ok, mutta reissaaminen on vain niin mukavaa, että kyllä se nyt vain pesee arjen mennen tullen. :) Mutta tosiaan, Kanariansaaria dissataan munkin mielestä ihan suotta. Kyllä sieltä löytyy näkemistä ja tekemistä. Itse olen käynyt vain kerran Gran Canarialla, mutta ei mulla olisi mitään uutta reissua vastaan.

  1. No niinpä, reissaaminen pesee arjen kyllä mennen tullen! Ja etenkin näin talvella aurinkoloma tulee enemmän kuin tarpeeseen :) Pari Kanarian-reissua on tullut tehtyä joulu-tammikuussa ihan vain sen takia, että on ollut suuri tarve nähdä aurinkoa ja on päässyt halvalla. Ja mä en koskaan kieltäydy tapaksista ja hyvästä viinistä, joten näilläkin kriteereillä Kanaria on todella hyvä vaihtoehto :)

 6. Minä kyllä voisin kuvitella palaavan Teneriffalle myös toisen kerran. Ekalla kerralla jäi niin paljon luontojuttuja näkemättä, kun jotenkin suunnitelmista huolimatta keskityin enemmän kaupunkeihin. Myös minä pidin enemmän saaren pohjoispuolesta kuin karusta etelästä.

  1. Sama juttu! Minäkin keskityin nyt kaupunkeihin, mutta olisi ollut ihana nähdä luontoa enemmän. Siinäpä siis hyvä syy meille molemmille palata Tenskulle! :)

 7. Hyvä aihe, suurin osa suomalaisista taitaa kuitenkin suorastaan rakastaa Kanariaa. Moni jopa muuttaa Kanarialle.
  Itsekin olen vähän ihmetellyt sellaista asennetta “Tuonne minä en ainakaan menisi!!!” oli sitten kyseessä ulkomaiden tai vaikka Suomen kohde, niin mielestäni on jotenkin todella kapeakatseista tuomita jokin kohde heti sitä edes koskaan näkemättä. Kanarialta pidin eniten Puerto Ricosta ja Moganista, onneksi kävin niissäkin koska majoituin turistiresorttiin hiekan keskelle. Parasta olivat veneretki, bussilla ajelu rannikon lähellä ja dyynit. Mieleisiä alueita löytyy kun tarpeeksi etsii ja avarakatseinen matkailija on valmis näkemään myös Kanarian

  1. Kyllähän Kanariaa rakastavia löytyy paljon, mutta niin myös sitä dissaaviakian. Minäkään en ymmärrä sitä, että tuomitaan kohde näkemättä, vain mielikuvien vuoksi. Onhan se totta, että Kanarialla on turistirysän maine, ja onhan se paikoin sitä, mutta jos ottaa asioista selvää, niin saarilta varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Sama juttu on esim. Mallorcan kanssa: kerran luin blogipostauksen siitä, että Mallorca on kamala brittien bilesaari, mikä ei pidä lainkaan paikkaansa. Kirjoittaja oli vain pysynyt viikon yhdessä kylässä, saaren ainoassa bilehelvetissä, ja tuomitsi koko saaren sen perusteella. Ja tämä ei ollut edes ainoa kerta, kun olen kuullut tai lukenut jotain vastaavaa, joten mielikuvat Mallorcastakin on monilla ihan väärät. Sehän on todella upea saari!

 8. “Ollaanpas nyt ihan rehellisiä: Kanaria ei ole kovinkaan eksoottinen lomakohde eikä sen saaret taida kovinkaan monella olla pakko käydä -listalla.”

  Saanko esittää vastalauseen? :D Minusta Kanaria on nimenomaan eksoottinen. Teneriffa varsinkin niin monipuolisen luonnon ansiosta. Se on kontrastina sille vulkaaniselle maaperälle jotain niin ihanaa, että voisin palata aina uudelleen. Enkä paljon muusta olekaan viimeaikoina haaveillutkaan, kuin että pääsisipä jouluksi taas Tenskulle. Viimeksi oltiin juurikin Puertossa, mutta ei se kaupunki ihan niin paljon napannut, kuin siinä rinteellä ylempänä oleva La Orotava :)

  1. Totta kai saa esittää eriäviä mielipiteitä! :D Monilla on Kanariasta hyvin negatiiviset mielikuvat (jotka niitten suosituimpien turistikylien kohdalla jopa pitää usein paikkaansa) ja sen vuoksi etenkin sellaisilla, jotka ei ole saarilla käynyt, ei usein ole mitään halua sinne edes mennä. Totta, että etenkin Tenskulla luonto on todella monipuolinen, mutta mielestäni ei se siltikään ole kovin eksoottinen… Mutta eksoottisuuskin on subjektiivista!
   La Orotava on ihana, mutta silti majoitun mieluummin suuremmassa Puertossa ja haikkailisin päiväreissulle Orotavaan, niin kuin tälläkin reissulla tein! :)

 9. Me olemme käyneet tuolla nyt kahtena viimeisenä vuodenvaihteena, mielessä juurikin lämpö ja aurinko helposti. Ruuan suhteen olen samaa mieltä. Löysimme vanhasta kaupungista viimeksi millä mittareilla vain ihanan ravintolan, Tasca Ihuyen. Juttua löytyy blogistamme jos kiinnostaa.

  1. Me löydettiin muutama hyvä ravintola, ja käytiin koko viikko pelkästään vain niissä. Mutta nyt jäi harmittamaan, että Tasca Ihuye ei sattunut kohdalle, ruokakuvat blogissasi näyttää nimittäin todella herkullisilta! Mutta seuraavalla kerralla sitten… ;)

 10. Voihan olla, että sitten joskus, vanhempina :-) vielä palaamme Kanarialle. Tähän mennessä olemme viettäneet siellä tasan yhden loman, silloin sisareni valinnasta Puerto Ricossa – oli kuulemma aurinkovarmin paikka saarilla. Luonto saattaisikin olla ihan hienoa tuolla monessa kohdin ja talvella vähän vielä lämpimämpää kuin Espanjan tai Portugalin Aurinkorannikoilla, mutta tuosta yhdestä käynnistä jäi tuolla yhdellä paikkakunnalla kyllä vähän vastenmieliset muistot kaikista tyrkyttäjistä ja ravintoloiden sisäänheittäjistä. Mutta never say never … olen minä Bangkokissakin vielä joskus suunnitellut käyväni :-)

  1. Ymmärrän kyllä aivan täysin, että Puerto Ricosta on jäänyt vastenmieliset muistot! Aurinkovarmin paikka se tosiaankin on, mutta aika ankea kylä muuten… Ei missään nimessä parasta Kanariaa! Onneksi ei ole tarvetta valita kohdetta aurinkotuntien mukaan, sillä meille riittää t-paitalämpötilat ja se, että on jotain mielenkiintoista nähtävää. Jos Kanarialle vielä joskus menette, niin kiertäkää turistirysät tyrkyttäjineen kaukaa! Eiköhän teillekin tulisi sitten hieman parempi kuva saarista :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *