Rokotettu! (Kreikassa AstraZeneca yli 30-vuotiaille)

Kreikan rokotustilanne on niin hyvällä mallilla, että viime viikolla aukesi koronarokotusten ajanvaraus jo 30-49 -vuotiaille perusterveille. Sitä vanhemmat kansalaiset ovat voineet varata rokotusaikoja jo tovin. Kreikka on tehnyt linjauksen, että 30-44 -vuotiaiden rokote on ainoastaan AstraZeneca, mutta sitä vanhempia rokotetaan myös muiden valmistajien rokotteilla.

Etukäteen ilmoitettiin, että 30-39 -vuotiaiden ajanvaraus avautuu tiistaina 27.4. klo 12, mutta kun tuntia aikaisemmin huomasin palvelun olevan jo auki, huristin autolla suoraan lähimpään apteekkiin varaamaan aikaa. Rokotusajan olisi toki voinut varata netistäkin, mutta kreikkaa taitamattomana hyödynsin mieluusti sen mahdollisuuden, että joku hoitaa ajan varaamisen puolestani.

Sain rokotusajan reilun viikon päähän, keskiviikolle 5. toukokuuta, lähellä kotiani sijaitsevan Tavronitiksen kylän terveysasemalle. Kun kysyin aseman tarkempaa sijaintia, vastasi apteekin työntekijä “kysy sieltä kylältä, ne kyllä neuvovat, ei tämä järjestelmä näytä tarkempaa osoitetta.” Niin, koska sen tarkempaa osoitetta terveyskeskuksella tuskin edes on. Niin kreikkalaista.

AstraZeneca Kreikassa

Miksi AstraZeneca?

Rokotusta edeltävänä iltana, juuri nukkumaan mennessä Thomas kysyi, olinko varma rokotuksesta. Hän oli jättänyt omat rokotusaikeensa mietintämyssyyn kuullessaan, että AstraZeneca on ainoa vaihtoehto meille päälle kolmekymppisille. Thomaksen kotimaassa Tanskassa AstraZenecaa ei anneta kenellekään veritulppariskin vuoksi.

Olin jo muutenkin hieman jännittynyt rokotteen ottamisesta, joten hänen kysymyksensä ei helpottanut tilannetta lainkaan. Nukuin yön pätkittäin ja hereillä ollessani mietin, olinko tehnyt oikean päätöksen. Aamulla töihin ajaessani en kuitenkaan enää epäröinyt: riski saada kohuttu veritulppa lienee pienempi kuin vaikkapa joutua auto-onnettomuuteen Kreikan liikenteessä.

Lisäksi olen napsinut ehkäisypillereitä vuosikausia miettimättä hetkeäkään veritulppariskiä, lentänyt lukuisia mannerten välisiä lentoja ilman tukisukkia, ja olen ottanut matkustelun vuoksi ties mitä rokotteita sen enempää pohtimatta niiden riskejä. Jokaisessa rokotteessa on aina riskinsä, mutta kuinka monesti aikaisemmin olen miettinyt niiden mahdollisia haittavaikutuksia? En kai koskaan.

AstraZeneca Kreikassa

Ei ole tietoa, milloin Kreikassa tulisi muita rokotevaihtoehtoja päälle kolmekymppisille, vai tuleeko ollenkaan. En halua jäädä odottamaan hamaan tulevaisuuteen, vaan päätin ottaa koronarokotteen nyt, kun se tuli minulle mahdolliseksi – rokotteen valmistajasta riippumatta.

Astmaatikkona pelkään sairastavani koronan vakavasti mahdollisen tartunnan saatuani. Ja kun kerran olen joutunut sairaalaan keskellä yötä kun en pystynyt hengittämään, en halua kokea samaa toiste. Lisäksi olen sitä mieltä, että tässä asiassa ei voi olla itsekäs, vaan koronarokote otetaan yhteisen hyvän vuoksi – meidän kaikkien vuoksi. Jos haluamme, että tämä koronapainajainen loppuu, on se rokote otettava.

Olen saanut Suomesta ihmetteleviä kommentteja, että kuinka täällä Kreikassa meidän ikäistemme rokote on AstraZeneca, kun Suomessa sitä on annettu ainoastaan yli 65-vuotiaille. Suomen päätös perustuu varovaisuusperiaatteeseen, sillä yli 65-vuotiailla ei ole todettu suurentunutta riskiä verisuonitukoksille rokotteen seurauksena.

Kreikan kanta taas on WHO:a mukaillen se, että AstraZenecan koronarokotteen hyödyt ovat haittoja merkittävästi suuremmat, ja kaikki halukkaat halutaan rokottaa mahdollisimman nopealla aikataululla.

Untitled

Rokottaminen Kreikassa

Pienen Tavronitiksen merenrantakylän pienellä rokotusklinikalla rokotteen saaminen sujui mutkattomasti. Olin paikalla vartin etuajassa, ja klinikan ulkopuolella hoitaja tervehti minua nimelläni. Hän mittasi lämmön, kysyi onko minulla henkilöllisyystodistus mukana, ja antoi käsidesiä ennen sisälle päästämistä.

Seuraavana oli vuorossa verenpaineen ja happipitoisuuden mittaus, ja haastattelu mahdollisista lääkityksistä ja sairauksista. Myös raskaana olemista ja sitä suunnittelua kysyttiin, ja kun vastasin kieltävästi, käskettiin olla yrittämättä raskaaksi tulemista seuraavan puolen vuoden aikana.

Tämän jälkeen minut ohjattiin seuraavaan huoneeseen. Sairaanhoitaja puhdisti olkavarren pistokohdan, kysyi olenko valmis, ja myöntävästi vastattuani hän pyysi hengittämään syvään ja pisti rokotteen. Laastari olkavarteen, ja kolmanteen huoneeseen odottamaan vartiksi.

Hoitaja kävi läpi mahdolliset sivuoireet, ja painotti veritulppaan ja hyytymishäiriöön viittaavia oireita, joiden ilmaantuessa tulisi hakeutua lääkäriin välittömästi. Kun viisitoista minuuttia oli täynnä, hän kysyi vointiani, ja päästi minut lähtemään kun sanoin oloni olevan normaali.

Koronarokotukset Kreikassa

AstraZeneca – Jälkioireet yllättivät

Koko illan oloni oli aivan normaali lukuun ottamatta olkavarren pientä kosketusarkuutta. Jätin päivän HIIT-treenit kuitenkin väliin, ja tein vain puolen tunnin mittaisen rauhallisen joogasession. Join illan aikana varmuuden vuoksi paljon vettä: jos kuume nousisi, olisin ainakin hyvin nesteytetty.

Mahdollisten jälkioireiden vuoksi olin sopinut tekeväni seuraavana päivänä töitä kotoa käsin, mutta illan aikana mietin, pitäisikö mennä sittenkin toimistolle. Nukkumaan mennessäni pistin kellon soimaan sen verran aikaisin, että ehtisin käymään kävelyllä rannalla ennen töiden aloittamista. Voi, kuinka optimistinen olinkaan seuraavasta päivästä!

Aamukolmelta, tasan 12 tuntia rokotteen saamisesta, heräsin jyskyttävään päänsärkyyn. Otin yhden tabletin sairaanhoitajan suosittelemaa parasetamolia, join lasillisen vettä ja palasin sänkyyn aavistellen, että tämä ei ollut tässä.

Untitled

Paria tuntia myöhemmin heräsin hikisenä, vaikka ilmastointilaite puhalsi viileää ilmaa. Lääke oli auttanut päänsärkyyn, mutta vain hetkeksi: tuntia myöhemmin heräsin jälleen, kun päänsärky oli palannut kahta kauheampana. Jouduin ottamaan toisen lääkkeen.

Kahdeksalta laitoin esimiehelleni viestiä, että en pysty aloittamaan töitä vielä, mutta ehkä myöhemmin. Yhdeksältä jouduin vastaamaan muutamaan työpuhelimeeni tulleeseen viestiin ja kännykän näpyttely vei kaikki vähäisetkin voimani.

Torkuin, hikoilin, pakotin itseni hörppimään vettä, otin taas särkyläkettä, torkuin lisää. Olin täysin sängyn oma, vessassa käyminenkin oli tuskaa päässä jyskyttävän vasaran vuoksi. Yhdeltä jouduin avaamaan työläppärin peruakseni iltapäivän palaverin. Huh, sen ponnistelun jälkeen, jonka se sähköpostin kirjoittaminen vaati, pitikin nukkua taas pari tuntia.

Iltakahdeksalta alkoi pikaparantuminen: kun vielä kahdeksalta pyörin tukalassa olossani nihkeissä lakanoissa, olin 20 minuuttia myöhemmin kunnolla jalkeilla ensimmäistä kertaa koko päivänä ja päätin käydä suihkussa. Suihkun jälkeen mietin ruokaa ensimmäistä kertaa koko päivänä ilman, että alkoi oksettaa, joten söin hyvällä ruokahalulla. Olin jalkeilla pari tuntia ja söin vielä lisää. Olo ei ollut enää kuumeinen ja päänsärystäkin oli jäljellä vain hyvin vaimea jomotus.

Seuraavana aamuna olin toimistolla kahdeksalta, eivätkä AstraZeneca-rokotteen jälkioireet enää palanneet.

Untitled

Mitkä ovat fiilikset rokotteen ottamisen jälkeen?

Oloni on helpottunut saadessani koronarokotteen. Meneehän tässä toki pari viikkoa, ennen kuin rokote alkaa suojata, eikä se sittenkään suojaa koronavirukselta sataprosenttisesti. Mutta onhan tämä siltikin askel eteen päin, askel kohti normaalimpaa elämää.

Ja on aika kutkuttavaa ajatella, että heinäkuun lopulle varatun toisen rokotuksen jälkeen voin matkustaa helpommin rokotepassilla ja turvallisemmin rokotettuna. Ensimmäiseksi aion matkustaa Suomeen, ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.

16 comments
 1. Moi. Minä olen seurannut tauti tilannetta täältä https://lab.imedd.org/covid19/?lang=en päivittäin, ja halutessaan voi katsoa tilanteen päivän, edelliset 2vko, edellinen 3kk tai koko historian. Kursori (läppärillä) tai sormella (puhelin, tabletti) kartan päällä. PS. Mukavia juttuja.

 2. Saapa nähdä, koska minä saan Suomessa rokotteen ja toisaalta, että mikähän se on… Rokotepassi kyllä kiinnostaisi, se varmasti helpottaisi monia käytännön asioita. Täytyy toivoa, että en kovin pahasti rokotuksesta sairastu.

 3. Hienoa, että nuoret Kreetalaiset ovat saaneet jo rokoteannoksia. Olisiko sinulla vinkata sivustoa josta nimenomaan näkisi Kreetan covid- tilastoja, koronan päivä/ viikko tapausmääriä?

   1. Hei! Olen lukenut blogiasi jo jonkunaikaa! :) Minulle on nyt tullut tarjous lähteä töihin Kreetalle teleperformancen kautta! Minua kiinnostaisi kuulla muutamia käytännön asioita. Kerkeäisitkö laittamaan minulle sähköpostia? :)

    Terveisin
    Teresa

 4. Hei Terhi
  Täälläkin ensimmäinen rokote saatu ja heinäkuussa toinen. Siellähän on ripeä tahti rokottamisessa. Hyvä!!
  Syksyllä olis tarkoitus tulla pelkillä lennoilla, mutta katsotaan tilannetta. Vaikka olenkin tottunut tuohon maskin käyttöön täällä Suomessa, niin toivottavasti sen käytöstä voidaan luopua syksyyn mennessä jos matkalle pääsee. Mukavaa viikkoa.

  1. Hei Jaana! Mahtava juttu, että sinäkin olet saanut ensimmäisen rokotteen jo! Saa nähdä, kuinka maskin käytön kanssa käy ja milloin siitä voi luopua. Täällä Kreikassahan on ollut maskipakko sekä sisällä että ulkona jo viime kesästä lähtien, joten en ikävä kyllä usko, että sen käytöstä luovutaan vielä syksyyn mennessä… Mutta ei sen käyttöä täällä juurikaan edes valvota ja ihmiset käyttää maskia useimmiten leualla, joten siinä mielessä säännöstä voisi kyllä luopua, kun ei sitä kuitenkaan noudateta oikein :D

 5. Hienoa, että Kreikassa rokotustahti on noin ripeä! Minä sain ensimmäisen rokotteen jo maaliskuussa (Pfizer), mutta toisen rokotteen saan vasta juuri ennen juhannusta. Mitään oireita en piikistä saanut. Rohkenen kyllä matkustaa Kreetalle jo 6.6. kahdeksi viikoksi asioita hoitamaan, mikäli Finnair vain lentää. Eli testissä on käytävä, jotta koneeseen ja maahan pääsee. Sitten myöhemmin kesällä/syksyllä toivottavasti pitemmäksi rupeamaksi. Neljään vuoteen oli ensimmäinen kevät, kun en Kreetan parhaasta vuodenajasta päässyt nauttimaan. Noudatetaan varotoimia ja pysytään terveinä!

  1. Mainio juttu, että et saanut mitään oireita rokotteesta! Tuntuu, että lähes jokainen saa jotain – vai onkohan niin, että niistä vain puhutaan niin paljon, että oireettomat jää humioimatta :) Toivottavasti Finnair lentää, ja pääset muutaman viikon päästä Kreetalle! Matkustamista varten testissä käyminen on käsittääkseni Suomessa kallista, joten sen vuoksi jätän oman Suomen-reissuni siihen, että molemmat rokotukset on otettu, eikä paluumatkaa varten tarvitse käydä testistä. Mukavaa reissun odotusta ja pysytään terveinä!

 6. Hienoa, että Kreikassa jo rokotukset noin pitkällä! Minä odotan vielä omaa vuoroani, joka toivottavasti tulee pian?! Nyt kotikaupungissani rokotetaan vasta yli 50 vuotiaita. Matka Kreetalle olisi heinäkuun lopussa, joten voi olla ettei matkaan päästä, jos Kreikka vielä tuolloin vaatii matkustajilta molemmat rokotteet, yhden kyllä ehdin saamaan. Jäädään seuraamaan tilannetta, varovaisuus ennen kaikkea, jotta emme saa koronaa.

  1. Tällä hetkellä Kreikkaan pääsee rokotetodistuksen lisäksi myös negatiivisella testituloksella, joka on korkeintaan 72 tuntia vanha maahan saapuessa. En usko, että tätä käytäntöä tullaan muuttamaan niin, että vain rokotetut pääsisivät Kreikkaan. Joten testitulos riittänee! Suomessa matkan vuoksi testaaminen vaan taitaa olla aika kallista, joten kätevämpäähän se olisi matkustaa rokotustodistuksella, mutta siihen tosiaan vaaditaan molemmat rokoteannokset. Toivottavasti heinäkuun Kreetan-matkasi onnistuu! :)

 7. Hyvä Terhi! Sain myös rokotteen (moderna) 5.5. Kaksi pv kuumetta mutta Astra Zeneca oli myös miun eka rokote ja sivuoireet olivat yhtä rankat ku siulla! Nyt olen siis täysin rokotettu mutta matkatoimisto perui 17.6. alkavan lomamme vedoten puolityhjään koneeseen…eli ei nyt tulla ainakaan kesäkuussa. Katsotaan myöhemmin..

  1. Sivuoireet oli yllättävän voimakkaat (muihin saamaani rokotteisiin verrattuna), mutta työkaveri osasi varoittaa että seuraavan päivän olen todennäköisesti pelistä pois. Mutta mieluummin päivä kuumetta kuin korona ;) Saa nähdä, tuleeko täällä muutoksia rokotteisiin heinäkuuhun mennessä, jolloin on minulla toinen annos: jatketaanko Astralla vai vaihtuuko valmistaja!

   Ikävää, että loma peruuntui! Olisihan tässä ollut vielä aikaa myydä kone täyteen, joten erikoista, että nyt jo peruutettiin koko matka. Mutta toivottavasti myöhemmin kesällä onnistuu lomalle lähtö! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *