Täydellisen loman resepti

Meidän parin viikon takainen Italian-loma oli niin onnistunut, että voisin jopa sanoa sen olleen täydellinen. Aivan kuten viimekeväinen lomaviikko Kreikassakin oli. Ja ne laiskat viikot Balilla, ja se toiminnantäyteinen pariviikkoinen Floridassa.

Täydelliseen lomaan ei ikävä kyllä ole takuuvarmaa kaavaa – voi, kun olisikin, niin jokainen loma olisi pelkkää ilotulitusta, tähtipölyä ja ikimuistoisia hetkiä! – mutta niitä kaikkein ihanimpia reissujani kuitenkin yhdistää muutama tekijä, joiden ollessa osallisena päästään ainakin hyvin lähelle sitä täydellisintä lomaa.

Mistä siis ovat täydelliset lomat tehty?

Upeista maisemista

Lomakohteen maisemilla on merkitystä. Kun asuu Tanskassa, jossa 60 prosenttia maa-alasta on peltoa, suurin järvi on alle kolme prosenttia Saimaan koosta ja maasto yhtä kumpuilevaa kuin pannukakku, ei ihastuksen huokailua aiheuttavien maisemien löytäminen ole onneksi vaikeaa.

Silmänruokaa voi tarjota niin vehreä viidakko, villinä virtaava joki, tiheä kuusimetsä kuin jylhät vuoretkin – puhumattakaan turkoosista merestä, jonka näkeminen muuttaa silmät sydämiksi aivan joka kerta. Toisaalta myös kaunis kaupunkimaisema aiheuttaa hyvää fiilistä ja edistää hyvinvointia, kuten tämä Ylen artikkeli kertoo.

Herkullisista ruokaelämyksistä

Hyvä ruoka on ilman muuta osa onnistunutta reissua, ja mitä parempi ruoka, sitä mahtavampi fiilis! En myönnä olevani ruokahifistelijä, ja harvemmin minut löytää fine dining -ravintoloista, mutta totta kai nautin taidolla valmistetusta ruoasta ja käytän mielelläni aikaa hyvän ravintolan etsimiseen varmistaakseni onnistuneen ruokaelämyksen. Etenkin nälkäisenä on vaikea niellä ruokapettymyksiä!

Ihanimpien lomien yhdistävä tekijä on sekin, että niissä maissa tai kohteissa ruoka on ollut niin hyvää, että se on ansainnut jopa oman blogipostauksensa. Lue vaikka ylistys italialaiselle ruoalle, kreikkalaisen keittiön suosikkiruokani ja ravintolavinkit Balin Ubudiin.

Parhaimmasta reissuseurasta

Vaikka tykkään matkustaa myös yksin, on hyvässä seurassa lomailu ilman muuta mukavampaa. Reissukumppanin kanssa kokemusten jakaminen tekee niistä vähintäänkin kaksin verroin parempia, ja kyllähän ne sadepäivätkin sujuu kaverin kanssa mukavammin.

Minulle paras matkaseuralainen on avopuolisoni, jonka kanssa olen onneksi päässyt matkustamaan jo lähes 20 maassa tässä muutaman vuoden aikana. Mainion matkakaverin hänestä tekee samanlainen ajattelutapa, samantyyppiset kiinnostuksen kohteet, kyky ottaa rennosti – ja tietenkin hervottoman hyvä huumorintaju.

Oikeasta asenteesta

Italiassa ensimmäisinä päivinä satoi vettä, kaduilla tulvi ja ukkonen jyrisi. Hotellihuoneemme ikkunasta näkyi sateen piiskaama aurinkoterassi surullisen näköisine aurinkotuoleineen ja haaveilemani puutarhassa auringonlaskun aikaan nautitut cocktailit jäivät juomatta. Täydellisen loman aineksia? No eipä juuri siltä kuulosta.

Säällehän ei mitään voi ja asenne ratkaisee tässä, kuten monessa muussakin, asiassa. On helppo synkistyä huonon sään tai pienten vastoiskäymisten sattuessa kohdalle, mutta huomattavasti mukavampaa on yrittää tehdä tilanteesta paras mahdollinen olosuhteista huolimatta. Muuta ne, mitkä on muutettavissa ja hyväksy ne, joihin et voi itse vaikuttaa.

Noista Italian sateista minulle jäi päällimmäisenä mieleen se ihana ravintola vuoristokylässä, jonka isoista ikkunoista katsoimme sumun peittävän koko kylän samalla kun herkuttelimme erinomaisella pastalla. Ja se, kun illallisen jälkeen juoksimme sateen läpi autolle ja ajoimme pimeässä illassa hotellillemme sateen hakatessa auton ikkunoihin. Ja se, kun ukkosen jyrähdellessä vedimme hotellihuoneemme ikkunoista verhot syrjään ja katsoimme salamoiden välähtelyä samalla kun siemailimme viiniä sängyssä loikoillen. Täydellistä.

Hetkestä nauttimisesta

Lomalla jos milloin pitäisi pystyä nauttimaan täysin rinnoin juuri siitä hetkestä ja unohtaa arjen huolet, kiireet ja työt. Olen tässä mielestäni aika hyvä, sillä todella harvoin huomaan miettiväni kotijuttuja ollessani matkoilla, vaan keskityn ennemmin tutkailemaan uutta ympäristöä, rentoutumaan ja nauttimaan ansaitusta lomasta.

En halua, että loma on täynnä tekemistä ja suorittamista, sillä päällimmäisinä mieleen jäävät kuitenkin ne pienet hetket, kun pysähtyy paikoilleen ja vain keskittyy siihen paikkaan ja hetkeen, eikä ajattele mitään muuta. Auringonlaskut rannalla, näköalapaikat, venematkat merellä ja riippumatossa loikoilu ovat minulle niitä asioita, jotka tekevät hetkestä nauttimisen erittäin helpoksi!

Mistä on täydelliset lomat tehty?
Ravintoloista, viidakoista,
iloisista naurunremakoista.
Niistä on täydelliset lomat tehty.


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Muru Mou, Travellover ja Skimbaco. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @vagabondablog.


Lue myös muita #IGTRAVELTHURSDAY-postauksia ja lisää linkki omaan postaukseesi:

30 comments
 1. Kyllä! Tällainen se on! Eikö sitä sanota, että ei sateesta kannata valittaa, kun mieluummin voi vain tanssia sateessa tai jotain. Ihan noin lunkisti en osaa kyllä huonoon säähän suhtautua. :) Lisäisin listaan vielä mukavan majoituksen ja ihanat paikalliset ihmiset. Molemmilla on ainakin minulle merkitystä, ja vielä enemmän silloin, kun olen reissussa yksin.

  1. Hyvä majoitus on tosiaankin aina plussaa, vaikka itse yksin reissatessani valitsen yleensä sen halvimman vaihtoehdon, eli hostellin dormin. Makedoniassa oli kylläkin niin edullista, että valitsin hotellin, ja täytyy myöntää että kyllähän se hostellin voitti mennen tullen. Iän mukana olen alkanut arvostaa enemmän omaa tilaa ja yksityisyyttä :) Yksin reissatessa huono sää harmittaa hieman enemmän kuin reissukaverin kanssa, mutta sadepäivät on mielestäni hyviä välipäiviä, jolloin voi vain istuskella kahviloissa, lukea tai katsella leffoja ja ladata akkuja :)

 2. Eipä tohon itsellä oikein mitään muuta lisätävää olisi kuin aktiiviurheilua ja pienpanimo-oluita sopivassa suhteessa :-)

  Tuollaistahan se täydellinen loma ainakin itsellä usein on. Ei kohteella usein niin väliä ole, kunhan vain maisemat ovat kohdallaan ja jotain näkemistä/tekemistä riittää. Ja sellaisia kohteita löytää niin läheltä kuin kaukaa pilvin pimein, loput on itsestä kiinni.

  1. Ei yhtään huonommat lisäykset! :) Ja juuri näin: asenne ratkaisee ja yhtä onnistunut loma voi olla, oli kohde sitten Kerava tai Kerala!

 3. Mainio postaus! Samaa mieltä olen kaikista kohdista. Nyt olen tosin kesän reissuja reissannut ihan omin päin, mikä sopii mulle juuri nyt mainiosti, vaikka yleensä reissuseurasta kovasti pidänkin. Hektiset työviikot, jatkuva ihmishälinä ja muu ovat tehneet sen, että olen nauttinut tien päällä yksin olemisesta suunnattomasti. Saan olla juuri niin laiska tai aktiivinen kuin sillä hetkellä huvittaa eikä tarvitse tehdä kompromisseja. Mutta yksin reissailun jälkeen osaa varmasti taas arvostaa entistä enemmän sitä matkaseuraakin :)

  1. Kiitos Noora! Minulla on aivan sama juttu, että toisinaan hektinen työ ja jatkuva hälinä työpaikalla (“ihana” kymmenien ihmisten kansoittama avokonttori…) on osaltaan vaikuttanut siihen, että olen tehnyt useitakin soolomatkoja tämän kevään aikana. Voi olla ihan hiljaa, mennä omaan tahtiin tai vaikka vain laiskotella, eikä kenelläkään ole mitään sanottavaa siihen :)

 4. Oon aika lailla samaa mieltä, näistä aineksista koostuu täydellinen loma. Mä tykkään myös matkustaa yksin, mutta aina välillä on kiva matkustaa jonkun kanssa :)

  1. Sekä yksinmatkustamisella että kaverin kanssa matkustamisella on puolensa. Yksikseen matkustaminen on mukavaa vaihtelua, mutta onhan se hyvän reissukaverin kanssa lomailu ihan huippua :)

 5. Lasten kanssa reissatessa tulee helpommin pysähdyttyä. Silloin tulee nautittua sellaisista yksinkertaisista asioista, kuten voi vain katsella, kun lapsi heittelee pikkukiviä mereen. Tosin välillä niiden kanssa on sellaista häsäämistä, ettei sitten ehdi katsella ympärilleen. :D Nykyään some-aikakautena tulee välillä myös epärealistisia odotuksia – kuten mulla tän kuun IGTT-postauksen kanssa: on pettynyt jostain, mistä ei olisi syytä olla. Joskus olosuhteille ei voi mitään. Miksi niistä sitten ärsyynyy ja pilaa suotta fiilistä? Kun voisi vaan nautiskella siitä, mitä on.
  Ja sulla on tähän aika hyvä resepti tässä. :) Usein paras reissumuisto saattaakin olla yllättävän pienestä asiasta. Joskus jopa pieleen mennystä jutusta! Sepä matkustelussa onkin ehkä parasta – sitä ei voi koskaan täysin kontrolloida vaan on myös pystyttävä heittäytymään.

  1. Omat odotuksethan on usein onnistuneen kokemuksen esteenä: kun odottaa lomasta tulevan tietynlainen, ja sitten kun se eroaakin siitä, pettyy helposti. Pitäisi vaan yrittää aina nähdä kaikki positiiviselta kantilta, eikä antaa loman mennä pilalle pikkujutuista. Se kyllä voi olla joskus helpommin sanottu kuin tehty, valitettavasti… :)​

 6. Kiva kooste ja kivat kuvat myös! :)
  pitää itsekin tehdä joskus tämmöinen, sitten joskus kun tulee hyviä kokemuksia. No itseasiassa eka Välimeren risteily oli aika kiva, tykkäsin mm. Mykonoksesta, kohde oli hienompi mitä odotin ja ei täynnä bilettäjiä. Nyt vaan on kertynyt huonoja kokemuksia ja tekisi mieli tehdä postaus huonoista matkoistani/kohteista, vaan en tiedä viitsinkö tehdä mutta harkinnassa on

  1. ​Kiitos! Tee vaan postaus huonoista kokemuksista, kyllä nekin kiinnostaa :) Ei matkailu tosiaankaan ole vain täydellisiä kokemuksia ja paratiisipaikkoja, vaan aina ei kaikki mene ihan nappiin. Ja​ oikeastaan hyvä niin, sillä pettymykset tekee niistä hyvistä kokemuksista entistä parempia :)

 7. Omalla asenteella on kyllä paljon merkitystä ja onneksi reissaillessa tuntuu se positiivinen suhtautuminen asioihin kyllä onneksi löytyvän vähän helpommin kuin normiarjessa. Ei kaiken tosiaan tarvitse mennä lomalla putkeen jotta reissu olisi onnistunut, aika tylsäähän semmoinen täydellinen lomailu ja yllätyksettömyys voisi olla :D Tuota hetkestä nauttimista pitäisi munkin vielä vähän harjoitella, vähän taipumusta ahnehtia liikaa tekemistä kuten Pirkkokin tuossa totesi!

  1. ​Haha, täydellisistä lomista​ jää kenties hieman tylsempiä tarinoita kavereille kerrottaviksi kuin kommelluksista ja vastoinkäymisistä :D Muuten kyllä tykkään rennoista lomista, joissa välttyy sähläämiseltä ja stressaamiselta :) Sen olen huomannut yksin matkustaessa, että positiivinen asenne on helpompi pitää yllä kun ei ole ketään kenelle valittaa. Kaverin kanssa matkustaessa on liian helppo sanoa ääneen epäkohdista ja marina saattaa jäädä päälle. Mutta toisaalta: myös ne mahtavat asiat tuntuu yksin pikkaisen laimeammilta kuin kaverin kanssa jaettuina.

 8. Sait kyllä aikaan matkakuumeen. Hetkestä nauttiminen, kiva ympäristö ja ruoka. Ei sun eväillä huono reissu voi tulla ja tuo on erityisen tärkeää ettei ala harmittelemaan jotain vesisadetta – sille kun ei voi itään, mutta siihen voi vaikuttaa miten sen sateen ajan käyttää.

  1. Kiitos Sarsa! Liian usein lomalaiset manailee huonoa säätä. Kyllähän se saattaa harmittaa, mutta koska sille ei mitään voi, ei sitä sen enempää kannata murehtia. Keksii sitten jotain muuta mukavaa tekemistä!

 9. Me ollaan siis NIIN samoilla linjoilla!! Ja just etenkin että omasta asenteesta ja että osaa nauttia siitä mitä on – näillä on niin suuri merkitys matkan onnistumiselle! Ihania kuvia.

 10. Hyviä juttuja ja monesta osa-alueesta osaamme varmaan huolehtia. Tosin tuo viimeinen, että pysähtyisi hetkeen, vai miten sen nyt sanoit, jää joskus vähän vähälle. Olimme äskettäin Hampurissa 4 päivää ja taisimme ahnehtia vähän liikaakin kaikkea noille päiville.
  Välillä luulin jo oppineeni, että 3 päivää menee aika täysillä, sitten pitää olla välipäivä, mutta 4 päivää on tavallaan liian lyhyt välipäiväänkin … vaikeaa :-)

  1. Mä olen yksin reissatessani usein sellainen, että ahnehdin liikaa juttuja matkan varalle. Poikaystävän kanssa tulee enemmän pysähdyttyä vaikka ihan vain kahviloihin, puiston penkeille tai maisemapaikoille ja ne hetkeen pysähtymiset on aina ollut hyvä idea. Ja pidemmillä reissuilla pitää aina pitää välipäiviä – lyhyemmällä reissulla sitten puolikas päivä ilman aikatauluja ja suunnitelmia riittää usein :)

  1. Mostar on ihana kylä, ja jos menette Mostariin maantietä pitkin Kroatiasta, on maisemat Neretva-joen varrella todella upeat! Ihanaa reissun odotusta!

 11. No siinähän ne täydellisen loman ainekset olivat kasassa ja vielä oikeassa järjestyksessäkin :-) Nyt täytyy vain tsempata itseään, että kaikkia noita löytyy kesällä Suomestakin – jonne pisin lomani jälleen kerran suuntautuu.

  1. Eiköhän näitä kaikkia Suomestakin löydy! Minullakin seuraava reissu suuntautuu Suomeen, jo ensi viikolla. Hieman kaipailin suomalaista kesää, mutta jos siellä on vielä eilen satanut räntää tai rakeita, niin ei oikein hyvältä vaikuta. Toivottavasti sitten, kun on sinun lomasi aika, Suomen kesä hellii kaikin mahdollisin tavoin! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *