Katutaidetta Kanarialla: Upeat Puerto de la Cruzin seinämaalaukset

Kukapa ei pitäisi taidokkaasti tehdystä katutaiteesta? Sellaisesta, joka piristää ohikulkijaa väreillään, kauneudellaan ja jopa nokkeluudellaan usein muuten niin tylsän väristen talojen seinissä, aidoissa tai muureissa. Sellaisista teoksista, jotka ovat maalanneet taitavat taiteilijat, ja jotka tuovat kaupunkikuvaan lisäarvoa; särmää, mielenkiintoisuutta ja kauneutta.

Katutaide on yleistä monissa suurissa Euroopan kaupungeissa, mutta yllätyin löytäessäni lukuisia teoksia Teneriffan Puerto de la Cruzista. Eläkeläisten suosima turistikohde Kanarialla kun ei oikein ole paikka, jossa olisin kuvitellut päätyväni bongailemaan upeita muraaleja ympäri kaupunkia.

Mutta niin vain kävi, ja kieltämättä nämä taideteokset vain lisäsi Puerton pisteitä silmissäni. On se vaan hieno kaupunki!

image“Border to Paradise” – Victor Ash, Tanska

image“Volatile Ships” – FEOFL!P, Lanzarote

image“The Flying Amphora” – Ligen, Vigo

Puerton maalauksista on kiittäminen vuonna 2014 järjestettyä Puerto Street Art -tapahtumaa, joka keräsi kaupunkiin joukon kansainvälisiä katuartisteja. Tapahtuman aikana yli kymmenen rakennusta sai seinäänsä taidokkaasti tehdyn seinämaalauksen, jotka edelleenkin koristavat pohjoisteneriffalaisen kaupungin katuja.

Seinämaalaukset ovat Puerto de la Cruzin vanhassakaupungissa, mikä on mielestäni aivan mainota, sillä tunnelmallinen miljöö ja värikkäät kanarialaiset talot luovat erinomaisen taustan näille upeille teoksille. Mutta myös vice versa: seinämaalaukset vain lisäävät vanhankaupungin charmia!

image– – El Ninõ de las Pinturas, Madrid

image– – Roa, Belgia

image“Rum, rum, rum, the bottle of rum!” – Ro.Ro, Teneriffa

image“Ritual” – Sabotaje al Montaje, Gran Canaria

Katutaide ei tarkoita pelkästään seinamaalauksia, vaan katutaidetta ovat myös muun muassa julisteet, tarrat, sapluunatyöt ja erilaiset installaatiot. Suurien seinämaalausten lisäksi yksi minun suosikkikatutaidemuoto on neulegraffitit, jotka tuovat pehmeyttä yleensä muuten niin karuun kaupunkimaisemaan. Neulegraffitiksi voisi laskea myös allaolevan suuren tilkkutäkin, joka koristaa puertolaisen kerrostalon seinää. Aivan ihana!

Näiden lisäksi ympäri kaupunkia voi bongata muitakin katutaiteen muotoja. Puerto de la Cruzissa kannattaa pitää silmät auki, sillä katutaidetta löytyy kaikkialta. Pari kertaa Puertossa käytyäni olenkin jäänyt ihmettelemään, että miksi tämä näin cool ja upea kaupunki on enimmäkseen vain eläkeläisten suosiossa…?

image

image

image

Kaikki Puerto Street Art -teokset ja kartan sijainneista näet täältä.

Missä kaupungissa on sinun mielestä mielenkiintoisinta katutaidetta ja parhaimmat seinämaalaukset? Kerro vinkkisi!

18 comments
 1. Olen aina ollut katkera miten jopa Virossa on ihana kulttuuri katutaiteen suhteen ja meillä täällä Suomessa taasen… äh. Kumpa se sieltä pikkuhiljaa nousisi ja toisi väriä harmaille seinille :)

  1. ​Aivan samaa mieltä! Toivottavasti Suomessakin alkaisi tällaiset väripilkut yleistyä, sillä pelkkää iloahan nämä tuo. Suomessa vain taidetaan olla niin jäykkiä ja tylsiä tällaisissa(kin) asioissa… :)

 2. Joo! Katutaide on niin mielenkiintoista ja hienoa. Yks mun suosikkeja on Uuden-Seelannin Christchurch. Valtavia ja upeita seinämaalauksia. Myös Koreasta löytyy paljon hienoja paikkoja upeine katutaideteoksineen.

 3. Kerrassaan upeita! Ja aivan kuten sanoit, aika yllättävää, että niin eläkeläiskaupungissa on näin makeeta katutaidetta. Hauskaa muuten, kuinka peräkkäin satuttiin vinkkaamaan juurikin muraaleista. Ei ihmekään, että kuulut lempparimatkabloggaajiin ;)

  1. ​Voi, kiitos :D Mietin ihan samaa kun luin sinun seinämaalauspostausta, että satuttiinpas tarttumaan samoihin aikoihin samaan aiheeseen :)​

 4. Vuonna 1988 tuolla lomailleena en muista nähneeni yhtään tuollaista. Upeita ovat ja seuraavalla Teneriffan reissulla ohjelmaan!

  Puerto Ricon San Juanissa oli mielettömän upeita muraaleja varsinkin Santurcen kaupunginosassa.

 5. Saattaa olla ihan hupsu vinkki, mutta itse olen koukussa Pokémon-peliin. Siinä on listattuna todella paljon upeita seinämaalauksia, jotka ehkä muuten jäisivät huomaamatta. Viimeksi bongailin muraaleja Valenciassa tämän pelin avulla. Tuli käveltyä paljon paikkoihin, joihin ei muuten olisi älynnyt mennä, näki hienoja maalauksia ja sai napsittua monta örkkiä : D

  1. Hehe :D Mä olenkin miettinyt, että äkkiäpäs Pokemon-villitys meni ohi kun eihän sitä kukaan enää pelaa. Mutta sinä ainakin siis pelaat vielä! Hauska vinkki! :)

 6. Katutaide on kyllä hienoa. Mieleen on jäänyt erityisesti Reykjavik ja onhan niitä maalauksia myös täällä San Franciscossakin. Olen ollut Teneriffalla Puerto de la Cruzissa enkä lainkaan muista tällaisia seiniä :) No, ehkäpä siitä on jo niin kauan että on päässyt unohtumaan.

  1. ​Tämä Puerto Street Art järjestettiin siis vuonna 2014, joten siitä lähtien on näitä muraaleja päässyt ihailemaan. Sitä ennen ei ainakaan tällaisessa mittakaavassa ole seinämaalauksia siellä käsittääkseni ollut.

 7. Onpas upeita ja kiva kun kirjoitit tästä, taannoin kun itse kyselin muiden kokemuksia katutaiteesta niin oli mielenkiintoista lukea ja katsoa kuvat :)

  Vielä ei ole muodostunut mielipidettä, missä kaupungissa olisi parhaat seinämaalaukset, koska olen vasta viime aikoina ruvennut enemmän kiinnittämään huomiota tähän taidemuotoon.

  1. Minulla on aivan sama, että olen vasta äskettäin alkanut arvostaa ja kiinnittää paremmin huomiota katutaiteeseen. Mutta nyt kyllä mielelläni käyn kiertelemässä katsomassa teoksia jos olen sellaisessa kaupungissa, jossa niihin on panostettu.

 8. Upeat maalaukset, ei kyllä uskoisi näiden löytyvän Kanarialta! Tykkään niin paljon! Lissabonissa oli kyllä kans paljon katutaidetta ja suuria muraaleita – ja koko taloja maalattu julkisivuja myöten – mikä lämmitti vanhaa sydäntäni. Netistä sai tulostettua myös katutaidekartat, joissa kaupunginosien taidenähtävyydet oli merkitty. Se oli lyhyellä viikonloppureissulla kiva, niin ei mennyt liian kauan aikaa etsimiseen! Ja Reykjavikissa on kans tosi hienoja muraaleita ja katutaidetta, kuten Virpi yllä totesikin.

  1. Kerroit yhden syyn lisää mennä Lissaboniin! Siellä käyminen on haaveissa, ja katutaide vain lisää minun kiinnostusta :) Kartta, johon kohteet on merkitty, on todella kätevä juttu, niin voi helposti löytää haluamansa teokset – tai vaikka ne kaikki.

 9. Mitä värikkäitä kuvia! Rakastan katutaidetta, ne tekee ihan erilaisen fiiliksen katukuvaan. Toi sun ensimmäinen kuva, “ihmisruudukko” oli mun suosikki – tosi kauniit värit.

  Oma suosikki katutaiteen mekka on kyllä Berliini, siellä oli niin upeita teoksia ympäri kaupunkia ettei mitään järkeä! Ei sillä, kyllä Reykjavik tarjosi myös mielenkiintoisia ja värikkäitä luomuksia. Pääkadun vierestä löytyi skeittiparkki, joka oli aivan upea.

  1. Yllätyin, kun etsiessäni tietoa maalauksista selvisi, että tuon ensimmäisen kuvan maalannut taiteilija asuu Köpiksessä. Ja itse asiassa hänen työskentelypisteensä on minun työmatkan varrella, ja fillaroin siitä päivittäin ohi! Pieni maailma :)
   Berliini on kyllä mahtava paikka bongailla katutaidetta, mutta enpä olisi arvannut, että Reykjavik mainittaisi! Hyvä tietää :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *