Teneriffaa kävellen: Puerto de la Cruzista La Orotavaan

Olen kehunut parissakin blogipostauksessa Teneriffan Puerto de la Cruzin erinomaisuutta lomakohteena. Suurimpia syitä siihen, miksi olen niin ihastunut Puertoon, on kolme: Pohjois-Teneriffan vehreys, kaupungin autenttisuus ja se, että lähialueillakin riittää mielenkiintoista nähtävää, joten koko lomaa ei tarvitse tallailla saman kylän katuja.

Yksi Puerton lähialueiden must see -kohteita on ihastuttava La Orotavan kaupunki, jonne on Puerton vanhastakaupungista matkaa alle viisi kilometriä. Käveltävissä oleva matka siis, mutta koska La Orotava sijaitsee noin 400 metriä meren pinnan yläpuolella, on reitti lähes kokonaan ylämäkeä. Siinä mielessä tämä ei siis ole kaikkein kevyin lenkki, mutta aivan passeli peruskuntoiselle. La Orotavaan pääse myös bussilla, joten kävelyn voi halutessaan jättää kokonaan väliin.

image

image

La Orotava2

Me aloitimme kävelyn Avenida 8 Marziota pitkin (kartassa vasemmanpuoleinen reitti), koska hotellimme oli lähes kyseisen kadun varrella. Tämä reitti ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen, koska La Villa -ostoskeskukselle saavuttuamme jouduimme kävelemään tovin vilkkaan moottoritien vartta. Mukavampi vaihtoehto olisi varmastikin ollut Google Mapsinkin suosittelema reitti Luis Rodriguez Figueroa -tietä pitkin, mutta se olisi ollut lähtöpaikkamme vuoksi meille huomattavasti pidempi reitti.

Moottoritieosuutta lukuun ottamatta oli kyllä meidänkin valitsema reitti oikein mukava, sillä alkupätkän kävelimme viihtyisän, mutta hiljaisen puertolaisen asuinalueen läpi, ja loppumatkan nousimme värikkäiden talojen reunustamaa kapeaa tietä pitkin. Keskipäivän aikaan avonaisista ikkunoista kuului kattiloiden kolinaa ja ulos leijaili herkullisia ruoan tuoksuja. Taloissa ilmeisestikin odotettiin siestaksi kotiin tulevia miehiä.

image

image

image

Noin tunnin verran käveltyämme saavuimme La Orotavaan ja huomasimme heti kaupungin idyllisyyden: värikkäät asuintalot, vehreät puistot, vanhat rakennukset ja upeat kirkot luovat todella viihtyisän kokonaisuuden. Kiinnitimme huomiota kaupungin hyvään kuntoon, sillä vanhatkin rakennukset näyttivät vasta kunnostetuilta ja kaikkialla oli todella siistiä. Kanarialle tyypillisistä pienestä ränsistyneisyydestä ei täällä ollut tietoakaan.

Tiesin jo entuudestaan, että Puerto de la Cruz perustettiin aikoinaan La Orotavan satamaksi, joten La Orotavan on täytynyt olla kauppakaupunki – ja ilmeisen vauras sellainen, kuten katukuvasta voi edelleenkin päätellä.

image

image

image

Kun myöhemmin googletin tietoa La Orotavasta, huomasin päätelmieni osuneen oikeaan: La Orotava on ollut vuosisatojen ajan rikkaiden aristokraattimaahanmuuttajien ja kauppiaiden asuinpaikka, ja vaikka nykyään kaupungissa asuu aivan tavallisia teneriffalaisia, on kaupungin vauras historia edelleen aistittavissa.

La Orotavan vanhaakaupunkia voisikin kutsua ulkoilmamuseoksi, sillä 1500-, 1600- ja 1700-luvuilla rakennettujen siirtomaatyylisten kartanoiden ja kirkkojen ansiosta tuntuu kuin siirtyisi ajassa satoja vuosia taakse päin. Jos myös varsinaisissa museoissa käyminen kiinnostaa, on niitä kaupungissa lukuisia. Lue museoista lisää esimerkiksi täältä.

La orotava, Teneriffa

image

image

La Orotavan suosituimpia nähtävyyksiä on Casa de los Balcones, joka on 1600-luvulla rakennettu historiallinen talo. Vaikka rakennus on varmastikin historiallisesti merkittävä, on siitä sen suosion myötä tullut lähes pelkkä turistikrääsäkauppa, joka ei meitä sen enempää siksi kiinnostanutkaan. Suosittelisinkin ennemmin käymään viereisessä Casa Lercarossa, joka on myös historiallinen rakennus, mutta huomattavasti viihtyisämpi. Paikan kruunaa ihana terassi, jossa on kiva istuskella kahvikupposen tai lounaan ajan!

Kaupungissa on pikkuinen kasvitieteellinen puutarha, Hijuela del Botanico, jossa on yli 3000 kasvilajia ympäri maailman. Toisin kun Puerton kasvitieteelliseen puutarhaan, on tänne ilmainen sisäänpääsy. Hijuela del Botanicon vieressä on huomattavasti suurempi puisto, Jardín Victoria, joka sekin on käymisen arvoinen.

image

La orotava, Teneriffa

La orotava, Teneriffa

Puistoissa kiertelyn jälkeen menimme Plaza de la Constitución -aukiolle ja istuskelimme hetken kahvilan terassilla ennen kuin päätimme ottaa bussin takaisin Puerto de la Cruziin. Voimia kävellä takaisin Puertoon kun ei meillä enää ollut.

Iltapäivä La Orotavassa oli yksi Teneriffan-lomamme kohokohdista, ja kaupungissa käyminen vain vahvisti mielipidettäni siitä, että Teneriffa on aika kiva lomakohde! Vai mitä olet mieltä, eikö näytäkin upealta?

54 comments
 1. Minä olen aina myyty jo värikkäistä taloista. Niistä tulee vaan jotenki niin hyvä fiilis ja maisema on heti kivempi :) 2008 olin Teneriffalla viikon, se oli eka reissuni Kanarialle, ja silloin mietin, että ei olisi huono asia koluta niitä saaria tarkemmin :)

  1. ​Värikkäät talot on aivan ihania! Niitä pitäisi olla enemmän, ihan kaikkialla, sillä kyllähän ne piristää maisemaa ja mieltä :)​ Pelkästään Teneriffalla voisi viettää useamman viikon mielenkiintoisia paikkoja kierrellen, plus sitten muilla saarilla. Ei siellä tekeminen heti kesken lopu :)

 2. Laitetaan tämä kohde korvan taakse kun olen saanut ystäviltä viime aikoina parikin ehdotusta lähteä Kanarialle, mutten vielä ole innostunut :)

  1. ​Ymmärrän kyllä, kun et ole lähtenyt riemusta kiljuen Kanarialle, ​sillä onhan sillä aika ankea maine. Mutta kannattaa antaa edes yksi mahdollisuus, ja käydä vaikka Teneriffalla, sillä se voittaa mielestäni esimerkiksi Gran Canarian mennen tullen.

 3. Viime kerrasta Teneriffalla on jo hetki, mutta viihdyttiin silloin todella hyvin. Tuolla kyseisessä paikassa ei tosin käyty, mutta jos tie Teneriffalle vie, niin tuonne mennään varmasti.

 4. Upealta todella näyttää! Ihanat värit! Kyllä kai nyt on viimeistään myönnettävä, että se väsynyt mielikuva 80-lukulaisesta rantalomakohteesta ei ole ainakaan koko totuus Teneriffasta.

  1. ​No niinpä! Etenkin Teneriffa on kyllä todistanut olevansa aivan muuta kuin mitä minun mielikuvat saaresta oli ennen siellä käymistä.

 5. Idyllinen pikkukaupunki tosiaan! En ole koskaan Kanarialla tai muissakaan Espanjan perinteisissä rantalomakohteissa käynyt, mutta olen ymmärtänyt, että näillä saarilla on paljon nähtävää ja patikoitavaa luontomatkailijallekin. Tällaisten postausten myötä Kanariansaaret vain vahvistavat paikkaansa omalla reissulistalla!

  1. ​Oikeassa olet: Kanarialla on paljon nähtävää ja aktiiviselle lomailijalle tekemistä riittää. Patikointireittien lisäksi löytyy esimerkiksi​ surffi- ja purjelautailurantoja, golf-kenttiä ja pyöräilyreittejä. Joten ei siellä pelkästään rannalla tarvitse makoilla :)

 6. No joo! Ihanan värikästä ja kaunista. En jotenkin ole kuvitellut, että Teneriffalla voisi näyttää tuolta. Aivan hyvin voisin sinne reissata vielä joku kerta!

 7. Mahtava paikka tuo, kävin siellä pari vuotta sitten! Ajattelin, että voisi mennä joskus Teneriffalle lomalle sillä tavalla, että olisi puolet lomasta La Orotavassa ja puolet La Lagunassa eli viettäisi loman sisämaakaupungeissa. Aivan upeita nuo ja pääsee todelliseen lomafiilikseen, kun ei ole turisteja juuri lainkaan :-)

  1. ​Mainio idea! Just postasin tänään La Lagunasta, ja sekin on kyllä aivan ihana kaupunki. Kävin sielläkin vain päiväretkellä, mutta olisin viihtynyt pidempäänkin värikkäistä taloista ja opiskelijakaupunkifiiliksestä nauttien.​

 8. Ei hassumpi minustakaan! Täytyy vain sanoa, että sinulla on kova kunto, kun kävelet noin viisi kilometriä tuntiin rankahkoon ylämäkeen.
  Mietin, onkohan Hangosta aistittavissa se, että täällä aikoinaan ökyillä oli tapana lomailla.

  1. Me lähdettiin matkaan reitin varrelta, eli noin neljä kilometriä oli meidän kävelemä matka. Ja moottoritien vartta käveltiin tasaista maata, joten ihan koko matka ei ollut ylämäkeä :) Hangossa en ole käynyt, mutta sellainen mielikuva minulla on, että siellä olisi joitain vanhoja ökyhuviloita. Ilmeisesti olen väärässä? :D

 9. No kyllä! Todalla idyllisen näköinen kaupunki. Kanaria alkaa kiinnostaa näiden sinun postauksien jälkeen entistä enemmän :)

 10. Kyllä, upealta näyttää. Olen lähiaikoina lukenut montakin kivaa juttua Teneriffalta ja nyt alkaa tuntua, että se voisi olla oikeasti ihana matkakohde, ja yksi viikko ei sinne taitaisi riittää…

  1. ​Totta, vähintään pari viikkoa olisi kyllä parempi aika, sillä jos haluaa nähdä mahdollisimman paljon ja vähän kenties levätäkin välillä, ei viikko riitä täällä mihinkään :)

 11. Mulla on maailmalla monia paikkoja, joihin olen melkein mennyt. Tämä kuuluu niihin. Muistan miten olen googlannut kuvia La Orotavasta ja haaveillut käveleväni noilla kaduilla. Tarkoitus oli lähteä ystävän kanssa Puerto de la Cruziin äkkilähdölle, mutta sitten päätettiin kuitenkin säästää rahat kesän Kreikan matkaan. Tammikuun epävakainen sää vähän arvelutti.
  Mutta ehkä joskus tuonne, nättiä todellakin!

  1. ​Tammikuussa tosiaankin saattaa olla hieman epävakaista, tai ainakin pilvistä jos ei sentään sateista. Aktiiviseen lomailuun mielestäni sopivat säät, mutta ainakin tämä tammikuun viikko olisi ollut liian kylmä rannalla makoiluun. Mutta hei, jos totta puhutaan niin kyllä minä siltikin Tenskua mieluummin iki-ihanaan Kreikkaan menisin!​

 12. Hurmaava tunnelma täällä kyllä! Ja erittäin kuvauksellinen kohde!

  Hyvä fiilis tästä postauksesta jäi, sellainen kepeä ja kiireetön. Sellainen vähemmän suorittava lomahetki. :)

 13. On, on – oikein kivan näköistä! Mun vanhemmat jaksavat aina hehkuttaa Puertoa- ehkä vielä joskus pitää käydä itse tsekkaamassa 😊.

 14. Näyttää kyllä tosi kivalta värikkäine taloineen ja palmupuineen :) En yhtään pistäisi pahakseni lähteä joskus tuonnekin suuntaan. Pahus kun siellä Euroopassa tulee käytyä niin harvoin.

  1. Teiltä tosiaankin on Eurooppaan hieman matkaa… Ja sitten siihen päälle vielä tulisi lennot Euroopasta Kanarialle. Mä uskon, että teitä lähempää löytyy kuitenkin Teneriffaa eksoottisempia kohteita :D

 15. Todellakin näyttää upealta! Ihanan värikäitä taloja ja vehreitä puutarhoja. Tässähän alkaa tulla oikein hinku päästä Teneriffalle joskus!

  1. ​Kyllähän siellä kannattaa käydä, etenkin jos et ole aikaisemmin käynyt. Tenskulla on lukuisia kivoja ja näkemisen arvoisia paikkoja​!

 16. No kyllä näyttää upealta! Minulla ei ole minkäänlaista mielikuvaa Teneriffasta. Kävimme siellä joskus parikymmentä vuotta sitten. Näyttää kyllä siltä, että tuolla voisi käydä uudelleenkin ihan uudenlaisin silmin :)

  1. ​Suosittelen! Teneriffa yllätti minut täysin, kun kävin siellä ensimmäistä kertaa viime syksynä. Etenkin saaren pohjoisosa teki sen verran suuren vaikutuksen, että menimme sinne tammikuussa uudestaan.​

 17. Orotavassa emme ole käyneet kertaakaan vaikka Cruzissa olemme olleet tuplasti. Mekin olemme tykänneet kohteesta, mutta luulenpa että seuraavaksi suuntaamme ihan muualle.

 18. Täysin tuntematon paikka – mutta toisaalta Kanarian kokemuksemme rajoittuvatkin vain viikkoon siellä jo aikaa sitten. Mutta kivan värikästä tuolla vähintäänkin näyttää olevan!

  1. Kanarialla on niin paljon upeita paikkoja, että ei varmasti kokeneinkaan kävijä tiedä ihan kaikkia – saati sitten yhdellä saarella kerran käynyt :)

 19. Teneriffa on ollut meidän matkakohdelistalla pitkään ja sun postausten myötä yhä eikun kiinnostus lisääntyy. La Orotava vaikuttaa juuri sellaiselta kohteelta, missä olisi kiva käydä. Moni Teneriffan kävijä on kyllä jäänyt paljosta paitsi, jos on koko viikon köllötellyt rannan aurinkotuolilla.

  1. Mahtava juttu, että olen saanut vain lisättyä Teneriffa-kiinnostusta! Se onkin ollut tarkoitus – näyttää, että tältä “turistirysäsaarelta” löytyy kyllä mielenkiintoista ja ihanaa nähtävää. Mutta näihin paikkoihin pitää tosiaankin mennä, ei ne siihen aurinkotuolin viereen tule :D

 20. Me yövyimme aikanaan tuolla. Oli oikein kiva paikka!

  Saatan toistaa itseäni, mutta Teneriffa on hieno ja monipuolinen paikka lomailuun. Kunhan muistaa poistua sieltä aurinkotuolista.

  1. Mietinkin, että seuraavalla kerralla voisi itsekin yöpyä tuolla. Kun kuitenkin aika pintapuoliseksi jää kokemus tällaisella muutaman tunnin päiväreissulla.

 21. Tutun näköisiä kuvia! Muutama vuosi sitten tallailimme samoja katuja, tosin kumipyörät allamme. La Orotavan kaupunki on varsin ihana ja oletkin saanut tunnelman mainiosti kuvissasi esille. :)

 22. La Orotava on i-ha-na! Siellä tuli käytyä muutaman kerran Puertossa asustellessa, ja muistan siitä etenkin tuon kauniin arkkitehtuurin sekä huippuhyvät ravintolat ja kahvilat. Yritin kaivaa yhden lemppariravintolan nimeä tähän kommenttiin mukaan, mutten harmikseni löytänyt sitä enää mistään. Orotava on joka tapauksessa ehdottomasti piipahtamisen arvoinen paikka, jos viettää aikaa Pohjois-Teneriffalla (eikä mäkisyys haittaa omaa kulkemista).

  1. Ravintolat meiltä jäi testaamatta, mutta hyvä tietää, että Orotavastakin löytyy hyviä paikkoja aterioida! Täällä nimittäin tulee aivan varmasti käytyä uudestaankin, ja sitten voisi viipyä pidempäänkin… :)

 23. Olimme muutama vuosi sitten Teneriffalla. Teimme kiertoajelun Playa de Americaksesta. Käväisimme tuolla Orotavassa mutta käynti oli hyvin lyhyt. Ehdottomasti on saarelle mentävä uudelleen, koska toinen osa saaresta jäi tutkimatta. Saarella on paljon nähtävää ja harmillista on, että luullaan saaren kuuluvan vain rantalomailija turreille. Toki sitäkin on siellä helppo harjoittaa. Teneriffalta paras paikka mielestäni oli Mascan laakso.

  1. Teneriffa on sen verran suuri saari, että nähtävää riittää varmasti useammaksikin kerraksi. Mascan laakso näyttää kuvissa todella upealle, joten siellä pitää käydä seuraavalla kerralla! Kiitos vinkistä :)

 24. Me kävimme samoilla suunnilla La Veran kaupunginosassa ja onhan tuolla vuotenrinteessä aivan ihana tunnelma, banaaniviljelmineen kaikkineen 😌

  Mäkin olen nykyään Teneriffa-fani, postasinkin asiasta 😊

  1. Jos katsoin Googlen kartasta oikein, me taidettiin kävellä La Veran poikki matkalla La Orotavaan. Tai ainakin suurin piirtein siellä :) Ja se tosiaankin oli kivannäköistä aluetta! Pitääkin käydä lukemassa sinun Teneriffa-postauksia :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *