Mabul – paratiisisaareni Borneolla

Mun piti kirjoittaa lauantaisesta oluenmaistelusta, mutta se saa nyt jäädä. Jostain nimittäin putkahti mieleeni seitsemän vuoden takainen reissu, josta aloin innoissani kertoa poikaystävälle. Kuinka ihastuttava paikka oli kyseessä, miten ihania ihmiset siellä olivat ja kuinka alueella oli parhaimmat snorklauspaikat mitä kuvitella saattaa.

Sain poikaystävänkin innostumaan kohteesta niin, että kohta jo googlailtiin yöpymismahdollisuuksia ja hintoja. Minulla ei ole montaa paikkaa, jonne on pakko päästä uudestaan, mutta tämä on yksi niistä: Mabulin saari Malesian Borneolla.

imageimage

imageimage

Ihan hirveän tarkkaa matkakertomusta en voi reissusta kertoa juuri sen takia, että nyt mentiin ajassa aika reilusti taakse päin. Mutta saari vei sydämeni totaalisesti sen autenttisuuden ja pienuuden takia. Siellä ei ole juurikaan muuta tekemistä kuin vain rentoutua. Tai jos haluaa olla vähän aktiivisempi, niin voi kävellä saaren ympäri. Siihen kuluu rauhallista vauhtia kävellen puolisen tuntia, ja sen jälkeen pystyykin palaamaan taas hyvällä omalla tunnolla riippumattoon kirja kourassa tai laiturin nokkaan ottamaan aurinkoa.

Yövyimme kotimajoituksessa, joten olot olivat suhteellisen askeettiset, vaikkakin parempaa tasoa kuin muut paikallisten majoitukset saarella. Majoituksemme nimi oli Billabong Scuba (en tiedä mistä mielen syövereistä onnistuin vielä kaivamaan nimen näin monen vuoden jälkeen), ja paikka on edelleen pystyssä. Majoituksen hintaan kuului ruokailut (parhaiten on jäänyt mieleen iltapäiväisten kahvihetkien friteeratut banaanit), ulkosuihku ja yleiset wc-tilat. Huoneessa ei ollut sänkyjen lisäksi muuta kuin tuuletin. Sähköä ei päiväsaikaan tullut ollenkaan, ja mihin sitä olisikaan tarvinnut, kun eihän sitä sisällä tullut oltua ollenkaan.

Majoituksemme Billabong Scuba

image

image

image

image

Mabul, ja erityisesti sen viereinen saari Sipadan, on sukeltajien suosiossa. Itse en sukella, mutta tein snorklausretken Sipadanille. Ei tarvinnut uida kuin muutama metri rannasta, ja näkymä pinnan alla oli aivan uskomaton! Sellaista väriloistoa en ole nähnyt missään muualla, ja vesi oli niin kirkasta, että näkyvyys oli yhtä hyvä kuin maalla. Siellä sitä polskittiin lukuisten kalojen, sekä kilpikonnien ja pienten haiden seassa!

Mabulin saari oli vain yksi kohde Borneon lomallamme, mutta sinne jumituimme suhteellisen pitkäksi aikaa. Ja se totta vie jäi kaikkein kirkkaimpana mieleen. Tässä vuosien varrella Mabul on päässyt jo hieman unohtumaan, mutta onneksi se jostain palautui nyt mieleen, ja lisäsin sen myös minun bucket listalle: sinne on päästävä uudestaan!

Hyvästit
Sydämelliset hyvästit

image

Onko muilla kokemuksia tästä saaresta? Älkää vain kertoko, että saari olisi rakennettu täyteen hotelleja näiden vuosien aikana!?

4 comments
  1. Päädyin lukemaan tätä, kun suunnataan sunnuntaina Borneolle. Poikaystävä etsii sukelluskohdetta, ja kaverimme ehdotti Mabulia. Itse en sukella, joten mietitään juuri lähtisinkö mukaan vai jäisinkö Kuchingiin (josta meillä on vuokrakämppä). Mutta mielenkiintoiselta kyllä vaikutta, ja mulle vaan hyvä, jos ei niin paljon tekemistä, koska mulla on paljon kirjoitushommia tiedossa :)

    1. Sukelluskohteena Mabul ja Sipadan on kuulemma ihan huippuluokkaa. Mä en itse sukella, joten en kylläkään osaa sen tarkemmin sanoa. Mutta tällaiselle ei-sukeltajallekin Mabul oli ihana paratiisi, joten sinuna kyllä lähtisin mukaan :)

  2. Sattui nyt vasta tämä blogikirjoituksesi silmään. Käytiin Mabulilla reilu vuosi sitten. Ei oltu vielä rakennettu täyteen, vaikka majoitusta kyllä löytyy noista home staystä luksukseen. Kidnappaajia saarella kyllä tosin vierailee nykyisin… Mutta kaunis on paikka!

    1. Voi ei, kamala kuulla, että sielläkin on alkanut käydä kidnappaajia. Vieläkin on Sipadanin Fränti-Vahanen -tapaus sen verran selkeästi muistissa, että ehkä on parempi vaan välttää noita saaria. Luulin kylläkin, että ne olisi saaneet kidnappaukset kuriin kun Sipadankin on niin tarkkaan vartioitu. Kiitos kommentista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *