Rethymnonin alueyksikössä, noin 30 kilometrin päässä Rethymnonin kaupungista itään, sijaitsee upea Melidonin luola. Syvällä Kouloukonas-vuoren uumenissa sijaitseva luola on näkemisen arvoinen jo jylhän kauneutensa ansiosta, mutta se on merkittävä nähtävyys myös sen traagisen historiansa vuoksi.
Melidonin luola on ollut käytössä jo myöhemmällä kivikaudella, jolloin luolaa käytettiin asuinpaikkana. Myöhemmin minolaisella aikakaudella, 2100-1600 eaa., luola toimi pyhättönä ja Talos-jättiläisen palvontapaikkana. Kreikkalaisen mytologian mukaan kuningas Minos oli määrännyt Taloksen vartioimaan Kreetaa, joten tämä Hefaistoksen luoma pronssinen jättiläinen suojeli saarta Melidonin luolasta käsin. Ympäröivät vuoret on nimetty Talos-jättiläisen mukaan Talaia-vuoriksi.
Lähihistoriansa vuoksi Melidonin luola – varsinaiselta nimeltään Gerontospilios – on jäänyt traagisella tavalla Kreetan historiaan. Vuonna 1821 alkaneen kapinan aikana parin kilometrin päässä sijaitsevan Melidonin kylän asukkaat taistelivat turkkilaisia vastaan raivokkaasti. Tämän vuoksi melidonilaiset olivat usein turkkilaisten iskujen kohteena, ja lopulta taistelut kärjistyivät niin, että marraskuussa 1823 kylän asukkaat joutuivat pakenemaan turkkilaisten armeijaa Melidonin luolaan.
Luolassa piileskeli kaikkiaan 370 kylän asukasta ja 30 kapinallista. Turkkilaisten komentaja Hussein Pasha miehineen piiritti luolan ja vaati Melidonin asukkaita antautumaan. Näin ei kuitenkaan käynyt, ja lopulta tammikuussa 1824, kolmen kuukauden mittaisen piirityksen jälkeen, turkkilaiset tilkitsivät luolan suuaukon oksilla ja sytyttivät palamaan sinetöiden näin luolassa olleiden kyläläisten kohtalon. Uhrien jäännökset on koottu ossuaariin luolan suurimpaan huoneeseen.
Aikaisemmin luolaan on tarvinnut tuoda mukana taskulamppu, mutta nykyään Melidonin luola on valaistu kauniisti, eikä omaa valonlähdettä tarvitse. Luolassa on kesäaikaan noin +18 C-astetta, joten kuumana päivänä viileässä luolassa vierailu virkistää mukavasti. Kesällä 2021 luolasta oli avoinna vain niin kutsuttu Sankarien Huone (Heroes Room), joka on luolan suurin huone. Sisäänpääsymaksu on aikuiselta 4 €. Tarkasta aukioloajat ja lippujen hinnat täältä.
Surullisesta tapahtumasta huolimatta luola on käymisen arvoinen paikka, sillä sen stalagmiitit ja stalaktiitit sekä niiden muodostamat pylväät tekevät Melidonista Kreetan upeimman luolan. Lisäksi sijainti 220 metrin korkeudessa, yli kilometriin nousevan vuoren rinteessä, takaa sen, että luolan yhteydessä olevan kahvilan terassi on mainio paikka ihailla alas laaksoon ja Psiloritis-vuorelle avautuvaa maisemaa.
Melidonin luola
Sijainti kartalla
Luolan nettisivut
4 comments
Vaikuttava paikka. Kiitos vinkistä! Elokuussa tutustuimme tähän lomareissulla!
Elokuussa käytiin kun lomailtiin viikko Malemessa. Oli todella näkemisen arvoinen. Ilman tätä blogia olisi jäänyt käymättä. Kiitos tästäkin vinkistä😁
Miten mie en ole kuullutkaan tällaisesta helmestä! Tämä meni sesongin / töijen loputtua käyntilistalle ehdottomasti – huikean näköinen paikka! Kiitos Terhi!! <3 :)
Käyty on, todella upea luola ja vaikuttavakin. Kahvilassa istuessa huokailtu Psiloritiksen kauneutta ja sen alle levittyviä pikkuisia kyliä. Kiitos taas tästäkin artikkelista Terhi.