Kuusi syytä, miksi Espanjasta tuli yksi suosikkimaistani

Kun kerroin 30 vuotta sitten Espanjaan ja Mallorcalle muuttaneelle työkaverilleni lähteväni ensimmäistä kertaa lomalle Andalusiaan, kertoi hän innoissaan sen olevan sitä aitoa Espanjaa. Eikö Mallorca sitten ole oikeaa Espanjaa, ihmettelin mielessäni, mutta reissun jälkeen ymmärsin, mitä työkaverini oli oikein tarkoittanut.

Andalusiassa nimittäin aistin sen mielikuvieni espanjalaisen tunnelman – sen, jossa maan ainutlaatuisuus tulee vastaan jokaisessa kadunkulmassa ja maan pitkän historian voi kuulla kuiskivan kapeilla kujilla ja upeissa rakennuksissa, ja jonka bodegoissa tarjoiltava suussasulava Jamón ibérico tekisi vannoutuneimmastakin vegetaristista lihansyöjän. Andalusia, ensikosketukseni Manner-Espanjaan, toi mieleeni sen Espanjan, jonka olin kuvitellut jo nuoruudessani katsoessani rytmikkäitä ja mukaansatempaavia Paso doble -tanssiesityksiä.

Vaikka ennen Andalusian-reissua olin viettänyt pitkiäkin aikoja Espanjan saarilla, ymmärsin vasta nyt maan upeuden kunnolla. Yhtäkkiä Espanja nousikin suosikkimaitteni joukkoon – eikä vain nämä minulle uudet maisemat, vaan näin myös Mallorcan ja jopa Kanariansaaret uudessa valossa.

Ja syitä Espanjan upeuteen on monia. Koska pidän listoista, listasin tähän esimerkkinä kuusi ensimmäisenä mieleeni tullutta syytä:

1. Upeat maisemat

image

Ei kai tätä edes tarvitsisi perustella mitenkään, sillä näkeehän maisemien upeuden kuvistakin. Tässä on kuitenkin kaksi esimerkkiä paikoista, joissa Espanjalle ropisi roppakaupalla lisäpisteitä: El Chorron turkoosit järvet ja Granadan Alhambrasta näkyvä Sierra Nevadan vuoristomaisema. Lumihuippuisia vuoria ja palmuja samalla silmäyksellä – sanattomaksi veti.

2. Kauniit rannat ja turkoosi meri

image

Vaikka perinteinen rantaelämä ei olekaan enää lomapäivieni kohokohta, en siltikään saa upeista rannoista kylläkseni. Mallorcalla sijaitseva Playa de Palma teki pilvisenäkin päivänä selväksi, miksi alue on koko saaren suosituin lomakohde, ja Andalusian Nerjan kaupungissa sijaitsevalta Balcón de Europa -tasanteelta avautuvaa turkoosia merimaisemaa olisin voinut ihailla vaikka kuinka kauan (siis jos paikalle ei olisi tullut kiljuvaa oppilaslaumaa).

3. Mielenkiintoinen historia

image

Rooman valtakunta, islaminuskoiset maurit, kristittyjen Iberian takaisinvaltaus, Ferdinand ja Isabella Katolilainen, Kristoffer Kolumbus, Espanjan suurvalta… Myönnän, että kovinkaan syvälle Espanjan historiaan en ole sukeltanut, mutta sen tiedän, että alueen pitkä ja vaiherikas historia näkyy katukuvassa edelleen.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa on Palma de Mallorcan vuosina 1229-1601 rakennetu katedraali, oikealla on Palman kotini lähellä sijainnut härkätaisteluareena. Pala kulttuuria, jonka toivoisin vihdoin jäävän historiaan koko niemimaalla.

4. Kauniit kaupungit

image

Granada, Córdoba, Málaga, Palma de Mallorca, Puerto de la Cruz, Las Palmas… Siinäpä ne, lähes kaikki näkemäni Espanjan kaupungit, ja kaikki, joihin olen ihastunut. Ihania kaupunkeja tässä maassa näyttää riittävän, ja seuraavaksi haluaisinkin tutustua niihin kaikkein suosituimpiin: Barcelonaan, Madridiin, Sevillaan, Valenciaan.

5. Viehättävät pikkukylät

image

Pueblos Blancos, eli Andalusian valkoiset kylät tekivät minuun suuren vaikutuksen – siis ne harvat, jotka ehdin ensimmäisellä reissullani näkemään. Jossakin pienessä vuoren rinteellä sijaitsevassa kylässä haluaisin viettää vaikkapa kuukauden tai pari, ja vain nauttia rauhallisesta espanjalaisesta elämänmenosta: syödä churroja aamiaiseksi, juoda lasillisen viiniä lounaalla, hiljentyä siestan viettoon ja syödä illallista vasta myöhään illalla. Voi, mitä kissanpäiviä ne olisivatkaan!

6. Ruoka ja juoma

image

Espanjalainen punaviini hivelee aika mukavasti tämän tytön makunystyröitä, ja niin tekee myös paikallinen ruoka! Tapas-kulttuuri on mielestäni aivan täydellinen tapa ruokailla, sillä mieluummin syön useita pieniä juttuja kuin vedän valtavan annoksen yhtä ja samaa. Lasillinen hyvää riojalaista ja muutama pintxo tai tapas on juuri sopiva illallinen!

Oletko sinäkin ihastunut Espanjaan? Miksi?


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat Muru Mou -blogin lisäksi matkablogit Travellover ja Rimma+Laura. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT!


LUE MUITA #IGTRAVELTHURSDAY-POSTAUKSIA JA LISÄÄ LINKKI OMAAN POSTAUKSEESI:


40 comments
 1. Pitäisi lähteä tutkimaan Manner-Espanjaa isojen kaupunkien ulkopuolelle. Madridista pidän, Barcelona ei ole onnistunut sulattamaan kahdella kerralla. Ehk minun Espanjani tosiaan olisi pikkukylissä juuri vaikka Andaluciassa?!

  1. Suosittelen ainakin käymään kokeilemassa, josko pikkukylistä löytyisi se sinun Espanjasi! Minä taidan enemmän tykätä juurikin pienistä kylistä ja kaupungeista, mutta Madrid ja Barcelona pitäisi minunkin ehdottomasti nähdä.

 2. Ihana tunnelma näissä kuvissa :) Pidän ihan hirmu paljon espanjalaisesta ruuasta, mutta muuten ei ole maa onnistunut vielä viettelemään. Tunnustan kyllä, että en ole käynyt vielä paikoissa, joissa uskon viihtyväni ja ylipäätään maa on ollut hieman paitsiossa. Pitäisi ehkä tehdä matka jonnekin Andalusian suunnalle tai Madridiin. Jostain syystä uskon vahvasti, että kaupunki veisi mennessään :)

  1. Madridista olen kuullut niin paljon hyvää, että uskon, että se veisi minutkin mennessään :) Kuten monet on kommentoineet, on Espanja todella monipuolinen maa, joten tuskin kaikki paikat kaikkia miellyttääkään. Mutta varmasti sieltä myös jokainen löytää omat suosikkipaikkansa – ja minulle se on Andalusia! Ainakin siihen saakka, kun tutustun maahan enemmän ja löydän vielä upeampia paikkoja :D

 3. Tuon kylien ja kaupunkien kauneuden ja hyvän ruuan kyllä allekirjoitan minäkin.
  Lisäksi tietysti Espanja on kovin helposti saavutettavissa – juuri nyt olen rakentamassa reissua Portugaliin, kiinnostaisi tutustua Algarven seutuun, mutta eipä sinne vaan löydy edes suoria lentoja, tarjoushintaisista puhumattakaan. Ehkä sinnekin pitää menneä Espanjan kautta :-)

  1. Minä oli ihan yllättynyt huomatessani kuinka hyvin Suomesta on Espanjaan talvellakin lentoja – jopa Mallorcalle pääsee Helsingistä suoraan! Ilmeisesti moni muukin on tajunnut, että eihän Mallorca ole yhtään huonompi lomakohde talvellakaan :)
   Espanja olisi varmasti kätevä pysähdyspaikka matkalla Portugaliin. Ja siellähän voisi sitten halutessaan viettää päivän tai pari :)

 4. Hienoja kohteita. Vieläkö lähtisit Espanjaan asumaan/työhön?
  Kataloniassa härkätaistelut on jo onneksi kielletty :) eli Espanjassa on myös kohteita joissa ne on jo kielletty, tosin espanjalaiset (ei katalaanit) haluaisivat härkätaistelut taas käyntiin myös Kataloniassa. Julma “huvi” ei ole hyvä huvi, ei härkien eikä taistelijoiden hengen kannalta

  1. Kyllä voisin ehdottomasti lähteä uudestaan Espanjaan töihin ja asumaan! Itse asiassa se on vieläkin aika suurena haaveena :)
   Juu, härkätaistelut on onneksi kielletty joissakin osissa Espanjaa. Luin, että Mallorcallakin ne kiellettiin viime vuonna, mutta tänä kesänä tuolla areenalla on kuitenkin vielä ollut taisteluita… Lieköhän siinä sitten ollut joku ns. siirtymäaika, päätöksestä toimeenpanoon. Mutta tosiaankin ne voitais jo kieltää koko maassa! Ymmärrän kyllä, että monet perustelee niitä kulttuurilla, mutta eikö niitä taisteluja voisi sitten ennemmin tehdä näytösluontoisesti, ilman härän vahingoittamista ja tappamista? :(

 5. En ole vielä koskaan käynyt Espanjassa eikä se kyllä kiinnosta vieläkään. Ehkä nyt kun on tuo pikkuinen, niin voisi tsekata lennot Espanjaan ja lähteä katsomaan, olenko vaan ollut nirso ja ajatellut ettei Espanjalla ole tarjota mulle mitään. Olen opiskellut kyllä espanjaa, joten voisihan kielitaitoja mennä ihan paikan päälle kartuttamaan. ;D

  1. Kielitaidon kartuttamisessa on jo aivan mahtava syy mennä Espanjaan! Ja jos valitset kohteen oikein (ja vältät niitä Aurinkorannikon suomikyliä), huomaat varmasti, että Espanjalla on tarjota sinullekin jotain :)

 6. Vajaat kaksi Espanjassa asuttua vuotta varmaan puhuu puolestaan. :D Andalusia on hyvä paikka aloittaa manner-Espanjan tutkiminen, sillä sieltä tosiaan on ne kaikista kuuluisimmat “Espanja-kliseet” kotoisin, mutta sitä aitoa Espanjaa on kyllä ihan joka puolella maata, vaikka se jokaisella itsehallintoalueella tarkoittaakin osittain eri asioita. Tykkään Andalusiassa erityisesti Sevillasta, mutta kannattaa ihan ehdottomasti tutustua muihinkin alueisiin. Erityisesti Pohjois-Espanja on aivan upea! Ja tietenkin Valencia <3

  1. Pohjois-Espanja kiinnostaa myös! Tai oikeastaan ihan koko maa :D Haluaisinkin tutustua Espanjaan niin hyvin, että osaisin nähdä alueelliset erot ja tietäisin mikä on millekin alueelle tyypillistä.

 7. Olen vasta viime aikoina blogeja lukiessa huomannut, kuinka monipuolinen maa Espanja onkaan! Kiinnostaisi ihan älyttömästi nähdä maata enemmänkin. Espanjan pohjoisosat houkuttelee. Olen käynyt vain aurinkorannikolla, mikä sekin oli ihan mukava reissu, mutta maa tuntuu olevan niin paljon muutakin. :-)

  1. Minäkin olen vasta nyt tajunnut, että Espanja on todella suuri maa, ja siellähän on vaikka minkälaista maisemaa. Joten varmasti jokaiselle löytyy jotakin :)

 8. Ruoka, lämpö, musiikki ovat ensimmäiset perusteet, jotka pulpahtavat mieleen hakematta. Tällä viikolla podin kylmissäni miksi asun yhä Suomessa -päivää, joten onpa mukava edes nettimatkailla muihin miasemiin, arki kun pitää nyt lähikohteissa. Tosin manner-Espanja on vielä kokematon paikka. Unelmia, unelmia.

  1. Nettimatkailu on mukava hätävara reissukuumeen yllättäessä :) Suomi on ihana maa, mutta se kylmyys ja pimeys saa varmasti jokaisen toisinaan miettimään muita maita…

 9. Myönnän, että olen ihastunut :) Barcelonassa olen käynyt pari kertaa ja Madridissa kerran. Mallorcan saan lisätä listalle ensi kesänä. Espanjan kielen opiskelu on lisännyt kiinnostusta Espanjaa kohtaan. Siellä on vielä paljon paikkoja näkemättä mm. Andalucia.

  1. Espanjan kieli on niin kaunista, että minäkin haluaisin oppia sitä enemmän. Ja kielen opiskelu onkin todella hyvä syy käydä paikan päällä harjoittelemasa! :)

 10. En ole ihastunut mutta tämän jutun jälkeen haluaisin lähteä ihastumaan! Juuri tuohon oikeaan ja aitoon Espanjaan. Kanarialla kyllä olemme käyneet mutta mantereella ei.

 11. Onpa kauniita kuvia! Andalusiaan ja muualle Espanjaan tekisi kovasti mieli matkustaa, mutta toistaiseksi se on ollut niitä kohteita, jotka joutuvat odottamaan vielä pidempään, kun koluan ensin muita paikkoja. :) Barcelonassa olen käynyt yli kahdeksan vuotta sitten, enkä ole sielläkään saanut vielä käytyä uudemman kerran, vaikka ihastuinkin ikihyviksi!

  1. Monesti käy minullekin juuri noin, että vaikka kuinka ihastun paikkaan, ei sinne tulekaan kovin pian palattua kun muut kohteet menee edelle. Nytkin olen vannonut meneväni Andalusiaan pian uudestaan, mutta saa nähdä kuinka kauan menee ennen kuin oikeasti sinne taas menen :D

 12. Oi kyllä! Ihania kuvia ja allekirjoitan kaikki kohdat! Tutuksi ovat tulleet Mallorca, Barcelona ja Málaga sekä Kanariansaarista Teneriffa (suosikkini!), Gran Canaria ja Lanzarote. Kaikkiin haluaisin palata ja monta Espanjan kaupunkia odottaa vielä listalla. Ihana seurata elämääsi siellä :)

 13. Itselleni ei ole kuin Barcelona jonkin verran tuttu, mutta haluaisin tutustua muuhunkin Espanjaan.

 14. Mukavaa luettavaa, kun kävin itsekin Andalusiassa ensi kertaa juuri äskettäin. Granada, Málaga, Ronda… Andalusiassa riittää paljon nähtävää moneen makuun. Espanja on mahtavan monipuolinen, ja olen itsekin miettinyt mitä se “aito Espanja” sitten oikein on. Baskimaassa tuntui, että oli ensisijaisesti Baskimaassa, Barcelona on ennen kaikkea Kataloniaa ja saaret on saaria. Käymistäni paikoista oikeastaan vain Madridissa ja Andalusiassa on voinut olla varma siitä, että tämä on sitä espanjalaisinta Espanjaa. Varmasti palaan joskus, muun muassa kaikista mainitsemistasi syistä.

  1. Reissattiin siis hyvin paljon samoilla seuduilla! Kuten Instassa taisinkin jo kommentoida, että kiva päästä lukemaan sinunkin juttuja noista kohteista, koska pikaisella googlettelulla en löytänyt blogeista juuri mitään. Vaikka reissu onkin jo ohi, on silti mukava lueskella muiden kokemuksia juuri nähdyistä paikoista :)

 15. Kyllä, Espanja on ihana! Oli kyllä aivan nappivalinta lähteä aikoinaan vaihto-opiskelijaksi juurikin Andalusiaan, sillä viikonloppuisin pystyi retkeilemään kaikissa upeissa paikoissa, ja vaivaisen muutaman euron bussilipun hinnalla!

 16. Mä en ole vielä koskaan käynyt Espanjassa, en edes Kanarian saarilla. Vähän suunnittelin Barcelonan matkaa tälle vuodelle, mutta se jäi loppujen lopuksi toteutumatta. Katsotaan ensi vuonna uudestaan :) Mua jotenkin yllättää se, miten monipuolinen matkailumaa Espanja oikeasti on, ensimmäiset mielikuvat kun tuppaavat olemaan turisteja pursuava ranta.

  1. Minäkin taisin kunnolla ymmärtää vasta nyt, kuinka monipuolinen matkailumaa Espanja oikeasti onkaan. Siis siellähän voi tehdä ihan kaikkea! Ja koko espanjalainen kulttuuri on minun (ja monen muun) mieleen, joten aivan varmasti palaan maahan vielä monta kertaa. Suosittelen siis käymään! :)

 17. Ihastuin Espanjaan viimeistään näiden kuvien myötä, en malta odottaa, että pääsen tutkimaan Andalusiaa!! Mun suosikkikaupunki on tähän mennessä ollut Valencia ja Barcelonastakin pidin vietävän paljon! Tiedän jo, että pääsen tutustumaan kunnolla Sevillaan, koska siellä on laskuvarjohyppymestat ja yksi syy siihen, miksi Espanjaan lähdetään. Mua ei koneeseen saa, mutta onpahan aikaa tutkia mitä kaikkea muuta kaupunki tarjoaa.

  1. Oon niin iloinen teidän puolesta, että olette tehneet mahdolliseksi viettää talven Andalusiassa! Sevillasta olen kuullut todella paljon pelkkää hyvää, joten ei varmasti ole yhtään hullumpi paikka seikkailla yksinään sillä välin kun toinen hyppii lentokoneesta :)

 18. Tosi kiva listaus! :) Täytyy myöntää, että Espanjaan en ole tutustunut Barcelonaa ja Malagaa pidemmälle. Näin vuosi sitten yhdessä matkailuohjelmassa, kun juontaja reilasi pitkin sisämaata, mm. Rhondassa ja Sevillassa, ja haluaisin itsekin tehdä jonkin vastaavanlaisen reissun. Espanjassa riittää varmasti paljon upeita paikkoja. :)

  1. Kiitos Miia! Sellaisen käsityksen minäkin olen saanut, että Espanjassa riittää upeita paikkoja paljon. Ja siksi haluaisinkin päästä sinne takaisin, tutkimaan lisää :)

 19. Kyllä, olen ihastunut Espanjaan :). Vaikka täällä olen nyt asunut pian kahdeksan vuotta, niin silti on ihan liian monta kolkkaa vielä koluamatta. Iso maa ja monenlaista maisemaa!

  1. Se on aika hyvä juttu, että sä pidät Espanjasta! :D Maan suuruus mulle valkeni tosissaan meidän roadtripillä: ajettiin kymmenen päivän aikana vaikka kuinka paljon, mutta kun katsoi reittiä kartasta, niin eihän me nähty kuin kärpäsen kakan kokoinen pläntti! Eipähän kyllästy ihan heti maan tutkimiseen :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *