Kun maa järisee

Keskustelen työkaverini kanssa niitä näitä töiden ohessa, kun kesken lauseen pujahdamme molemmat omien työpöytiemme alle. Hetken kuluttua parin työpisteen päästä lattialta kuuluu työkaverini kysymys “loppuiko se jo?”. Odotan hetken, ennen kun vastaan myöntävästi. Nousemme pöytien alta ja lähdemme muiden samassa kerroksessa työskentelevien mukana ulos. Taas yksi maanjäristys Kreetalla.

Oltuamme hetken ulkona mahdollisten jälkijäristysten vuoksi, palaamme sisälle ja jatkamme töitä sen enempää järistystä miettien. Kreikkalainen työkaverini kuitenkin laittaa viestiä, että järistys oli ollut Kreetan eteläpuolella ja se oli ollut voimakkuudeltaan vain 4,9. Ei siis mikään suuri, joten mitä me sellaisen vuoksi säntäilemme ulos – ja heti perään toteaa ymmärtävänsä, että voihan se maan täriseminen olla pelottavaa kun me emme ole niihin tottuneet.

Enhän minä ollut järistystä edes panikoinut, sillä on niitä suurempiakin näiden Kreetan-vuosieni aikana ollut. Mutta toimintaohjeen mukaan ulos on mentävä heti kun on turvallista järistyksen lakattua – siis silloin, kun maan järähtelyn on tuntenut. Suurinta osaa Kreetalla tapahtuvista maanjäristyksistä kun ei edes huomaa: seuraava järistys tuli jo saman päivän iltana, ja vaikka tämänkin maanjäristyksen keskus oli lähellä Kreetaa, en huomannut tätä magnitudin 3,7 vavahtelua lainkaan.

Kreeta

Edellisen kerran oli iso, kunnolla tuntuva maanjäristys Kreetalla lokakuussa, ja se oli erilainen kuin muut kokemani: maa ei järissyt, vaan keinui, eikä rakennus päästänyt ääntäkään. Olin silloinkin töissä, ja kesti hetken, ennen kuin tajusin ettei huimauksen tunne johtunutkaan päästäni, vaan aaltoilevasta lattiasta.

Järistys kesti pitkään, puolisen minuuttia, mutta pöydän alla silmät kiinni kyyristellessäni ja keinumisen loppumista odotellessani aika tuntui pidemmältä. Ulos päästyäni käteni ja jalkani tärisivät. Se oli voimakkain kokemani maanjäristys Kreetalla.

Tämä voimakkuuden 7,0 järistys oli tapahtunut Samoksen saaren lähellä, noin 350 kilometrin päässä Haniasta. Samos ja Turkin Izmir kärsivät pahoja tuhoja: rakennuksia romahti ja useita ihmisiä menehtyi.

Maanjäristys Kreikassa

Kreikka on Euroopan aktiivisimpia maanjäristysalueita, sillä maa sijaitsee Euraasian ja Afrikan mannerlaattojen kohtausvyöhykkeellä. Pieniä, yleensä ihmisille huomaamattomia, maanjäristyksiä on Kreikassa – ja Kreetalla – jatkuvasti.

Tätä kirjoittaessani on Volcano Discoveryn mukaan Kreetalla järissyt viimeisen 30 päivän aikana 149 kertaa, joista magnitudin 4,0 tai voimakkaampia järistyksiä on ollut kolme. Itse en havaitse järistyksiä edes kuukausittain, sillä suurin osa on todellakin niin pieniä ja lyhyitä, että niitä ei joko tunne, tai sitten niihin vain ei kiinnitä mitään huomiota.

Myös sillä on merkitystä missä on tai mitä tekee järistyksen aikana: pienet järistykset kun usein huomaa herkemmin esimerkiksi sängyllä tai sohvalla ollessa, kuin vaikkapa kävellessä tai auton kyydissä. Riippuu myös rakennuksesta, kuinka paljon se heiluu ja rymisee maan keinuessa.

Kreeta, Kreikka

Ennen Kreikkaan matkustamista on hyvä kerrata toimintaohjeet maanjäristysten varalle. Paikallisetkaan kun eivät aina tiedä oikeita toimintatapoja, kuten sain huomata kun ensimmäinen kokemani suurempi maanjäristys Kreetalla tapahtui ollessani eläintarvikekaupassa.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että mitäs tuolla yläkerrassa oikein rymistellään, kun kaupan ylähyllyillä olevat koirankopit heiluivat. En ehtinyt ajatella sen enempää, kun kauppias alkoi huutaa kreikaksi έξω, έξω! – ulos, ulos! ja juoksin käskystä kadulle. Jos kyseessä olisi ollut isompikin järistys, olisi ulkona kerrostalojen reunustamalla vilkkaalla kadulla voinut olla huomattavasti vaarallisempaa kuin sisällä.

Maanjäristys Kreetalla

Kuinka toimia maanjäristyksen aikana

Vaikka todennäköisyys voimakkaaseen järistykseen on viikon tai parin Kreikan-loman aikana pieni, on se kuitenkin mahdollista. Siksi on hyvä tietää kuinka toimia – silläkin uhalla, että kreikkalaisen kollegani tavoin paikalliset hymähtelevät pöydän alle säntäileville suomalaisille. Mutta hei: parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa!

  1. Jos olet sisällä, jää sisälle ja hakedu suojaan jykevän huonekalun alle. Suojaa päätäsi. Älä ole ovensuussa tai lähellä ikkunaa, älä mene parvekkeelle tai käytä hissiä. Kun järistys lakkaa, siirry ulos. Ensimmäistä järistystä voi seurata jälkijäristyksiä.
  2. Jos olet ulkona, pysy ulkona. Siirry mahdollisimman avaraan paikkaan, pois rakennusten ja sähköpylväiden läheltä. Älä jää sillalle, tai parvekkeen tai katoksen alle.
  3. Jos olet autossa, pysäytä auto turvalliseen paikkaan (ei sillalle, tunneliin tai rakennuksen lähelle) ja odota järistyksen loppumista autossa.

Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa

7 comments
  1. Uskaltaako kreetalle matkustaa? Olemme varanneet loman, ja tottakai näin jälkikäteen alan itselleni kauhukuvia saamaan. Onko tällä hetkellä aktiivista nämä järistykset vai normaalilla tasolla? Tosiaan turkissakin vasta ollut pahoja niin alkoi huolestuttaa. Meneekö koko loma miettiessä ja pelätessä. Kohteemme on castle suites.

    Kiitos!

    1. Niin ja siis eihän sitä kukaan voi ennustaa, ymmärrän sen kyllä. Voin sanoa, että on tullut ainakin hyvin perehdyttyä tähän asiaan, toivottavasti turhaan. Onko viranomaisilla siellä jotain todennäköisyyksiä tai muuta tietoa mahdollisuudesta että järistyksiä tulee? Kaipailisin rauhoittelua, mutta realistista näkökulmaa ja sanomaa näihin huoliini, ilmeisesti asustelet Kreetalla edelleen? Jään seuraamaan sivujasi.

      Kiitos jo etukäteen jos vastailet 😇

      1. Hei! Kyllä tänne uskaltaa matkustaa! Asun täällä nyt kuudetta vuotta, eikä tuhoisia maanjäristyksiä ole tänä aikana ollut (enkä edes muista kuulleeni, että lähihistoriassa olisi maanjäristykset aiheuttaneet saarella tuhoa, ehkäpä parin ikivanhan talonrähjän sortumista lukuun ottamatta). Maanjäristyksiä on täällä koko ajan, mutta ei niitä tunne. Tämän jutun kirjoittamisen jälkeen en ole tainnut tuntea yhtäkään, eli yli kahteen vuoteen. Vähän aikaa sitten täällä oli sen verran isompi järistys, jonka jotkut tunsi, mutta minä en huomannut mitään. Uutisissa siitä kyllä manittiin, mutta suurin osa saarella olevista ei tainnut huomata mitään.

        On hyvä tiedostaa, että tämä on maanjäristysaluetta, että osaa toimia oikein jos sellainen sattumoisin osuisi kohdalle. Mutta talojen sortumista, tsunameja jne. ei tarvitse pelätä, sillä niiden todennäköisyys on todella pieni. Ihmiset elää täällä aivan tavallista elämää, eikä maanjäristyksiä mietitä – mutta rakennuksia rakentaessa järistykset on toki otettu huomioon niin, että ne kestävät järistyksiä hyvin!

        Eli ei muuta kuin mukavaa loman odotusta ja ihanaa lomaa sitten kun tänne pääset! Ihana Kreeta valloittaa varmasti niin, että unohdat maanjäristykset ja muutkin huolet täällä täysin :)

  2. Mielenkiintoinen juttu,vaikka olen usein ollut Kreetalla ei ole kohdalleni osunut kertakaan järistyksiä
    Santtoriineillä 90 luvulla Kamarin kylässä ollessamme oli järistys ,jossa todella sen tunsi. Kreeta on
    mannerlaattojen suhteen pahassa asemassa.Sinulla on kivoja kuvia Kreetalta, olisiko paha juttu jos
    laittaisit mistä ne on otettu,voisi käydä tsekkaamassa.

    1. Hei Jorma, pahoittelut myöhästyneestä vastauksesta! Hassua muuten, että en itsekään muista kesäaikaan tapahtuneen kovinkaan montaa järistystä Kreetalla, enemmän on näin talvella kun täällä ei ole juurikaan turisteja. Kiitos ehdotuksesta merkitä kuvien paikat! Usein kuvien tiedot näkee joko laittamalla hiiren kuvan päälle tai klikkaamalla kuvaa, mutta tämän jutun kuviin en olekaan näköjään laittanut sijainteja. Mutta nämä kuvat ovat Länsi-Kreetan etelärannikolta, Prevelistä ja Plakiaksesta!

  3. Oliko se aiempi keinuva järistys vähän kuin sellainen niin kuin laivalla olisi? olen kokenut sellaisen voimakkaan keinuvan järistyksen kerran Italian laziossa, jossa näkyi myös hotellihuoneen ikkunasta oudosti vellova meri samaan aikaan. Se tuntui pelottavalta ja kesti tunteja. Pienempiä järistyksiä olen kokenut ne on olleet tyyliin sellaisia että limupullo heilunut pöydällä ja kuulunut ukkosmaisia ääniä.

    1. Joo, ehkäpä sitä tunnetta voisi kuvailla samanlaiseksi kuin laivalla olemista. Ensimmäisenä se tuntui pyörryttävänä tunteena, ja monet tuttuni olivat ajatelleet aluksi että heikottaa tai pyörryttää. Tuntui siis selvästi täällä Kreetalla, 350 km päässä keskuksesta. En pysty edes kuvittelemaan kuinka kamala kokemus se on ollut mm. Samoksella, jossa tuhotkin olivat järkyttävät :(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *