Santa Cruz, Teneriffan pääkaupunki

Edellisessä Kanaria-postauksessani kerroin ihastuttavasta La Lagunasta, joka oli Teneriffan pääkaupunki vuoteen 1723 saakka. Tuolloin pääkaupunki päätettiin vaihtaa, ja viimeiset lähes 300 vuotta saaren pääkaupunkina on toiminut Kanarian toiseksi suurin kaupunki Santa Cruz de Tenerife – yleensä lyhennettynä vain pelkkä Santa Cruz.

Vuoteen 1927 saakka Santa Cruz oli Kanariansaarten itsehallintoalueen pääkaupunki, mutta nykyään Santa Cruz jakaa tehtävän Gran Canarian Las Palmasin kanssa. Kenties tästä syystä ajattelin Santa Cruzin olevan Las Palmasin tapaan mielenkiintoinen ja viehättävä kanarialainen kaupunki, mutta yllättäen se jättikin minut jokseenkin kylmäksi.

Älkää käsittäkö väärin: kyllä Santa Cruz on mukava päiväretkikohde ja suosittelen poikkeamaan täällä esimerkiksi La Lagunassa käymisen ohessa, mutta minussa Santa Cruz ei herättänyt kummempia vau-elämyksiä. Tai ehkä siellä täytyisi viettää pidempään kuin vain puoli päivää nähdäkseen kaupungin upeuden.

image

image

image

Menimme Santa Cruziin paikallisbussilla Puerto de la Cruzista. Kaupunkien väliä kulkevat ainakin linjat 101, 102 ja 103, joista suosittelen jälkimmäistä pysäkkien vähyyden vuoksi: linja pysähtyy ainoastaan Puerton pysäkeillä ja ajaa tämän jälkeen suoraan Santa Cruzin bussiasemalle. Matka-aika on puolisen tuntia ja yhdensuuntaisen lipun hinta on tällä hetkellä 5,25 €. Tarkista aikataulut ja hinnat täältä.

Santa Cruzin bussiasemalta (espanjaksi Intercambiador Santa Cruz) on keskustaan matkaa noin kilometrin verran. Matkan varrella on afrikkalainen La Recova -kauppahalli (yllä olevissa kuvissa), jossa kannattaa piipahtaa edes läpikulkumatkalla. Matkalla keskustaan poikkesimme myös katsomaan Iglesia Nuestra Señora de la Concepción -kirkkoa (alla olevassa kuvassa), jota kutsutaan Santa Cruzin katedraaliksi, vaikkei se katedraali olekaan. Mutta kaupungin tärkein kirkko kuitenkin.

image

image

Kirkolta olisi päässyt kätevästi Bravo Murillo -katua pitkin Plaza de Españalle, jonka keskellä on suuri vesiallas – tai järveksikin sitä on jossain kutsuttu. Tämä keskusaukio on ihan kiva paikka, mutta istuimme viime syksyn Teneriffan-reissulla altaan reunalla olevassa kahvilassa jokusen tovin odottaessamme viereisestä satamasta Gran Canarialle lähtevää lauttaa, joten aukio oli jo nähty.

Jätimme siis tuon plazan väliin, mutta menimme sen sijaan Plaza San Franciscolle lounaalle. Aukio oli oikein viehättävä, mutta useasta vieri vieressä olevasta ravintolasta onnistuimme valitsemaan heikkotasoisen ruokapaikan. Tai lieköhän ne kaikki olleet hyvin keskinkertaisia, sillä viihtyisä sijainti houkuttelee varmasti aina paikalle porukkaa, vaikka ruoka ei kovin erikoista olisikaan.

image

image

Lounaan jälkeen kävelimme keskustan toiselle laidalle, Parque Municipal García Sanabria -puistoon. Tämä vuonna 1926 perustettu palmuja ja kaktuksia täynnä oleva puisto olikin mielestäni parasta koko kaupungissa ja täällä olisi voinut viettää enemmänkin aikaa.

Olimme kuitenkin hieman väsähtäneitä, ja koska emme olleet ottaneet enempää selvää mitä Santa Cruzissa kannattaisi tehdä, päätimmekin jo palata takaisin Puerto de la Cruziin. Googletellessani jälkeen päin Santa Cruzin nähtävyyksiä, selvisi, että ei niitä ihan hirveästi taida edes olla: muutama museo ja kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Playa de las Teresitas -ranta. Palmuineen ja Saharasta tuotuine valkoisine hiekkoineen ranta näyttää kuvissa kieltämättä aika upealta, mutta eipä reissumme aikana olisi edes ollut riittävän lämmin rantasää.

Jos shoppailu kiinnostaa, saa siihen varmasti Santa Cruzissa käytettyä reilusti aikaa, sillä tässä yli 200 000 asukkaan kaupungissa on ihan mukavat ostosmahdollisuudet. Kauppojen perässä kannattaa suunnata Castillo-kävelykadulle, joka on kaupungin pääostoskatu: täällä on muun muassa vaatekaupat Stradivarius, Guess, Desigual, Springfield, Mango ja Zara.

image

image

image

Näitä kuvia katsoessani jäin miettimään, että miksiköhän Santa Cruz ei tehnyt minuun vaikutusta. Sillä ihan kivaltahan tämä kaupunki kuitenkin näyttää! Jostain syystä minulle jäi Santa Cruzista liian moderni fiilis, vaikka onhan se perustettu jo 1400-luvun lopussa. En vain nähnyt kaupungin vanhuutta samalla tavalla kuin vaikkapa Las Palmasin vanhassakaupungissa Veguetassa. Vai liikuinko ihan väärissä paikoissa?

Kun Santa Cruzia vertaa muihin tämän loman aikana käymiini paikkoihin – La Orotavaan, La Lagunaan ja Puerto de la Cruziin – ei pääkaupunki ylettynyt lähellekään samalle viivalle pienempien paikkojen kanssa. Ehkä taidan jatkossakin keskittyä Kanarian pienien mutta aitojen paikkojen tutkimiseen – niihin kun en ole pettynyt vielä kertaakaan.

14 comments
 1. Santa Cruz on käyty muutamaan kertaa ja jaan kyllä ajatuksesi siitä, että kaupunki ei välttämättä sytytä. Teneriffa on muuten niin monipuolinen matkakohde, etenkin sen pohjoinen osuus, että tuntuu hieman hupsulta lyhyellä lomalla tuhlata matkapäiviä tuoho kovin montaan. Jos olisi viikkoja tai kuukausia, niin miksipä ei.

  1. Olen nähnyt vasta aika pienen palasen Pohjois-Teneriffaa, mutta tykkään todella paljon siitä, mitä olen nähnyt! Ja vaikka Santa Cruz ei nyt niin kolahtanutkaan, niin kannatti siellä käydä: nyt tiedän, että seuraavalla kerralla kannattaa jättää kaupunki kokonaan väliin ja suunata pienempiin kyliin :)

 2. Teneriffa taisi olla ensimmäinen matkakohde minne lähdin ilman vanhempia back in the day. Santa Cruz ei tehnyt säväystä silloin, mutta päällimmäiseksi muistikuvaksi jäi vanha mummo joka tuli kauppaamaan ruusuja ja yritti samalla pölliä lompakon.

  Sittemmin ei ole tullut käytyä :)

 3. Hmm! Olen aina suhtautunut Kanariansaariin vähän epäilevästi, mutta viime aikoina sekin seutu on kuitenkin käynyt mielessä – kyllähän Hesarissakin sanottiin hiljattain, että “Kanarialla lomailevat nyt myös älyköt ja hipsterit”. :D Eihän tuo Santa Cruz täältä harmaudesta käsin kyllä ollenkaan ikävältä näytä. Hyvä silti tietää, ettei se ehkä ole se ensisijainen kohde, vaan kannattaa suunnata pienempiin paikkoihin tai vaikka sinne Las Palmasiin.

  1. ​Haha, vai että älyköt ja hipsterit! Jotenkin mun on vaikea kuvitella risupartahipstereitä jossakin Playa del Inglesin rannoilla, mutta miksipäs ei :D Pieniä paikkoja suosittelen lämpimästi, ja ihania pikkuisia kyliä Kanarialta löytyykin lukuisia.

 4. Ei se toisaalta ihme ole, että Santa Cruz ei noussut suosikkejen joukkoon, kun miettii noita kolmea muuta käymääsi kaupunkia. Itsellä tavoitteena viettää viikon loma Teneriffalla siten, että jaan sen majoitusten osalta Orotavan ja La Lagunan kesken. Upeita sisämaakaupunkeja molemmat. Pari viikkoa jos olisi, niin voisi sitten viikon verran olla jossakin rantakohteessa tai kahdessa, toinen voisi olla Puerto de la Cruz ja toinen Los Christianos.

  1. ​Syyskuun reissulla vietin muutaman päivän Los Cristianos – Playa de la Americas – Costa Adeje -akselilla, ja onhan se seutu rantalomaan oikein mainio paikka (ja syyskuussa to-del-la kuuma!). Muuten minua miellytti enemmän saaren pohjoisosat, mutta tosiaankin kahden viikon reissulla voisi yhdistää molemmat!

 5. Fudis kaidella suosittelen fudismatsiin menoa oltiin koko perhe 2aikuista ja 3 poikaa oikein bueno iltapäivä tekeminen
  Myös iso ostoskeskus nimeä en muista oli kiva sieltä löytyi niin primark kuin kaikki muotiliikkeetkin ja lasten rakadtama lelukauppa👊🏼⚽️
  Me kyllö viihdyimme ja olisimme jalunneet olla kauemminkin kuin päivän, mutta aikaa ei ollut😔

  1. Oho vähän kirj.virheitä 😂😂☺️
   Toivottavasti saatte selvää

  2. ​Primarkin näinkin bussin ikkunasta vähän ennen bussiasemalle saapumista. Sen ostoskeskuksen nimi taitaa olla Centro Comercial Meridiano​. Jalkapalloa olisi ollut varmasti minustakin kiva käydä katsomassa, mutta eipä tullut mieleen. Joten kiitos vinkistä – ehkäpä sitten seuraavalla kerralla! :)

 6. Tykkäsin katsella näitä Santa Cruzin kuvia ja saada vähän tietoa kaupungin nähtävyyksistä. Olen nimittäin käynyt tuolla päiväretkellä parisen vuotta sitten, mutta karnevaalien aikaan. Nähtävyydet jäi väliin, sillä keskityttiin vain karnevaalikulkueen seuraamiseen ja muuhun juhlahumuun, eikä se antanut oikein käsitystä itse kaupungista. Mutta Puerto de la Cruzista tykkäsin, se oli tosi positiivinen yllätys. Pidän La Orotavan ja La Lagunan mielessä, jos joskus palaan Teneriffalle!

  1. ​Karnevaalit olisi kiva kokea! On varmasti aikamoista vilskettä silloin ympäri Kanariaa :)​ La Orotavalle ja La Lagunalle suuri suositus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *