Retkikohde Rethymnonista: kaunis Potamoin tekojärvi

Padon vuoksi muodostunut Potamoin tekojärvi sijaitsee Amarin laaksossa, noin 17 kilometriä Rethymnonista kaakkoon. Laakso on yksi Kreetan sateisimpia paikkoja, joten alue on vehreää ja rehevää, ja kymmenen vuotta sitten rakennetun padon muodostama järvi tekee Amarin laaksoalueesta entistä kauniimman.

Potamoin tekojärvi on helppo nähdä ohikulkumatkalla tieltä käsin, esimerkiksi jos on matkalla Rethymnonista Patsos-rotkoon. Käyntiin upeassa Arkadia-luostarissa kannattaa liittää ajelu Amarin laakson kautta, ja nähdä samalla upean sininen Potamoin tekojärvi.

Potamoin tekojärvi, Kreeta Potamoin tekojärvi, Kreeta

Jos ohiajaessa yllättää nälkä tai kahvihammasta kolottaa, kannattaa pysähtyä järven rannalla sijaitsevassa Gidospito-kahvilassa. Gidospito on hyvä laittaa karttasovellukseen määränpääksi myös silloin, jos järveä haluaa ihastella ympäröivää maantietä lähempää: kahvilan edustalla on tilaa laittaa auto parkkiin ja pitää jaloittelu- ja kuvaustauko järven rannalla.

Padon valmistuttua vuonna 2009 Potamoin tekojärvi meni kokonsa vuoksi Kreetan kenties tunnetuimman järven, Kournasin, ohi ja siitä tuli Kreetan suurin järvi. Potamoin järvi on suurimmillaan kolmisen kilometriä leveä ja noin 12 kilometriä pitkä, ja järven vettä käytetään muun muassa maatalouden kasteluvedeksi.

Potamoin tekojärvi, Kreeta Rethymnon, Kreeta Järvimaisema, Kreeta

Kuten Plataniaksen lähellä sijaitseva pienempi järvi Agia, on myös Potamoi tärkeä muuttolintujen pysähdysalue. Tämän vuoksi Potamoi onkin varmasti kiinnostava retkikohde lintubongareille muuttojen aikaan.

Mielenkiintoinen – mutta ei kylläkään niin iloinen – nippelitieto Potamoista on se, että vuonna 2014 järvestä löytyi kaksimetrinen krokotiili. Matelija oli ilmeisesti ollut lemmikkinä, mutta liian suureksi kasvettuaan sen ajattelematon omistaja oli päästänyt krokon järveen. Lukuisista yrityksistä huolimatta Sifikseksi nimettyä korotiilia ei saatu kiinni, ja vuoden 2015 kylmä talvi koitui sitten eläimen kohtaloksi.

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Hei Terhi. Kiitos taas kiinnostavasta artikkelista. Amarin seutu on kaunista paikkaa, on ajeltu useampana vuonna niissäkin maisemissa. Vahva suositus myös tälle kahvilalle.Oltiin 2014-2015 Vuosi Kreetalla ja kyllä mekin sitä Sifistä bongailtiin, tuloksetta. Rannoilla paikalliset rakenteli Sifistä hiekasta, jotkut jopa hienoja…
    Mukavaa kun jaksat/viitsit postailla. Ihanaa kesää!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *