Ravintola Bæst – gourmet-pitsoja Kööpenhaminassa

Muistaako kukaan enää Grandiosan Pitsaperjantai-mainosta? Olisikohan ollut vuosi 2007 kun sitä näytettiin torstaisin Idolsin jokaisella mainoskatkolla. Ärsyttävä rankutus, mikä kuitenkin ilmeisesti toimi todella hyvin kun sen edelleenkin muistan – vaikkakaan yhtään Grandiosan pitsaa se tuskin sai minua ostamaan.

Mutta nyt tarkoitukseni ei ollut kertoa pakastepitsoista, vaikkakin näin perjantaina pitsaa ajatellessani en voi olla kuulematta päässäni tuota mainosbiisiä. Tämän postauksen tarkoitus on kuitenkin kertoa astetta (tai usempaa) paremmasta italaialaisesta herkkulätystä, nimittäin Kööpenhaminan Bæst-ravintolan pitsoista.

Bæst sijaitsee Guldbergsgadella Nørrebron kaupunginosassa ja ravintolaa pyörittää samat tyypit kuin Jægersborggaden Manfredsia ja Michelin tähdellä varustettua Relæ-ravintolaa. Ei siis yhtään hullummat ravintoloitsijat, joten totta kai heidän pitsojaan oli pakko päästä kokeilemaan.

Tämä loistoidea oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä kun ensimmäisellä kerralla talsimme ravintolaan sisään meidät käännytettiin ovelta: “olemme täynnä koko illan”. Seuraavalla kerralla yritimme tehdä pöytävarauksen paria tuntia suunniteltua ruoka-aikaa aikaisemmin, mutta vastaus oli yhtä tyly. Langan toisessa päässä kerrottiin vinkkinä, että suosituimpaan illallisaikaan pöytävarauksissa oli jopa parin viikon jono, mutta alkuillasta ja klo 21 jälkeen pöydän saisi nopeammin. Ei auttanut muu kuin tehdä illallissuunnitelmat hyvissä ajoin, ja joitakin päiviä myöhemmin pääsimme vihdoin kokeilemaan paljon kehuttuja pitsoja.

image

image

image

Bæst is a restaurant with a heavy focus on
organic meats and produce.
With equal parts of power and edge.

Bæstin pitsat – ja kaikki muukin – on luomua ja ravintolaa pyöritetään ekologisuus ja kestävä kehitys mielessä. Raaka-aineet ovat suurimmaksi osaksi Tanskasta, mutta yhteys Italiaan toki löytyy: sekä toinen omistajista että ravintolan pitsauuni ovat saapasmaasta.

Bæstissa saa kyllä tilattua muutakin kuin pitsaa, mutta juuri pitsojen väitetään olevan jopa parempia kuin Italiassa, joten näin ensikertalaisena sivuutin listan muut ruuat ja luin vain pitsamenun. Täytyy sanoa, että listaa kirjoittaessa olisi sanavalintoihin voinut käyttää tovin enemmän aikaa, sillä meillä oli suuria vaikeuksia ymmärtää kaikkia pitsojen täytteitä. Saimme englanninkieliset ruokalistat, mutta Thomaksen täytyi pyytää tanskankielinen, eikä siltikään kaikki sanat avautuneet. Valitsin peruna-mäntypitsan, johon tulisi myös blå kornblomst.

Tilausvaiheessa tarjoilija tarkisti, että ymmärsin varmasti mitä tämä kornblomst olisi. Siis sinisiä maissinkukkia, kyllä minä sen verran tanskaa ymmärrän (oikea suomennos: ruiskaunokki)! Ei ollut ei, vaan sinihomejuustoa. Kiva kiitos, se kuulostaakin maukkaammalta, vaikka olinkin ollut halukas maistamaan kukkia pitsassani. Thomas tilasi ‘nduja, pecorino & arugula -pitsan. Eli jotain makkaraa ja rucolaa. Ehkä pitäisi käydä kielikurssilla Italiassa, niin tietäisi paremmin mitä on tilaamassa (tai minun tapauksessa tanskalaisella juustokurssilla).

image

image

image

Pitsat olivat hyviä, omani oli enemmän minun omaan makuun, koska en yleensäkään halua kovin raskaita täytteitä pitsaani, mutta voimakkaiden makujen ystäville tuo Tompan makkarapitsa on varmasti passeli. Täytteiden lisäksi eron tavallisiin pitsoihin teki pitsan pohja, jonka maku oli erilainen ja koostumus sitkeämpi. Ei huono, mutta erilainen. Pitsojen kanssa maistui erinomaisesti meidän suosikkipanimon, eli tanskalaisen Hornbeerin olut. (Hornbeeriä saa valitettavan harvasta paikasta, mikä on ehkä vain hyvä asia sen 10 euron pullohinnalla).

Kaiken kaikkiaan Bæst oli hyvä ravintolakokemus. Ei välttämättä mieleenpainuvin, mutta ravintola itsessään on kiva ja henkilökunta osaavaa. Voisin kuvitella tulevani tänne nauttimaan lasillisen italialaista luomuviiniä töiden jälkeen, ja mikä jottei syömäänkin jos pöydän saaminen ei olisi kiven alla. Jos haluat syödä gourmet-pitsaa kivassa ravintolassa, on Bæst siihen todella hyvä vaihtoehto. Minä taidan jättää gourmeilut sikseen ja ostaa lättyni edelleenkin kulmapitseriasta ja mussuttaa sitä kotona sohvan nurkassa leffaa katsoen.

Hintataso: pitsat 14-20 €; viinit n. 12 €/lasi; cocktailit n. 15 €
Osoite: Guldbergsgade 29
Aukioloajat: tiistaista sunnuntaihin klo 17.00-22.30
Pöytävaraus: Kyllä!

Mukavaa pitsaperjantaita kaikille!

4 comments
  1. Pakko sanoa, et tykkään sun blogin ulkoasusta! Mäki haluun noin isot kuvat :-D Ei vaan ikinä jaksa alkaa säätämään ulkoasua paremmaksi, vaikka ideoita olis ja parannuksia olis vaikka kuinka mielessä.

    1. Kiitos Jenna! :) Teeman vaihtamiseen meni ihan tajuttomasti aikaa, oli yllättävän paljon säätämistä. Mutta edellisessä teemassa en saanut kuvia kovinkaan isoksi, ja se alkoi hieman ärsyttää. Jos meinaat siihen urakkaan lähteä, niin tsemppiä! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *