Kylmä Kreetan talvi ei näytä loppuvan

Olen sohvalla viltin alla, villasukat jalassa, kissa sylissä ja vieressä höyryää valtava kupillinen kuumaa teetä. Pöydillä palaa kynttilöitä valoa ja lämpöä tuomassa, ja katonrajassa puhaltaa ilmastointilaite helteistä ilmaa yrittäen saada huoneenlämmön nousemaan parinkympin paremmalle puolelle. Ulkona sataa vettä, välillä rakeita, ja kaukana raivoava ukkonen enteilee sähkökatkosta. Voisi kuvitella, että Kreetan talvi olisi päässyt vasta tammikuuhun, mutta kalenteri näyttää maaliskuun puoliväliä. Pitäisi olla jo kevät, mutta tämä kylmä Kreetan talvi ei ota loppuakseen.

Viitenä Kreetan-talvenani olen oppinut sen, että Kreetan talvi voi olla mitä vain: yhtenä päivänä kuin Suomen lämmin kesä, toisena kuin raamatullinen vedenpaisumus, ja kolmantena sataa rakeita kuin kiviä. Vaikka talviin on aina kuulunut pidempi sadejakso tai pari (en koskaan unohda alkuvuoden 2019 siltoja tuhoavia tulvia), on sateen väistyttyä saanut nauttia tovin jos toisenkin talvikuukausinakin ihanasti lämmittävästä Välimeren auringosta ja t-paitasäistä.

Kylmä Kreetan talvi Kylmä Kreetan talvi

Tämä talvi oli kuitenkin t-paitojen ja terassikelien sijaan toppatakkeja, villasukkia, jäisiä tuulilaseja, loputonta sadepilveä ja koleaa kosteutta. Aurinkoisia päiviä oli surullisen vähän.

Tai siis: ei oli, vaan on ollut, sillä eihän tästä talvesta voi vielä puhua imperfektissä, sillä talvi ei ole vieläkään ohi. Tänään paistoi aurinko ensimmäistä kertaa yli viikkoon, mutta lämpötila jäi silti kymmeneen asteeseen. Eilen illalla satoi rakeita, ensi viikolla taas vettä. Toppatakille, villasukille ja -paidoille on edelleen käyttöä. Ennen pandemiaa näihin aikoihin saattoi julistaa turistikauden alkaneeksi ensimmäisten Pohjoismaista tulevien suorien lentojen myötä. Nyt ei ole lentoja, mutta eipä ole vielä kevättäkään.

Tammikuu oli kylmyydessään tämän talven pahin kuukausi. Ei ole sinänsä yllättävää, että tammikuu on kylmä, jopa täällä Euroopan eteläisimmässä kolkassa, mutta ei se aina ole: valokuvien mukaan vuosi sitten Agioi Apostolissa lenkkeilessämme oli Thomaksella päällään vain shortsit ja t-paita, mutta tämän vuoden tammikuussa aamulla töihin lähtiessäni minä raappasin auton ikkunoita sormet kohmeessa. Edellisen neljän talven aikana olin joutunut putsaamaan ikkunoita jäästä yhteensä kerran; nyt tammikuussa neljästi vain kahden viikon sisään.

Kylmä Kreetan talvi Kylmä Kreetan talvi

Näin kylmä Kreetan talvi sai aikaan myös sen, että lähes kolmevuotiaat ulkokissamme saivat ensimmäistä kertaa viettää öitä sisällä. Tavallisesti ne kyllä tarkenevat yöt ulkona tuuhean talviturkin ja kattoterassillamme olevien lämpöeristettyjen ja sateelta suojassa olevien pikkuisten kissatalojen ansiosta, mutta yölämpötilan laskiessa miinuksen puolelle alkaa varmasti niidenkin kylmyyden sietokyky olla äärirajoilla.

Joten muutamana yönä nukuin sohvalla kasa kissoja kainalossa, jalkopäässä ja päälläni, valmiina pienestäkin maukaisusta päästämään kissan ulos tarpeilleen – niitä kun ei ole opetettu laatikolle, vaan vessakäynnit hoidetaan ulkona. Meidän kiltit tytöt kuitenkin nukkuivat joka kerta läpi koko yön, heräten vasta aamukuudelta rouskuttamaan raksujaan.

Hania, Kreikka Kreikka

Yleensä talvi on ollut Kreetan vuodenajoista suosikkini, sillä kesän kuumuudessa kärsinyt luonto herää eloon sateiden ja viileämmän sään ansiosta. Talvella parasta viikonlopputekemistä on samoilu Kreetan upeassa ja vehreässä luonnossa, mutta sateiden vuoksi patikkareissut ovat jääneet tänä talvena vähiin. Siksi talven kärkipaikka on suosikkivuodenaikanani hieman horjunut.

Mutta tänään, kun aurinko paistoi ensimmäistä kertaa yli viikkoon ja kävin kävelemässä pari tuntia merenrannan yläpuolella kukkulan rinteessä kulkevaa patikkapolkua, muistin kuinka paljon pidän Kreetan talvesta: ilman raikkaudesta, pilviverhon takaa pilkistävästä auringosta ja elinvoimaisen luonnon väriloistosta.

Ja vaikka talvi onkin ollut kylmä ja pitkäksi venähtänyt, on se siltikin loppujen lopuksi aika lyhyt. Pian tämä kylmyys vaihtuu kesäksi – pitkäksi, kuumaksi ja kuivaksi Välimeren kesäksi.

12 comments
 1. Hei. Kiva lukea näitä sinun tarinoita, vähän toisenlaista näkökulmaa kuin mitä turistina näkee ja kokee. Hyvää kevään jatkoa 🌞

  1. Ihana kuulla, että näitä minun juttuja on mukava lueskella. Yritän nyt aktivoitua kirjoittamaan säännöllisemmin, kevään alkaessa tulee kierreltyä saarta enemmän niin on sitten taas mistä kirjoittaa! Mukavaa kevättä sinne! :)

 2. Kiitos Terhi, miten kiva saada terveiset Kreetalla. Ajatuksissa on mukana siellä, onneksi on noita kreikkalaisia levyjä joita voi soittaa. Kaiken tälläisen tapahtumien jälkeen toit lämpimän auringon tänne Suomeen. Ajatus on päästä viimeistään syksyllä sinne.
  Terveisin Raija

  1. Hei Raija, kiitos kommentistasi! Toivottavasti täällä nyt kevät alkaa ja voin jatkossa kirjoitella hieman aurinkoisempia kuulumisia :) Mukavaa kevään alkua sinne!

 3. Koko Balkanilla tuntuu olleen tosi kylmä talvi, joka tosiaan jatkuu edelleen. Meillä Belgradissakin on vielä yöpakkasia ja lämpötilat samat kuin Etelä-Suomessa. Normaalisti jo helmikuulla päästään helposti pariinkymmeneen lämpöasteeseen, mutta nyt mennään talvitakit päällä. Meillä on onneksi kaukolämpö kotona, niin ei tarvi sisällä palella.

  1. Kaukolämpö olisi kyllä todella jees! Meillä on öljylämmitys, jota ei olla käytetty edes nyt kylmimpinä öinä koska se on niin kallista. Joten ollaan menty vain ilmastoinnilla. Onneksi on pieni talo ja paksut seinät, niin lämpeää kyllä niilläkin. Naapurissa loft-tyyppinen talo ja niillä pauhaa öljylämmitys yötä päivää, sillä on varmasti vaikea pitää lämpöä yllä kun on niin iso tila. Ei käy kateeksi, sillä niillähän menee lämmitykseen satoja euroja kuukaudessa! Täällä pitäisi sään lämmetä huomisesta alkaen, toivon että talvi olisi nyt vihdoin ohi. Toivottavasti sielläkin on jo kevät alkamassa!

 4. Ihanaa kun kirjoitit taas! Tekstisi ovat kuin pieni lepohetki: ne lohduttavat ja irrottavat tästä hetkittäin aika mustasta arjesta. Kiitos siis kun kirjoitat – toivottavasti jatkat sitä taas nyt kevään mittaan. :) Kaikki Kreetaan liittyvä kiinnostaa!

  Aurinkoa Sinulle sinne Kreetan kevääseen!

  1. Kiitos Anna ihanasta kommentistasi! :) Kyllä, tarkoitus on nyt jatkaa kirjoittamista säännöllisemmin tässä kevään ja kesän aikana. Ihanaa kevään odotusta sinulle!

 5. Hei Terhi. Mukava lukea kirjoituksiasi pitkästä aikaa. Tsemppiä sinne,kevättä odotellessa.
  Se on vaan niin ihana kun sateiden ja harmaan kylmän kauden jälkeen näkee auringon. Niin siellä kun täällä Suomessakin. Kaikkea hyvää sinulle!
  t. Jaana

  1. Hei Jaana, kiva kuulla! Blogitauko venähti todella pitkäksi, en edes suunnitellut pitäväni taukoa mutta ei näissä talven sateissa tullut juurikaan mitään tehtyä niin ei ollut kirjoitettavakaan. Huomenna pitäisi vihdoin alkaa pidempi aurinkoinen jakso, joten toivottavasti kevät sitten vihdoin alkaisi! Tänään on vielä kylmää ja sateista, yöllä ukkosti ja satoi rakeita…. Ei ole normaali maaliskuun sää tämä! Kiitos kommentistasi, kaikkea hyvää sinullekin! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *