Tanskalaiset syntymäpäiväjuhlat on perinteitä täynnä

Asuttuani vuoden Tanskassa olen osallistunut useimpiin synttärijuhliin kuin Suomessa osallistuisin viidessä vuodessa. Täällä nimittäin juhlitaan syntymäpäiviä suvun kesken joka vuosi, riippumatta täyttääkö sankari pyöreitä vuosia vai ei. Eikä synttäreitä juhlita vain kakkukahvien verran, vaan varataan ravintolasta pöytä ja kutsutaan ainakin puoli sukua syömään ja juomaan ja juhlimaan syntymäpäiväsankaria.

Juhlat kestävät aina tuntikausia, ja niissä voi olla jopa etkot ja jatkot: lähipiiri saattaa kokoontua vaihtamaan kuulumiset ennen ravintolaan menemistä, ja syömisen jälkeen voidaan siirtyä jatkamaan juhlia jonnekin muualle. Ruokailu kuuluu syntymäpäiväjuhliin aina: joko kunnollinen ateria, tai sitten kevyemmin vaikkapa smørrebrødejä tai sämpylöitä. Ruokajuomaksi tietenkin olutta, ja jälkiruoaksi täytekakkua, eli lagkage ja kahvia. Juhlakalu kuittaa ravintolalaskun, vieraat eivät koskaan maksa mitään.

image

image

Tanskalaiseen syntymäpäiväjuhlaan kuuluu oleellisena osana Tanskan liput: pöydässä täytyy olla vähintään pari lippua, ja liput koristavat myös lautasliinoja ja kakkua. Onnittelulaulu täytyy tietenkin laulaa. Kakkua leikatessa vitsaillaan sille, jonka kakkupala kaatuu lautaselle: hänelle lankeaa tiskivuoro. Kahvien jälkeen avataan lahjat.

I dag er det Thomas fødselsdag
Hurra, hurra, hurra!
han sikkert sig en gave får
som han har ønsket sig i år
med dejlig chokolade og kager til

Tänään on Thomaksen syntymäpäivä
Hurraa, hurraa, hurraa!
Hän varmastikin saa lahjan
jota on toivonut tänä vuonna
ja ihanaa suklaata ja kakkuja

Vietimme eilen Thomaksen syntymäpäiviä ravintolassa lounaan merkeissä. Vieraita oli lähes 20. Ruokailun jälkeen siirryimme Thomaksen vanhempien luokse kakkukahville ja oluille, eikä kenelläkään ollut kiire minnekään, joten juhlat kestivät myöhään iltaan. Synttärit olivat siis hyvin tyypilliset, mutta laulu jäi jostain syystä laulamatta. Korjasin virheen tänä aamuna, varsinaisena juhlapäivänä, ja herätin Tompan laulamalla onnittelulaulut suomeksi ja tanskaksi, heilutellen paperisia Tanskan lippuja. Taidan tanskalaistua nopeammin kuin uskonkaan.

Tanskalaiseen tapaan analysoimme myös päivän sään, sillä perinteen mukaan se kertoo kuinka kiltti syntymäpäiväsankari on kuluneena vuonna ollut. Taivas oli pilvien peitossa ja oli masentavan harmaata heti aamusta, joten kovin kilttejä eivät tänään syntyneet ole olleet.

image

Kerroin Thomakselle meidän perheen tavasta juhlia syntymäpäiviä. Pyöreitä lukuun ottamatta suuria juhlia ei järjestetä, vaan korkeintaan pidetään kahvikutsut. Ja kahvipöydässä on ne seitsemän sorttia: karjalanpiirakoita ja munavoita, suolaista piirakkaa, ehkä jopa voileipäkakku, pikkuleipiä, pullaa, tietenkin täytekakku, ja kuivakakku, jota kukaan ei syö. Ja kahvia. Sitä pitää tietenkin aina olla.

Mitä alkoholijuomaa on tarjolla, kysyy tanskalainen.

No ei sitten mitään. Ei ainakaan meidän perheessä. Onko jonkun muun perheessä tapana tarjota jotain alkoholipitoista synttärikahveilla?

Tanskassa olut, viini ja perinteisesti myös akvaviitti kuuluvat juhliin aina. Suomalainen työkaverini osasi kertoa, että Tanskassa juodaan olutta jopa ristiäisissä. Tulevana sunnuntaina pääsen itse todistamaan onko väite totta. En kyllä epäile lainkaan, etteikö olisi.

10 comments
 1. On kyllä aika ihana juttu, kuinka hartaasti täällä juhlitaan. :) Täällä meidänkin naapurustossa usein näkee, kun pieniä lippuja asetellaan juhlapaikan pihaa koristamaan. Onnittelulaulu on kanssa hauskan reipas. Vietettiin mein kaikkien lasten synttärit Legolandissa ja joka kerta pääsi päivänsankari kuulemaan onnittelulaulun. :)

  1. Minäkin tykkään tuosta onnittelulaulusta, Paljon onnea vaan kuulostaa tylsältä tanskalaisten lauluun verrattuna :) Suomalaisesta tuo lippujen käyttö syntymäpäivien koristelussa on hieman erikoista, mutta onhan se aika hauska tapa kuitenkin.

 2. Meillä töissä vuorataan syntymäpäiväsankarin pöytä Tanskan lipuilla. Vein omalle pöydälle pienen Suomen lipun ja välittömästi tultiin kysymään, onko mulla synttärit :) Hassua on myös miten tanskalaisista kaupoista löytyy Tanskan lipuin koristeltua tavaraa ihan ihmettelyyn asti!

  1. Meillä oli edellisessä työpaikassa sama tapa, mutta työntekijän pöytä koristeltiin sen oman maan lipuilla. Eli minulla oli varmaan 20 Suomen lippua ympäri työpistettä syntymäpäivänä :) Lentokentälläkin on hassua aina nähdä, että sukulaisia tai ystäviä odotetaan Tanskan lippujen kanssa. Ja siellähän on jopa kioski, mistä saa eri maiden lippuja ostettua juuri sitä tarkoitusta varten :)

 3. Tutulta kuulostaa :) Meidän piireissä vaan ei juoda olutta oikeastaan ollenkaan! Mutta viiniä sitten senkin eestä haha. Olemme käyneet ulkomailla tanskalaisten kanssa ja jos synttärit on sattuneet kohdalle niin on pitänyt ottaa tanskan lippuja mukaan, että ne voi sitten levitellä pöydälle ulkomaillakin =DD Onko sulla sattunut jonkun synttäreillä vastaan kagemand? Vissiin suositumpi lasten synttäreillä, mut mulla on jotkut tehnyt ihan hauskuuden vuoks myös aikuisemmalla iällä.

  1. Voi, mä toivoisin että meidän piireissä juotaisi enemmän viiniä, mutta valitettavasti suurin osa on aina olutta :D Muistan matkaopasvuosilta sen, että tanskalaiset tosiaankin toivat aina liput tullessaan. Hieman huvittavaa, mutta toisaalta kuitenkin aika söpöä tuollainen tapojen vaaliminen. Kagemandia ei ole niillä synttäreillä ollut, missä olen ollut vieraana, mutta pitää yrittää päästä lasten synttäreille sellaista syömään :)

 4. Suomalaisille alkoholi on aina tabu… Täällä ausseissa juodaan hautajaisten muistotilaisuudessakin! Itse olen ihmetellyt miten tärkeää työkavereille on ottaa vapaa päivä joka vuosi kun on synttärit…?!

  1. No niinhän se alkoholi on aika lailla tabu Suomessa. Täällä varmaan juotais hautajaisissa myös, musta tuntuu että tässä asiassa Tanska ja Australia ovat hyvin samanlaisia :) Ja ainakin edellisessä työpaikkassa aika usein kävi niin, että synttärisankari ei ollut just sinä päivänä töissä…

 5. Huui siellä juhlitaan siis ihan kunnolla! En osaisi kuvitella omalle kohdalleni noin valtavia juhlia, tuntuisi jopa vähän kiusalliselta :D
  Mutta toisaalta perhe/sukujuhlat on aina ihania, joten mukavaa että suku kerääntyy yhteen sitten monta kertaa vuodessa :)

  1. Täällä juhlitaan kunnolla joo! :D Minulta jo kyseltiin, että milloin minun syntymäpäivä on, kai ne olettaa että minäkin alkaisin pitää tällaisia isoja synttäreitä. Voi ei :D Toki se on todella kiva, että suku kokoontuu usein, mutta etenkin kesällä tuntui että joka viikonloppu oli jonkun synttärit tai tuparit tai puutarhajuhlat. Se alkoi olla jo hieman liikaa… Mutta onneksi on kiva suku :) Kiitos kommentista, Nea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *