Teeleipiä adventtisunnuntain aamiaiselle

Joulukalenterin 4. luukku: Teeleipiä aamiaiseksi

Meillä ei pitkään aikaan syöty lainkaan leipää siitä yksinkertaisesta syystä, että emme löytäneet Kreetalta pohjoismaalaisia leipävaatimuksiamme edes lähellekään täyttävää vehnästä. Aamiaisen kulmakiven korvasi kreikkalainen jogurtti, joka on kyllä aivan mainio ruoka aloittaa päivä, mutta aina toisinaan kaipasin hyvää leipää.

Sitten keksin kokeilla tehdä itse, jos en ihan kunnollista leipää, niin ainakin jonkinlaista leivän korviketta. Sämpylöiden tai limpun valmistamiseen kun ei minusta olisi, vaan halusin jotain, jonka voisi nopeasti pyöräyttää viikonloppuaamuisin. Muistin teeleivät, joita olin tehnyt joskus yläasteen kotitaloustunneilla.

Nyt olemme jo löytäneet kohtuullisen hyvää leipää valmistavan leipomon, joten en tee teeleipiä enää niin usein. Mutta toisinaan lauantai- tai sunnuntainaamuna edelleen valmistan alla olevalla ohjeella pari leipästä, sillä paistuvan leivän tuoksussa ja lämpimän leivän päälle sulavassa voissa on jotain sellaista taikaa, joka kruunaa hitaan viikonloppuaamun.

Helpot teeleivät

Tämä ohje on napattu Kotikokki-sivulta. Ohjeella saa 3-4 annosta.

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta (itse käytän itsestään kohoavia jauhoja, joten jätän leivinjauheen pois)
  • Hieman suolaa
  • 2 dl maitoa
  • Reilu loraus (oliivi)öljyä

Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon maito ja öljy. Sekoita tasaiseksi muutamalla kauhan pyöräytyksellä. Taputtele pellille kaksi lättyä. Käytä taputtettelussa reilusti jauhoja, sillä muuten taikina tarttuu sormiin eikä hommasta tule mitään. Pistele haarukalla pintaan reikiä ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Nauti lämpimänä esimerkiksi vain voin ja juuston kanssa, tai laita kahden leipäpalan väliin herkkutäytteitäsi. Teeleivät eivät maistu enää niin hyviltä myöhemmin, joten nämä kannattaa syödä pois heti lämpiminä!


Tässä joulukalenterissa kerrotaan pieniä tarinoita siitä, kuinka joulun tulo näkyy ja tuntuu suomalais-tanskalaisessa kodissa Kreikassa. Tervetuloa mukaan fiilistelemään joulua Välimeren rannalle!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *