Lake Toba Indonesiassa: kun kerta ei riitä

Olen ehkä maininnut aikaisemminkin, että olen asunut Kaakkois-Aasiassa yhteensä kaksi vuotta: vuoden Malesiassa ja kaksi talvea Thaimaassa. Etenkin Malesian vuoden aikana reissasin paljon ja Suomeen palattuani ajattelin kolunneeni Kaakkois-Aasian nurkkia riittävästi ja nähneeni kaikki ne kaupungit, kylät, rannat ja saaret mitkä halusinkin. Tiesin kyllä, että tulisin matkustamaan Kaakkois-Aasiaan uudestaan, mutta seuraavilla reissuilla ei tarvitsisi yrittää nähdä kaikkea ja olla koko aikaa liikkeessä, vaan voisi ottaa rauhallisemmin ja pysytellä jo hyväksi havatuissa paikoissa.

Viimeistään toisen Thaimaan talven aikana kyllästyin täysin ja ajattelin, että Kaakkois-Aasia on nyt nähty, eikä sinne tarvitse enää mennä. Seuraavat talvet vietinkin Australiassa ja Karibialla, mutta pikku hiljaa Thaimaa ja koko Kaakkois-Aasia alkoi taas hiipiä kaipuuna mieleeni. Aika kultaa muistot ei taida olla aivan tuulesta temmattu sanonta.

image

image

image

Nyt edellisestä Kaakkois-Aasian reissusta on vierähtänyt sen verran aikaa, että kaikki ne pienimmätkin kolkat ovat alkaneet jälleen kiinnostaa. Ne, jonne minun ei ollut tarkoitus enää palata: Koh Lipe, Perhentian, Tioman, Mabul, Samosirin saari Toba-järvellä… Näkemisen arvoisia paikkoja, mutta kun maailmassa on niin kauheasti nähtävää, miksi tuhlata aikaa jo kertaalleen käytyihin paikkoihin?

Koska kun aikaa kuluu, muistikuvat hälvenevät.

Koska kokemus on aina erilainen, vaikka kohde olisikin sama.

Koska paikka antaa varmasti jotain uutta, vaikka siellä olisikin jo käynyt.

Koska jos pidit paikasta ensimmäisellä käynnillä, pidät siitä suurella todennäköisyydellä toisellakin kerralla.

image

image

image

Etenkin Toba-järven – tai Lake Toban – Samosirin saari Indonesiassa on alkanut kiinnostaa taas, kahdeksan vuotta ensivierailun jälkeen. Jutun kaikki kuvat ovat juuri tuolta reissulta.

Sumatralla sijaitseva Toba on muodostunut tulivuoren kalderaan ja sen sanotaan olevan maailman suurin vulkaaninen järvi. Noin 74 000 vuotta sitten tapahtunut kaikkien aikojen suurin ihmisten tiedossa oleva tulivuorenpurkaus synnytti Toban kalderan ja aiheutti niin valtavan tuhkapilven, että siitä seurannut vulkaaninen talvi vähensi ihmisten lukumäärän arviolta muutamaan tuhanteen. Toba tuli suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään Madventuresin kautta (1. tuotantokauden 9. jakso, jos haluat katsoa), ja sen jälkeen sinne onkin löytänyt lukuisia suomalaisia – jopa niin paljon, että saaren asukkaat ovat oppineet jonkin verran suomea.

Tekisi mieli sanoa, että Samosirille pääsee kätevästi esimerkiksi Malesiasta Penangin saarelta, mutta ei se kyllä mikään helppo ja nopea siirtymä ole: ensiksi lautalla Penangin George Townista Indonesian puolelle Medaniin, sieltä viiden, kuuden tunnin automatka Toba-järven rannalle pieneen Parapatin kylään, ja sitten vihdoin veneellä Samosiriin. Meillä kävi vielä niin, että lupauksista huolimatta emme ehtineet päivän viimeiseen veneeseen, vaan jouduimme yöpymään Parapatissa. Matkustimme siis koko päivän pääsemättä edes perille, mikä kieltämättä latisti fiilistä tuona iltana huomattavasti, mutta kaikki ärsytys haihtui seuraavana päivänä päästyämme määränpäähämme.

Mitä ihmeellistä Toballa sitten on, että sinne kannattaa matkustaa tuntikausia?

image

image

image

image

No nuo maisemat! Suomalaiselle järvimaisemassa on vain sitä jotain, ja Toballa maisemaan tuo eksotiikkaa upeat vuoret. Kun olin kierrellyt yli puoli vuotta rantakohteita, inhonnut päivittäin suolan tunnetta iholla ja ollut jatkuvasti ihmislaumojen ympäröimänä, toi Toba ihanaa, ja jokseenkin kotoisaa, vaihtelua.

Luonto, kauniit batak-talot ja rauhallisuus oli juuri se, mitä kaipasin kaupunkien korkeiden rakennusten ja kaiken maailman rantabileiden jälkeen. Muutama päivä kului nopeasti ajellen skootterilla ympäri saarta, lueskellen, uiden järvessä ja hengaillessa iltaisin majapaikkamme Bagus Bayn hauskan henkilökunnan kanssa. Vierailumme ajaksi sattuneet sateet ja pieni viileys lisäsi paikan eksotiikkaa kuukausia kestäneen kuumuuden jälkeen.

Toba-järvelle saapuminen oli aivan kuin olisi tullut mökille: raitis ilma oli mukava hengittää, oli niin rauhallista, että aika tuntui pysähtyneen, ja vaatteiksi sopivat parhaiten verkkarit ja huppari. Täällä tunsin rentoutuvani parissa päivässä enemmäin kuin parin viikon rantalomalla.

Seuraavasta Kaakkois-Aasian reissusta ei taida sittenkään tulla niin paikoillaan pysyvä kuin ajattelin, sillä haluan käydä uudestaan tutuissa maisemissa, kylissä ja saarilla. Vaikka maailmassa on paljon nähtävää, ei pieni muistojen virkistäminen jo käydyissä paikoissa pahaa tee. Toba-järvi on aika jees paikka mennä uudestaan.

Oletko käynyt Lake Toballa? Menetkö uudestaan samoihin paikkoihin vai haluatko nähdä aina uutta?

52 comments
 1. Ihania kuvia ja tuttuja paikkoja vilisi jutussa, tuli kova K-Aasia ikava, joka on jaytanyt jo pitkaan. Olen viettanyt myös aikoinaan vuoden Malesiassa, ollut töissa Thaimassa ja Vietnamissa joten kylla kolahti, lahtisin moneen koluamaani paikkaan uudestaan vaikka heti! Perhentian houkuttelisi mutta siella kaynnista on jo yli 15 vuotta joten paikka on ehka muuttunut niin kuin moni muukin paikka. Noille seuduille on kuitenkin pakko paasta lahiaikoina tai ratkean aasialaisten katukeittiöiden ja maisemien ikavaan.

  1. Hei, meillähän on sitten aika samanlainen tausta Kaakkois-Aasian osalta! :) Voin uskoa, että 15 vuodessa Perhentian on muuttunut aivan valtavasti. Itse kävin siellä 7-8 vuotta sitten, ja pelkään että jo tässä ajassa saari on muuttunut niin, että en enää tykkäisi siitä. Kiitos kommentistasi! :)

 2. Oletko käynyt Lake Toballa? Menetkö uudestaan samoihin paikkoihin vai haluatko nähdä aina uutta?

  En ole käynyt juurikin siksi, että sinne pitää matkustaa niin tolkuttoman kauan. Vähän luulen että jää käymättä…

  Kyllä mä menen uudestaan myös samoihin paikkoihin, etenkin Euroopassa. Aasiassa menen samaan maahan, mutta en samoihin kaupunkeihin, koska haluan nähdä aina vaan lisää. Paitsi tietty Bangkok, Hong-Kong jne. Eli eihän tässä mun vastauksessa ollut mitään johdonmukaisuutta : )

  1. Toballe kyllä se matka kestää aivan liian kauan. Ja saattaa jäädä väliin seuraavallakin Aasian reissulla juuri tuon matkan vuoksi… Saa nähdä! On ihan ymmärrettävää, että isoihin kaupunkeihin haluaa matkustaa uudestaan, eihän niistä ehdi nähdä kuin murto-osan ensimmäisellä kerralla!

 3. Toba-järvi ja Samosirin saari ovat minulle tuttuja jo ala-asteajoilta jostakin maailman maita esittelevästä kirjasarjasta! Olisi kyllä mielenkiintoista käydä siellä, ja kuvailusi perusteella mielenkiinto yhä kasvoi! :) Minä olen vannoutunut kohteiden uusikäyttäjä: kun johonkin maahan tai alueeseen ihastun, haluan koluta sen mahdollisimman perusteellisesti, koska joka kerralla pääsee hiukan syvemmälle paikalliseen kulttuuriin, ja kenties luo ystävyyssuhteita alueella asuviin ihmisiin. Ei tarvitse sitten aina ihmetellä logistiikkaa ja muita seikkoja, joihin ensimmäisellä kerralla väistämättä tuhraantuu aikaa ja energiaa. Ja sitten lopulta matkustaa kerta toisensa jälkeen tapaamaan niitä ystäviä, joihin on tutustunut lukuisilla reissuillaan jne… :) (Tällä hetkellä johdossa Japani: 10 visiittiä, joista 8x Hokkaidolla. Seuraavana Nepal ja Australia. Epäilen, että Kanada tulee vielä lähivuosina kiilaamaan ohi….)

  1. Ohhoh, onpas sulla hyvä muisti (tai Toba todellakin teki vaikutuksen), kun muistat lukeneesi siitä jo ala-asteaikoina! Ja vau, 10 kertaa Japanissa!? Se todellakin on sitten kolahtanut oikein kunnolla :) Mulla kärkipaikkaa pitää ehdottomasti Thaimaa, siellä olen käynyt toistakymmentä kertaa. Ystävien tapaaminen on todella hyvä syy palata samaan paikkaan uudestaan! :)

 4. Mielettömä maisemia! Pakko myöntää, etten itse ollut Madventuresista huolimatta aiemmin kuullut Tobasta – ja nyt haluan lähteä sinne, kiitos vain :D.

 5. Mä jotenkin tykkään paikoista, joissa olen joskus käynyt. Yritän toki reissata uusiin kohteisiin, mutta esim tykkään palata Bangkokiin ja Italiaan luonnollisesti myöskin. Aina oppii uutta, näkee uusia juttuja kun “turistijutut” on jo tehty ja jää aikaa tutkia kaupunkia pintaa syvemmältä :) Tässä on toki riskinsä – moni kaupunki voi näyttäytyä alkuinnostuksen jälkeen sellaiselta, ettei siitä tykkääkkään. Ne ekat kerrat menee usein aina vaaleanpunaisten lasien läpi katsoessa… :D

  1. Bangkok on kyllä kaupunki, jonka kokonaan koluamiseen ei yksi elämä riitä :D Olisikin parasta, jos pystyisi olemaan kohteessa niin kauan, että ne vaaleanpunaiset lasit tippuisi pois, koska niinhän se monissa paikoissa on, että turistina kiertää vain turistijutut ja jää se paikan aito puoli näkemättä.

 6. Eurooppakohteissa on tullut käytyä useampaan kertaan kun on tullut halpa tarjous tms kaveri on pyytänyt mukaan reissuun, mutta kaukokohteisiin en välttämättä lähtisi samaan uudelleen, ihan vaan rajallisen ajan ja budjetin takia :)

  1. Euroopan kaupunkikohteissa voi helposti käydä useita kertoja, kun ei niissä näkeminen yleensä yhdellä kertaa lopu, mutta Välimeren rantakohteisiin en haluaisi mennä montaa kertaa kun ne on yleensä nähty jo siinä viikossa. Kaukokohteissa on se, että kun lentää kauas ja istuu siinä hemmetin purkissa kymmenen tuntia, niin sitten todellakin haluaisi nähdä jotain uutta. Joten ymmärrän tuon, että et lähtisi samaan kaukokohteeseen uudestaan :)

 7. Ai että, pakko todeta heti tähän alkuun, että Kaakkois-Aasia on kyllä paljon Madventuresille velkaa. Niiiin monet suomalaiset ovat lähteneet reppureissaamaan heidän jalanjäljissään. Minäkin vähän kaipaan noita aikoja sieltä kahdeksan vuoden takaa,kun kaverin kanssa fiilisteltiin juuri noita jaksoja ja sitten vuorotellen käytiin reissuilla. Yhteiset fiilistelyt ovat jääneet, mutta molempien reissut ovat jatkuneet. Minä olen alkanut kaipaamaan sellaista pidempää reppureissua Kaakkois-Aasiassa. Viimeisen parin vuoden reissut kun ovat Aasiassa olleet vain parin viikon mittaisia. Tämä kohde on minulta jäänyt välistä, mutta ehkäpä vielä! Ja minä kyllä voin palata samoihin kohteisiin ties miten monta kertaa. Esim. viiden Thaimaan matkan jälkeen tuntuu, että olen nähnyt vasta jonkun murusen siitä maasta. Ja tosiaan, vaikka matkustaisi tasan samaankin kohteeseen, niin kyllä se kokemus on aina eri. Kävin nyt Singaporessa kahdesti vuoden sisään ja pelkästään säästä johtuen fiilis oli ihan eri. Ekalla reissulla aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta koko ajan ja tokalla kertaa yhtään auringonlaskua ei nähty, vaikka miten koitettiin sitä metsästää. Lähden siis Kaakkois-Aasiaan heti vaan kun tilaisuus vaan tulee <3.

  1. Totta, Madventures pisti Suomen lähtemään joukolla Kaakkois-Aasiaan. Montakohan Mad Cook-videota on tehty muiden kuin Madventuresin tyyppien toimesta :D Thaimaa on kyllä sen verran monipuolinen (ja iso) maa, että en minäkään voi sanoa nähneeni kaikkea vaikka olen käynyt siellä lukuisia kertoja. Ja tosiaan asunutkin sen pari talvea, mutta töissä ollessa ei juurikaan nähnyt kuin sen yhden paikan kun ei ollut kovinkaan usein aikaa reissata muuten kuin lomalla. Toivottavasti sinulla joskus onnistuu pidempi Kaakkois-Aasian reissu! :)

 8. En ole koskaan kuullutkaan, mutta eivät tosiaan nuo suunnat maailmalla ole olleet (ja veikkaisin etteivät tule olemaankaan) suosikkejani maailmalla. Aika vähän Euroopan suurkaupunkeja lukuunottamatta on paikkoja, joihin palaisin uudelleen ja uudelleen. Lontoo, New York, Kööpenhamina – ja tietysti entinen kotikaupunkinikin, Tukholma, ovat paikkoja, joihan olen palannut useasti ja varmaan palaan kaikkiin vieläkin.

  1. Minä toivoisin, että minulla olisi enemmänkin näitä Euroopan suurkaupunkeja joihin haluaisin palata, mutta kun monessa ei ole tullut käytyä edes sitä ensimmäistä kertaa. Jopa Lontoo on käymättä vaikka sinne olen halunnut jo vuosia.. Tukholma ei ole kiinnostanut enää yhtään Kööpenhaminaan muutettuani, vaikka se ennen oli yksi suosikkikaupungeistani – Köpis meni edelle :)

 9. Olen näiden Aasian kolkkien suhteen oikeastaan täysi ummikko, mutta opin mielelläni uutta maailmasta. Siksi olikin hyvä, että tuli luettua tämä! Taas yksi idea loputtoman pitkän reissuideakirjani sivuille…

  1. Kiva kuulla, että kerroin sinulle jotain uutta! Sehän näissä matkablogien lukemisessa on ongelmana, että jatkuvasti tulee lisää paikkoja joissa haluuaa käydä… :)

  2. Todella järkevää kirjoittaa ‘reissukirjaa’ paikoista joissa ei ole käynyt, siis puhua sontaa tietämättä asiasta itse mitään ja apinoimalla jonkun toisen kirjoituksia! Oikea kirjailijalupaus. Itse blogi on hyvä ja pitkänmatkan kulkijana osaa nähdä asian oikeasta perspektiivistä. Kommentointi sitävastoin on ala-arvoista. Jo tyylistä näkee, että reissattu on -aina kun aurinkomatkojen opus on luukusta tipahtanut, muuten on ollut vähän hiljaisempaa. Sitten keulitaan palstoilla ‘voi kuinka haluaisin sinne uudestaan’, kun sitä ensimmäistäkään askelta kohti ulko-ovea ei uskalla ottaa. Sitä pääsee, jos haluaa. Tekosyitä on maailma täynnä ja täältä urpolasta vain aniharva uskaltaa mihinkään lähteä. Nokun töitä ja…lässynlässyn. Töitä ne tekee kaikki muutkin reissaajat, tai jos pappa betalar, niin vielä parempi!
   -sawaidii to chau-

   1. ​Reissuideoita kannattaa ilman muuta kirjailla ylös, niin kuin Panu tekee, niin eipähän unohdu kaikki ne paikat, joissa haluaa joskus käydä! Niitä kun on jokaisella varmasti useita :) On niin monta paikkaa minne minäkin haluan, mutta usein ne, joissa on jo käynyt on siellä listan häntäpäässä. Mutta olet ihan oikeassa, että ​kyllähän sitä yleensä pääsee jos vain haluaa​!​

 10. Miksipäs sitä ei kävisi tuollaisella järvellä, mutta ensin pitäisi jotenkin saada itsensä orientoitua Aasian suuntaan… Mulla vain niin kovasti veri vetää Lattareihin, että jos johonkin kauemmas lähden niin en “tuhlaa” niitä lomapäiviä ja -rahoja kovin mielelläni muuhun. Täysyisi keksiä sellainen duuni josta saisi huikeaa palkkaa ja töitä voisi tehdä mistä tahansa käsin etänä. :D

  1. Ymmärrän sua aivan täysin! Mulla ei ollut pitkään mitään innostusta länteen, mutta sitten töiden vuoksi “jouduin” talveksi Kuubaan ja toiseksi Dommareihin tajusin, että onhan niitä mielenkiintoisia paikkoja toisellakin puolella maapalloa. Mutta parasta on se, että tietää edes hieman, mitä on sekä idässä että lännessä :)

 11. Olen pyrkinyt välttämään samoihin paikkoihin menemistä, poikkeuksena mun heittelehtivä rakkauselämä, jonka seurauksena sitten olen vienyt rakkaani Venetsiaan, vaikka olen ollut siellä itse aiemmin. Ajatus mulla on, että paikat muuttuvat kuitenkin koko ajan huonommiksi ja turreutuvat. Sen lisäksi, aika kultaa muistot ja kun pääsee perille, tunnelma on lässähtänyt. Tietysti Kaliforniassa olisi ihan kiva käydä uudelleen, mutta kun maailma ei kuitenkaan lopu ja nähtävää on muuallakin.
  Kaikkein pahinta, mitä paikassa voi olla on se, että suomalaiset ovat keksineet sen, tavallaan “omasta” paikasta puhutaan jossain Kontiolahden Essollakin. Menen mielummin vaikka johonkin tylsään teollisuuskaupunkiin, kuten Liepaja, kuin että olen suomalaisten matkakohteessa.

  1. Tuo minuakin pelottaa samaan kohteeseen uudelleen mennessä, että se on kuitenkin mennyt huonompaan suuntaan ja syrjäisimmästäkin paikasta on tullut turistirysä. Ja totta on myös tuo, että aika tosiaankin saattaa kultaa muistot ja odotukset on liian korkealla kun menee samaan paikkaan uudestaan. Mutta sittenpähän ei enää tarvitse haaveilla siitä enää, ja menee seuraavalla kerralla jonnekin muualle :)

 12. Tobasta en ollut minä ennen kuullutkaan, mutta näyttää tosiaan vierailun arvoiselta! Vaikka mielelläni näen ja koen aina jotan uutta, joka vuosi palaan takaisin joko Espanjaan tai Italiaan, tai jopa molempiin. Useimmiten valitsen uuden kaupungin/alueen tutustututtavaksi, mutta välillä on pakko palata myös tutuksi tulleisiin kaupunkeihin.

  1. Espanja ja Italia on maita, joihin mielelläni tutustuisin paremmin. Manner-Espanjassa en ole käynyt kertaakaan, mutta pari kertaa Italiassa käyneenä en ihmettele yhtään, että haluat sinne palata aina uudestaan :)

 13. Toba oli minullekin aivan uusi tuttavuus, näyttää ihanan vehreältä ja idyllisen rauhalliselta paikalta, enkä lainkaan ihmettele miksi paluu sinne houkuttelee!
  On vain joitain paikkoja minne mielellään palaa yhä uudelleen ja joka kerta löytää jotain uutta!

 14. Joskus sitä miettii, että olisiko kiva reissata vaikka 2-6kk pitkin Aasiaa ja vaikkapa Indonesian eri kolkkia. Tällä hetkellä kun reissaaminen on sellaisia lyhyempiä 1-2 viikon reissuja, joten tuollainen pitkä seikkailu ei ole mahdollinen. Reissaustyyli olisi ainakin varmasti vähän erilainen ja leppoisampi :) Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa!

  1. Toivottavasti pidempi reissu onnistuu tulevaisuudessa! Parissa kuukaudessa kun ehtii nähdä ja kokea kaikenlaista sekä saada irtioton aivan eri tavalla kuin parin viikon lomalla!

 15. Toba on itselle tuntematon. Täytyisi hommata Madventuresin jaksot itselle ja katsoa kaikki uudestaan. Televisiosta tulee kyllä hyviä matkavinkkejä. Itsellä kotona usein taustalla auki Travel Channel. Eilen tuli Grand Canyonin hieman vaikeasti saavutettavista todella upeista syrjäisistä vesiputouksista eli sinne.

  Vaikka haluan nähdä ja kokea paljon uutta, tykkään mennä uudestaan upeisiin paikkoihin. Toisella tai kolmannella kerralla pääsee pintaa syvemmälle ja nauttimaan paikan tunnelmasta entistä paremmin.

  1. Niin, ensimmäisellä kerralla yleensä saa vain pintaraapaisun paikasta ja seuraavalla kerralla pystyy jo tutustumaan syvemmälle. Madveturesin jaksot on YouTubessa, ei kylläkään kovin laadukkaita ollut ainakaan ne pari mitä vähän vilkaisin.

 16. Toba on mulle ihan vieras, mutta näyttää ja kuulostaa ihanalta :) Oon niin samaa mieltä tuosta, että jos paikasta tykkää ekalla kerralla, niin tokalla varmasti vielä enemmän! Miksei hyviin kohteisiin kannattais palata, ei kukaan pakota käymään ensin jokaisessa maailman maassa, ennen kuin uusintakierroksen voi alottaa.. :)

  1. Ei kukaan pakota, mutta monet keräilevät maita. Niin kuin minäkin jossain vaiheessa, eikä edelleenkään haittaisi jos saisi joskus vaikka 50 maata rikki. Mutta se menee rikki jos menee, kuitenkin haluan valita kohteet omien kiinnostusten mukaan, vaikka sitten kävisin joka kerta samassa maassa :)

 17. Lake Toba on mun bucket listalla. Tuo paikka on nähtävä! Näyttää kyllä ihanalta. On muuten ihan totta, että kun tarpeeksi aika kuluu niin sitä rupeaa haikailemaan uudestaan paikkoihin, jonne ei ollut enää tarkoitus mennä. Aina ei kyllä edes tarvitse matkustaa uuteen paikkaan :)

  1. Mä myönnän, että olen joskus valinnut lomakohteita sen mukaan, missä maassa en ole vielä käynyt. Mutta nyt maiden tai paikkojen keräämisellä ei ole enää niin merkitystä, eikä haittaa matkustaa samaan paikkaan uudestaan – etenkään jos edellisestä vierailusta on kulunut useampi vuosi, sittenhän paikka tuntuu taas siltä kuin olisi siellä ensimmäistä kertaa :)

 18. En ole käynyt Toballa – maailmanympärimatkallakin jätimme sen suosiolla syrjään, kun se on aika hankalan matkan päässä. Mutta mikäpä jottei sielläkin olisi hienoa joskus käydä, vähän niin kuin melkein kaikkialla…

  Vaikka pidän uusissa paikoissa käymisestä, on mulla monia kohteita Euroopassa, joissa olen käynyt useaan kertaan. Eniten käyntejä on kerännyt Berliini (taitaapi olla tällä hetkellä 8 kertaa takana), joka on suosikkikaupunkini. Nyt kun mietin, niin Tallinna lienee kakkosena, kun siellä on tullut piipahdettua ihan viime vuosina niin monta kertaa ja nyt tältä syksyltä käyntejä tulee ainakin kolme. Mutta onhan noita muitakin: München, Lontoo, Pariisi… Yhdellä kerralla harvoin ehtii nähdä kaikkea, joten mun mielestä on ihan perusteltua palata takaisin paikkaan, josta on tykännyt.

  1. Totta, etenkin kaupunkikohteissa nähtävää kyllä riittää useammaksikin kerraksi. Yleensä kun kaupunkilomat kestää vain muutaman päivän, eikä siinä ehdi kuin nähdä ne tärkeimmät nähtävyydet. Berliiniä on kehuttu niin paljon, että minunkin pitäisi päästä kokemaan se piakkoin!

 19. Toba on minulle nimenäkin aivan vieras. Kiitos vinkistä. Ehkä joskus tulee aika minunkin matkustaa sinne.

  Useimmiten matkustan aina uuteen paikkaan, mutta onhan niitäkin, joihin tekee aina mieli palata, esimerkiksi Venetsia (8 kertaa) tai New York (3).

 20. Ah, Toba <3 Olimme siellä 2012 talvella viettäessämme talvea Kaakkois-Aasiassa, Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa. Majoituimmemhös Bagus Bayssä ja samojen kavereiden kanssa tuli hengailtua. Olivatko jo vierailusi aikaan ottaneet itselleen suomalaiset nimet? Madventures todella teki tehtävänsä :D Matka ei tosin ollut tosiaan helppo, joten siitä syystä sinne ei taideta pahemmin eksyä parin viikon talvilomalla. Mutta suomalaista reissaajaa kyllä piisasi vajaa neljä vuotta sitten runsaasti edelleen. Tajuton Aasia kaipuu on täälläkin… Jospa talvella pääsisi edes pariksi viikoksi upottamaan varpaat kuumaan hiekkaam Thaimaan tai Malesian rannoille :)

  1. Suomalaiset nimet? Hah, ei tainnut vielä minun aikan sellaisia olla :D Hassua, että tuosta pikku paikasta tuli suomalaisten keskuudessa niin järjettömän suosittu vain yhden ohjelman vuoksi. Kiinnostaisi tietää, vieläkö se on yhtä suuressa suomalaisten suosiossa :)

 21. Aivan tuntematon kohde, mutta upean näköinen luonto! Oma kaakkoisaasian kokemukseni rajoittuu ihan vain Thaimaahan Koh Sametille, Pattayalle ja Bangkokiin. Markkua on vaikea saada maasta tai maanosasta innostumaan. Ehkä sille vois tyrkätä turistikohde-esittelyjen sijaan näitä kauniita postauksia vähän erilaisemmista kohteista :)

  1. Näitä luontokohteita Aasiassa riittää, esimerkiksi Malesian Cameron Highlands (kannattaa vilkaista Googlesta kuvia) on niin upea, että veikkaisin Markunkin tykkäävän! Pattayalla en ole koskaan käynyt, mutta en usko sen edustavan sitä kauneinta Kaakkois-Aasiaa :D

  1. Oon käynyt Perhentianilla kaksi kertaa, ja voisin käydä kolmannenkin… Mutta pelkään, että on muuttunut kahdeksassa vuodessa likaa, enkä enää tykkäisikään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *