Päivä Santorinilla

Santorinin sanotaan olevan Kreikan kaunein saari ja se kuuluukin monen matkahaaveisiin. Kreetalta käsin voi tehdä Santorinille päiväretken – mutta kannattaako tälle upealle saarelle mennä vain päiväksi?

Santorinin sanotaan olevan Kreikan kaunein saari ja sen auringonlaskut kuuluvan koko maailman upeimpiin. Sosiaalisessa mediassa levinneiden sinikupolisista ja valkeaksi kalkituista taloista otettujen pittoreskien kuvien vuoksi Kykladien saariryhmään kuuluva Santorini on noussut viime vuosien aikana monen bucket-listalle. Suosion vuoksi saarelle tehdään päiväretkiä naapurisaarilta ja se on myös monien Välimeren-risteilyjen pysähdyspaikka. Mutta onko päivä Santorinilla riittävästi?

Olen käynyt Santorinilla kolmesti, ja joka kerta päiväretkellä Kreetalta käsin: ensimmäiset kaksi kertaa silloisen työni puolesta vuosina 2010 ja 2012, ja kolmannen kerran loppukesästä 2020 kun ajattelin koronakesän tarjoavan mahdollisuuden nähdä supersuosittu saari ilman valtavia turistimassoja.

Päivä Santorinilla

Päivä Santorinilla

Santorinin suosiota kun ei voi olla huomaamatta saarella ollessa: jo kymmenen vuotta sitten ensimmäistä kertaa Santorinilla käydessäni ärsyynnyin siitä, että Oian kapeilla kaduilla täytyi kävellä jonossa, ja tilaa omaan tahtiin kulkemiselle ei ollut. Santorinin upeutta varjostivat lukuisat muut turistit, joiden takaa näin vain pilkahduksia Oian ja Firan kylien kauniista rakennuksista ja pienistä tunnelmallisista kujista. Kylien ulkopuolella Santorini näkyi bussin ikkunan läpi kuivana ja karuna.

Kahta vuotta myöhemmin Santorinin-retkestä jäi kaikkein selvimmin mieleen menomatkan merenkäynti. Jouduin kuuntelemaan musiikkia iPodistani niin kovalla, että en kuulisi muiden matkustajien pahoinvointia. Moni matkaseurueestani tunsi merisairauden rippeet koko päivän.

Santorini – joka tunnetaan myös nimellä Thíra – oli kesällä 2012 yhtä ruuhkainen kuin ensimmäiselläkin kerralla, ja tuon retken jälkeen päätin, että Kreikan suosituimmalle saarelle ei tarvitse minun enää palata.

Mutta sitten saapui koronavuosi ja kesäloma, jolloin Kreikan ulkopuolelle matkustaminen ei ollut minulle vaihtoehto. Kierreltyäni Itä-Kreetalla, makoiltuani Cabana Maressa ja käveltyäni Samaria-rotkon ties monennenko kerran lomatekeminen alkoi loppua kesken. Keksin, että nyt jos koskaan olisi ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Santorini ilman valtavia turistilaumoja!

Päivä Santorinilla kesällä 2020

Retkilipun hintaan kuuluva bussikuljetus Haniasta saapuu Rethymnonin satamaan sen verran aikaisin, että ehdin käydä hakemassa rantakadun leipomosta kahvin ja aamiaista, ennen kuin kello kahdeksan katamaraani aloittaa pari kolme tuntia kestävän matkan kohti Santorinin tulivuorisaarta.

Kuten toisella Santorinin-reissullani, on tälläkin kertaa merenkäynti kovaa. En tule helposti merisairaaksi, mutta muiden yökkäily tekee minutkin pahoinvoivaksi. Henkilökunta jakaa ylös alas keinuvassa veneessä oksennuspusseja ja keräilee käytettyjä pois. Vähänkään tuulisella säällä ei helposti merisairaaksi tulevien kannata lähteä tälle retkelle – ei ainakaan ilman matkapahoinvointilääkettä.

Santorinin satamasta retkeläiset ohjataan busseihin, jotka lähtevät nousemaan serpentiinitietä ylös kalderan jyrkännettä. Santorinin päiväretkeen kuuluu kaksi pysähdystä, joista ensimmäinen on Oiassa – siinä kaikkein tunnetuimmassa kylässä. Matka satamasta Oiaan kulkee karun Santorinin maalaismaiseman läpi, enkä edes nyt kolmannella kerralla näe tuliperäisessä saaressa Kreetan veroista luonnon kauneutta.

10 parasta asiaa vuodessa 2020 Santorini, Kreikka Santorini

Oian kylässä on aikaa kuljeskella ihastuttavia kujia reilun tunnin verran. Turisteja on koronakesänäkin paljon, mutta ei läheskään niin paljon kuin kymmenen vuotta aikaisemmin. En edes halua ajatella, kuinka paljon päiväretkeilijöitä saarella kävi edeltävänä kesänä, sillä uskon saaren suosion kasvaneen huimasti sitten edellisen käyntini.

Oia on siis se kylä, josta ne tyypillisimmät Santorini-kuvat on otettu: valkoisia taloja, sinisiä kupoleita ja samanvärisenä sinisenä kimmeltävä meri alhaalla kalderassa. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että sinikattoisia taloja on Oiassa vain muutama, jotka sitten toistuvat jokaisessa somessa näkyvässä Santorinilta otetussa kuvassa.

Siitäkin huolimatta, että Oia ei ehkä ole ihan sellainen kuin some ja matkaesitteiden kuvat antavat ymmärtää, on se ainutlaatuisen kaunis kylä. Reilu tunti on riittävästi kävelemään kylän päästä päähän pariinkin kertaan ja ottamaan kameran täyteen kuvia, mutta haluaisin jäädä sinne istuskelemaan aurinkoisille terasseille hyvän santorinilaisen valkoviinilasillisen kanssa ja odottamaan Santorinin maailmankuulua auringonlaskua.

Bussikyyti kuitenkin odottaa, ja haikein mielin jätän Oian taakse suunnatessamme monen muun bussin perässä kohti Firaa, kuunsirpin muotoisen saaren pääkaupunkia.

Firassa on Oiaa pidempi pysähdys, joten aikaa on riittävästi sekä kiertelyyn että lounastamiseen. Vaihtoehtona olisi myös mennä osaksi aikaa Perivolosin mustahiekkaiselle rannalle tai lisämaksulliselle veneretkelle Nea Kamenin kuumille lähteille. Meidän bussista kaikki jäävät Firaan koko ajaksi, joten jään ihmettelemään etenkin rantavaihtoehdon mielekkyyttä: jos sinulla on aikaa vain päivä Santorinilla, miksi ihmeessä viettäisit siitä osan rannalla?

Fira ei ole mielestäni niin upea kuin Oia. Kaunis toki valkoiseksi kalkittuine taloineen, komeine maisemineen ja viihtyisine ravintoloineen, mutta näin lyhyen käynnin perusteella Oia jäi mieleen sympaattisempana ja hivenen viehättävämpänä – kylänä, jossa on enemmän tunnelmaa.

Käveltyäni pitkin Firan katuja useamman tovin, pysähdyn Argo-ravintolaan lounaalle. Tuhti kasvismousaka ja lasi paikallista, kirpeän kuivaa valkoviiniä saavat aikaan sen, että en jaksa enää kävellä alkusyksyn auringossa kuumana hohkaavia katuja pitkin. Joten käyn ostamassa jäätelön ja istahdan varjoon katselemaan ohi lipuvaa Firan elämää, kunnes on aika palata bussille ja satamaan, ja aloittaa paluumatka Kreetalle.

Päivä Santorinilla

Päivä Santorinilla

Päivä Santorinilla -retki on pitkä, mutta sen arvoinen – mutta vain, jos turisteja on vähän tai ihmislaumat eivät häiritse. Tämän kolmannen päiväretken aikana näin vihdoin pilkahduksen siitä, miltä saari näyttää ilman tuhansia ihmisiä pakkautuneina kapeille kujille. Vihdoinkin pääsin kulkemaan Firan ja Oian katuja omaan tahtiin enkä tahmeasti liikkuvissa jonoissa, ja näkemään kylien kauneuden muiden lomalaisten selkien ja päiden sijaan.

Ensimmäistä kertaa tunsin pientä haikeutta Santorinilta lähtiessäni: olisin voinut jäädä Kreikan tunnetuimmalle saarelle pidemmäksi aikaa. Tuskin sentään viikoksi, mutta pariksi kolmeksi päiväksi. Niin, että kokisin Oian sellaisena kuin se on päiväretkeläisten poistuttua, että näkisin valkoisesta kylästä avautuvan maiseman auringonlaskun väreissä – ja sitten jälleen seuraavana päivänä auringon noustessa, kun kylä vasta heräilee uuteen päivään.

9 comments
 1. Santorini näyttää kyllä kauniilta ja on varmasti kyllä sellainen paikka, jossa haluan joskus päästä käymään. En kuitenkaan yhtään tykkää ruuhkista, niin todennäköisesti tuli pari yötä oltua, niin saisi ehkä nähdä saaren myös hieman rauhallisempana. Toisaalta voisi tosiaan yrittää hyödyntää myös koronaa, jolloin ihmisiä lienee vähemmän.

 2. Olimme vuosia sitten Oiassa ja istuimme odottamassa auringonlaskua näköalaravintolassa lasien kanssa kun paikalle pamahti Jenkkilaivalastillinen turisteja.Meidät heitettiin takariviin koska Jenkit tilasivat ilmeisesti kunnon kuohuvaa ja
  meillä oli vain valkkaria .Sen jälkeen ei ole edes tehnyt mieli lähteä saarelle.Sääli sillä siellä löytyy mielenkiintoisia
  kohteita, vanhoja kaivauksia ja viinitiloja ym.Kreetalla alkaa olla monessa pikkukylässä sama meininki.Tehdään liian
  siloiteltua jälkeä ,kylät ovat kuin kulisseja.Ajelenkin Kreetalla autolla mieluimmin pois turistikeskuksien läheltä sivu-
  kyliin ja patikoimme rotkoissa.

  .

  1. Ohhoh, onpas törkeää siirtää asiakkat taakse kun “paremmin maksavia” asiakkaita ilmestyy! Ymmärrän kyllä, että tuollaisen kohtelun jälkeen, ei kiinnosta mennä koko saarelle enää… Mutta onneksi on muitakin Kreikan saaria, ja Kreetallakin riittää pikkukyliä ja rotkoja koluttavaksi moneksi lomaksi! :)

 3. Santorini on kaikista turisteista huolimatta sellainen paikka, jonka haluaisin joskus kokea. Ihania kuvia sinulla, Santorini näyttää niissä tosi kauniilta! Hyvä tietää myös tuo merenkäynti – tulen itse nykyisin helposti merisairaaksi, joten pahoinvointitabletit tulisivat tuolla veneillessä tarpeeseen.

  1. Kiitos Jenni! Merenkäynti Kreetan ja Santorinin välillä saattaa olla niin kovaa, että toisinaan retki joudutaan jopa perumaan. Joillakin saattaa keinuttaa ja olla huono olo koko päivän, joten pahoinvointitabletit tulee tällä reitillä tosiaan tarpeeseen, ettei mene koko reissu pilalle jos vene keinuttaa!

 4. Hei Terhi
  Kiva kun jaoit taas yhden reissuistasi meille lukijoille. Minulla on ollut mielessä monta kertaa lähteä Santorinille päiväkäynnille kun olen ollut Kreetalla, mutta aina se on jäänyt kun olen ajatellut sitä suurta turistimäärää, mikä ei innosta yhtään. Kaunistahan siellä on ja merimatka ihan jees, jos ei myrskyä.
  Joten olen pitäytynyt Kreetan ihanissa pienissä kylissä, mutta hyvä kun on jokaiselle jotakin, kaikkihan ei pidä samoista asioista, mikä on hyvä. Mukavaa viikkoa t. Jaana

  1. Toisinaan ihmettelen, että miksi lähteä päiväksi väistelemään ihmisiä Santorinin kujille, jos on Kreetalla vain viikon lomalla – Kreetallakin kun riittää näkemistä. Mutta toisaalta, jos on haaveillut Santorinilla käymisestä, niin tuleepahan sitten nähtyä sekin samalla lomalla. Retki on pitkä, ja suurin osa päivästä menee bussissa ja laivassa istumiseen, mutta onhan Santorinilla kaunista ja kuvauksellista. Mutta niin on Kreetallakin, etenkin pienissä kylissä kuten sanoit :) Kiitos, mukavaa viikkoa!

 5. Kauniita kuvia olet saanut otetuksi, mutta onhan Santorini upea. Olen ollut siellä pari kertaa viikon verran ja kyllä sinne kannattaa mennä vähintään muutamaksi yöksi. Sivustollani on muutaman postaus Santorinista seuraavaa reissuasi helpottamaan, mutta tee ainakin kävely Oiasta Firaan tai päinvastoin. Se on upea reitti, jossa ei joudu kulkemaan ruuhkassa :-) Muutenkaan en ole kokenut kovaa ruuhkaa muuten kuin satumaisen kaunista auringonlaskua katsellessani Oiassa. Siellä on aina pari muutakin.
  https://appamatkustaa.fi/santorinin-kaunein-vaellusreitti-on-oia-fira/
  Muut postaukseni löytyvät tällä linkillä https://appamatkustaa.fi/?s=santorini

  1. Kiitos – mutta tosiaan kauniista paikasta on vaikea ottaa huonoja kuvia! :) Tuo kävely onkin mainio idea! Katsoin kartasta, että on n. 10 km suuntaansa, joten ei mikään mahdoton edes kesäkuumalla. Kiitos vinkistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *