Värikäs Puerto de la Cruz on Teneriffan helmi

Kun kuukauden takaisella Kanarian-reissulla saavuin elämäni ensimmäistä kertaa Teneriffalle, ajoimme ensimmäiseksi pohjoisrannikolla sijaitsevaan Puerto de la Cruzin kaupunkiin. Tutustuminen Kanariansaarten suurimpaan saareen ei olisi voinut paremmin alkaa, sillä pittoreski Puerto de la Cruz teki minuun välittömän vaikutuksen.

Jätettyämme auton parkkiin suuntasimme ensimmäisenä vehreälle Plaza de la Inglesia -aukiolle, jonka laidalla on 1600-luvun loppupuolella rakennettu Nuestra Señora de La Peña de Francia -kirkko. Aukion – vai pitäisikö sanoa ennemminkin puiston – rauhallinen ja pysähtynyt tunnelma veti mukaansa, ja olisin halunnut jäädä vanhan pariskunnan tapaan vain istumaan penkille ja katselemaan rauhalliseen tempoon ohikulkevia lomalaisia. Täällä ei ole kenelläkään kiire.

Paitsi meillä, sillä olimme tulleet Puerto de la Cruziin vain pikaiselle pysähdykselle ennen siirtymistä etelään, ja nähtävää tässä paikallisten pelkäksi Puertoksi kutsumassa kaupungissa riittää.

image

image

image

image

Etenkään keskustan ihania värikkäitä ja vanhoja taloja näkemättä ei Puertosta kannata poistua. Tai vaikeaahan se kyllä olisikin, sillä vaikuttaa siltä, että vanhan keskustan rakennuksista puolet on maalattu kirkkailla väreillä ja toinen puolisko vaaleammilla väreillä ja koristeltu kauniilla puisilla parvekkeilla. Eli mihin menetkin, ihasteltavaa ja kuvattavaa riittää!

Kaupungin uudempaan osaan on rakennettu hotelleja vieri viereen, sillä vuosikymmenten ajan Puerto de la Cruz on ollut suosittu lomakohde. Nykyään kaupunki houkuttelee enemmän iäkkäämpää väkeä, perheiden ja nuorempien lomailijoiden suunnatessa saaren eteläosien uudempiin lomakohteisiin. Syynä tähän saattaa olla ilmasto: korkean Teiden vuoksi pilvet kerääntyvät saaren pohjoisosiin, ja tämän vuoksi täällä on vähemmän auringonpaistetta ja siten monille miellyttävämmät lämpötilat. Samasta syystä Pohjois-Teneriffa on myös etelää vehreämpi – ja kauniimpi, jos minulta kysytään.

image

image

image

image

Nimikin sen kertoo, että Puerto on vanha satamakaupunki – sellaiset 500 vuotta vanha, jos tarkkoja ollaan. Tai alkujaanhan se oli vain pieni kalastajakylä, joka toimi satamana sisämaassa sijaitsevalle La Orotavalle, mutta pikku hiljaa siitä muodostui saaren tärkein satama ja vaurastuva kaupunki. Nykyään Puertossa asuu noin 30 000 asukasta.

Kaupungin laitamilla on useampi ranta, joista Playa Jardinin sanotaan olevan kaunein. Minä en tällä reissulla rannalle ehtinyt, mutta Puerton rantabulevardilla sentään kävin kävelemässä eikä sielläkään pettyä tarvinnut, sillä kaupungin edustalla oleva meri on upean värinen! Kannattaakin käydä Punta del Viento -näköalapaikalla katsomassa kun kauniin turkoosinvihreä merivesi muodostaa valkeita vaahtopäitä iskeytyessään rannan laavakiviin.

image

image

image

image

Paljoa tämän enempää en ehtinyt Puerto de la Cruzia tällä kertaa näkemään, sillä loppuajan olimmekin etelän Los Cristianoksessa, Playa de las Americasissa ja Fañabessa. Mutta sen verran kuitenkin näin, että voin suositella Puertoa lämpimästi. Tai jos ihan koko lomaa ei sentään halua viettää saaren viileämmällä puolella, kannattaa tänne tehdä edes päiväreissu. Muutamassa tunnissakin kun ehtii näkemään paljon.

Ja jos aikaa on enemmänkin, kannattaa kuulemma käydä myös Lago Martianezin merivesialtailla. Ne jäivät minulta tällä kertaa näkemättä, mutta miten minusta tuntuu, että tämä pikavisiitti ei ollut minun viimeinen kertani ihastuttavassa Puerto de la Cruzissa…

Onko Puerto de la Cruz sinulle tuttu? Mikä on sinun suosikkipaikkasi Teneriffalla?

42 comments
 1. Mieleni on jo pitään haikaillut Teneriffalle. En ole siellä koskaan käynyt, mutta minusta tuntuu, että kun Kanariansaaret ovat seuraavan kerran listalla, kulkuni suuntaa Teneriffalle. Toki varmaan valitsen sen saaren aurinkoisemman puolen, mutta kiitos vinkistä, tännehän voi tulla päiväretkelle.

  1. Todellakin, Puerto on hyvä päiväretkikohde jos ei koko lomaansa halua siellä viettää! Mä uskon, että tykkäisit Tenereiffasta :)

 2. Onpa värikästä! Mulla on Teneriffa vielä näkemättä. Luultavasti ei mahdu ihan lähitulevaisuuden matkoihin, mutta miksipä ei vielä joskus. Varmasti olisi paljon nähtävää. Täytyy pitää Puerto de la Cruz mielessä.

  1. Kanariansaaret on mun mielestä hyvä “hätävarakohde” – jos haluaa talven keskellä äkkilähdöllä lämpimän auringon alle, niin miksei sitten vaikka Teneriffalle! Kyllä siellä saa viikon varmasti hyvin kulumaan, muutenkin kuin vain rannalla maaten :)

 3. Aivan ihastuttava paikka, rakastan värikkäitä rakennuksia, siitä ei pääse mihinkään. Täytyy muistaa pitää paikka mielessä, myös viileämpi ilma on mun makuuni.

 4. Mun kokemuksen mukaan niin Teneriffalla kuin Gran Canariallakin etelässä ovat rantakohteet ja pohjoisessa kaupungit. Vietimme muutama vuosi sitten pari viikkoa Teneriffan Playa de las Americasissa, josta teimme parin päivän retken Puerto de la Cruziin, ja ero oli mielestäni kuin yöllä ja päivällä. Pohjoisessa on käsittääkseni paljon suomalaisia ja saksalaisia eläkeläisiä, mutta siitä tuli selkeästi enemmän kaupunkiolo kuin etelästä. Todella kiva paikka, johon ehdottomasti suuntaisin, jos olisin menossa Teneriffalle.

  1. Noinhan se juuri taitaa olla: etelässä on turistikohteet ja pohjoisessa kaupungit. Ja molemmilla saarilla, Granilla ja Tenskulla, syynä on varmastikin tuo mainitsemani sää. Gran Canarian etelän kohteisiin verrattuna pidin kyllä enemmän Teneriffan vastaavista, ja esimerkiksi Playa de las Americas vaikutti jopa yllättävän freesiltä ja viihtyisältä :)

 5. Kivan pirtsakan näköistä! Paljon söpömpää, kuin olin ajatellutkaan. Mulla on niin vähän mielikuvien ulkopuolista tietoa Teneriffasta tai noista seuduista ylipäänsä, että kiva päästä sun kautta nyt tutustumaan. :)

  1. Todella monella taitaa olla enemmän mielikuvia kuin oikeeta tietoa Kanariansaarista, ja tällaiset paikat saattaa yllättää. Ja yllätti minutkin! Ja kiva, jos pystyn edes vähän valottamaan millaisia helmiä noiltakin saarilta löytyy :)

 6. Näyttää tosi kivalta! Hitsi, pitäisi varmaan joskus lähteä Tenerifalle. Olen käynyt Las Americasissa juhlimassa milleniumia, heh! Mutta se nyt oli sellainen reissu… bilereissu, joten saarta en juuri nähnyt. Nykyään kaipaan vähän toisenlaista lomaa kuin 16 vuotta sitten :), ja kiertely Tenerifan kylissä voisi olla mun juttu – jos vain saisin vakuutettua mieheni siitä, että Kanariansaarilla on oikeasti muutakin kuin turistihelvettejä :D.

  1. Heh, niinhän se on, että bilereissuilla sitä tulee keskityttyä muuhun kuin nähtävyyksien ja paikkojen kiertämiseen :D Kanarialla oikeasti on muutakin kuin turistihelvettejä, vaikka niitä toki on todella paljon. Mutta vinkkinä: kannattaa tarkistaa esim. Wikipedian artikkeleista milloin kaupunki tai kylä on perustettu. Jos se on 1900-luvulla, se on aika takuuvarma merkki siitä, että kyseessä on turistikylä!

 7. No hitsi, olen käynyt Puerto de la Cruzissa joskus 15 vuotta sitten, ja mielenkiinnolla odotin, että pääsen lukemaan tutusta paikasta. Ei näytä yhtään tutulle :O Ainakaan en muista tuollaisia seinämaalauksia ollenkaan. Ehkä paikka on muuttunut tai kertakaikkiaan käynnistäni on niin paljon aikaa, että olen unohtanut. Joka tapauksessa, näyttää kivalle! Pitää varmaan mennä takaisin joskus.

  1. Kannattaa kyllä mennä takaisin, jos nämä paikat ovat jääneet näkemättä! Onhan se kuitenkin suht iso kaupunki, ei ihan kaikkea välttämättä ehdi lomaviikon aikana näkemään. Ja voihan se olla, että nuo seinämaalaukset on hieman tuoreempia kuin yli 15 vuotta vanhoja :)

 8. Kylläpä yllätti, miten mielenkiinen Teneriffa onkaan! Teide on kyllä joskus käynyt mielessä, mutta en arvannut Puerto de la Cruzin olevan ihan näin värikäs.

 9. Todella kivan näköistä! Itse olen ollut vaan Puerto Ricossa ja Las Palmasissa ja ainakin Puerto Rico oli tähän verrattuna aika tylsän ja tavanomaisen näköinen.

  1. Jos minulta kysytään, Puerto Rico on todella tylsän näköinen paikka! :D Sieltä puuttuu Kanarian oikea charmi mielestäni kokonaan.

 10. Me kierrettiin saari niin, että oltiin aina eri kylässä yötä – myös Puerto de la Cruz:ssa. Tuo kalakauppiaan patsas on mainio. Tosi monipuolinen saari ja paljon kulttuuria. Rauhalliset kylät kiehtoo enemmän kuin etelän rantapaikat ja kylistä löytyy tosi idyllisiä majoituspaikkoja. Voisin mennä toistekkin.

  1. Sama juttu: minuakin kiehtoo rauhalliset kylät rantakohteita enemmän, ja minäkin voisin mennä uudestaan! Paljon jäi vielä näkemättä.

 11. Vau! Onpas mielenkiintoinen kohde, itse en ole kanariansaarilla käynyt koskaan, mutta sait kyllä tämän kohteen kuulostamaan ehdottomasti kokemisen arvoiselta! Kuvat ovat aivan säkenöivän hienoja, tuli aivan Karibia jostain syystä mieleen :D

  1. Kiitos Unna! Minunkin mielestä täällä oli hieman Karibia-vibat, samanlaista värikkyyttä! Kanariansaaret ei ole yhtään hassumpi reissukohde, kunhan vain ottaa etukäteen selvä minne kannatta mennä :)

 12. Oi mitä ihanaa väriloistoa! Teneriffalla on vietetty joskus aikoinaan joulu lapsena – muistikuvia ei juuri ole, joten ehdottomasti pitäisi käydä uudelleen! Kivaa talvea sinne!

 13. Teneriffa on kyllä todella monipuolinen! Sisämaakaupungit La Orotava ja La Laguna on pelkästään sellaisia, että niissä voisi viettää yhden loman. Puerto de la Cruzista omat kokemukset on valitettavasti vuodelta 1988, joten muistan paikkaa enää todella vähän. Silloin ei värikkäät talot kiinnostaneet niin paljoa kuin hotellin viereisen pelihallin flipperi, jota tulikin kiitettävästi viikon aikana pelattua. Muistan kuitenkin Teiden lumisen huipun kaupungin takana, joten olisi aika mennä päivittämään muistikuvia. Oma käsitykseni Teneriffasta on vain parantunut viimeisen parin vuoden reissun jälkeen!

  1. Olin Teneriffalla vain muutaman päivän, ja se ei todellakaan riittänyt mihinkään. Mutta sen verran sain saaresta kuitenkin tuntua, että etenkin sen pohjoisosiin haluan mennä tutustumaan paremmin, ja esimerkiksi La Orotava ja Laguna on aivan varmasti seuraavan Tenskun reissun käyntilistalla. Teneriffa tuntuu olevan todella tykätty saari myös muiden kuin tyypillisten Kanariansaarten lomailijoiden keskuudessa, ja onhan siellä todellakin muutakin tekemistä kuin suomi- ja karaokebaarit (ja flipperi) :D

 14. Oma suosikkini Teneriffalla on Santa Cruz, jossa olen viettänyt pari kk. Puerto de la Cruzissakin tuli asuttua 1,5 kk kun siellä on paremmin asuntoja tarjolla kuin Santa Cruzissa.

  1. Santa Cruzia olen kuullut kehuttavan paljon! Tällä reissulla en käynyt siellä satamaa enempää, mutta siinäpä yksi hyvä syy lisää mennä Teneriffalle uudestaan :)

 15. Miten kaunista ja värikästä! Kyllä piristäisi Suomen synkeässä syksyssäkin jos olisi naapureiden seinät rempseän värisiä vaan sääntö Suomi iskee taas :D

  1. Eikö olekin ihanan värikästä! Ja samaa olen miettinyt, että kuinka paljon tällainen piristäisikään Suomen syksyssä ja alkutalvessa… Mutta ei, niin ei… Kiitos kommentista! :)

  1. Käsittääkseni suurin osa pohjoismaalaisista menee etelän turistikyliin, joten suurella todennäköisyydellä sinäkin olet ollut siellä. Etenkin, jos kerta biletys on ollut pääosassa :D

 16. Teneriffa on kiehtova! Melkein kaikki kasvillisuus- ja ilmastovyöhykkeet saarella tekevät siitä pikku maapallon. Haluaisin katselemaan niitä pystysuoria kallioita maalta käsin; meriretkellä olen käynyt.

  1. Etenkin Teidellä käydessä huomasi, kuinka ilmasto ja kasvillisuus muuttui ylöspäin mentäessä. Samoin pohjoisesta etelään ajaessa! Mielenkiintoinen saari :)

 17. Teneriffa näyttää kyllä aika hyvältä talvikohteelta!
  toivoisin jopa ehkä että olisin käynyt Kanarian sijaan Teneriffalla. Teneriffa näyttäisi ja kuulostaa rauhallisemmalta kuin vaikkapa Inglesin bilekohde? ja näyttää vihreämmältä. Toisaalta tykkäsin kyllä Kanarialla Puertoricosta ja Moganista. Teneriffalle pääsisi talvella myös risteilyn muodossa Italiasta, sekään ei olisi huono vaihtoehto

  1. Minun käsityksen mukaan Teneriffa on ylipäänsä rauhallisempi kuin Gran Canaria. Vaikka en tiedäkään millaisia bilepaikkoja Teneriffan eteläiset turistikeskittymät on, voisin silti kuvitella, että ihan Inglesin tasaoista menoa ei niissäkään ole. Suosittelen kyllä käymään Teneriffalla! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *