Luomuhullu Tanska ja olutbaari Kølsters Tolv Haner

Uuteen maahan muuttaessa – ja miksei lomallakin – on mielenkiintoista päästä tutkailemaan paikallisten ruokakauppojen valikoimaa. Tanskassa ensimmäisiä huomioitani täkäläisten kauppojen elintarvikevalikoimista oli se, että tavallisten tuotteiden rinnalla on lähestulkoon yhtä paljon tavaraa økologisk-, eli luomuleimalla varustettuna. Luomumaito ja -voi on helppo napata mukaan kun ne löytyvät samasta kohtaa kuin ei-luomutkin, eikä hinnassakaan ole merkittävää eroa. Kananmunahyllyltä ostoskoriin ja sitä kautta meidän jääkaappiin päätyvien munien on pakko olla luomua – muut eivät Thomaksen aamiaislautaselle kelpaa: ne luomuttomat kun ovat kuulemma niin mauttomia.

image

image

image

image

Thomas ei ole ainoa, joka vannoo luomutuotteiden nimeen, sillä paikallisen tilastokeskuksen mukaan luomutuotteiden markkinaosuus on Tanskassa 7,6 %, ja on siten maailman korkein. Tanskalaiset haluavat syödä ruokaa, jossa ei ole jäänteitä torjunta-aineista ja joka edistää eläinten hyvinvointia. No kukapa ei, mutta täällä se vaikuttaa merkittävästi ostopäätökseen. Luomun kysyntä on kasvanut myös ravintoloissa, joten luomuravintoloiden, -kahviloiden ja -baarien määrä nousee koko ajan: Kööpenhaminasta löytyy jo muun muassa luomupitseria Bæst ja -hodarikoju DØP, sekä yhden Michelin-tähden luomuravintola Relæ.

Ja tämä kuvissa oleva ihastuttava luomuolutbaari ja jäätelökioski Kølsters Tolv Haner. Kuka on sanonut, että olutjuottolan pitäisi olla synkkä ja hämärä luola?

image

image

image

image

image

Viime joulukussa avatussa Kølsters Tolv Haner -baarissa on kiva konsepti myydä olutta pienissä 22 cl laseissa: aina ei tee mieli juoda kokonaista kolpakkoa, ainakaan yhtä ja samaa olutta. Pieniä lasillisia voi halutessaan juoda useamman ja näin voi myös maistella useampaa baarin kahdestatoista hanaoluesta. Yhden lasillisen hinta on 25 kr (3,35 €), mikä on tanskalaisittain erittäin huokea hinta luomuoluesta, sillä aivan tavallinen iso oluttuoppi voi Kööpenhaminassa maksaa helposti jopa 65 kr (8,70 €).

Kesäaikaan Kølsters Tolv Hanerin terassi täyttyy auringosta ja hyvästä oluesta sekä jäätelöstä nauttivista ystäväporukoista, mutta minä en malta odottaa syksyn pimeitä iltoja: tämä on juuri sellainen paikka minne on ihana mennä syksyn kylmyyttä ja sadetta pakoon, istua kynttilänvalossa hyvässä seurassa ja tuijotella olutlasin yli suurista ikkunoista avautuvaa pimeää katukuvaa. Jutella syntyjä syviä onnellisena siitä, että on lämpimässä, eikä ulkona syksyisessä viimassa ja tihkusateessa.


Luomubaari Kølsters Tolv Haner
Rantzausgade 56 (Jesper Brochmands Gaden kulmaus), Nørrebro
Bussilinja 66 ajaa suoraan baarin eteen: hyppää kyytiin esimerkiksi Vesterportin asemalta, matka-aika 5 min.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *