Historiallinen La Laguna on toinen Teneriffan Unesco-kohteista

Kanariansaarilla on yhteensä kolme Unescon maailmanperintökohdetta, joista kaksi on Teneriffalla. Toinen Teneriffan Uneco-kohteista on upea Teiden kansallispuisto, jossa sijaitseva Pico del Teide on Teneriffan tunnusmerkki ja koko Espanjan korkein huippu. Kävin Teidellä viime syyskuussa, ja tuosta retkestä voi lukea lisää täältä.

Tammikuussa suuntasin Teneriffalle uudestaan, ja nyt oli aika käydä katsomassa Teneriffan toinen Unescon maailmanperintökohde: saaren pohjoisosassa sijaitseva värikäs San Cristóbal de La Laguna, usein pelkkä La Laguna, on Teneriffan yliopistokaupunki ja vanha pääkaupunki.

image

image

image

La Laguna perustettiin vuoden 1496 paikkeilla espanjalaisten valloitettua Teneriffan. Heti perustamisensa jälkeen kaupungista tuli saaren pääkaupunki, ja myöhemmin koko Kanariansaarten alueen pääkaupunki.

Teneriffan pääkaupunkina La Laguna toimi vuoteen 1723 saakka, jolloin saaren hallinnollinen keskus siirrettiin kymmenen kilometrin päähän viereiseen Santa Cruzin kaupunkiin. Santa Cruz on vielä nykyäänkin Teneriffan pääkaupunki, mutta Kanariansaarten pääkaupunkiuden se on jakanut vuodesta 1927 Gran Canarian Las Palmasin kanssa.

Nykyään La Lagun ja Santa Cruz muodostavat yhden suuren kaupunkikeskittymän, ja kaupunkien välillä pystyy liikkumaan kätevästi esimerkiksi Kanarian ainoaa raitiolinjaa pitkin.

image

image

image

La Lagunaa kutsutaan toisinaan Kanarian Firenzeksi sen lukuisten kirkkojen ja luostareiden vuoksi. Kaupungin merkittävin pyhäkkö on katedraali Santa Iglesia Catedral de San Cristóbal de La Laguna, joka valmistui vasta 1900-luvun alussa noin 400 vuoden rakentamisen jälkeen.

La Lagunan historiallisessa keskustassa sijaitseva katedraali on neljästä Kanariansaaresta muodostuvan hiippakunnan pääkirkko ja siksi yksi koko Kanarian merkittävimmistä kirkoista. Katedraaliin on ilmainen sisäänpääsy – tai meiltä ei ainakaan kukaan pitään pyytänyt, kun livahdimme sisään.

Toinen näkemisen arvoinen kirkko on 1500-luvulla rakennettu Iglesia de la Concepción, jonka tunnistaa helposti sen tornista (tämän jutun kolmas kuva). Torniin on mahdollista kiivetä, ja ylhäältä onkin upeat näköalat värikkääseen vanhaankaupunkiin. Tornin soittokello on Kanarian suurin.

image

image

Kun pakolliset nähtävyydet on kierretty, on aika vain nauttia La Lagunan vanhasta, mutta nuorekkaasta ilmapiiristä. La Laguna on yliopistokaupunki, joten kaduilla ja lukuisissa kahviloissa näkee paljon sekä espanjalaisia opiskelijoita että ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita – onhan La Lagunan yliopistossa yli 20 000 opiskelijaa.

Vuonna 1701 perustetun Kanariansaarten ensimmäisen yliopiston lisäksi kaupunki on tunnettu sen kulttuuritarjonnasta, ja se mielletäänkin Kanariansaarten kulttuuripääkaupungiksi.

La Lagunan historiallinen keskusta tuo mieleeni Karibialla näkemäni siirtomaakaupungit, ja myöhemmin minulle selviää, että tämä mielleyhtymä ei ole kaukaa haettu: La Lagunaa on kuin onkin käytetty esikuvana monia Latinalaisen Amerikan kaupunkeja rakennettaessa. Esimerkiksi Kuuban Habana Vieja, eli Havannan vanha keskusta, on saanut vaikutteita La Lagunasta.

image

image

image

La Laguna on mukava päiväretkikohde etenkin muista Pohjois-Teneriffan kohteista, sillä esimerkiksi Puerto de la Cruzista noin 35 kilometrin bussimatka La Lagunan bussiasemalle kestää vain puolisen tuntia. Hieman syrjässä olevalta asemalta kävelee historialliseen keskustaan noin vartissa.

Etelän lomakylistä on La Lagunaan matkaa noin 80-100 kilometriä, joten bussimatka saattaa kestää jopa parisen tuntia. Reissu on kuitenkin matkan arvoinen, ja siksi kannattaa käyttää edes yksi lomapäivä tässä ihanan värikkäässä kaupungissa vierailuun. Ja samalla reissulla voi käydä myös pääkaupungissa Santa Cruzissa. Siitäkin on postaus tulossa, joten pysyhän kuulolla!


Haaveissani on päästä käymään myös Kanarian kolmannessa Unesco-kohteessa, eikä suinkaan edes sen Unesco-statuksen vuoksi, vaan paikan kauneuden vuoksi. Kolmas kohde sijaitsee nimittäin monien rakastamalla La Gomeran saarella. Garajonayn kansallispuisto on suurimmaksi osaksi laakeripuumetsää ja upean vehreää aluetta.

5 comments
  1. La Laguna on aivan ihana kaupunki ja siellä on valtavasti hyviä ravintoloita <3 Ihan lempparipaikkani Teneriffalla. Ihania kuvia, tuli noita värikkäitä taloja ja katuja ikävä!

    1. ​Ja me kun ei syöty täällä mitään! Mutta kiva tietää, että kaupungista löytyy hyviä ravintoloita, niin seuraavalla kerralla käyn siellä ruokareissulla :)​

    1. Kannattaa käydä samalla reissulla myös Teidellä, niin sitten olet kerännyt kaikki Kanarian Unesco-kohteet! Tai no, se ja La Laguna ovat kyllä näkemisen arvoisia, oli Unesco-kohteita tai ei :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *