Milanon keskusta-alue on todella näppärän kokoinen, joten tärkeimmät nähtävyydet ehtii näkemään yhdessä päivässä helposti, etenkin jos käyttää ratikkaa tai metroa pidempiin siirtymisiin. Tietenkin, jos kiinnostuksen kohteena on museot tai shoppailu, tai vaikkapa monen tunnin Viimeinen ehtoollinen -kierros, yksi päivä tuskin riittää mihinkään. Mutta jos aikaa on vain päivän verran ja haluaa nähdä kaupunkia monipuolisesti, suosittelen ottamaan vinkkiä tästä meidän yhden päivän reitistä.

Tämä reissumme toinen päivä oli kaikin puolin täydellinen. Emme stressanneet nähtävyyksien kiertelystä, vaan pysähdyimme useaan otteeseen vaan nauttimaan elämästä ja kaupungin tunnelmasta, ja silti ehdimme nähdä kaiken minkä halusimmekin – ja jopa enemmän.

Aamiainen Parco Sempionessa

Otimme hotelliltamme ratikan kohti keskustaa, mutta jäimme Parco Sempionen kohdalla pois. Kello oli kymmenen aamulla, mutta helle oli jo nousemassa kovaa vauhtia. Kuumuudesta huolimatta Sempione-puistossa oli lukuisia lenkkeilijöitä, jotka saivat meiltä päänpudistelua ja hämmästelyä. Meillä hikikarpalot kimmelsi otsalla ihan pelkästä kävelystäkin.

Löysimme kahvilan, josta ostimme täytetyt leivät ja vastapuristettua appelsiinimehua, ja nautimme ne varjossa istuen ja suunnitellen tulevaa päivää. Olimme ajatelleet viettävämme Parco Sempionessa useamman tunnin, mutta puisto ei ollutkaan niin vehreä ja viihtyisä kuin olimme kuvitelleet, joten syötyämme aamiaisemme menimme katsomaan 1400-luvulla rakennetun Castello Sforzescon linnan ja jatkoimme matkaa.

image

image
image

image

image

 Istuskelua Indro Montanellin puistossa

Castellolta otimme metron Indro Montanellin puiston luokse. Ennen puistoon menoa kävimme ohimennessämme kahvilla sekä parissa kaupassa, mutta ilmastoinnin puuttuessa emme viihtyneet niissä pitkään. Indro Montanellin puisto miellytti meitä Parco Sempionea enemmän sen vehreyden ja varjoisuuden vuoksi. Täällä viihdyimme pitkään kävellen puiston lampien ympäri ja istuskellen penkillä katsoen koirien lekkimistä. Ja taisimmepa kuuman päivän piristykseksi juoda oluetkin.

image

image

image

image

Luksusliikkeiden bongailua

Montanellin puistosta jatkoimme matkaamme kävellen, päämäränämme Duomo, vaikkakaan mitään kiirettä emme sinne mennessä pitäneet. Poikkesimme reitiltä kävelläksemme pitkin viihtyisää pientä kujaa, Via Della Spigaa. Tuon kadun varrella on useita kalliin näköisiä liikkeitä, ja lisää tuli vastaan Via Sant’Andrealla. Kävelyn uuvuttamina päätimme pitää taas pienen lepotauon, joten istahdimme Ravizza dal 1871 -kahvilaan Cosmopolitaneille.

image

image

image

image

Galleria Vittorio Emanuele & Duomo

Galleria Vittorio Emanuele II on vuonna 1877 valmistunut ostoskeskus aivan Duomon, eli Milanon tuomiokirkon, vieressä. Galleria on itsessään suosittu turistinähtävyys, ja erikoisuutena siellä on lattiassa oleva härän kuva, jonka kivesten päällä kantapäällä pyöriminen tuottaa kuulemma onnea. Meiltä tämä jäi kokematta, mutta suosittelen käymään katsomassa ja kokeilemassa.

Duomo on Euroopan toiseksi suurin katedraali ja varmasti Milanon tunnetuin nähtävyys. Tämän uskomattoman rakennelman juurella jää sanattomaksi, ja yksityiskohtia ihaillen voisi viettää tuntikausia. Jos haluat nähdä Duomon myös sisältä, muista säädyllinen pukeutuminen. Maksua vastaan voit käydä myös ihailemassa Milanon maisemia Duomon katolta!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Kävellen Naviglioon

Duomolta voi ottaa ratikan Naviglioon, mutta neljän kilometrin matkan kaupungin halki voi kävelläkin, ainakin jos jalkasi sen kestävät. Minulla oli tässä vaiheessa jo hieman vaikeuksia kävellä edellisen päivän kenkämokan takia, mutta kipeät jalat olivatkin hyvä syy pysähtyä viihtyisään kahvilaan juomatauon ajaksi. Lue lisää Navigliosta täältä.

image

image

image

image

image

Illallinen Navigliossa

Milanossa on hyvin suosittua käydä illalla aperitivolla, eli drinkillä, jonka hintaan kuuluu myös pientä naposteltavaa, yleensä seisovasta pöydästä. Edellisenä iltana olimme kokeilleet aperitivoa Naviglion Spritzissä, jossa pöytä notkui ruokaa sen verran paljon, että erillistä illallista ei tarvinnut enää miettiä. Illallisen hinnaksi tuli siis yhteensä vain pari kymppiä, mikä oli oikeasti vain juomiemme mojitojen hinta. Miksi tällainen käytäntö ei ole levinnyt laajemmalle Eurooppaan?!

Mutta koska nyt oli meidän viimeinen ilta Milanossa, emme halunneet halpaa aperitivo-ruokaa meluisassa baarissa, vaan oikean milanolaisen illallisen. Olin saanut lukijalta hyviä ravintolavinkkejä, mutta illallispaikaksemme kuitenkin valikoitui Thomaksen googlettamalla löytämä edullinen, mutta hyvät arvostelut saanut Òss Bus -ravintola Naviglio Pavesen sivukujalla.

Ravintolassa oli meidän lisäksemme vain italialaisia, eikä henkilökuntakaan puhunut kovin hyvää englantia, joten olimme onnistuneet löytämään oikeasti paikallisen ravintolan. Tilasimme pullollisen viiniä, alkupalaksi gnoccheja ja pääruoaksi osso buccoa sahramirisotolla (Risotto alla Milanese). Jäliruoaksi tuli pyytämättä Limoncelloa. Vaikka osso bucco ei Thomaksen mielestä ollut aivan niin mureaa kuin sen olisi pitänyt olla, ruoka oli kuitenkin hyvää ja maukasta, kotiruoan oloista.

Vatsat täynnä otimme ratikan takaisin keskustaan.

image

image

image

image

image

image

Duomo by night

Keskustassa jouduimme vaihtamaan ratikkaa ja kävelemään Duomon ohi hotellille vievän ratikan pysäkille. Onneksemme näin, nimittäin Duomon  vieressä olevan Palazzo Realen edessä oli aivan upea valo- ja ääniesitys, jota jäimme monien muiden tapaan katsomaan lumoutuneina pitkäksi aikaa. Tämä palatsin ulkoseinään heijastettavaa vartin mittaista upeaa show’ta esitetään non-stoppina joka ilta puoleenyöhön asti vielä kahden viikon ajan. Jos olet menossa Milanoon kesäkuun aikana, kannattaa käydä katsomassa tämä esitys, sekä tietenkin ihastelemassa Duomoa iltavalaistuksessa.

image

image

image

image

image

image

Milano on upea kaupunki, mutta koska jo yhdessä päivässä rauhallisella temmolla kierrettynä ehtii nähdä kaikki tärkeimmät nähtävyydet, ei kaupungissa välttämättä riitä tekemistä muutamaa päivää pidemmäksi ajaksi. Kaksi päivää oli meille aivan riittävästi, eikä jäänyt harmittamaan, että palasimme kotiin jo aikaisin sunnuntaiaamuna.

Thomasta lainatakseni: Milano on näkemisen arvoinen kaupunki, mutta en menettänyt sille sydäntäni.

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Ilta Navigliossa
Lentoyhtiökokemus: EasyJet

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

35 kommenttia

 1. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  26.6.2015 at 03:28

  Tämä oli karkkia silmille! Milanosta harvoin kuulee kovinkaan ylistäviä kommentteja, mutta kyllä sieltäkin selkeästi helmiä löytyy. Ja jos lähdetään siitä että se kuitenkin sijaitsee Italiassa, niin ei siellä nyt ihan kurjaa voi mitenkään olla :D

  Itse olen vain kerran ollut sen verran läpikulkumatkalla että oon hypännyt junan kyytiin sieltä, mutta siinä parissa tunnissa ei vielä paljoa saanut irti. Pidempään kaupunkilomaan varmasti vähän liian ontto paikka kuitenkin, mutta kyllä minäkin voisin tuolla helposti pari päivää kuvitella viihtyväni.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   26.6.2015 at 15:13

   Kiitos! :) Kyllä mä uskon, että Milanosta helmiä löytyy, muitakin kuin nämä minne me eksyimme. Voisin mennä Milanoon uudestaan, mutta en pelkästään: lentäisin Milanoon ja lähtisin roadtripille tai järville, ja olisin kaupungissa päivän tai pari vaikka ennen paluulentoa. Milano tuskin on paikka, jossa riittäisi nähtävää useammalle reissulle, mutta kuten sanoit: onhan se kuitenkin Italiaa, joten jos sinne joskus uudestaan päädyn, käyttäisin aikani leppoisasti italialaisesta ruoasta ja viinistä nauttien :)

   Reply
 2. Meri / Syö Matkusta Rakasta

  25.6.2015 at 22:05

  Hyvä postaus! :) Mulla ei oikeasti ole muuta lisättävää kuin se, etten voisi enempää olla samaa mieltä postauksen viimeisen lauseen kanssa. Milano on nähtävä, mutta siinä ei vain oikein ole sitä jotain.

  Reply
 3. Maarit Johanna

  25.6.2015 at 21:03

  Minä menetin sydämeni jo pelkästään näiden kuvien perusteella! Terhi, aivan upeita kuvia. Sun blogista on melko äkkiä tulossa mun suosikki kun katsotaan valokuvia. Ah, ruokakin oli kuin suoraan edessä lautasella. Haluaisin ehdottomasti Milanoon syömään ja seikkailemaan. Lyhyt viikonloppukin riittäisi. Tai Italia ihan muutenkin vain <3

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   26.6.2015 at 14:34

   Oi, kiitos ihanasta kommentista! :) Italia on todella <3, eikä vähiten hyvän ruoan ja viinin vuoksi :P

   Reply
 4. lena / london and beyond

  25.6.2015 at 12:08

  Tosi kiva postaus Terhi! :) Mulla jäi vähän sama fiilis Milanosta. Olin siellä kaksi päivää ja yhden yön, ja jotenkin tuntui että se riitti. Mutta reissun jälkeen olin paljon tekemisissä erään milanolaisen henkilön kanssa blogijuttujen tiimoilta ja äh, multa tais jäädä tosi paljon näkemättä! Matteolla oli pieniä virityksiä Milanoon työkuvioiden merkeissä, mutta odotetaan ensin yksi toinen juttu ja katsotaan sitten. Milano oli ihan kiva, muttei mikään tajunnanräjäyttävä paikka tosiaankaan.

  Ps. Just eilen juteltiin noista aperitiivoista meidän kaverin kanssa, ja Matteo sanoi että hän ei näkisi pohjoismaissa sen toimivan koska me syödään illallista liian aikaisin italialaiseen makuun. Kuulemma aperitivo-pöytä pitäisi pistää pystyyn Suomessa jo kolmen aikaan. :D Ja Italiassa on aina herkullista kotiruoka tarjolla Mamman tekemänä noin 8 maissa, harva tankkaa itseään täyteen aperitivo-buffeteissa. Esim Suomessa ei tällaista ruokakulttuuria ole ja voisin kuvitella aperitivolla käyvien ottavan kaiken irti tarjoiluista (esim minä :D ). Tässä ehkä jonkinlainen selitys miksi se aperitivo-kulttuuri ei pohjolassa toimi.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   26.6.2015 at 13:15

   Kiitos paljon Leena :) Thomas alkoi jo suunnitella aperitivo-paikan avaamista Köpikseen :D En tiedä miten Tanskassa on muuten, mutta me ollaan Tompan kanssa molemmat asuttu useampi kesä Välimeren alueella ja totuttu syömään illallista myöhään, klo 20-21 maissa. Mäkään en oikein näkisi tuollaisen systeemin toimivan Suomessa (olisikohan se edes laillista?), porukka varmasti söisi halkeamispisteeseen saakka :D

   Reply
   • Terhi / Muru Mou

    26.6.2015 at 15:25

    Piti ihan tarkistaa: normaali tanskalainen illallisaika on kuuden, seitsemän aikaan, eli eikös se ole hieman suomalaista myöhemmin… mutta silti liian aikaisin, että sitä ennen kävisi aperitivolla. Mutta ehkä tämä toimisikin täällä pohjolassa paremmin “illallisen jälkeen” -juttuna; silloin kun tekee drinkin kanssa mieli jotain pientä naposteltavaa. Olisi varmaan tuolla lailla kannattavampi konsepti muutenkin ;)

    Reply
 5. Markus | Metallia Matkassa

  24.6.2015 at 20:09

  Kivalta näyttää! Italia ei ole ollut kovin korkealla omalla to-do-listallani, mutta mitä enemmän näitä lukee niin sitä vakuuttuneemmaksi tulen että kait se olisi koettava:) Varsinkin tuo kaupunkikuva tuolla näyttää niin fotogeeniselta, että veikkaisin viihtyväni kameran ja jääkylmän Peronin kanssa varsin hyvin!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   25.6.2015 at 09:15

   Mitä, Italia ei ole kiinnostanut?? Eikö se olekaan ollut kaikilla haaveena? :D No ei vaan, kiva että se on nyt kuitenkin alkanut hieman kiinnostaa. En kuitenkaan suosittele Milanoa ensimmäiseksi Italian kohteeksi: vaikka en olekaan käynyt Milanon lisäksi kuin vain Roomassa ja vaikka Milanosta pidinkin, en usko sen kuitenkaan edustavan parasta Italiaa. Kiitos kommentistasi!

   Reply
 6. Pirkko / Meriharakka

  23.6.2015 at 22:19

  Taisinkin jo johonkin aikaisempaan Milano-juttuusi kommentoida, että kun on kaupungissa käynyt vaan työmatkoilla, pikaisesti, ja sen laitamilla asuen, niin eihän sitä ole oikeasti nähnytkään. Eikä ole ihan hetimmiten suunnitelmissakaan, mutta kivan näköistä tuolla(kin) on, nykyisinkin.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   24.6.2015 at 12:42

   Niin, ja tuskin sellainen paikka, jossa on jo useamman kerran käynyt (vaikkakin katsellut näkymiä lähinnä vain taksin ikkunasta), on kovin korkealla listalla paikoista jonne haluaa mennä. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, jos joskus päädytkin Milanoon kiertelemään nähtävyyksiä :)

   Reply
 7. Sanna I Siveltimellä

  23.6.2015 at 21:51

  Oi Duomo! Se on vaan niin kaunis! Hurja Italia ikävä iskee tätä lukiessa. Edellis kerrasta alkaa olemana jo liian kauan…

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   24.6.2015 at 12:36

   On se! Me oikeasti tuijoteltiin ties kuinka kauan sen mielettömiä yksityiskohtia, ja kahden päivän aikana taidettiin ainakin neljästi käydä sitä pällistelemässä :D

   Reply
 8. Annika | Travelloverblogi

  23.6.2015 at 04:47

  Vuosi sitten olin ystäväni kanssa viimeksi Milanossa. Olimme San Siron stadionilla konsertissa, käyskentelimne aika pitkälti samoilla kulmilla kuin tekin, mutta piipahdimme myös Comossa ja Duomon katolla. Pitkä viikonloppu riittää hyvin, vaikka päivän käyttäisi kaupungin ulkopuolellakin. Milanosta, ainakin keskustasta, puuttuu kaikki se pieni roso, joka minusta kuuluu Italiaan.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.6.2015 at 19:30

   Ups, jäänyt sinun kommenttiin vastaamatta. Sorry! Nyt kun sanoit tuosta Milanosta puuttuvasta rosoisuudesta, niin tosiaankin jos vertaan Roomaan (en ole muaalla Italiassa käynyt), olen samaa mieltä. Roomassa on huomattavasti enemmän charmia.

   Reply
 9. Lotta Watia | Unagidon

  22.6.2015 at 17:52

  Ihanan kesäistä ja eurooppalaista. Milanosta kuulee aina vähän ristiriitaisia arvioita. Varmasti tosiaan näkemisen arvoinen, mutta eiköhän se päivä tai pari riittäisi. Italiaa tulee nyt kyllä niin monesta blogista, että pakko päästä!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   23.6.2015 at 11:14

   Kuten Heidi tuossa vinkkasi, niin kannattaa yhdistää Milanon lomaan myös edes yksi noista järvistä! Itse aion tehdä niin, jos löytyy taas halvat lennot :)

   Reply
 10. Heidi

  22.6.2015 at 13:01

  Milanosta pääsee myös tosi näppärästi junalla Como-järvelle ja Sveitsin puolelle Luganoon! Me oltiin pitkä viikonloppu Milanossa, ja koska Milano oli tosiaan nopeasti nähty, yhdistettiin reisuun Lugano ja Como. Erityisesti tykästyin Luganoon, joka silloin kevätpäivänä oli ihanan rauhallinen ja kaunis! Comolla oli taas turistiryysistä.
  Juuri tollaisita reissupäivistä minäkin tykkään: vähän kiertelyä, sitten kahvilassa istumista, kiertelyä ja ravintolaan…

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   23.6.2015 at 10:48

   Gardajärvestä olen höpöttänyt Thomakselle jo pitkään, sinnekin pääsee junalla, mutta ei Como ja Luganokaan kuulosta yhtään huonolta idealta. Jälkimmäisestä en ollut aikaisemmin kuullutkaan, mutta kuvissa ainakin näyttää todella ihanalta :) Ehkä joudutaan suuntaamaan Milanoon päin pian uudestaan :)

   Reply
 11. Anna Koskela

  22.6.2015 at 10:18

  Mulle tuli mieleen noista teidän aamiassämpylöistä oma kämmini leipien kanssa.

  Ostin lähtienssa Suomeen Milanon kentältä patongin evääksi koneeseen. Sen välissä oli kinkkua ja paljon homejuustoa. Koska kädet olivat täynnä muutenkin, sulloin sen repun sivutaskuun. Ja unohdin sinne…. Helsingissä menimme äitini luo ja muutaman päivän kulluttua mietin, että mikäs täällä mun repussa haisee. Homejuusto oli hieman enemmän homeista jo siinä vaiheessa. Yäk…

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   23.6.2015 at 10:42

   Oi voi, siinä on mennyt hyvät gorgonzolat hukkaan :D Voin vain kuvitella sen hajun, hyi yäk…

   Reply
 12. Hanna / Ranskatar reissaa

  22.6.2015 at 09:27

  Mulla on vähän samat fiilikset Milanosta, kiva kaupunki, jonka näkee lyhyessä ajassa, mutta ei mikään sellainen paikka, johon hinkuisin takaisin. Duomon katolta oli kyllä kivat näköalat, me kiivettiin myös sinne! Mikäli muuten haluaa nähdä tuon Viimeisen ehtoollisen, täytyy liput varata ennakkoon. Me mentiin vain suoraan paikan päälle ja seuraava vapaa aika olisi ollut vasta viikon päässä, joten se jäi sitten näkemättä.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   23.6.2015 at 09:08

   Hyvä vinkki, että liput Viimeisen ehtoollisen näkemiseen täytyy varata etukäteen! Ennen lähtöä katsoin netistä vapaita aikoja ja niitä ei todellakaan ollut kovinkaan lyhyellä varoitusajalla. Meillä homma tyssäsi kalliisiin lippuihin, taisi olla 65 €/hlö, mutta siihen kuului jotain muutakin opastusta. Ehkä pelkän Viimeisen ehtoollisen olisi nähnyt halvemmallakin, mutta sellaisia lippuja en äkkiseltään löytänyt.

   Reply
 13. Venla

  21.6.2015 at 20:47

  Milano vaikuttaa juuri siltä, mitä kuvittelinkin. :) Tuolla pitää päästä käymään.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   22.6.2015 at 08:43

   Suosittelen! Mutta ei liian pitkäksi aikaa, pari kolme päivää on mun mielestä riittävästi.

   Reply
 14. Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  21.6.2015 at 18:19

  Waude, olette viettäneet hienon päivän ja nähneet paljon, silti tekstistä välittyi rento tunnelma eikä mitään hoppua paikasta toiseen. Upeita kuvia ja varmasti käymisen arvoinen kaupunki! :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   22.6.2015 at 08:42

   Kiitos Virpi! Totta, Milano on käymisen arvoinen kaupunki :)

   Reply
 15. Anna-Maria / Take me there

  16.6.2015 at 19:58

  Kauniita kuvia ja ihanaa fiilistä, mutta niin samaistun tuohon vikaan lauseeseen, mulle jäi päällimmäiseksi ihan sama ajatus kun aikoinaan vajaat pari päivää kaupungissa vietin! :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   17.6.2015 at 09:44

   Kiitos paljon :) Se on hyvä vaan, että ei rakastu kaikkiin paikkoihin, muuten sitä todennäköisesti aina matkustaisi vain samoihin kohteisiin.
   P.S. Mä rrrrakastan teidän uutta sivustoa!!

   Reply
 16. miraorvokki

  15.6.2015 at 20:20

  Mulla on sellainen ennakkoluulo myös Milanosta, ettei se vie mun sydäntä. Tää postaus oli tosi kiva! Oon aatellut että voisi käydä joskus Milanossa pikaisesti pyörähtämässä, matkalla muihin kohteisiin. Laitan vinkit talteen :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   16.6.2015 at 08:49

   Kiitos paljon, kiva että tykkäsit :) Mä just aloin suunnitella, että koska Milanoon pystyy lentämään aika halvalla, niin voisikin mennä Gardajärvelle. Sinne kun Milanosta pääsee junalla alle parissa tunnissa!

   Reply
   • Kohteena maailma

    24.6.2015 at 20:04

    Milano olisi minullekin varmaan sellainen kaupunki, mihin viikonloppuretki riittäisi. Aikaisemman postauksesi perusteella illaksi Naviglioniin ja muuten pari päivää kaupungilla kävellen ja hyvästä ruuasta & punaviinistä nauttien :-) Gardajärveä suosittelen lämpimästi :-)

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

     25.6.2015 at 09:11

     Ei yhtään hassumpi idea kuinka viettäisit viikonlopun Milanossa :) Gardajärvi on alkanut kiinnostaa ihan todella paljon nyt kun ymmärsin kuinka helppo sinne olisi mennä… Kiva kuulla, että se on käymisen arvoinen paikka!

     Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram @vagabondablog