Henkeäsalpaavan upeat Meteoran luostarit

Oletko koskaan kuullut Meteorasta? Katsohan alla oleva video (tai edes osa siitä, jos kolme ja puoli minuuttia maisemallista silmäkarkkia on liikaa), tulet vakuuttumaan paikan upeudesta. (Minä en ollut kuullutkaan tästä kauniin jylhästä paikasta ennen kuin minut lähetettiin sinne työni puolesta kesällä 2013 – ja onneksi lähetettiin!)

Meteora

Meteoran luostarit on yksi niistä upeista ja ikimuistoisista paikoista, jossa pääsin onnekseni käymään työskennellessäni matkaoppaana. Tämä upea niin sanottu kalliotornimetsä sijaitsee Manner-Kreikassa, lähes puolivälissä matkalla Ateenasta Thessalonikiin.

Luonto on vuosisatojen aikana muovannut nämä ihmeelliset tornit, ja jo tuhat vuotta sitten erakkomunkit asuivat näiden kalliomuodostelmien koloissa ja luolissa. Muutama sata vuotta myöhemmin, 1300-luvulta alkaen, rakennettiin kaiken kaikkiaan yli 20 luostaria näiden tornien päälle.

Pääsy torneihin oli ymmärrettävästi todella vaikeaa (ajattelepa sitä ensimmäistä uskaliasta munkkia, joka kiipesi pystysuoraa kalliota pitkin tarkistamaan kannattaako huipulle luostaria rakentaa), puhumattakaan rakennustarvikkeiden toimittamisesta lähes 400 metrin korkeuteen. Kekseliäät munkit kuitenkin kehittivät verkkohissin, jolla ihmiset ja tavarat saatin kätevästi (mutta rautaisia hermoja vaatien) ylös.

WP_001988

WP_001972

Nykyään näistä luostareista on toiminnassa enää kuusi, ja suurin niistä on myös suosituin vierailukohde. Sisälle pääsee pientä sisäänpääsymaksua vastaan, ja ovella naisille annetaan hamekangas. Täällä ei nimittäin riitä, että polvet ovat peitettynä, vaan naisilla tulee olla nilkkohin asti ylettyvä hame. Eli jos sellaista ei sattunut sinä päivänä valikoitumaan vaatekaapista (tai matkalaukusta) päälle, voi käyttää lainahametta. Meteoran luostarit ja koko alue on lisätty UNESCOn maailmanperintökohteiden listaan vuonna 1988.

WP_001970

WP_001981

WP_001985

Meteoraan pääsee kätevästi opastetulle päiväretkelle kauniista Pargan kylästä Joonianmeren rannalta. Pakettimatkoja Pargaan tekee Aurinkomatkat, Apollomatkat ja Tjäreborg, tai voit ottaa heidän kauttaan pelkät lennot Prevezan kentälle ja hoitaa majoituksen itse. Yksi vaihtoehto on myös se, että lentää Ateenan kautta Ioanninaan, viihtyisään Epiruksen provinssin pääkaupunkiin, ja käy Meteorassa sieltä käsin. Ioanninassa kannattaa varata aikaa myös shoppailuun, kahviloissa istumiseen ja aidosta kreikkalaisesta kaupunkielämästä nauttimiseen!

7 comments
 1. Paluu on mahdollista. Mulla oli Pargassa poikaystävä vuonna 2001. Nyt olen täällä takaisin 21 vuoden jälkeen. Ja kyllä tapasin myös hänet, onneksi hänellä kaikki hyvin, naimisissa ja lapsia kuten hänen muillakin sukulaisilla. 🤭
  Ja onhan tämä edelleen ihana paikka.

 2. Uskomaton alue on tuo Meteora todella. Kaksi kertaa on tullut käytyä Pargasta käsin.

  1. Niin on, uskomattoman upea! Kävin siellä viime talvena jälleen, tällä kertaa Thessalonikista käsin. On pitänyt kirjoittaa uusi juttu siitä käynnistä, paremmilla kuvilla, sillä nämä tämän jutun kuvat eivät tee Meteoralle oikeutta!

 3. Meteorassa on käyty kaksi kertaa Pargasta käsin. On kyllä uskomaton alue. Vuoristokylä Metsovo on myös kiintoisa. Siellä valmistetaan Metsovon savujuustoa jota ei saa mistään muualta. Ehkä vielä joskus täytyy taas mennä Meteoraan

  1. Meteora on todella upea paikka, ja kestää useammankin käyntikerran. Minullakin haaveissa käydä siellä uudestaan. Ja samaan reissuun tosiaan kannattaa yhdistää idyllinen Metsovo, sitä ei uskoisi kreikkalaiseksi kyläksi! Kiitos, että kommentoit :)

 4. Tuollako se on ! Mie oon aina ajatellu jotenki että se olis rannikolla. Kattelin just lentoja Ateenaan kun se on Finnairin kesäkohteena nyt ja mietin roadtripiä Thessalonikaan. Tuohan olis just loistavalla etäisyydellä. Mutta taitaa haaveeksi jäädä vielä hetkeksi kun teen töitä varmaan koko kesän. Unescon kohteet kyllä yleisesti kiinnostaa joten tuokin komeus on käytävä joskus tsekkaamassa!

  1. Siellähän se, keskellä ei mitään! Oi että, roadtirp Kreikan halki kuulostaa mahtavalta idealta! Upeita rantoja, jylhiä vuoria, kaunista luontoa ja auringon paistetta… Ja Kreikassahan noita Unescon kohteita riittää, niin saisit muutaman ruksittua tuolla reissulla pois :) Eikä ne sieltä minnekään (toivottavasti) katoa, vaikka et vielä tänä kesänä pääsisikään niitä ihastelemaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *