Kävelyretki Makarskan kasvitieteelliseen puutarhaan

Vappupäivä 2014. Makarska, Kroatia. Herään herätyskellon soittoon aivan liian aikaisin, sitä mieltä ainakin ovat silmäluomeni, jotka yrittävät väkisin valua takaisin kiinni. En kuitenkaan anna periksi, vaan kaivaudun viltin alta ja nousen ylös laittaakseni kahviveden kiehumaan.

Olo on yön jäljiltä hieman hikinen asunnon viileydestä huolimatta, sillä olen nukkunut pitkät housut ja pitkähihainen paita päällä. Yöt ovat edelleen viileitä, eikä asunnossani ole kuin yksi ilmastointilaite, jonka teho ei millään riitä puhaltamaan lämpöä olohuoneesta makuuhuoneeseen saakka. En kuitenkaan valita, sillä tiedän parin kuukauden päästä olevan niin kuuma, että tulen ikävöimään näitä viileitä öitä ja pilvisiä päiviä.

Käyn parvekkeella tunnustelemassa lämpötilaa ja jään hetkeksi ihailemaan alhaalla painavina roikkuvia pilviä, jotka ovat kietoneet Biokovo-vuoriston vaippaansa. Päätän pukeutua lämpimästi ja varautua sateeseen, auringonpaistetta kun ei tällainen aamu lupaa. Tämä ei ehkä ole paras sää lähteä patikoimaan vuoren rinteelle, mutta en halua jäädä odottamaan parempaa päivää. Vaihdan vaatteet, pakkaan reppuun takin ja vesipullon, ja menen naapuriin aamupuurolle ja -kahville.

Näkymä parvekkeeltani: ilta-auringossa kylpevä Biokovo-vuoristo
Näkymä parvekkeeltani: ilta-auringossa kylpevä Biokovo-vuoristo

Kun puuro lämmittää mukavasti vatsaa ja kahvi on pyyhkäissyt viimeisetkin unen rippeet silmistä, kävelemme reitin aloituspisteelle Lidl-kaupan liikenneympyrälle. Kyltti näyttää suunnan ja lähdemme kävelemään mäkeä ylös kerrostaloalueen läpi. Ylitämme kaupunkia halkovan tien, jota pitkin pääsisi vaikka Dubrovnikiin, tai jopa Montenegroon saakka.

Olemme matkalla Makarskan kasvitieteelliseen puutarhaan, joka sijaitsee vuoren rinteessä noin 350-500 metriä merenpinnan yläpuolella. Matka ei ole pitkä, vain muutaman kilometrin, mutta nousu on osittain jyrkkä. Paikoitellen sora rahisee kenkiemme alla, mutta suurimmaksi osaksi reitti on helppokulkuista asfalttitietä ja matkan taittaa nopeasti – mutta me kävelemme rauhallista vauhtia maisemia ihaillen ja raikkaasta kevätaamusta nauttien.image

image

image

image

Maisemat alas Makarskaan ja merelle ovat upeat jo pienen nousun jälkeen – siitäkin huolimatta, että Adrianmeri ei näytä kauneinta sinistään ja paksut pilvet peittävät taivaan ja melkein myös Bracin saaren. Toisinaan pilviverho rakoilee niin, että hetken ajan auringonsäteet tekevät maisemasta kesäisen, mutta ilmassa on kuitenkin sateen tuntua. Kosteus ja kävelyn aiheuttama lämpö tuntuu pienten hikihelmien kirvelynä otsalla ja lapaluiden välissä.

Ohitamme Kotišinan kylän ja saavumme pienelle Pyhän Antoniuksen kirkolle. Kirkko on kiinni, ja se näyttää jokseenkin pelottavalta synkkää taivasta vasten. Olemme hyvin lähellä paksua pilviverhoa ja toisinaan tunnen pienten sadepisaroiden tipahtelevan kasvoilleni. Yläpuolellamme rinteessä levittäytyy retkemme määränpää, kasvitieteellinen puutarha, mutta emme tutustu siihen läpikulkua enempää, vaan uhkaavan sateen vuoksi jatkamme matkaa 1600-luvulla kallioon rakennetulle linnoitukselle. Sen verran ehdin kuitenkin puutarhaa nähdä, että ymmärrän matkan olleen tällä reissulla määränpäätä mielenkiintoisempi.

image

image

image

Linnoituksen luolassa olisi hyvää pitää sadetta, mutta sade ei voimistukaan ja pian jopa satunnaiset pisarat loppuvat. Päätämme kuitenkin palata takaisin Makarskaan, sillä raju kevätsade voi alkaa hetkenä minä hyvänsä. Tämä oli ensikosketuksemme Biokovo-vuoristoon, mutta ei todellakaan viimeinen.

45 comments
 1. Upeita maisemia! Vaikka pilvinen ja sumuinen sää eivät ehkä yleensä ole kenenkään ykköstoive patikkaretkelle, niin tässä ne tuovat kuviin mahtavaa dramaattisuutta. Kiva, että lähditte, vaikka aamu lupailikin sadetta! :)

  1. Kyllä kannatti lähteä epävakaisesta säästä huolimatta :) Ja olen samaa mieltä, että maisemat oli oikeastaan todella kivat tällaisella säällä!

 2. Voi hitsi tuo Kroatia on kummitellut minun matkalistalla jo useamman vuoden! Ihanan näköistä siellä on ja jotenkin söpö tuo pikkukirkko tuolla yksinäisyydessään. Tämä taas vaan lisää matkaintoa sinne suuntaan. Kiitos siitä!

 3. Onpa ihanan näköisiä maisemia! Ei mikään huono paikka aamulenkille :) Kroatia on kyllä upea ja monipuolinen matkailumaa, pitäisi suunnata sinne joskus uudestaan. Olin viime vuonna harjoittelussa matkatoimistossa, mikä eirkoistuu Kroatian matkoihin. Tuntuu että osaan melkeinpä ulkoa kaikki UNESCO-kohteet sekä Zadarin alueen nähtävyydet :D

  1. Minusta tuntuu, että kaikki jotka kerran käy Kroatiassa, haluaa sinne uudestaan! On se niin upea maa! On ollut varmasti mukava kokemus olla töissä Kroatian matkoihin erikoistuneessa matkatoimistossa. Siinähän sinusta on tullut varmasti aikamoinen Kroatia-ekspertti! :)

 4. Aamulenkki tällaisissa maisemissa kelpaisi minullekin, oli sitten määränpää mikä tahansa. Näyttää jotenkin niin raikkaan hapekkaalta. Kroatiassa en ole käynyt kuin kerran, ja silloinkin olin siellä vain päivän, pitäisi varmaan korjata tämäkin vääryys.

 5. Onpa ihanan vehreää! Mä olen koko kevään yrittänyt houkutella perhettä pitkästä aikaa kasvitieteelliseen puutarhaan, se kun on ihan älyttömän nätti keväällä, mutta ei nuo mokomat innostu. Pitäisi kai mennä yksin, mutta enpä ole saanut vielä aikaiseksi. Niin, ja Kroatiassa olisi kiva käydä. Viime kesänä se oli jo lähellä, mutta ihan ei ehditty. Ehkä ensi kesänä?

  1. Kroatiaan ehdottomasti! :) Mä haluaisin käydä tutustumassa Pohjois-Kroatiaan seuraavaksi, ehkä jopa tänä kesänä (ainakin näin toivon!). Dalmatian alue on niin kaunista, että olisi kiva käydä katsomassa onko pohjoisessakin yhtä upeaa :)

 6. Minua kiinnostaa tietysti kommarilomakohde. Kommareilla tosin ei ole lomaa, kun ei ole työtäkään ja jos on työtä, niin ei ole varaa lomaan. Onkohan siellä Pääoma hotellissa hotelliraamatun sijasta. Kasvitieteellisessä puutarhassa minua kiinnostaa niiden asukkaat. Muutenkin näyttää niin vehreältä, että tipi viihtyisi.

 7. Mä vaan muistan aina, kun mietin reissuja Kroatiaan ja siellä asunut isäni sanoi että älä sitten ainakaan Makarskaan mene, että hirvee kommarilomakohde. :D No, mun isä nyt on muutenkin aika jyrkkä mielipiteissään… Ihan kivaltahan tuolla nimittäin näyttää, ainakin tolla reitillä! :D

  1. Heh, onhan se joskus voinut ollakin kommarilomakohde, mutta en kyllä väittäisi sellaiseksi enää nykypäivänä :D Upea paikka se on :)

 8. Mä olen ollut tuolla samoihin aikoihin. Huhtikuun puolivälissä pari vuotta sitten. Meillä oli tukikohtana Split, mutta tehtiin sieltä paljon päiväretkiä. Yksi osui tonne Makarskaan. Lähinnä kauniiden vuorimaisemien takia sinne lähdettiin, ja niitä saatiinkin. Harmi, ettei noille kulmille silloin eksytty. Todella kauniin näköistä :)

  1. Vuoret onkin mielestäni yksi parhaimmista asioista Makarskan rivieralla – kirkkaan meren lisäksi, tietysti. Ja Makarska onkin puristuksissa näiden kahden välissä, joten jomman kumman näkee aina :)

 9. Hurjan kauniit maisemat! Tykkään tosi paljon kuvista, joissa pilvet roikkuvat alhaalla. Ne tuovat ihan oman tunnelmansa.

  Kasvitieteelliset puutarhat vetävät minua aina puoleensa, jos luvassa on orkideoja. Usein ne vain ovat juuri kukkineet tai kukkimassa vasta kuukausien kuluttua tai pikkurillin päätä pienempiä kooltaan. Ja minä petyn. Onneksi olen kaikkien yritysten jälkeen kerran onnistunut näkemään valtavasti ja kaikenlaisia!

  1. Minä en ole kovinkaan monessa kasvitieteellisessä puutarhassa käynyt, enkä ole kuin kerran sattunut paikalle oikeaan aikaan, että olen nähnyt muitakin värejä kuin pelkkää vihreää. Orkideoja en tainnut kuitenkaan nähdä, niitä olisi kyllä upeaa nähdä joskus valtavia määriä :)

 10. Onpahan kauniita maisemia! Rakastan niin paljon katsella vuoria ja myöskin katsella niiltä alas, varsinkin jos vastassa on noin kaunis merimaisema. Ylös kipuaminen ei aina ole mitään herkkua, mutta usein se kyllä palkitaan :)

 11. Ai että, upea Balkan! Kroatiassa ei ole tullut vielä käytyä. Upeita vanhoja linnoja, kirkkoja ja jylhiä maisemia tuolla riittääkin nähtäväksi. Patikoimaan olisi mukava lähteä.

 12. Kroatia on kaunis maa! Tuo paikka ei tosin ihan (ainakaan pilvisellä säällä) paljastakaan Kroatian kaikkein kauneinta puolta eli sitä kirkasvetistä merta. On kyllä jännä juttu monessakin maassa, miten kylmiä asunnot ovat. Suomessa olemme tuolla saralla aika hemmoteltuja. Ulkona voi olla kylmä, mutta sisällä ei tarvitse palella – onneksi!

  1. Kirkasta merivettä tuollakin on, mutta huono sää tosiaankin vaikuttaa siihen, että merikin synkkenee. Jopa Tanskaan verrattuna Suomen asunnot on todella lämpimiä! Poikaystäväkin meinasi Suomeen lähtiessään viime marraskuussa ottaa lämpimät sisätöppöset mukaan, kun kuvitteli paleltuvansa Suomessa. Mutta hämmästyikin todella, kun ei olisi niitä tarvinnutkaan.

 13. Hiukan nyt olin hukassa tätä lukiessani, että missä ollaan ja minne mennään ja mihin päädyttiin :-)
  Toisaalta maisemat “matkalla” olivat kyllä kauniita!

 14. Nättejä maisemia, ja idyllisen oloinen tunnelma, puutarhaa tai ei, ja vaikka sää ei ollutkaan paras mahdollinen. Kyllä noissa maisemissa kelpaisi reippailla. Ihanat maisemat jo parvekkeeltakin!

  1. Kiitos Anna! Tuota parvekemaisemaa on kyllä ikävä, sillä tuli monet kesäillat istuttua siemaillen hyvää kroatialaista viiniä ja ihaillen jylhiä vuoria :)

 15. Hienot maisemat mutta missä onkaan kasvitieteellinen puutarha? Oliko ennemmin lenkki kävelemisen arvoinen kuin itse puutarha? Sitä jäin odottamaan koko tekstin ajan. No anyway, Kroatian jutut kiinnostaa aina, koska suunnitteilla uusi matka sinne jossain vaiheessa.

  1. Nämä maisemat on ehdottomasti näkemisen arvoiset jos Makarskaan menee! Vaikka sillä alueella upeaa nähtävää riittää minne tahansa meneekin :)

 16. Hienoja maisemia! Mä jäin muuten kanssa otsikon takia odottamaan, että milloinka sinne kasvitieteelliseen oikein tarinassa päästään ja millaista siellä on. :D Joka tapauksessa kävelylenkki noissa maisemissa olisi varmasti mukava kokemus, vaikka olisikin vähän sateinen sää.

  1. No joo, otsikon tarkoituksena oli kyllä kertoa, että ollaan matkalla jonnekin, ei jossakin – vrt. bussimatka Helsinkiin/Helsingissä. Mutta näköjään otsikkovalinta meni pieleen :D
   Näissä maisemissa olisi lenkkeillyt useamminkin, mutta sitten lämpenikin ilma niin paljon, että loppukesän pysyin mieluummin tasamaalla. Ja se kyllä harmittaa hieman nyt jälkeen päin…

 17. “Yläpuolellamme rinteessä levittäytyy retkemme määränpää, kasvitieteellinen puutarha, mutta emme tutustu siihen sen enempää, vaan jatkamme matkaa 1600-luvulla kallioon rakennetulle linnoitukselle”. Plääh, mua on huijattu :) Olen kasvietieellisten puutarhojen suuri fanittaja, ja kuvittelin saavani lukea juttua siitä. Kai te kävitte siellä myöhemmin? Vai eikö se ollut sitten mitenkään erikoinen?

  Hienon näjköistä maisemaa.

  1. Sori, että huijasin! Näköjään tekstiä muokatessani matkasta tippui pätkä, missä mainitsin että me kyllä kuljettiin puutarhan poikki, mutta sateen uhkan vuoksi ei kierretty puistoa kokonaan vaan mentiin linnoitukselle. Näin sitä välillä käy, kun tuijottaa liikaa omaa tekstiään ja tulee sille sokeaksi :( Mutta päivitin tekstiä hieman – vaikka eihän se poista otsikon lupausta. Mutta aina ei vaan pääse määränpäähän :D
   Mielestäni puutarha itsessään ei ollut kovinkaan kummoinen, vaan tässä määränpäätä tärkeämpää oli matka :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *