Mostnica-rotko: upea luontokohde Slovenian Bohinjilla

Mostnica-rotko on Slovenian Bohinjin alueen suosituimpia nähtävyyksiä itse Bohinj-järven jälkeen. Syvässä rotkossa kuohuva kristallinkirkas vesi, virtaavan veden taiteilemat jylhät kivimuodostelmat sekä taustalla kohoavat Juliset Alpit ja niiden korkein huippu Triglav tekevät Mostnicasta ainutlaatuisen luontokohteen. Mostnica-rotko itsessään on vain parin kilometrin mittainen, mutta kun matkaa jatkaa Voje-laakson läpi aina Mostnica-vesiputoukselle saakka, saa tästä upeiden maisemien täyttämästä reitistä mukavan mittaisen patikan aikaiseksi.

Vaikka rotko itsessään ei ole kovin pitkä, on maasto paikoin kohtalaisen vaikeakulkuista ja tämän vuoksi pelkkään rotkolla käymiseen kannattaa varata pari tuntia aikaa. Vesiputouksella käymiseen meni meillä rauhallista kävelyvauhtia ja parin tauon kanssa nelisen tuntia. Patikointia voi toki jatkaa vieläkin pidemmälle, vaikka Slovenian kansallislipussakin komeilevan Triglavin huipulle (2864 m) saakka, mutta se olisi jo sitten sellainen reissu, johon allekirjoittaneen rahkeet tuskin riittäisivät.

Mostnica-rotko, Slovenia

Mostnica-rotko, Slovenia

Mostnica-rotko, Slovenia

Mostnica-rotko, Slovenia

Reitti Mostnicalle alkaa ihastuttavasta Stara Fužina -kylästä noin kilometrin verran Bohinj-järveltä itään. Kenties helpoin tapa löytää rotkon alkupisteelle on suunnata ensiksi kylän kirkolle, ja lähteä nousemaan kirkon takaa kulkevaa tietä ylöspäin reilun kilometrin verran.

Rotkon alkupäässä on kivistä rakennettu Paholaisen silta. Tarinan mukaan siltaa rakennettaessa se romahti jatkuvasti kyläläisten olemattomista rakennustaidoista johtuen, ja lopulta turhautuneet sillanrakentajat tekivät sopimuksen Paholaisen kanssa: Paholainen rakentaisi kestävän sillan, ja saisi siitä palkkioksi ensimmäisen sillan ylittävän henkilön sielun. Kun vapaaehtoista uhria ei löytynyt, päätti ovela maanviljelijä uhrara koiransa heittämällä suuren luun sillan toiseen päähän. Kuten arvata saattaa, Paholainen ei tästä tempusta ilahtunut.

Pian Paholaisen sillan jälkeen on varsinainen rotkon sisäänkäynti, jossa huhtikuusta lokakuuhun tulee maksaa rotkon sisäänpääsymaksu (3 € syyskuussa 2017). Varsinaisia aukioloaikoja rotkolla ei kylläkään ole, vaan myyntipisteen sulkeuduttua rotkoon pääsee maksutta.

Mostnica-rotko, Slovenia

Mostnica-rotko, Slovenia

Mostnica-rotko, Slovenia

Mostnica-rotko, Slovenia

Kävelypolku kulkee aluksi rotkon molempia reunoja pitkin, mutta lopulta matkaa pääsee jatkamaan vain vasempaa laitaa pitkin. Kapeimmillaan Mostnica-rotko on vain puolisen metriä leveä ja syvimmillään jopa 20 metriä, mutta paikoin joki virtaa myös avoimena. Eroosion tekemät kalliomuodostelmat tekevät silti maisemasta ihmeellisen.

Lipunmyyntipisteeltä on noin kolmen vartin matka ravintolalle, jota voi pitää rotkopatikan päätepisteenä – tai puolivälinä matkalla vesiputoukselle. Reitti vesiputoukselle jatkuu ravintolalta huomattavasti helpompana, sillä juurakkoisen ja kivikkoisen metsäpolun sijaan lähes koko loppumatka on soratietä. Rotkon ja metsän sijaan silmänruokaa tarjoavat slovenialainen maalaismaisema lehmineen ja latoineen, ja edessä kohoavat Alpit.

Mostnica-rotko, Slovenia

Mostnica-rotko, Slovenia

Mostnica-rotko, Slovenia

Mostnica-rotko, Slovenia

Me emme loppujen lopuksi koskaan päässeet tuolle 21 metriä korkealle vesiputoukselle, sillä valitsimme risteyksestä väärän tien. Tai luulimme sen olevan oikea, sillä opastekylttien mukaan molempia teitä pitkin olisi pitänyt päästä puolessa tunnissa vesiputoukselle, mutta valittuamme vasemman puoleisen tien päädyimmekin rotkon reunalle ja näimme vesiputouksen kaukaa ja puiden takaa vain osittain. Ravintolakin siellä olisi pitänyt olla, mutta olimme väärällä puolella rotkoa.

Emme enää jaksaneet kokeilla sitä oikeaa, oikean puoleista tietä, sillä se olisi tuonut tunnin verran kävelyä lisää. Vaikka vesiputous jäikin näkemättä, ei se haitannut mitään: Mostnica-rotko ja Voje-laakso hemmottelivat maisemillaan enemmän kuin olimme osanneet toivoakaan!


10 comments
 1. Olin juuri heinäkuussa Slovaniassa kiertelemässä, mutta juuri tuolla seudulla en käynyt. Vastaavanlaisia, upeita rotkomaisemia löytyi myös Bled-järven lähettyviltä ja Bovecin ympäristöstä. Mahtavan kaunis maa!

  1. Todellakin mahtavan kaunis maa! Bledin lähettyvillä kävimme mekin rotkossa, Vintgarissa. Paljonhan noilla seuduilla on patikkapolkuja ja nähtävää upeista luontomaisemista pitäville :)

 2. Tässä olisi kyllä retkikohde minun makuun! Sloveniaan olen tehnyt työreissulla pikaisen piipahduksen, lähinnä Blediin (josta tykkäsin), ja useamman blogipostauksen ansiosta “seuraavalla kerralla Sloveniassa”-listalla on jo vaikka mitä, nyt tämä rotkokin:) Ekan kerran Garmischissa Partnachklammin läpi tultaessa pääsymaksu tuli yllätyksenä ja rotkosta poistuessamme. Onneksi löytyi vaellushousujen taskusta sen verran rahaa, mutta en tiedä, minkälaiset neuvottelut olisi pitänyt käydä, jos ei olisi ollut rahaa :)

  1. Näköjään on hyvä olla aina vähän käteistä mukana, jopa patikoimaan mennessä, kun ei koskaan tiedä milloin pitää maksaa pääsymaksu :D

   Jos tykkäsit Bledistä, tykkäisit varmasti myös Bohinj-järvestä, joka on minun mielestä Blediä upeampi! Joten suosittelen lämpimästi siellä käymistä, ja samalla onnistuisi sitten tämä rotkoreissukin :)

 3. Oltiin vuosi sitten Sloveniassa ja myös Bohinj-järvi ja Vogel-vuori oli yksi kohde. Rotko olisi ollut myös tosi kiinnostava, muttei ehditty yhden päivän aikana ottaa sitä ohjelmaan. Kiva siis nähdä kuvia sieltä :) Slovenia on kyllä ihana maa ja viikossa ehti jo nähdä monenlaista maisemaa… Bohinj on tosi hieno paikka, maisemat tosi upeat :)

  1. Minä kävinkin lukemassa blogistasi Slovenia-juttuja kun olimme Bohinjilla! Olitte näköjään käyneet samassa hotellin ravintolassa syömässä kuin mekin :D Vogelille ei olisi minua saanut, se kaapelihissi näytti aivan kamalan pelottavalta…

 4. Slovenia on hiipinyt pikku hiljaa matkalistallani ylemmäs ja ylemmäs. Ihan mielettömiä maisemia!
  Huvittaa kyllä tuo rotkon pääsymaksu. Mihinköhän ne rahat käytetään, jos rotkossa voi kävellä myös silloin, kun portilla ei rahasteta? :D

  1. Joo, tuo pääsymaksu oli hieman huvittava juuri siksi, että rotkoon pääsee myös maksamatta. Ja rotkon toisessa päässä olevalle ravintolalle pääsee autollakin, joten jos kävelee rotkon ns. väärään suuntaan, ei silloinkaan kai tarvitse maksaa mitään. Jostain luin, että pääsymaksurahat käytetään rotkon siistinä pitämiseen ja kunnostamiseen, mutta tiedä sitten sitä. Ehkä niillä hyväuskoisten turistien maksamilla pääsymaksuilla järjestetäänkin vuosittaiset kyläjuhlat :D

 5. Kylläpä on kaunis paikka! Kiva lukea näistä kaikista pienistä kylistä ja ihmeellisistä paikoista, joista tuskin kellään on tietoa ja tai aiempaa kokemusta. Nämä jutut vahvistaa sen, että noihin maihin kannattaa mennä ja käydä hiukan muuallakin kuin vain pääkaupungissa. Minulla on valloittamatta osa keski-Euroopan maista ja Baltian maita. Ne on minulla listalla ja odottaa oikeaa ajankohtaa toteutuakseen.

  1. Totta, maista kannattaa ehdottomasti nähdä muutakin kuin vain pääkaupunki! Yleensä se vain on se todennäköisin kohde, kun pääsee kätevästi esimerkiksi lentämällä ja pääkaupungissa kuitenkin on nähtävää. Mutta Slovenia on siinäkin mielessä mainio kohde, että Ljubljanassa riittää vain yksi päivä, ja sen jälkeen voikin sitten siirtyä upean luonnon äärelle :) Bled- ja Bohinj-järville pääsee bussillakin, joten tällekin rotkolle pääsee ilman omaa autoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *