Kukapa ei pitäisi taidokkaasti tehdystä katutaiteesta? Sellaisesta, joka piristää ohikulkijaa väreillään, kauneudellaan ja jopa nokkeluudellaan usein muuten niin tylsän väristen talojen seinissä, aidoissa tai muureissa. Sellaisista teoksista, jotka ovat maalanneet taitavat taiteilijat, ja jotka tuovat kaupunkikuvaan lisäarvoa; särmää, mielenkiintoisuutta ja kauneutta.

Katutaide on yleistä monissa suurissa Euroopan kaupungeissa, mutta yllätyin löytäessäni lukuisia teoksia Teneriffan Puerto de la Cruzista. Eläkeläisten suosima turistikohde Kanarialla kun ei oikein ole paikka, jossa olisin kuvitellut päätyväni bongailemaan upeita muraaleja ympäri kaupunkia.

Mutta niin vain kävi, ja kieltämättä nämä taideteokset vain lisäsi Puerton pisteitä silmissäni. On se vaan hieno kaupunki!

image“Border to Paradise” – Victor Ash, Tanska

image“Volatile Ships” – FEOFL!P, Lanzarote

image“The Flying Amphora” – Ligen, Vigo

Puerton maalauksista on kiittäminen vuonna 2014 järjestettyä Puerto Street Art -tapahtumaa, joka keräsi kaupunkiin joukon kansainvälisiä katuartisteja. Tapahtuman aikana yli kymmenen rakennusta sai seinäänsä taidokkaasti tehdyn seinämaalauksen, jotka edelleenkin koristavat pohjoisteneriffalaisen kaupungin katuja.

Seinämaalaukset ovat Puerto de la Cruzin vanhassakaupungissa, mikä on mielestäni aivan mainota, sillä tunnelmallinen miljöö ja värikkäät kanarialaiset talot luovat erinomaisen taustan näille upeille teoksille. Mutta myös vice versa: seinämaalaukset vain lisäävät vanhankaupungin charmia!

image– – El Ninõ de las Pinturas, Madrid

image– – Roa, Belgia

image“Rum, rum, rum, the bottle of rum!” – Ro.Ro, Teneriffa

image“Ritual” – Sabotaje al Montaje, Gran Canaria

Katutaide ei tarkoita pelkästään seinamaalauksia, vaan katutaidetta ovat myös muun muassa julisteet, tarrat, sapluunatyöt ja erilaiset installaatiot. Suurien seinämaalausten lisäksi yksi minun suosikkikatutaidemuoto on neulegraffitit, jotka tuovat pehmeyttä yleensä muuten niin karuun kaupunkimaisemaan. Neulegraffitiksi voisi laskea myös allaolevan suuren tilkkutäkin, joka koristaa puertolaisen kerrostalon seinää. Aivan ihana!

Näiden lisäksi ympäri kaupunkia voi bongata muitakin katutaiteen muotoja. Puerto de la Cruzissa kannattaa pitää silmät auki, sillä katutaidetta löytyy kaikkialta. Pari kertaa Puertossa käytyäni olenkin jäänyt ihmettelemään, että miksi tämä näin cool ja upea kaupunki on enimmäkseen vain eläkeläisten suosiossa…?

image

image

image

Kaikki Puerto Street Art -teokset ja kartan sijainneista näet täältä.

Missä kaupungissa on sinun mielestä mielenkiintoisinta katutaidetta ja parhaimmat seinämaalaukset? Kerro vinkkisi!

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Historiallinen La Laguna on toinen Teneriffan Unesco-kohteista
Pikareissu Lontooseen: ensikertalaisen ensifiilikset

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

18 kommenttia

 1. Maria / Tinytrek

  19.3.2017 at 14:43

  Olen aina ollut katkera miten jopa Virossa on ihana kulttuuri katutaiteen suhteen ja meillä täällä Suomessa taasen… äh. Kumpa se sieltä pikkuhiljaa nousisi ja toisi väriä harmaille seinille :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   21.3.2017 at 16:13

   ​Aivan samaa mieltä! Toivottavasti Suomessakin alkaisi tällaiset väripilkut yleistyä, sillä pelkkää iloahan nämä tuo. Suomessa vain taidetaan olla niin jäykkiä ja tylsiä tällaisissa(kin) asioissa… :)

   Reply
 2. Lotta | Watia.fi

  19.3.2017 at 13:38

  Joo! Katutaide on niin mielenkiintoista ja hienoa. Yks mun suosikkeja on Uuden-Seelannin Christchurch. Valtavia ja upeita seinämaalauksia. Myös Koreasta löytyy paljon hienoja paikkoja upeine katutaideteoksineen.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   21.3.2017 at 16:13

   Mahtava vinkki tämä Uuden-Seelannin ​Christchurch – kiitos! Sinne siis! :)​

   Reply
 3. Sannahof // Unelmamaja

  19.3.2017 at 12:05

  Kerrassaan upeita! Ja aivan kuten sanoit, aika yllättävää, että niin eläkeläiskaupungissa on näin makeeta katutaidetta. Hauskaa muuten, kuinka peräkkäin satuttiin vinkkaamaan juurikin muraaleista. Ei ihmekään, että kuulut lempparimatkabloggaajiin ;)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   21.3.2017 at 16:12

   ​Voi, kiitos :D Mietin ihan samaa kun luin sinun seinämaalauspostausta, että satuttiinpas tarttumaan samoihin aikoihin samaan aiheeseen :)​

   Reply
 4. Kohteena maailma / Rami

  19.3.2017 at 10:55

  Vuonna 1988 tuolla lomailleena en muista nähneeni yhtään tuollaista. Upeita ovat ja seuraavalla Teneriffan reissulla ohjelmaan!

  Puerto Ricon San Juanissa oli mielettömän upeita muraaleja varsinkin Santurcen kaupunginosassa.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   21.3.2017 at 16:12

   Nämä on koristaneet kaupunkia vuodesta 2014, eli olit paikalla aivan liian aikaisin! :D​

   Reply
 5. Anna | Tämä matka -blogi

  19.3.2017 at 08:16

  Saattaa olla ihan hupsu vinkki, mutta itse olen koukussa Pokémon-peliin. Siinä on listattuna todella paljon upeita seinämaalauksia, jotka ehkä muuten jäisivät huomaamatta. Viimeksi bongailin muraaleja Valenciassa tämän pelin avulla. Tuli käveltyä paljon paikkoihin, joihin ei muuten olisi älynnyt mennä, näki hienoja maalauksia ja sai napsittua monta örkkiä : D

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   21.3.2017 at 16:12

   Hehe :D Mä olenkin miettinyt, että äkkiäpäs Pokemon-villitys meni ohi kun eihän sitä kukaan enää pelaa. Mutta sinä ainakin siis pelaat vielä! Hauska vinkki! :)

   Reply
 6. Paula - Viinilaakson viemää

  18.3.2017 at 05:07

  Katutaide on kyllä hienoa. Mieleen on jäänyt erityisesti Reykjavik ja onhan niitä maalauksia myös täällä San Franciscossakin. Olen ollut Teneriffalla Puerto de la Cruzissa enkä lainkaan muista tällaisia seiniä :) No, ehkäpä siitä on jo niin kauan että on päässyt unohtumaan.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   21.3.2017 at 16:11

   ​Tämä Puerto Street Art järjestettiin siis vuonna 2014, joten siitä lähtien on näitä muraaleja päässyt ihailemaan. Sitä ennen ei ainakaan tällaisessa mittakaavassa ole seinämaalauksia siellä käsittääkseni ollut.

   Reply
 7. Anne | Metallia Matkassa

  16.3.2017 at 07:18

  Onpas upeita ja kiva kun kirjoitit tästä, taannoin kun itse kyselin muiden kokemuksia katutaiteesta niin oli mielenkiintoista lukea ja katsoa kuvat :)

  Vielä ei ole muodostunut mielipidettä, missä kaupungissa olisi parhaat seinämaalaukset, koska olen vasta viime aikoina ruvennut enemmän kiinnittämään huomiota tähän taidemuotoon.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   17.3.2017 at 16:58

   Minulla on aivan sama, että olen vasta äskettäin alkanut arvostaa ja kiinnittää paremmin huomiota katutaiteeseen. Mutta nyt kyllä mielelläni käyn kiertelemässä katsomassa teoksia jos olen sellaisessa kaupungissa, jossa niihin on panostettu.

   Reply
 8. Kati / Lähinnä Kauempana

  15.3.2017 at 12:22

  Upeat maalaukset, ei kyllä uskoisi näiden löytyvän Kanarialta! Tykkään niin paljon! Lissabonissa oli kyllä kans paljon katutaidetta ja suuria muraaleita – ja koko taloja maalattu julkisivuja myöten – mikä lämmitti vanhaa sydäntäni. Netistä sai tulostettua myös katutaidekartat, joissa kaupunginosien taidenähtävyydet oli merkitty. Se oli lyhyellä viikonloppureissulla kiva, niin ei mennyt liian kauan aikaa etsimiseen! Ja Reykjavikissa on kans tosi hienoja muraaleita ja katutaidetta, kuten Virpi yllä totesikin.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   17.3.2017 at 16:57

   Kerroit yhden syyn lisää mennä Lissaboniin! Siellä käyminen on haaveissa, ja katutaide vain lisää minun kiinnostusta :) Kartta, johon kohteet on merkitty, on todella kätevä juttu, niin voi helposti löytää haluamansa teokset – tai vaikka ne kaikki.

   Reply
 9. VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA

  12.3.2017 at 08:27

  Mitä värikkäitä kuvia! Rakastan katutaidetta, ne tekee ihan erilaisen fiiliksen katukuvaan. Toi sun ensimmäinen kuva, “ihmisruudukko” oli mun suosikki – tosi kauniit värit.

  Oma suosikki katutaiteen mekka on kyllä Berliini, siellä oli niin upeita teoksia ympäri kaupunkia ettei mitään järkeä! Ei sillä, kyllä Reykjavik tarjosi myös mielenkiintoisia ja värikkäitä luomuksia. Pääkadun vierestä löytyi skeittiparkki, joka oli aivan upea.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   15.3.2017 at 05:59

   Yllätyin, kun etsiessäni tietoa maalauksista selvisi, että tuon ensimmäisen kuvan maalannut taiteilija asuu Köpiksessä. Ja itse asiassa hänen työskentelypisteensä on minun työmatkan varrella, ja fillaroin siitä päivittäin ohi! Pieni maailma :)
   Berliini on kyllä mahtava paikka bongailla katutaidetta, mutta enpä olisi arvannut, että Reykjavik mainittaisi! Hyvä tietää :)

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram @vagabondablog