Matkustaminen ilman rokotetta: Kreikka-Suomi-Kreikka

Koska minulla on otettuna vain yksi covid-rokote, jouduin matkustamaan Kreikasta Suomeen ja takaisin ilman rokotetodistusta. Matkustaminen ilman rokotetta ei ole läheskään yhtä vaivatonta kuin täydellä rokotesarjalla, mutta suhteellisen helppoa se kuitenkin oli – siitäkin huolimatta, että kaikkiaan jouduin käymään kotonatestissä neljästi.

Matkustaminen ilman rokotetta

Suomeen matkustaminen ilman rokotetta

Ennen Suomeen matkustamista tutkin tarkkaan, kuinka matkustaminen ja Suomeen saapuminen olisi kaikkein mutkattominta. Lokakuun alussa säännöt olivat, että rokottamattomat Suomeen saapuvat joutuvat joko käymään koronatestissä korkeintaan 72 tuntia ennen maahan saapumista tai vaihtoehtoisesti testi suoritetaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lisäksi toiseen testiin on mentävä 72-120 tuntia (3-5 vrk) Suomeen saapumisen jälkeen. Kontaktien välttämistä muihin ihmisiin suositellaan negatiiviseen testitulokseen saakka.

Suomeen saapuessa on hyvä käyttää FINENTRY-palvelua. Omat matkustustiedot syötettyään rokottamaton matkustaja saa palvelusta toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen, ja FINENTRYn kautta pystyy varaamaan ajan maksuttomaan koronatestiin. Täytin palveluun tietoni ja varasin testiajan 72 h 05 min päähän Suomeen saapumisestani.

Matkustaminen ilman rokotetta

Kävin Kreetalla koronatestissä ennen lähtöäni välttääkseni testauksen Helsinki-Vantaalla. Ja mikä vieläkin tärkeämpää: etten matkustaisi Suomeen koronavirus mukanani. Lisäsyynä olivat myös pikatestin edullinen hinta (10 € todistuksineen) ja se, että jos saisin positiivisen testituloksen vasta Suomessa, en pääsisi takaisin Kreikkaan kuukauteen. Toki se ei poistanut mahdollisuutta saada tartuntaa Suomessa.

Helsinki-Vantaalla kaikilta Haniasta saapuvilta katsottiin portilla passit. Tämän jälkeen kävin kysymässä tarkastuspisteeltä toimintaohjeet, sillä minulla oli jatkolento Kuopioon. Minulle kerrottiin, että voisin jäädä nykyiselle porttialueelle niin pitkäksi aikaa kuin halusin, mutta kotimaanlennoille mennessä täytyy mennä tarkastuspisteen läpi. “Ja menet sitten tuota vasenta linjaa, et rokotettujen kaistaa.”

Matkustaminen ilman rokotetta

Kun paria tuntia myöhemmin päätin siirtyä portille tarkastuksen läpi, ei minulta hämmästyksekseni kysyttykään testitodistusta tai ohjattu testiin, vaan kun kerroin saapuneeni Suomeen ja meneväni jatkolennolle, vilkaistiin vain Kuopion lennon koneeseennousukorttiani ja neuvottiin jatkamaan eteen päin. Tuntui jokseenkin hölmöltä, että olin tavannut maahantulosääntöjä niin tarkkaan mutta lopulta ketään ei sitten kiinnostanutkaan minun todistukset tai testaamiset.

Kun kerroin asiasta Instagramin stooreissa, sain lukuisia viestejä, että olin mennyt rokotetuille tarkoitettua, ns. vihreää linjaa pitkin. Vaikka Helsinki-Vantaalle saapuminen ja siellä navigointi oli jokseenkin sekavaa, olen kuitenkin varma että menin ohjeiden mukaan vasenta puolta, joka oli tarkoitettu muille kuin rokotetuille.

Suomessa kahden vuoden jälkeen

Sitten paljastus, josta tulee varmasti kuraa niskaan, mutta antaa tulla vaan: en noudattanut Suomessa omaehtoista karanteenia. Kävin kaupoissa, ravintoloissa ja matkustin (henkilöautolla) Ouluun ensimmäisten kolmen päivän aikana, jolloin minun olisi pitänyt suositusten mukaan kökkiä neljän seinän sisällä. Mutta – kuten aina – käytin maskia, pidin etäisyyttä, läträsin käsidesillä ja vältin ruuhkia, joten aivan huithapelisti en kuitenkaan toiminut.

Oulussa kävin FINENTRYn kautta varaamassani koronatestissä, josta tuli tekstiviestillä negatiivinen tulos puolessa vuorokaudessa.

Raahe

Kreikkaan ilman rokotetta

Lomailtuani kauniissa ruska-Suomessa hieman päälle kaksi viikkoa, oli aika mennä jälleen koronatestiin. Tällä kertaa testin syynä oli paluu Kreikkaan, sillä matkustaminen ilman rokotetta on tähän suuntaan hivenen hankalampaa, sillä rokottamattomalla on pakko olla testi tehtynä etukäteen.

Kuopion Terveystalolla pikatesti todistuksineen maksoi Finnairin alennuksella n. 114 € (huh huh, yli sata euroa enemmän kuin Kreetalla!), ja todistus matkustamista varten saapui sähköpostiin vain kaksi tuntia myöhemmin. Käytyäni kahdessa testissä Suomessa ja ties kuinka monessa Kreikassa, on pakko mainita että Suomessa testi otetaan paljon perusteellisemmin: syvempää ja kauemmin – ja kivuliaammin!

Raahe

Kreikkaan matkustaessa täytyy olla etukäteen täytettynä matkustajatietolomake PLF, jota ilman en olisi päässyt edes Kuopiosta Helsinkiin, sillä se täytyi näyttää jo Kuopion lentoasemalla lähtöselvitystä tehdessäni. Myös se suolaisen kallis testitodistus kysyttiin tässä, ainoan kerran koko matkan aikana.

PLF-lomake täytyi näyttää uudestaan Hanian lentoasemalla, ennen matkatavaroiden luovutusaulaa. Olin ensimmäisten joukossa, kenties jonon ensimmäinen ilman täyttä rokotesarjaa matkustava, sillä dokumentit tarkastava herra ei liiemmin reagoinut minua edellä olleiden kohdalla, mutta minun kohdalla tokaisi “test!” ja viittoi lähellä olleen virkailijan ohjaamaan minut testipaikalle.

Matkustaminen ilman rokotetta

PLF-lomakkeen täyttämisen jälkeen paluuviestillä tulee QR-koodin sisältävä dokumentti, jossa lukee isolla V tai T sen mukaan, saapuuko Kreikkaan rokotettuna (V) vai testillä (T). Veikkaan, että olin ensimmäinen “T”, joten jouduin testiin – kenties ainoana koko koneesta, sillä en nähnyt muita joutuvan testiin. Facebookin Kreeta-ryhmissä on myös epäilty, että kaikki, jolla PLF:n numerosarja alkaa numerolla 7, joutuu testiin. Minulla koodi alkoi juurikin seiskalla.

Testauspisteellä ei auttanut se, että edellisestä testistä oli aikaa vain 26 tuntia, vaan jouduin koronatestiin jo neljännen kerran viimeisen reilun kahden viikon aikana. QR-koodi skannattiin ja passini otettiin talteen siksi aikaa, kunnes negatiivinen testitulos tuli. Tähän ei mennyt kuin viitisen minuuttia, eivätkä laukut olleet edes ehtineet alkaa pyöriä hihnalla, kun jo sain passini takaisin.

Matkustaminen ilman rokotetta

Matkustaminen ilman rokotetta, ainakin Kreikan ja Suomen välillä, onnistuu yllättävänkin sujuvasti, mutta kyllä sitä testeissä juostessani kävi muutaman kerran mielessä, että olisinpa täysin rokotettu niin säästyisin siltä vaivalta. Ja rahanmenolta Kreikkaan päin matkustaessa.

Muutamaa päivää myöhemmin saan tiedon, että Kreikassa on vihdoin mahdollista saada toisena rokotteena Pfizer AstraZenecan sijaan. Minähän olen jättänyt toisen rokotteen ottamatta ensimmäisen jälkeen alkaneiden neurologisten oireiden vuoksi siitäkin huolimatta, että lääkärien mukaan syynä ei ole saamani rokote. Jään vielä miettimään asiaa – ja menen kolmen viikon sisällä viidenteen testiin, että pääsen palaamaan loman jälkeen työpaikalleni. Saa nähdä, kuinka pitkään nämä rokottamattomille työntekijöille pakolliset viikottaiset testit jatkuvat Kreikassa.

8 comments
 1. Mielenkiinnosta kysyisin, että paljonko tuo testi HKI-Vantaa lentokentällä olisi maksaut, ja että jos olisi tullut positiivinen tulos ennen paluuta, mitä olisi tapahtunut?

  Mielenkiintoista muuten kuulla, että testi on Suomessa perusteellisempi (ja kivuliaampi) kuin Kreikassa. Nimittäin oman kokemukseni perusteella testi on perusteellisempi ja kivuliaampi ainakin Norjassa kuin Suomessa…

 2. Hei Terhi,
  Sinä selvästi loukkaannut,kun joku kyseenalaistaa Sinun tekojasi tai mielipiteitäsi. Menisit hieman itseesi ja kävisit keskustelun itsesi kanssa,et sinä mitään erityisen hyvää kuvaa anna itsestäsi sillä,että jätät ottamatta rokotteet ja kerrot julkisesti blogissasi miten helppoa on matkustaminen rokottamattomana!

  1. Hei, en minä mitään kiiltokuvaa itsestäni yritäkään näyttää. Enkä “jätä rokotteet ottamatta”, sillä olen kyllä yhden rokotteen ottanut (sekin antaa jo hyvän suojan, kaksi toki paremman) mutta sitä seuranneista oireista johtuen olen toistaiseksi jättänyt toisen annoksen ottamatta. Ilman täyttä rokotesarjaa saa matkustaa sekä Suomeen että Kreikkaan, rokotteiden sijasta ovat testit joissa kävin mennen tullen. Ainoastaanko täysin rokotettu saa mielestäsi matkustaa? Toiset matkustavat rokottamattomana rantalomalle, minä matkustin tapaamaan perhettäni jota en ollut nähnyt yli kahteen vuoteen. Arvasin, että tämä aihe nostaa lukijoissa tunteita, mutta mikään kommentti ei poista sitä faktaa, että minulla oli aivan mahtava loma Suomessa! Ja seuraava reissu on jo suunnitteilla, sekin todennäköisesti vain yhdellä rokotteella jos Suomi ja Kreikka sen sallivat 😊

 3. Minun piti näyttää vain rokotustodistus Hki-Vantaalla kun tulin, ja jatkoin heti Ouluun – ei mitään muuta.
  Mielenkiinnolla ootan perjantain paluuta takas 😁

  1. Jännästi olet kirjoituksissasi toivonut suomalaisten noudattavan koromarajoituksia mikäli he Kreetalla lomailevat. Mutta itse saavut kotikaupunkiini ja vähät välität rajoituksista. Mitäpä tuumit, jos me suomalaiset ollaan yhtä hällä väliä siellä? Ps. Olen ottanut kaksi rokotetta.

   1. Hei Elina! Mistä rajoituksista olen vähät välittänyt? Tarkoitatko tuota, että en noudattanut karanteenisuositusta? Kyseessä on suositus, ei rajoitus. THL ohjeistaa liittyen vapaaehtoiseen karanteeniin näin: “Jos olet tekemisissä muiden ihmisten kanssa, pidä riittävä turvaväli ja käytä kasvomaskia ajantasaisten suositusten mukaisesti.” Kuten jutussanikin kerron, näin teinkin, ihan koko lomani ajan – ihmisten parissa liikkuminen ei kuitenkaan ole kiellettyä edes ensimmäisen kolmen päivän aikana. Tulin Suomeen testattuna ja kävin uudessa testissä sääntöjen mukaisesti. En noudattanut karanteeniSUOSITUSTA, mutta mitään rajoituksia en mielestäni rikkonut.

   1. Kiitos!
    Takassin tullessa poliisinainen vain vilasi hätäseen PLF:n Qr koodin, ei siis millään lukijalla. Muuta ei tarkastettu! Toki se oli viimeinen suora lento tänne, meitä oli n.20 matkustajaa – ei todennäkösesti enää turisteja, vaan täällä pitempään olevia, silti ootin että olisivat tarkistaneet rokotustodistuksen / testituloksen… Eli mulla kaiken kaikkiaan meni erittäin sujuvasti molempien maitten sisääntulo :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *