Mitä on budjettimatkaajan luksus?

Tässä kuussa Instagram Travel Thursday paneutuu luksus-teemaan kun aiheena on minun luksukseni. Aihe on sinänsä mielenkiintoinen, sillä luksus on henkilökohtainen kokemus ja tarkoittaa jokaiselle eri asioita: toiselle luksus on ykkösluokkaa, viittä tähteä ja ökyilyä, mutta toisen luksus voikin olla maksuttomia elämyksiä, aikaa ja yksinoloa. Yhdistävä tekijä jokaisen luksuksella on se, että se on harvinaista herkkua ja poikkeaa merkittävästi jokapäiväisestä arjesta.

Mutta mitä luksus on juuri minulle? Mikä saa minulla aikaan vau-efektin ja tunteen, että nyt tämä on todellista luksusta – jotain, josta olen haaveillut pitkään?

Budjettimatkaajan luksus

Aloitetaan kuitenkin siitä, mikä ei ole minun luksustani. Nimittäin ne tyypillisimmät luksusmatkakliseet:

Olen muutaman kerran päässyt matkustamaan lentoyhtiöiden businessluokassa, ja olihan se äärimmäisen upeeta ja mahtavaa saada Bangkokin lennolle korotus koneen etuosaan. Taisin saada kanssamatkustajilta muutaman tympeän katseen kun en osannut olla tyyni ja cool kun kuukauden reppureissu alkoi nukkavieruissa reissuverkkareissa samppanjaa hörppien. Se oli luksusta se, mutta ei minun luksustani: enhän ollut siitä mitään maksanut, ja tuskin koskaan maksaisinkaan. Minun luksukseni on jotain muuta.

Kerran olen kokeillut viiden tähden hotelliluksusta: Dominikaanisen tasavallan Punta Canassa sviitin parvekkeella oli poreamme, iltaisin sänky käytiin avaamassa ja rannekkeella oli mahdollista syödä lounaaksi rajaton määrä tuoretta tonnikalaa ja hummeria, juoda skumppaa ja ottaa konjakkitömpsyt illallisen päätteeksi. Se oli luksusta se, mutta ei sittenkään minun luksustani: minun luksukseni on jotain muuta.

Budjettimatkaajan luksus

Minä olen pääsääntöisesti budjettimatkaaja, joten minun luksukseen riittää vähempi kuin edellä mainitut esimerkit. Mutta mitä sitten on tällaisen budjettimatkaajan luksus?

Minun luksukseni ei ole materiaa. En tarvitse – enkä edes halua – kalliita tavaroita ympärilleni. Vaikka luksus toisinaan vaatiikin kukkaron nyörien reilumpaa avaamista, ei kaikki luksus kuitenkaan ole rahalla ostettavissa. Nautin toki kauniissa ja hyvin varustellussa hotellissa majoittumisesta, laadukkaista ravintolaillallisista ja kalliin makuisista viineistä, mutta kyllä ne ovat muut asiat, jotka saavat pääni täyttymään ei vitsit, miten mahtavaa! -ajatuksista.

Budjettimatkaajan luksus

Tämän budjettimatkaajan luksus on aika: aikaa matkustaa, aikaa olla kumppanin kanssa, aikaa nauttia kiireettömistä aamuista, aikaa tilata toinenkin cappuccino ja aikaa pysähtyä yhteen matkakohteeseen niin pitkäksi aikaa kuin haluaa.

Tällä hetkellä minulla on aikaa tehdä kaikkea edellä mainittua. Vaikka tällainen luksus on jo jatkunut muutaman kuukauden, ei se kuitenkaan olosuhteiden pakosta tule jatkumaan loputtomiin – ja jos tulisi, eihän se silloin oikeastaan luksusta enää olisikaan. Koska en tiedä, milloin tämä päättyy ja milloin minulla on seuraavan kerran mahdollisuus samaan, nautin tästä ajan runsaudesta täysin siemauksin.

Ajan lisäksi minulle on luksusta vapaus. Se on mahtava fiilis, kun pystyy matkustamaan sinne, minne haluaa ja niin pitkäksi aikaa kuin haluaa. Voi suunnitella tai olla suunnittelematta, mutta lopulta kuitenkin on täysi vapaus valita, mitä milloinkin tekee: ilman aikatauluja, ilman velvoitteita, ilman kiveen hakattuja reittisuunnitelmia.

Kreeta, Kreikka | Comojärvi, Italia

Ja kun näihin luksuksiin lisätään vielä talo, jonka takapihan oliivipuiden välissä on riippumatto ja jonka kattoterassilta näkee Välimeren, alkaa tämän penninvenyttäjän luksus olla huipussaan.

Terveisiä siis Kreetalta, jossa tulen viettämään seuraavat viikot luksuselämää oliivipuiden alla. Budjettimatkaajan luksus ei onneksi tämän enempää vaadi – enkä enempää osaisi tällä hetkellä kaivatakaan.


Instagram Travel ThursdayTämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka marraskuun teemana on luksus. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @vagabondablog.


Lue myös muita #IGTRAVELTHURSDAY-postauksia ja lisää linkki omaan postaukseesi!


22 comments
 1. Tuttuja ajatuksia, joskin tuo aika on toden totta ollut viime aikoina kortilla ja oikein odotan sitä hetkeä, kun voi olla – vaikka vaan ihan kotosallakin – edes hetken aikaa tekemättä yhtään mitään. Mieluummin toki olisin tekemättä yhtään mitään riippumatossa oliivipuiden välissä, mutta reissun päällä on vaikeaa pysyä paikallaan. Siitä puheen ollen, olenkin poiminut sulta monta mielenkiintoista vinkkiä tulevalle Mallorcan-matkalle, isot kiitokset niistä! :)

  1. Hei mahtava juttu, että olet löytänyt blogistani vinkkejä Mallorcalle! :)

   Minä olen nyt palannut takaisin työelämään muutaman kuukauden joutenolon jälkeen, ja aikaa ja vapautta tuli aika nopeasti ikävä. Mutta onneksi työpäivän jälkeen pääsee oliivipuiden keskelle, joten asiat voisivat olla huonomminkin!

 2. Aivan mainio kirjoitus, johon voin samaistua! Vaikka arvostankin laatumatkailua, aika ja vapaus ovat todellakin sitä matkailun parasta luksusta – ja niitä ei voi rahalla ostaa.

 3. Ei makeaa mahan täydeltä pitää matkustaessakin paikkansa. Jos aina olisit siellä 5 tähden ökyluokassa ja lentäisit business luokassa ei mikään kohta tuntuisi missään. Itselle luksusta on jo sekin, että kohtuuhintaan pääsee johonkin hotelliin, missä on jotain ekstraa. Tai edes yhdeksi yöksi raskii vaikka sen yön viettää, jossain paikassa, kuten haaveilen alpeilla näköalahuoneistossa yöpymisestä. Eikä sen tarvitse olla se viiden tähden majoitus. Pelkkä näköala olisi juuri se luksus! Eli ennemmin ne elämykset kuin ökyily. Hyvä ruokakin, jos joka päivä syö ei kohta olisi mitään. Joskus voi saada hyvää luksusnautintoa halvallakin, kuten meille kävi muutaman kerran viimekesänä reissuillamme. Ja välillä luksuksen tuo juuri pelkkä merinäköala ja aurinko sekä lämpö!

  1. No juuri näin: “ennemmin ne elämykset kuin ökyily”! Alppien näköalahuoneistossa yöpyminen alkoi nyt houkutella minuakin – kuulostaa nimittäin aivan ihanalta! :) Ja tuota me olemme aina silloin tällöin tehneet: varanneet yöksi tai kahdeksi paremman hotellin. Siitä on nauttinut aivan eri tavalla kuin silloin, jos olisi koko loman viettänyt niin.

 4. Niin totta taas tämäkin! Ja aika samoilla linjoilla näyttää olevan kaikki vieraillut IGTT-jutut, ehkä se materialistinen luksus on the-juttu sille porukalle, joka ei IGTT-meemiin osallistu. :-D Hyvää reissun jatkoa!

  1. Kiitos Timo! Minäkin hieman hämmästyin, että missäs on ne kaikki viiden tähden hotelleista, butlereista ja sampanjavirroista kirjoittavat?! Mutta ne taisivat tosiaankin jättää IGTT:hen odallistumatta :D

 5. Hyvin kirjoitettu, tähän on helppo samaistua, vaikka itselläni ei kuukausien mittaisiin reissuihin vielä ole tarjoutunutkaan tilaisuuksia. On helppo kuvitella, että matkailusta nauttii eniten, kun kyse on väliaikaisesta olotilasta. Olkoonkin sitten vähän pitemmästä pätkästä kerralla. Jos lomasta tulee se arki, niin tuntuuko se sitten enää lomalta? En ehkä itse liiku maailmalla sillä ihan kireimmällä budjetilla, mutta silti mieluummin käytän rahani pitempään matkaan kuin ylimääräiseen luksukseen. Sen business-luokkakokemuksen voisin kuitenkin edes kerran toivoa kohdalleni osuvan pitkällä lennolla. :)

  1. Meillä kerran osui lomamatkalla bisnekseen korotus pitkälle lennolle – Kuubasta palatessa ei voinut tehdä checkiniä netissä, joten se jäi kentälle ja siellähän olikin kone aika täynnä. Tuostakin tapahtumasta vaimolla tulee aina ekana mieleen se koneesta jäämisen pelko ja tilanteesta stressaaminen, mulla taas että päästiin lentämään bisneksessä pitkä lento. ^_^

   1. Minun kohdalla kävi samoin: check iniä tiskillä tehdessä virkailija sanoi koneen olevan aika täynnä, mutta rauhoitteli että “eiköhän me teidät koneeseen kuitenkin saada”. Boarding passeissa ei ollut paikkoja merkitty, ja vasta portilla meille annettiin paikat – ja suureksi riemuksi sieltä koneen etuosasta. En tainnut edes osata stressata koneesta jäämistä, kun virkailija osasi rauhoitella niin hyvin :)

  2. Kiitos Aron! Varsinkin jos jää yhteen paikkaan pitkäksi aikaa, alkaa se lomalla oleminenkin todennäköisesti hieman arkistua. Mutta onhan siinä edelleenkin sitten se etu, että on aikaa tehdä mitä haluaa, eikä ole sidottu 8-16 sorvin äärelle :)

   Toivottavasti napsahtaa bisnekseen upgrade sinullekin kohdalle! :)

 6. Tosi hauskasti kirjoitettu, ja aikalailla samaa asiaa kuin itsekin kirjoitin. Eli meillä myös se luksus löytyy monesta ihan muunlaisesta asiasta kuin juuri ylellisyydestä tai ykkösluokan lipuista. Ihania kuvia sinulla!

  1. Kiitos Paula! Minusta on ollut aivan mahtavaa lukea tämän kuukauden IGTT-postauksia, koska niin monella on ollut se linja, että luksus onkin aivan jotain muuta kuin harvoille tai harvoin mahdollista ökyilyä ja krumeluureja :)

 7. Ihana kirjoitus! Voin samaistua. En haaveile bisnesluokasta tai viiden tähden hotelleista ollenkaan, mutta sen sijaan ajasta olla matkalla haaveilen jatkuvasti. Tämä oli sen verran inspiroiva postaus, että täytynee tarttua piakkoin aiheeseen jollain omalla näkökulmalla!

  1. Voi, kiitos Jenni :) Ihana kuulla, että juttu inspiroi sen verran, että tartut itsekin aiheeseen!

 8. Voi miten kiva postaus! Noinhan se juuri on: ne pienet hetket – mieluiten rakkaassa seurassa – jolloin on oikeasti aikaa nauttia kahvikupillisesta, upeasta maisemasta, lämmöstä, hienosta taideteoksesta tai milloin mistäkin ovat suurempaa ylellisyyttä kuin sampanja ykkösluokassa.

 9. Mä olen käynyt Kreetalla kahdesti tämän vuoden aikana ja voi että, Kreeta on vienyt mun sydämen täysin. Mahtava paikka ja sinne on kova ikävä ihan joka hetki :)

  1. En ihmettele yhtään, että Kreeta on vienyt sydämesi. Onhan tämä aivan mahtava saari – ja niin monipuolinen! :)

 10. Kiteytit juuri niitä asioita, jotka ovat epäilemättä luksusta, matkustaa sitten pienemmällä tai isommalla budjetilla. Kun silloin tällöin on matkustanut koneen etuosassa, tietää, mitä se on, ja kyllä minusta on ankeaa sulloutua turistiluokkaan. Mutta kun ei kukkaro anna myöten kuin joskus ja minähän en reissukertoja vähennä saadakseni harvemmin matkustaa tosi kalliilla. :) Välimeri, riippumatto ja oliivipuut tarjoavat takuulla sellaista irti arjesta -oloa, että ei ihminen todellakaan muuta tarvitse.

  1. Niinpä, en minäkään reissukertoja vähentäisi sen vuoksi, että saisin matkustaa hienosti ja kalliilla! Mutta en kyllä kieltäytyisikään, jos joskus taas tarjottaisi upgradea bisnekseen :) Vinkki: kokeilepa matkustaa charter-lennon halvimmassa luokassa mannerten välinen lento. Voin luvata, että sen jälkeen tuntuu reittilennon turistiluokkaan sulloutuminenkin luksukselta :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *