Skopje, Makedonian hämmentävä pääkaupunki

Kun minulta kysyttiin Makedonian-reissun jälkeen, että mitä olin pitänyt Skopjesta, oli minun vaikea vastata. Aloitin aina sanomalla, että Skopje oli ihan kiva, mutta… Ja sen jälkeen en osannutkaan enää sanoa, että mikä Makedonian pääkaupungissa oli mättänyt. Niin moni asia, mutta sitten ei kuitenkaan mikään.

Skopje oli sen verran hämmentävä kokemus, että en saanut kirjoitettua tuntojani blogiin heti reissun jälkeen, ja päätin antaa asian hautua. Kauan jouduinkin mietteitäni pohtimaan, sillä tuosta reissusta on nyt aikaa jo kolme kuukautta. Mutta yritän nyt vihdoin kertoa, että millainen Makedonian pääkaupunki mielestäni on, näin muutaman päivän kokemuksen perusteella.

Skopje 2014 -projekti

Suurin syy hämmennykseeni on kaupungin ulkoasu. Vuonna 1963 maanjäristyksessä lähes täysin tuhoutunut kaupunki rakennettiin pikaisesti uudelleen, ja lopputuloksesta tuli ajan tyylin mukaisesti ankea. Vanhaa basaarialuetta lukuun ottamatta poissa olivat historialliset monumentit ja viitteet maan pitkästä ja tapahtumarikkaasta historiasta.

Tähän haluttiin muutos, ja päättäjät aloittivat Skopje 2014 -projektin, jonka tarkoituksena oli tuoda kaupunkiin historiallisempi ilme vuoteen 2014 mennessä. Edelleenkään projekti ei ole täysin valmis, mutta mielestäni sen olisi voinut lopettaa jo aikaa sitten: uudistuksen myötä kaupunkiin on noussut uusia rakennuksia kuin sieniä sateella, patsaista ja muista monumenteista puhumattakaan.

Skopje, Makedonia

Skopje, Makedonia

Skopje, Makedonia

Mikäs siinä, että kaupunkia rakennetaan, mutta kun nämä uudet valtion hallintorakennukset, museot ja teatterit on rakennettu mahtipontisiksi komplekseiksi historiallisia rakennustyylejä mukaillen. Ihan kauniitahan ne ovat, mutta jäljennös on kuitenkin aina jäljennös. Keskusta-alueella kävellessä tuntuukin kuin olisi elokuvan lavasteissa. Minulla oli hieman huijattu olo.

Ja ne patsaat! Suunnittelijoilla on lähtenyt touhu hieman lapasesta, kun yhdellä aukiolla saattaa olla useampi patsaiden koristama massiivinen suihkulähde, sillan kaiteiden päällä nököttää patsaita vieri vieressä ja hallintorakennusten seiniä ja kattoja koristavat kymmenet ihmishahmot. Vardar-joen laitaa kävellessäni en edes pysynyt laskuissa, kuinka monta patsasta näin. Kymmeniä niitä kuitenkin oli, jos ei jopa satoja.

Äiti Teresan synnyinkaupunki

Äiti Teresa syntyi Skopjessa vuonna 1910 ja asui siellä 18-vuotiaaksi saakka. Tämän jälkeen hän jätti perheensä ja lähti Irlannin kautta Intiaan toteuttamaan kutstumustaan. Joitakin vuosikymmeniä myöhemmin Äiti Teresa nousi maailmanlaajuiseen julkisuuteen köyhien eteen tekemänsä työn ansiosta, ja hänen työtään kiiteltiin laajalti. Äiti Teresa kuoli vuonna 1997 ja lähes 20 vuotta myöhemmin hänet julistettiin pyhimykseksi. Äiti Teresan kanonisointia juhlittiin Skopjessa monta päivää.

Skopjen kunnioitusta Äiti Teresaa kohtaan ei voi olla huomaamatta kaupungin keskustassa liikkuessa: on Äiti Teresan aukiota, klinikkaa, muistotaloa, patsasta ja seiniin laitettuja sitaattitauluja. “Jos et voi ruokkia sataa ihmistä, ruoki edes yksi” lukee Makedonia-aukion laidalla, “Kohdatkaamme toisemme aina hymyillen, sillä hymy on rakkauden alku” lukee toisaalla.

Skopje, Makedonia

Skopje, Makedonia

Skopje, Makedonia

Skopje, Makedonia

Äiti Teresan muistotalo sijaitsee aivan Skopjen keskustassa, lähellä Makedonia-aukiota. Talossa kannattaa ehdottomasti poiketa, vaikka mistään suuresta museosta ei olekaan kyse: yleisölle avoimet tilat käsittävät oikeastaan vain yhden huoneen ja yläkerrassa sijaitsevan kappelin. Muistotaloon on ilmainen sisäänpääsy, ja ainakin tuona päivänä siellä oli niin hiljaista ja rauhallista, että jäin pitkäksi toviksi lukemaan Äiti Teresasta kertovia tarinoita.

Vanhakaupunki

Carsija, eli Vanha Basaari tai vanhakaupunki, on Skopjen muslimivoittoinen alue kaupunkia halkovan Vardar-joen pohjoispuolella. Carsijasta tuli Skopjen suosikkialueeni heti ensinäkemältä, sillä täällä ei ole valtavia uusvanhoja rakennuksia eikä mahtipontisia soturipatsaita. Ihastukseeni vaikutti varmasti myös se, että Carsijasta mieleeni tuli Sarajevon tunnelmallinen Stari Grad.

Vanha Basaari on ollut Skopjen kauppakeskittymä aina 1100-luvulta saakka, ja se on yksi Balkanin vanhimpia ja suurimpia markkina-alueita. Kauppojen lisäksi Carsijassa on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, sekä tietenkin useampi moskeija.

Merkittävin vanhankaupungin moskeijoista on Mustafa Pashan moskeija hieman kaupungin yläpuolella. Moskeijan parkkipaikalta on hyvät näkymät alas kaupunkiin, ja moskeijan vieressä, vielä korkeammalla, sijaitsee Skopjen maamerkki, 500-luvulla rakennettu Kale-linnoitus.

Skopje, Makedonia

Skopje, Makedonia

Skopje, Makedonia

Kannattaako Skopjessa käydä?

Kun saavuin tulopäivänä hotellilleni, kertoi vastaanottovirkailija edellisiltana tapahtuneesta mellakasta. Lähes 80 henkilöä oli haavoittunut, kun protestoijat olivat hyökänneet parlamenttiin ja aloittaneet riehumisen poliittisten erimielisyyksien vuoksi. Hotellin työntekijä neuvoi olemaan varovainen ja välttämään parlamenttitalon ympäristöä. Hän myös suositteli tulemaan takaisin hotellille ennen pimeän laskeutumista.

Ei paras uutinen heti loman alkuun, etenkin kun olet reissussa yksin. Tämän vuoksi Skopje jäi näkemättä paljon kehutussa iltavalaistuksessa, sillä hotellini sijaitsi parin kilometrin päässä keskustassa enkä halunnut kävellä pimeällä niin pitkää matkaa yksin. Muuten Skopje kyllä vaikutti aivan turvalliselta kaupungilta, eikä jo päättynyt mellakka näkynyt kaupungissa reissuni aikana muuten kuin kymmeninä poliiseina parlamenttitalon ympärillä.

Kaupunki itsessään on jäljitelmäarkkitehtuurissaan todella hämmentävä, mutta makedonialaisten aidosta ystävällisyydestä pidin paljon. Se ei ole sellaista päälleliimattua “olen palveluammatissa, joten minun on pakko olla yltiöystävällinen ja hymyillä maireasti” -teeskentelyä, vaan vaikka hymyä ei aina irronnutkaan, oli palvelu silti aina hyvää. Sellaista, jota saa silloin, kun tarjoilijan tulot eivät ole asiakkaan jättämistä tipeistä kiinni, mutta asiakasta ei kuitenkaan nähdä riesana.

Skopjen ehtii nähdä parissa päivässä, ja käydä siinä välissä myös Matka-kanjonissa. Mitään halua minulla ei ole mennä Skopjeen uudestaan, mutta olen tyytyväinen, että kävin siellä. Skopje on varmastikin oudoin kaupunki, missä olen käynyt.

Suosittelisin Skopjessa käymistä myös muille, jos kaupunki osuu reitille. Asiakseen ei sinne kuitenkaan kannata mennä, sen verran vähän näkemistä Makedonian pääkaupungissa kuitenkin on.

28 comments
  1. Kivan rehellinen postaus, arvostan!

    Ei ihme että sulle tuli olo kuin lavastekaupungissa kulkisi. Aika erikoinen ratkaisu tuo uudelleenrakennus noin mahtipontisella tyylillä, kun aitoa siitä ei saa enää tekemälläkään. Kai he sitten tarvitsivat tuon imagonkohotuksen.

    Vaikea sanoa tekisikö itse tehdä mieli tuolla käydä, ehkä maabongaus- ja pääkaupunkibongausmielessä?

    1. Kiva kuulla, että tykkäsit rehellisestä avautumisesta :) Makedonia ei ole niitä suosituimpia tai tunnetuimpia kohteita, eli jos haluaa käydä Euroopassa maassa, missä ei ihan kaikki ole vielä käynyt, on Makedonia sellaiseen sopiva. Mutta ehkä suosittelisin kuitenkin jotain muuta paikkaa kuin Skopje…

  2. Hassua, että uudelleenrakentaminen on vedetty noin överiksi. Less is more ei näköjään päde Skopjessa. Makedonia ei ole koskaan pyörinyt mielessä, kun olen matkoja suunnitellut. En osaa sitä edes kartalle tarkasti hahmottaa, jonnekin Itä-Euroopan hujakoille se kai sijoittuu?

    1. Joo, less is more ei tosiaankaan päde Skopjessa :D Makedonialla on naapureina Kreikka etelässä, Albania lännessä, Serbia pohjoisessa ja Bulgaria idässä. Kuuluu YK:n määritelmän mukaan Etelä-Eurooppaan, mutta kyllä sitä on jossain vaiheessa Itä-Eurooppaankin yhdistetty, joten ei sinun arvio ihan metsään mennyt :)

  3. Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä! Skopje ja Makedonia muutenkin on jäänyt oman matkailututkani ulkopuolelle, joten en tiennyt näistä juuri mitään. Ihanan rappioromanttisen näköinen on ainakin tuo vanhakaupunki! Modernisointi on tietysti ihan hyvä asia, mutta rajansa kaikella.

    1. Modernisointi on toki ihan hyvä asia, mutta se, että köyhä maa käyttää miljoonia rakentaakseen lukuisia uusia mahtipontisia hallintorakennuksia esimerkiksi uusien teiden ja asuinrakennusten sijaan, on kyllä kurjaa. Onneksi ei sentään vanhaankaupunkiin ole koskettu, ja se on jäänyt ennalleen :)

  4. Skopje ei ole jostain syystä koskaan kiinnostanut minua matkakohteena. Makedoniassa täytyy kyllä joskus käydä, mutta ehkä ennemmin osana isompaa roadtrippiä Balkanilla.

    Kaunis tämä uusi blogi muuten!

    1. Kiitos Emilia :) Osana road trippiä Makedonia olisi varmasti oikein hyvä kohde, kun autolla ajaessa näkisi maata enemmän. Se, että käy vain Skopjessa, ei ole mielestäni paras tapa tutustua Makedoniaan, sillä tuollainen jäljennöskaupunki ei anna oikeaa kuvaa maasta. Mutta nyt kiinnostaisikin nähdä, että millaista muualla Makedoniassa on!

  5. Mua on jo pitkään kiinnostanut käydä Makedoniassa, mutta koska se ei ole vielä ollut ihan ajankohtaista en ole paljon maasta lukenutkaan. Oli siis ihan yllätys esim. tämä pääkaupungin hämmentävä projekti. Ei ole tosiaan kivaa jos kaupungissa tuntuu siltä kuin olisi elokuvan lavasteissa.
    PS. Hieno uusi blogin nimi ja ulkoasu! :)

    1. Kiitos Emma! :) Minä en ollut edes haaveillut Makedoniassa käymisestä, mutta edullisten lentojen innoittamana tuli käytyä. Skopjesta tietoa etsiessäni, oli joka paikassa mainittu tämä Skopje 2014 -projekti. Siinä ainakin projekti on onnistunut, että se on lisännyt kaupungin tunnettuutta – vaikkakaan ei aina positiivisessa mielessä.

  6. On varmasti aika hämmentävää nähdä tuollaisia uudistuksia. Mielenkiintoisen oloinen kaupunki kuitenkin, sellainen matkakohde, missä varmaan aika harva on käynyt.

    Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun luin tätä uudistettua blogiasi ja täytyy sanoa, että tykkäsin KOVASTI. Tosi avaran oloinen layout ja teksti näyttää harmoniselle ja kuvat hyvältä. Oon ihan kypsä oman blogin pohjaan, mutta tuolla Rantapallon alustalla on välillä niin vaikea tehdä mitään muokkauksia.

    1. Voi kiitos Sandra, kiva kuulla, että uusi blogi miellyttää silmääsi! :) Fontin kokoa olen miettinyt isontavani hieman (kunhan keksin, että miten se tehdään), mutta muuten olen minäkin aikalailla tyytyväinen tähän. Rantapallossa tosiaankin muokkausmahdollisuudet ja teemavaihtoehdot on rajalliset, mutta toisaalta taas runsaat jos vertaa joihinkin muihin portaaleihin, joissa kaikki blogit näyttää samalta. Niihin vasta äkkiä tympääntyisikin!

  7. Mielenkiintoista! Skopje/Makedonia on aika kärsisijoilla Euroopan maista, johon haluaisin seuraavaksi. Mun piti jo viime vuonna lentää Saksasta sinne, kun olisi ollut halvat lennot, mutta aika ei sitten riittänyt. Mutta ei kyllä kovin häppöiseltä kaupungilta kuulosta, mutta ehkä sitten tekee muualle retkiä. En tiennyt Äiti Teresan syntyneen alueella.

    1. Kyllä päivän tai korkeintaan kaksi saa Skopjessa kulumaan ihmetellessä rakennuksia ja laskeskellessa patsaita. Mutta jos pidemmäksi aikaa menee, sitten suosittelen käymään muuallakin!

  8. Isäni asui yhdessä vaiheessa Skopjessa, jolloin siellä tuli käytyä enemmänkin. Nytkin oli mahdollisuus lähteä sinne Serbiasta, mutta päätin jättää väliin. Tilanne oli silloin levoton ja Romanian Timisoara vei muutenkin voiton, kun en ollut siellä käynyt. Olinkin kuullut näistä patsaista ja lähes aina yhtä ihmettelevään sävyyn. Ja kun nämäkin outoudet ja mauttomuudet on varmasti verorahoilla maksettu, niin ei voi kuin pyöritellä silmiään.

    1. Joo, projektin kalleutta on kritisoitu paljon, sillä nuo pytingit ovat maksaneet satoja miljoonia euroja ja ne rahat olisi varmaan voitu käyttää hieman järkevämminkin. Jos kaupunkia kuvataan sanalla ‘kitsch’ ei uudistus mennyt ehkä ihan putkeen :D

    1. Haha, no skeittispotteja metsästäessä näkee varmasti kaupunki hieman eri tavalla kuin jos juoksisi nähtävyyksien perässä! :D

  9. Herää tietysti kysymys, onko muillekin psykopaateille tehty patsaita ja missä niitä on. Lenin oli melkoisen patologinen tapaus ja Leninin patsas on Kotkassa ja niitä on Venäjällä useita. Ai niin, Mannerheim ja Rummin Jussi. Palatakseni kuitenkin Skopjeen, Äiti Teresa oli kyllä todellinen antipyhimys, asia, jota ei ehkä siellä vieraillessaan kannattaisi mainita. Onneksi Suomessa ei julisteta ihmisiä pyhimyksiksi.
    Olen minäkin ollut hämmentävässä paikassa. Sellaisesta kävisi vaikkapa Cuzco, missä on sateenkaariliput kaikkialla.

    1. En kyllä minäkään lähtisi Skopjessa julistamaan Äiti Teresaa antipyhimykseksi :D Paljonhan hän on saanut kritiikkiä osakseen, mutta en ole perehtynyt asiaan paria artikkelia enempää. Pitäisikin lukea hänestä enemmän, mielenkiintoinen tapaus hän kyllä oli.

  10. Voi ei, ikävää tuollainen jäljennösarkkitehtuuri. Ihan ymmärrettävää, että ankeasta kaupungista haluttiin eroon, mutta olisi sen varmasti voinut toteuttaa vähän paremminkin. Millaisen maineen Skopjen arkkitehtuuri olisikaan saanut, jos uudistus olisi toteututtu esim. modernisti vanhaa tyyliä kunnioittaen.
    Kiitos vinkeistä! Skopje jäi edellisellä Makedonian reissulla näkemättä, mutta ehkä se vielä joskus osuu reitille.

    1. Kieltämättä hieman erikoinen tapa toteuttaa kaupungin facelift, ja paremminkin sen olisi mielestäni voinut tehdä. Paljonhan tuota on kritisoitukin, etenkin siihen tuhlattujen lukuisien miljoonien vuoksi. Muutakin rahareikää kun maassa olisi…

  11. Kuulostaa hiukkasen ikävältä tuo uudelleenrakentaminen. Maanjäristykselle ei tiettykään voi mitään mutta aito on aina aito kun vertaa esim uudelleenrakennettuihin “vanhoihin” mitä ilmeisesti myös paljon harrastetaan. Harmi ettet päässyt tunnelmaan. Mikäköhän Makedoniassa olisi parasta?

    1. Mä aikaisemmin mietin, että miksi ihmeessä uusia rakennuksia ei tehdä vanhaan, yleensä paljon kauniimpaan, tyyliin, mutta nyt en enää mieti niin. Sillä onhan se nyt outoa kävellä kaupungissa, jossa rakennukset näyttävät satoja vuosia vanhoilta, mutta ne ovatkin juuri rakennettuja.

      Mä uskon, että Makedonian luonto on varmasti näkemisen arvoinen, ja sitä haluaisinkin nähdä enemmän. Esimerkiksi Ohrid-järvi näyttää kivalta!

  12. Mä tykkäsin Skopjesta paljonkin, vaikka kieltämättä tuo keskustan uudistus aika paljon hämmensikin. Iltavalaistuksessaan keskusta tosiaan oli todella upea, harmi että se jäi sulta nyt näkemättä, mutta ehkä tosiaan noissa olosuhteissa parempi näin. Ja ne patsaat – muistelen että satunnaisesti valitussa kohdassa tuon joen varrella laskin näkeväni 108 patsasta ottamatta askeltakaan, aika älytöntä!

    1. Päädyinkin sinun blogiin lukemaan postauksiasi Makedoniasta ennen reissua, ja Skopje näyttää iltavalaistuksessa kuvissasi todella kauniilta. Harmi tosiaankin, että se jäi omin silmin näkemättä… Voi apua: laskit 108 patsasta ottamatta askeltakaan! Aivan järjetöntä :D Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *