Talvi Kreetalla: plussat & miinukset

Sain muutama päivä sitten lukijalta pyynnön kirjoittaa Kreetan talven hyvistä ja huonoista puolista. Mielestäni idea oli sen verran mainio, että päätin vastata pyyntöön – siitäkin huolimatta, että takanani on vasta yksi talvi Kreetalla ja sekin oli käsittääkseni normaalia leudompi ja vähäsateisempi. Tämän vuoksi tunnustan, että minulla saattaa olla saarella vuosia asuneisiin verrattuna vaaleanpunaisempi kuva Kreetan talvista, ainakin siis säiden osalta.

Juttuvinkki osui hyvään saumaan myös siksi, että olen jo tovin odottanut talven saapumista. Blogia enemmän lukeneet tietävät, että en pidä liian kuumasta säästä, ja nyt päättynyt kesä oli osaltani jopa hieman tylsä paetessani paahtavaa hellettä usein sisätiloihin. Kummassakin pitkässä vuodenajassa on kuitenkin puolensa, ja parasta onkin se, että pitkän, vilkkaan ja kuuman kesän vastapainona on rauhallisempi ja lämpötiloiltaan lempeämpi talvikausi.

Maaliskuun kuulumisia

Talvi Kreetalla – Miinukset

1. Sateet

Kyllähän se varmasti alkaa jossain vaiheessa sapettaa kun vettä sataa taukoamatta, eikä elämä ole muuta kuin töihin ja kotiin, töihin ja kotiin. On harmaata, koleaa ja tuulista, joten ulos ei kannata mennä, vaan illat kuluvat sohvalla viltin alla kirjojen tai sarjojen parissa, kuumaa teetä hörppien. Viime talvena tätä kesti kai sen pari viikkoa, mutta tämän pidemmän sadejakson lisäksi sadepäiviä oli toki aina silloin tällöin pitkin talvea.

2. Turistialueet hiljenevät

Koska asun Plataniaksessa, turistien suosimassa lomakohteessa, näkee kesän ja talven välillä hurjan eron: kun kesällä koko Hanian rannikko on täynnä elämää, hiljenee alue talveksi lähes täysin. Hotellit sulkevat ovensa, satojen ravintoloiden ja kahviloiden sijaan auki on enää vain muutama, ja minimarketteja ei olekaan enää jokaisessa kadunkulmassa. Minulle suurin harmitus on se, että alueen loistava ravintolavalikoima lakkaa olemasta, ja syödäkseen kivassa ravintolassa joutuu menemään Haniaan saakka.

Kolimbari, Kreeta

3. Sisällä on kylmää ja kosteaa

Välimeren maissa talot eivät ole yhtä tiivistä tekoa kuin Pohjolassa, vaan ikkunoiden raoista ja ovenpielistä vetää ja kolea kosteus tunkeutuu sisälle. Ensimmäinen asuntomme Kreetalla vaikutti lupaavalta talvikodilta takkansa ja ilmalämpöpumpun ansiosta, mutta kun tajusimme, että takka ei olekaan varaava ja talo oli muutenkin sopivampi kesäasunnoksi, aloimme etsiä uutta ja lämpimämpää kotia.

Nykyinen talomme on upouusi ja siksi keskivertoa paremmin eristetty, mutta ei tämäkään täysin ongelmaton ole. Öljylämmitys pitää huolen, että talon saa ihanan lämpimäksi, mutta se on sen verran kallista huvia, että viime talvena käytin lämmitystä vain viikonloppuisin. Arkisin käytin ilmalämpöpummpua, joka on hyvä myös huoneilman kuivattamiseen, vaikka ei sekään kaikkea kosteutta poista. Eikä täällä sähkökään kyllä mitään edullista ole.

Kosteuden vuoksi pyykinpesu on mahdollista vain aurinkoisina päivinä, jotta vaatteet kuivuvat ulkona, sillä mitään ylimääräistä kosteutta ei sisälle haluta. Huolimatta kaikista toimenpiteistä kosteuden välttämiseksi ja karkottamiseksi, on talvisin ikävänä riesana home.

Talo Kreetalla

4. Huonot lentoyhteydet

Kun aiheena on talvi Kreetalla, on kenties hieman hassua mainita miinuksena huonot lentoyhteydet pois Kreetalta, mutta minulle tämä on oikeasti iso puute. Talvella nimittäin ainakin Hanian kentältä pääsee lähes ainoastaan Ateenaan, joten arjen keskellä silloin tällöin tarpeeseen tulevat viikonloppureissut jäivät viime talvena hankalien lentoyhteyksien vuoksi tekemättä. On toki ilmastoystävällistä jättää lyhyet reissut tekemättä, mutta toisinaan pieni irtiotto olisi kelvannut.

Suurempi vaikutus vähäisillä lentoyhteyksillä on Suomen-reissuja ajatellen: kun kesällä Haniasta pääsee Kuopioon vain yhdellä välilaskulla, talvella reitti kulkisi esimerkiksi Hania-Ateena-Kööpenhamina-Helsinki-Kuopio. Eli visiitit Suomen talveen voin unohtaa.

Huonot lentoyhteydet vaikuttavat toki myös siihen, että Kreeta ei houkuttele talvilomakohteena. Sillä kyllähän näistä miinuksista huolimatta Kreeta on mainio paikka lomailla myös talvella. Lue alla olevat plussat ja nämä viisi syytä matkustaa Kreetalle talvella, jos et usko!

Helmikuu

Talvi Kreetalla – Plussat

1. Sää

Talven sateet pääsivät miinuslistalle, mutta minun muistini mukaan viime talvena satoi vain sen pari viikkoa yhtäsoittoa ja sen lisäksi sadepäiviä oli vain silloin tällöin. Eli talvi ei ollut sateiden osalta lainkaan niin paha, kuin olin etukäteen pelännyt!

Joulukuussa istuskelimme Hanian venetsialaisessa satamassa t-paidoissa, ja vaikka vuoden vaihduttua ei enää ihan niin lämmintä ollut, oli aurinkoisia päiviä talven aikana kuitenkin reilusti. Ja ne Kreetan aurinkoiset talvipäivät tuntuvat aivan Pohjolan kesältä – eli ne ovat juuri sopivan lämpimiä minun makuuni!

Kreetan pääkaupunki Iraklion

2. Turistialueet hiljenevät lähes täysin

Kappas, tämäkin asia pääsi sekä miinukseksi että plussaksi! Vaikka turismi tuo saarelle paljon hyvää, on yksi asia mitä en talvisin kaipaa: ihmiset. Jos olet koskaan käynyt kesäkuukausina Hanian rannikolla, ymmärrät varmasti mitä tarkoitan.

Kesällä ihmisiä on nimittäin kaikkialla, ja valtavia määriä. Eniten ihmispaljous ärsyttää ajaessani autolla Plataniaksen läpi (kesällä vältän tätä viimeiseen saakka) sekä Hanian keskustassa. Kun itse yrittää saada omat asiat hoidettua mahdollisimman ripeästi ja päästä liikkumaan paikasta toiseen normaalilla vauhdilla, saavat hitaasti kulkevat minijunat, vähän väliä pysähtyvät bussit ja autotielle yhtäkkiä pomppaavat lomalaiset pinnani kiristymään.

Mutta talvella – ah, miten rauhallista täällä on!

Hania, Kreeta

3. Patikointimahdollisuudet

Vaikka kesällä onkin monipuolisemmat patikointimahdollisuudet kun esimerkiksi Samaria-rotko on auki, pidän minä luonnossa kävelemisestä enemmän talvella, luonnon ollessa vehreä ja lämpötilan kävelyyn sopiva. Talvella aurinko ei polta niin kuumasti eikä elohopea nouse jonnekin kauas hellerajan yläpuolelle, vaan pidemmätkin patikat ovat pelkkää nautintoa jopa keskipäivän tunteina. Tai no, ainakin melkein: viime talven vaellus Elafonissista Kriosiin oli nimittäin kaikkea muuta kuin nautinnollinen. Mutta vielä kamalampi se olisi ollut kesällä!

Agia-järvi, Kreeta

4. Lunta näkyvissä!

Vaikka en haluakaan asua talvea kylmässä ja (ainakin toisinaan) lumisessa Pohjolassa, on lunta kuitenkin aina toisinaan talvisin ikävä. Onnekseni Kreetalla pääsee nauttimaan myös tästä valkoisesta maisemankaunistajasta, sillä Länsi-Kreetan Lefka Ori -vuoret saavat talvella lumipeitteen päälleen tehden vuoristomaisemasta huikean upean.

Ainakin joinakin talvina lunta sataa pelkkiä huippuja alemmaksi ja vuoriston kyliin saakka, joten lumesta on mahdollista päästä nauttimaan lähietäisyydeltäkin. Hmm, siinäpä olisikin hauska talvipäivän retki-idea…

Kreetan talven valtit ovat siis luonnossa, rauhallisuudessa ja enimmäkseen mukavan lempeässä säässä. Jos ajatuksissasi on viettää talvi Kreetalla (jota suosittelen lämpimästi), kannattaa valita majoitus tarkkaan – ja pakata mukaan villasukat ja kumisaappaat, ja t-paitoja ja aurinkorasvaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *