Auringon punaisenruskeiksi paahtamia pohjoismaalaisia, möykkääviä brittejä, aurinkorasvan imelää tuoksua, vyötärölaukkuja, matkamuistokojuja, värikkäitä juomia, drinkkitikkuja, rantakatuja, rantabaareja, diskojytää. Pakettimatka, seuramatka, massaturismi, Mallorca.

Odotukseni eivät olleet kovinkaan korkealla kun yhdeksän vuotta sitten lähdin Suomesta kohti Mallorcaa, viettääkseni siellä kesän töitä tehden. Edellisenä vuonna olin opiskellut Malesiassa, reissannut ympäri Kaakkois-Aasiaa ja tutkinut Australian itärannikkoa, ja Mallorca tuntui näihin kokemuksiini nähden hurjalta downgradelta. Lähdin Espanjan suurimmalle saarelle vain siksi, että se voitti Suomeen jäämisen.

En tiennyt Mallorcasta mitään, mutta luulin tietäväni kaiken. Olin väärässä ihan kaikessa.

Mallorca, Espanja

Näin jälkeen päin ennakkoluuloni ja jopa ylimielinen asenteeni vuosikymmeniä matkaajien suosiossa ollutta saarta kohtaan naurattaa – ja hieman myös hävettää. Enpä nimittäin olisi uskonut, kuinka väärässä ennakkoluuloineni olin ja kuinka rakas ja merkityksellinen tuosta harmittavan huonomaineisesta ja epä-coolista saaresta minulle tulisikaan niiden viiden kuukauden aikana. Ja että tulisin palaamaan saarelle vuosia myöhemmin, ja tällä kertaa paremmalla asenteella.

Koska Mallorca oli se paikka, jonne lähdin Suomesta ilman tietoa paluusta ja josta aloitin tämän jo yhdeksän vuotta kestäneen seikkailun, oli se toki jäävä sydämeeni jo pelkästään sen vuoksi. Mutta ei se ole ainoa syy, miksi Mallorca on mielestäni fantastinen saari.

Koska tiedän, että en ole ainoa ennakkoluuloinen, toivoisin jokaisen minun kaltaiseni nyrpistelijän matkustavan Mallorcalle muuttamaan mielipiteensä, sillä minä en haluaisi kuulla yhtäkään poikkipuolista sanaa minun ihanasta saarestani.

Minun Mallorcani ansaitsee vain kehuja, sillä minun Mallorcalla on…

…viehättävin pääkaupunki

Mallorca, Espanja
Saaren pääkaupunki, kaunis ja monipuolinen Palma, on juuri sopivan kokoinen: riittävän suuri, että kaupungissa on kaikkea mahdollista, mutta tarpeeksi pieni siihen, että sen pystyy ottamaan näppärästi haltuun.

Vinkki: Perehdy Santa Catalinan kattavaan ravintolatarjontaan!

…kauneimmat rannat

Mallorca, Espanja
Koska ollaan saarella, on rantatarjontaa jokaiseen makuun. Suosittelen jättämään ruuhkaisimmat turistirannat väliin, ottamaan auton alle ja etsimään pienempiä ja rauhallisempia poukamia.

Vinkki: Mene aamu-uinnille pikkuiselle Sa Calobra -rannalle!

…upeimmat patikkapolut

Mallorca, Espanja

Voi veljet, kuinka upeita luontomaisemia Mallorcalla onkaan! Etenkin Tramuntana-vuoriston kumpuileva maasto on kuin luotu patikointia varten, joten Mallorcalla ei missään nimessä kannata viettää koko lomaa vain rannalla loikoillen.

Vinkki: Patikoi Sóllerista Port de Sólleriin.

…kuvauksellisimmat kylät

Mallorca, Espanja

Mallorcan kauneus ei ole vain rannoissa ja vuoristossa, vaan silmänruokaa löytyy myös saaren lukuisista kylistä. Kukapa ei haluaisi viipyä päivän tai pari (tai vaikka kuukauden!) pittoreskissa espnjalaisessa pikkukylässä ja oppia, mitä tranquilo todella tarkoittaa?

Vinkki: Käy ainakin Valldemossassa!

…kauneinta arkkitehtuuria

Mallorcan katedraali

Historiallisista ja kauniista rakennuksista pitävän kannattaa tehdä ylimääräinen kierros Palman kaduilla rakennuksia ihaillen ja kuvaten. Gaudi-faneille on tarjolla pari helmeä!

Vinkki: La Seu -katedraali on Mallorcan tunnetuin maamerkki, joka täytyy käydä katsomassa edes ulkoa!

…parhaimmat paikat istua iltaa

Mallorca, Espanja

Pintxos on nerokas naposteltava illan istumisen ohessa: tilaa lasi viiniä, kerää lautaselle leivänpaloja herkullisilla täytteillä, seurustele, nautiskele ja toista.

Vinkki: Käy Palmassa auringonlaskudrinkeillä Es Baluardin terassilla ja pintxottele San Juan -gastromarketissa!

Mun Mallorca on täydellinen. Älä siis mollaa mun Mallorcaa, vaan matkusta sinne. Ja rakastu.


Instagram Travel ThursdayTämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @vagabondablog.


Lue myös muita #IGTRAVELTHURSDAY-postauksia ja lisää linkki omaan postaukseesi!


Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Kesän alku, auto-ongelmia ja muita maaliskuun kuulumisia
Kotiimme murtauduttiin: kreikkalainen paratiisini sai särön

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

19 kommenttia

 1. Kohteena maailma / Rami

  11.4.2018 at 23:26

  Mallorca oli todella huippukohde ja osasi yllättää totaalisesti ensimmäistä kertaa sinne mennessä! Siitä lähtien on tehnyt mieli palata tuolle upealle saarelle ja siellä on kyllä kaikkea, niin kuin kirjoitit.

  Ei nämä perinteiset pakettimatkakohteet ole turhaan tullut valituksi. Turismi toi toki lieveilmiöitä kohteisiin, mutta parhaisiin paikkoihin alettiin pakettimatkoja tekemään ja Mallorca kuuluu tähän kastiin. Iso suositus täältä, saaren tutkiminen omalta osalta syvällisemmin vielä vaiheessa. Paljon hyviä kohteita on kyllä löytynyt jo.

  Reply
 2. Mika / Lähtöportti

  7.4.2018 at 17:56

  Myönnetään, että minulla on ollut Mallorcaa kohtaan paljonkin ennakkoluuloja. Nyt kuitenkin viimeisten parin vuoden aikana olen lukenut niin monta Mallorcaa ylistävää blogipostausta, että voisin aivan hyvin lähteä sinnekin. Uskon sen olevan erinomainen luonto- ja patikointikohde ja myös Palman kaupunki vaikuttaa mukavalta. Pakettimatkakohteilla on tietty maineensa, mutta niissä voi yleensä tehdä niin paljon muutakin kuin maata rannalla tai istua baareissa. Madeiraan olen rakastunut, Kreetasta pitänyt todella paljon ja Teneriffakin oli kiva, joten miksi en antaisi Mallorcallekin mahdollisuutta :)

  Reply
  • Terhi

   11.4.2018 at 14:54

   No niinpä: jos vain makaa rannalla ja istuu illat lähibaarissa, on kohde varmasti juuri niin tylsä kuin on ajatellutkin sen olevan. Joillekin on sellainen loma mieleen, mutta silloin ei kannata jälkeen päin haukkua kohdetta mälsäksi. Kreetaa olen nimittäin joissain netin keskusteluissa nähnyt haukuttavan tylsäksi paikaksi, mikä on kyllä todella huvittavaa!

   Reply
 3. Paula - Viinilaakson viemää

  7.4.2018 at 05:48

  En ole käynyt Mallorcalla mutta minulla on ollut samoja ajatuksia joistakin muista suosituista matkakohteista. Lähdin esimerkiksi Rodokselle aika pitkin hampain, mutta lopulta kuitenkin tykkäsin kuitenkin paikasta. Pitäisi aina saada muodostaa se oma kuva paikasta kuin paikasta, ennen kuin antaa muiden vaikuttaa omaan ajatusmaailmaansa. Harmi että aika monella kivallakin paikalla on “leima” esimerkiksi suomalaisten tai eläkeläisten tmv. paikkana.

  Reply
  • Terhi

   11.4.2018 at 14:54

   Minäkin menin muutama vuosi sitten Rodokselle hieman ennakkoluuloisesti, mutta sehän on todella kiva saari! Olen monesti saanut yllättyä positiivisesti kun olen mennyt paikan päälle itse. Ja jos kokemus onkin vastannut ennakkoluulojani, niin olenpahan ainakin todennut Asian itse, enkä vain uskonut muiden mielipiteitä :D

   Reply
 4. Noora | Kerran poistuin kotoa

  6.4.2018 at 16:01

  Myönnän, olen Mallorca-ennakkoluuloinen. Mutta ennakkoluuloni tosiaan johtuvat luuloistani, ei siitä että tietäisin mitä paikassa on ja vieroksuisin sitä sen takia. Lähtisin vaikka heti noille patikkapoluille ja historiaa ja kyliä ihmettelemään. Joskus mietin että ovatko jotkut kohteet niin tyytyväisiä siihen, mitä ne ihmisten mielikuvissa edustavat ja minkälaisia matkailijoita sen kautta puoleensa vetävät, etteivät edes yritä markkinoida itseään muuta kautta ja saada uusia ihmisryhmiä tutustumaan paikkoihin?

  Reply
  • Terhi

   11.4.2018 at 14:53

   Eipä kyllä muistu mieleen, että olisin nähnyt Mallorcasta minkäänlaista markkinointia… Esimerkiksi Kreetasta näkyy todella paljon (vai olenkohan vain kiinnittänyt siihen enemmän huomiota nyt kun olen täällä itse?), ja videoissa ja artikkeleissa painotetaan saaren monipuolisuutta ja kauneutta, joten niiden perusteella tänne yritetään houkutella muita kuin perinteisiä vyötärölaukkuturisteja. Tai no, onhan niitä joitain uutisia Mallorcalta kuulunut, että ne yrittää rajoittaa turistien törttöilyä. Mutta sekin on mielestäni vain huonoa mainosta (vaikka kohteen kehittäminen niiden muutosten takana on), sillä se törttöily tapahtuu pääosin vain yhdessä bailaamiseen profiloituneessa kylässä, mutta tuollaisten juttujen perusteella voi helposti kuvitella koko saaren olevan yhtä brittituristien bilealuetta.

   Reply
 5. Saana | Live now – dream later

  5.4.2018 at 18:30

  Minä myös ihastuin Mallorcaan ikihyviksi, en niinkään pääkaupunkiin, mutta vuoristoon. Serra de Tramuntana -juttu odottelee edelleen drafteissa, että ehtisin näpytellä sen valmiiksi (video on sentään jo livenä). Torrent de Pareisia varten on ainakin palattava takaisin. Ja taitaa siellä Mallorcan “to see” -listalla jotain muutakin roikkua.

  Kiitos muuten avusta seuraavan reissun suhteen, lähtökuopissa ollaan. Mahdettaisko me ehtiä nähdä lainkaan? Vaikka raikkaan drinksun merkeissä? 🤔

  Reply
  • Terhi

   10.4.2018 at 14:52

   Ahh, Tramuntanan patikkapolut on kyllä yksi Mallorcan huippujutuista. Mä kyllä tykkään Palmastakin todella paljon, mutta onhan se luonto kuitenkin saaressa parasta. Minullakin on todella monta juttua, jotka haluaisin Mallorcalla vielä kokea – ja paljon on niitäkin, jotka haluan nähdä tai tehdä uudestaan.

   Jesjes, ilman muuta nähdään! :)

   Reply
 6. Niina

  5.4.2018 at 17:29

  Mä oon miettinyt aina välillä Mallorcaa matkakohteena :) Monet ovat sitä kehuneet ja onhan se todella kaunis! <3 Kiitos hyvistä vinkeistä ja kauniista kuvista :)

  Reply
  • Terhi

   10.4.2018 at 14:43

   Minä veikkaan, että kaikki Mallorcalla käyneet kehuvat sitä – ainakin ne, jotka poistuvat niiltä ruuhkaisimmilta turistirannoilta, sillä niiden ulkopuolinen Mallorca on kaikkein kauneinta. Kiitos kommentistasi! :)

   Reply
 7. sari/ matkalla lähelle tai kauas

  5.4.2018 at 17:21

  Täällä yksi joka ei Mallorcalla ole käynyt juuri sen maineen takia mutta viimeaikaiset jutut mitä on lukenut puhuvat puolestaan. Kyllä sinne on mentävä vielä.

  Reply
  • Terhi

   10.4.2018 at 14:42

   Kyllä todellakin on mentävä! :D Auto tai bussi alle ja saarta kiertämään, niin näkee kuinka kaunis saari se on :)

   Reply
 8. Timo

  5.4.2018 at 09:36

  Mallorca on vielä näkemättä, mutta ei kyllä mitään ennakkoluuloja, joten varmaan jossain vaiheessa tullaan vilkaisemaan – tässä tuli monta hyvää lisäsyytä. Madeirakin oli hieno ja sekin alkaa M-kirjaimella. :-)

  Reply
  • Terhi

   10.4.2018 at 14:42

   Mahtava juttu, en voi muuta kuin suositella Mallorcalla lomailua! Madeira on minulta näkemättä, mutta se on bucket-listallani, koska olen kuullut siitä valtavasti kehuja!

   Reply
 9. Tarja

  5.4.2018 at 08:31

  Mallorca on paikka, jonne matkustan tulevaisuudessa, kenties jo syksyllä tai ensi vuonna. Kiitos kirjoituksestasi.

  Reply
  • Terhi

   10.4.2018 at 14:41

   Kiitos kommentistasi Tarja! Ihanaa loman suunnittelua! :)

   Reply
 10. Travelloverin Annika

  5.4.2018 at 08:26

  Aika moneen pakettimatkakohteeseen suhtaudutaan juuri noin. Ja epäilemättä ennakkoluuloissa on jotain tottakin, mutta totuus on niin paljon muutakin. Olen ollut oman elämäni ekalla pakettimatkalla juuri Mallorcalla. Uskon saaren muuttuneen näissä vuosikymmenessä aika paljon. Ja myös minun. Olen kyllä jo lentoja katsellut..,

  Reply
  • Terhi

   10.4.2018 at 14:41

   On totta, että monesta pakettimatkakohteesta ajatellaan noin, mutta ei kyllä pitäisi! Onhan sille jokin syy, miksi jostakin kohteesta on tullut suosittu, joten eihän se voi kamala paikka olla. Turismi toki pilaa joitain alueita, mutta yleensä sitä aitoakin pääsee näkemään kohteessa kuin kohteessa. Suosittelen lämpimästi Mallorcalla käymistä ennakkoluuloista huolimatta – tai ehkä juuri niiden vuoksi ;)

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram @vagabondablog