Jänisviini on Kreetan paras punaviini

Hyvää juhannusta! Juhannuksen kunniaksi kippistellään kreetalaisella viinillä, ja tavoistani poiketen punaisella viinillä. Olen kyllä punaviinin ystävä, mutta vielä valkoistakin hankalampaa on löytää hyvää kreikkalaista punaista, ja siksi useimmiten luotan tuontiviineihin jos tilanne kaipaa punaviiniä. Yhden – ja vain yhden! – hyvän paikallisen viinin olen sentään onnistunut löytämään, ja nyt on keskikesän juhlaillallista odotellessa esittelyssä minun mielestäni paras kreetalainen punaviini Aspros Lagos.

Kesällä juon äärimmäisen harvoin punaviiniä, mutta toisinaan ravintolassa illallistaessani kaipaan ruoan kanssa lasillista oikein hyvää punaviiniä. Muuten kuumien kesäpäivien päätteeksi illallisjuomaksi valikoituu valkoviini tai joskus harvoin rosé. Talvisin on toinen tilanne, kun koleina ja sateisina perjantai-iltoina lasillinen punaviiniiniä ja pari palaa suklaata sohvalla viltin alla nautittuna on paras tapa rentoutua työviikon päätteeksi.

Paras kreetalainen punaviini

Jos kaupan viinihyllyltä ostoskoriini päätyy kreikkalaista viiniä, on se aina Aspros Lagos Cabernet Sauvignon – ja se on valintani myös silloin, jos ravintolan viinilistalta löytyy tätä viiniä, jonka etiketissä on yötaivaalle katsovan pikkuisen jäniksen kuva. Aspros Lagos tarkoittaakin suomeksi valkoista jänistä.

Aspros Lagos on kotoisin Dafnesin kylästä, Iraklionista 18 kilometriä etelään sijaitsevalta Douloufakis-viinitilalta. Viinitilan oman kuvauksen mukaan Aspros Lagos Cabernet Sauvignon -viinissä on rikas, monimutkainen aromaattinen tuoksu, joka sisältää karviaista, tummia hedelmiä, pippuria ja aavistuksen vaniljaa. Sen maku on täyteläinen ja runsas hedelmäisillä ja mausteisilla ominaisuuksilla. Rakenne on tasapainoinen ja tanniinit rikkaat ja voimakkaat.

Viinit, Kreikka

Aspros Lagos on minun makuuni paras kreetalainen punaviini siksi, että se muistuttaa eniten Kreikkaa suositumpien viinimaiden Espanjan ja Italian punaviinejä. Luulin pitkään, että Kreetalta on mahdotonta löytää lähellekään yhtä hyviä punaviinejä kuin vaikkapa Italiassa, ja monta pullollista menikin yhden hörpyn jälkeen suoraan viemäriin.

Kreikassa ja Kreetalla on kyllä pitkät perinteet viininvalmistuksessa, mutta jostain syystä viinit tykätään juoda niin nuorina, että niiden maku ei ole ehtinyt kehittyä. Tavernoissa tarjotaan usein vain talonviiniä, joka voi olla joko itse tehtyä tai sitten halvinta laatikkoviiniä – ja sen on kyllä sitten makuistakin. Valkoviini voi talonviineistä olla hyvällä tuurilla jopa kelvollista ruoan kanssa nautittuna, mutta punaviini menee aina metsään.

Paras kreetalainen punaviini

Jos siis olet hyvän punaviinin ystävä, suosittelen välttämään viinipettymykset ja valitsemaan Aspros Lagosin joko kaupan viinihyllyltä tai ravintolassa silloin, kun se löytyy paikan viinilistalta. Hanian seudulta jänisviiniä on ravintoloissa ainakin Rustic Gardenissa Agia Marinassa sekä Ginger Conceptissa Hanian keskustassa. Ruokakaupoista viiniä myy ainakin Synka (n. 12 €).

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *