Marathi – Paikallisten suosima ranta lähellä Haniaa

Kreetalle on saapunut kesä: lämpötilat huitelevat kolmenkymmenen asteen molemmin puolin, taivas on pilvetön ja aurinko paistaa niin lämpimästi kuin se täällä Euroopan etelälaidalla näin alkukesästä paistaa. Eli niin kuumasti, että on aika viettää vuoden ensimmäinen rantapäivä Kreetalla.

Saarella asuessa rannoista on runsaudenpula, ja kestää tovin ennen kuin pääsemme yhteisymmärrykseen rannasta, jonne lähtisimme viettämään kesän ensimmäistä rantapäivää. Pohdinnoissa ovat yliarvostettu Elafonissi, upea Falassarna ja kotoamme vain kivenheiton päässä sijaitseva Plataniaksen ranta.

Kallistumme jo hetkeksi helppoon Plataniakseen, mutta arvelemme, että ehkäpä siellä ei olisi vielä aurinkotuoleja tai ainakaan avoinna olevia ravintoloita, joista voisimme ostaa myöhäistä lounasta tai kuumana päivänä virvoittavia juomia. Joten päätämme sittenkin ajaa hieman kauemmaksi, ja lähdemme yhdelle suosikkirannoistamme: Akrotirin niemellä, lähellä Hanian lentokenttää sijaitsevalle Marathi-rannalle.

Rantapäivä Kreetalla: Marathi Beach, Hania

Marathi on yksi Länsi-Kreetan vähemmän tunnetuista rannoista. Siis ainakin matkailijoiden keskuudessa: hanialaiset toki tietävät tämän rantojen helmen! Marathissa onkin yleensä enimmäkseen paikallisia – kenties juuri siksi, että siellä ei ole edes kesän vilkkaimpina aikoina bussilasteittain turisteja. Ja totta kai suosion syynä on myös se, että hienon, kultaisen hiekan ja kirkkaan turkoosin meriveden ansiosta Marathi on kuvauksellisen upea.

Marathi käsittää itse asiassa kaksi poukamaa ja siten kaksi erillistä ranta-aluetta. Poukamien väliin jää pieni niemi, joka toimii pienveneiden satamana. Rannat ovat matalia, joten Marathi on mainio idea esimerkiksi silloin, kun suunnitelmissa on rantapäivä Kreetalla lasten kanssa.

Kreetan pohjoisrannikon rannoista Marathi on omaa luokkaansa myös siinä, että pallonmuotoisen Akrotiri-niemen kaakkoisosassa oleva ranta on etelään päin, ja sijaintinsa vuoksi usein tuulelta suojassa.

Rantapäivä Kreetalla: Marathi Beach, Hania
Rantapäivä Kreetalla: Marathi Beach, Hania
Rantapäivä Kreetalla: Marathi Beach, Hania

Kohdevalinta meidän vuoden ensimmäiselle rantapäivälle ei olisi voinut osua paremmin nappiin: vaikka saavumme Marathiin vasta puolenpäivän jälkeen, on siellä vielä runsaasti aurinkotuoleja jäljellä. Nappaamme parhaimmat varjopaikat, ja maksamme aurinkovarjosta ja kahdesta tuolista yhteensä 8€.

Olen ottanut mukaan kuulokkeet äänikirjan kuuntelua varten, mutta en malta uppoutua kirjan tarinaan. Kuuntelen mieluummin aaltojen liplatusta ja viereisiltä tuoleilta kantautuvaa iloista puheensorinaa, kun samalla siemailen vuoden ensimmäistä jääkahviani ja hengitän sisääni vienosti aurinkovoiteelta tuoksuvaa raikasta meri-ilmaa. Kesä on todellakin alkanut!

Nautittuani aikani täydellisen rentouttavasta kesähetkestä, lähden kiertämään Marathin rantaravintolat läpi. Niin pieneksi rannaksi Marathilla on yllättävän monta ruokapaikkaa, mutta kalaravintoloista näyttää olevan vaikea löytää rantapäivään sopivaa pientä purtavaa. Lopulta päädyn tilaamaan Verandasta parit kolmioleivät rantatuolissa syötäviksi.

Rantapäivä Kreetalla: Marathi Beach, Hania
Rantapäivä Kreetalla: Marathi Beach, Hania
Rantapäivä Kreetalla: Marathi Beach, Hania

Myöhäisen rantalounaan jälkeen yllätän itseni pulahtamalla mereen. En yleensä ui kovinkaan montaa kertaa kesässä, enkä vilukissana koskaan jo toukokuussa, mutta niin vain käyn kastautumassa. Vesi on minulle vielä aivan liian kylmää, joten uiminen jää vain muutaman vedon mittaiseksi, mutta riemuitsen siitä, että talviturkki tuli heitettyä.

Marathilla makoillessani en voi olla miettimättä, miksi en käy rannoilla useammin. Ehkäpä tänä kesänä olisi vihdoin Kreetan rantojen kiertämisen vuoro: voisin vaikkapa koluta kaikki saaren länsipuolen vähemmän tunnetut ja pienet rannat. Siihen varmasti menisi mukavasti koko kesä, jos edes riittäisi.

Tai sitten tulen aina vain Marathille, sillä voisinko edes löytää toista näin ihanaa rantaa?

3 comments
  1. Hei Terhi.
    Marathissa on tullut käytyä muutamia kertoja, olen vaan kai osunut aina väärään aikaan, kun ihmisiä on ollut todella paljon. Toki se on kaunis paikka ja mukavat ravintolat ja tyyntä on.
    Mutta onneksi on paljon pieniä ihania rantoja ja poukamia kun vaan intoa riittää lähteä autoilemaan ja se Falassarna on kyllä hyvinkin mukava paikka ja Akrotirin alue muutenkin. Mukavaa kesää!

  2. Nyt alkoi oikeasti kiinnostamaan tämäkin helmi. Kaunis paikka ja ei niin suuri vaan sopivan kokoinen ja palveluitakin näytti olevan. Josko syksyllä pääsemme Kreetalle, tänne voisi tehdä puolipäiväretken omatoimisesti, suunnitelmissa auton vuokraus. Tuo Akrotin alue on muutenkin tutkimaton alue meille, lentokenttää ja Soudan liittoutuneiden hautausmaata lukuunottamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *