Kirjoita hakusana ja paina enteriä.

Matkaoppaan työ – mitä oppaalta vaaditaan?

Nyt kun olen aloittanut yhdeksästä viiteen ja maanantaista perjantaihin olevan toimistotyön, olen miettinyt monesti matkaopasaikoja jolloin ei mistään työajoista ollut tietoakaan. Löysin tekstin, jonka olen kirjoittanut kun vielä työskentelin oppaana.

Matkaoppaan työ on ihan oikea työ

Matkaoppaan työ on ihan oikeaa työtä: välillä todella haasteellista ja raskasta, välillä rentoa ja kevyttä. Aina tämä työ on kuitenkin niin hemmetin mukavaa, että en ihan heti sitä vaihtaisi. Eikä tule heti mieleen yhtä monipuolista työtä: on lentokenttävuoroja, tervetulotilaisuuksia, hotellikäyntejä, retkiä ja toimistopäiviä. Ja missä muussa työssä oletetaan, että olet myös lääkäri, terapeutti, farmaseutti, hortonomi, parisuhdeneuvoja, biologi, meteorologi ja mitä näitä nyt oli?

Tässä työssä tulee olla oikeasti kiinnostunut ihmisistä, koska suurin osa työstä on asiakaspalvelua. Pitää pystyä esiintymään, olla sanavalmis ja auttavainen. Pitää osata vastata kysymyksiin, joita asiakas ei edes ymmärrä kysyä, ja tietenkin niihin jotka asiakas kysyy. Pitää olla tarinatäti, historioitsija, ihmistuntija ja vakuuttava kaikessa mitä teet.

Lisäksi ilman muuta osaat käyttää kaikenmaailman tietokonejärjestelmiä, maksupäätteitä ja muunnat kätevästi valuuttoja. Ajat manuaali- tai automaattivaihteista autoa vasemmalla ja oikealla puolen tietä, riippuen missä päin maailmaa olet menossa. Ja kaksi kertaa vuodessa pakkaat omaisuutesi matkalaukkuihin, jätät tutun ja turvallisen ja hyppäät uuteen ja outoon. Sopeudut uuteen maahan, uuteen kieleen, uusiin työkavereihin, eri valuuttaan, eri aikavyöhykkeeseen ja eri bakteerikantaan.

Matkaoppailla ei ole työaikoja, vaan työtä tehdään niin kauan kunnes kaikki on tehty. Toisinaan tämä tarkoittaa muutamaa tuntia päivässä, joskus taas kello menee ympäri parikin kertaa ennen kuin työt on tehty. Useimmiten kuitenkin työpäivän pituus osuu seitsemän ja 12 työtunnin välille päivässä. Työmäärä tietenkin riippuu siitä, kuinka monta opasta ja asiakasta kohteessa on, sekä kohteen luonteesta: toisiin kohteisiin turistit menevät katsomaan nähtävyyksiä, toisiin juhlimaan.

 

Tämä on ihan oikea työ, uskokaa tai älkää. Kylläkin todella antoisa työ. Sellainen josta nauttii niin paljon, että aamulla herätyskellon soidessa ei pääse ärräpäitä, vaan herää mielellään uuteen työpäivään. En vaihtaisi päivääkään näistä opasvuosistani pois!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.