Panza – meksikolaista katuruokaa Kuopiossa

Vielä joitakin vuosia sitten Kuopion ravintolatarjonta käsitti pääasiassa vain Rosson ja Amarillon, ja paikka fiinimpään ruokailuun valittiin Isä Camillon ja Mustan Lampaan väliltä. Nämä neljä löytyvät Kuopion katukuvasta edelleenkin, mutta viime aikoina Kuopioon on tullut uusia ruokapaikkoja kuin sieniä sateella. Eikä mitään ketjuruokaa vaan laadukasta ja oikean kokin ammattitaidolla tekemää ruokaa (oikealla kokilla viittaan siihen, kun tuttuani pyydettiin erääseen ketjuravintolaan kokkaamaan ilman minkäänlaista koulutusta tai kokemusta “tekemällä oppii” -periaatteella. Tekemällä varmasti oppii tekemään perussapuskaa, mutta sitä osaan tehdä itsekin. Ravintolaruoalta haluan enemmän).

Kuopion vierailulla halusin viedä äitini syömään, mutta olin hieman hukassa ravintolaa valitessani, sillä Rosson ja Amarillon poistin vaihtoehdoista suoraan, eikä minulla ole omaa kokemusta kaupungin uusista ravintoloista. Loppujen lopuksi kävikin sitten niin, että kiireisen päivän aikana koko illallispaikan valitseminen unohtui ja muistui mieleen vasta nälän yllättäessä. Ja voin sanoa, että lauantai-ilta ei ole paras aika alkaa valita ruokapaikkaa, ei edes Kuopiossa, ja useat ravintolat näyttivätkin olevan tupaten täynnä.

Viimeiseksi vaihtoehdoksi jäi meksikolaista katuruokaa tarjoava Panza Ajurinkadulla. Viimeiseksi siksi, että olin ajatellut vieväni äidin hieman paremmin syömään, en pikaruokapaikkaan tai katuruokaravintolaan. Mutta äidin vastaus “joo, meksikolaista mä just haluan!” vei meidät sormet ristissä Panzan ovelle: toivottavasti meille olisi tilaa!

image

image

image

image

image

Heti sisään astuessa ravintola toivotti tervetulleeksi värikkään rennolla sisustuksella ja DJ:n soittamalla teemaan sopivalla musiikilla. Baarissa blenderi surrasi valmistaen herkullisen näköisiä margaritoja ja pöydissä napsittiin nachoja tai syötiin isoja ja meheviä burritoja. Tänne minä haluan syömään! Ystävällinen tarjoilija tarkasti pöytävaraukset ja onneksemme heillä oli meille sopiva tunnin mittainen rako varauksissa. Mikä tuuri!

Tacot ja burritot vielä ymmärrän, mutta mikä on Enchilada de Mole? Mukava tarjoilija selitti kärsivällisesti, vaikka tuskin olin ainoa samaa asiaa kysynyt, ja suositteli kokeilemaan. Otimme neuvosta vaarin ja tilasimme kumpikin Enchilada de Molet ylikypsällä naudalla. Enchilada tarjoiltiin salaatin kanssa, joten annos oli sen kokoinen, että varmasti lähtee isompikin nälkä. Pöydässä olleet habanerokastikkeet jäivät kokeilematta, sillä ruossa oli sopivasti tulisuutta ilmankin. Näin kun viereiseen pöytään kannettiin herkullisen näköiset jälkiruoat, mutta minun vatsaan ei olisi mahtunut enää mitään.

image

image

image

image

Illallinen Panzassa oli meidän lauantain täydellinen päätös. Paikka on nuorekas ja rento, sellainen missä ei suotta nipoteta nurkissa lojuvista limpparikoreista tai hedelmälaatikoista. Jopa lähes kuusikymppinen äitinikin tykkäsi paikasta suunnattomasti, joten mitä väliä on sillä, jos vaikkapa tyynyt eivät ehkä olekaan aivan tiptop ojennuksessa? Rennossa ilmapiirissä asiakaskin ottaa rennosti – ja nauttii.

Saamamme palvelu oli ensiluokkaista, mutkatonta ja ystävällistä. Koska ruoka tuotiin nopeasti, riitti tunti meille vallan mainiosti eikä missään vaiheessa tullut tunne, että meidän pitäisi kiirehtiä seuraavien alta pois. Seuraavalla kerralla kylläkin varaan pöydän ja nautin paikan tunnelmasta, drinkeistä ja ruoasta pitkän kaavan mukaan – niin, että jaksan syödä jälkiruoankin.

Gracias y hasta luego!

Besos,

10 comments
 1. Ihanan näköinen paikka! Mulla ei oikeastaan mitään asiaa ikinä ole Kuopioon, mutta nyt ehkä pitää keksiä jotain, jotta pääsisi tuota kokeilemaan. Tulee olemaan jännää käydä meksikolaisissa paikoissa syömässä jälkeenpäin, kun nyt olen vaihdossa juurikin Meksikossa ja vyöryn varmaan kauheana pallona takaisin Suomeen kaikkien tacojen ja enchiladojen jäljiltä, juurikin tänä aamuna jälkimmäisiä tuli vedettyä taas melkoinen satsi. Molesta en tosin hirveästi tykkää, mun mielestä se on kauhean raskasta ja maistuu vähän maalle. Mut itseasiassa outo juttu on se, miten Suomessa meksikolainen ruoka tosi helposti assosioidaan tex-mexiin, joka on vähän eri juttu ja kotoisin rajan toiselta puolelta, otettuaan vaikutteita esimerkiksi Chihuahuan keittiöstä Pohjois-Meksikosta. Esimerkiksi burritoja en ole täällä kyllä nähnyt yhtään missään, ne taitaa todellisuudessa olla Jenkeistä.

  1. Piti ihan googlettaa burriton alkuperä, ja kyllä se taitaa Chihuahuasta olla kotoisin. Meksikolainen (ja texmex) on kyllä mun lempiruokia, en kyllästyisi varmaan koskaan… Minäkin haluaisin syödä enchiladoja heti aamusta! :P Itse en ole Meksikossa käynyt, joten en osaa sanoa onko nämä just niin kuin alkuperäiset, mutta ollaan menossa Kuopioon muutaman viikon päästä ja vien Meksikossa asuneen poikaystävän tänne, saa nähdä mitä mieltä hän on Panzan ruuista :) Kiitos kommentista!

 2. Tosi kivan näköinen paikka tuokin! Pitää pistää korvan taakse, että muistan, kun seuraavan kerran menen Kuopioon. Sinne on tosiaan tullut tosi monta uutta ravintolaa sen jälkeen, kun muutin sieltä pois.

  1. Mä ihan yllätyin, kuinka paljon on Kuopioon tullut uusia paikkoja! Pitää seuraavalla Kuopion lomalla käydä enemmänkin kokeilemassa uusia ravintoloita :)

 3. Oot tosi kauniita kuvia ottanut. :) Meidä piti mennä tuonne lounaalle viime maanantaina, mutta se on ilmeisesti maanantaisin kiinni. Tosi harmi, olisin niin mielelläni tuolla piipahtanut. Ihanaa kun Kuopiossa on niin paljon uusia, laadukkaita ravintoloita nykypäivänä. Mentiin sitten Mount Sherpaan, joka on sekin tosi jees nepalilainen ravintola!

  1. Kiitos! :) Mulla oli ykkösvaihtoehtona Trattoria Sorrento, mutta ei ollut toivoakaan että olisi ilman pöytävarausta sinne päässyt. Mistä alkaen Kuopion ravintoloihin on pitänyt varata pöytä? :D Onneksi bongasin Panzan jostain netin syövereistä. Harmi, että oli kiinni just silloin kun yrititte sinne mennä. Mount Sherpassa(kaan) en ole käynyt, pitää pistää korvan taakse!

 4. Mä luin toisestakin kuopiolaisesta blogista tästä, menisin ehdottomasti testaamaan jos liikkuisin sillä suunnalla, näyttää tosi kivalta! :)

  1. Kun Googlettelin Panzasta tietoa, näin parissakin blogissa tästä juttua. Köpiksessähän tällaisia hipster-paikkoja on joka nurkalla, mutta loistavaa, että Kuopioonkin on tullut jotain todella kivaa :) Ei Kuopio taidakaan olla niin takapajula kun olen aina luullut :D Kiitos kommentista Katja!

 5. Ihana teksti! <3 onpa upeaa et Kuopiosta löytyy ainutlaatuisia paikkoja, etenkään kun en ole siellä viime vuosina kuin tosi nopeasti pyörähtänyt….

  1. Kiitos Katie :) Se todellakin on hienoa, että Kuopiosta löytyy nykyään vaikka minkälaisia rafloja. Voi kun tulisit pian taas tänne päin maailmaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *