Kun kaupunki on liian täynnä

Kööpenhamina on suosittu kaupunkilomakohde, enkä ihmettele sitä yhtään, sillä onhan tämä selkeästi Pohjoismaiden kaunein pääkaupunki (täysin puolueeton mielipide, köh köh). Kuitenkin kaupungin suosio ja turistien paljous on etenkin kesäkuukausina niin valtava, että on pakko miettiä omia aikatauluja ja reittejä sen mukaan, että jäisi mahdollisimman vähän ihmislaumojen jalkoihin.

Ennen lauantaita en ollut käynyt keskustassa neljään viikkoon. Nørrebrossa on kaikkea mahdollista, eikä ole ollut tarvetta mennä “järvien toiselle puolelle” taistelemaan elintilasta. Lauantaina kuitenkin sovimme Thomaksen kanssa treffit hänen töiden jälkeen keskustaan ja aamuisessa keskustelussamme vilahti hyvin naiivisti sanat “Kongens Nytorv” ja “Nyhavn”.

Menin keskustaan jo puolen päivän jälkeen ajatuksenani istua jossakin ihanassa ja rauhallisessa kahvilassa parisen tuntia ennen Thomaksen tuloa. Pian tajusin, että aurinkoisena lauantaipäivänä Kööpenhaminan keskustassa kahvila ja rauhallinen ei ollut mahdollinen yhdistelmä. Oikeastaan rauhallinen on sana, joka on näkemäni sirkuksen täydellinen vastakohta.

Väistelin keskelle katua pysähtyneitä ihmisiä, yritin etsiä kahviloista edes pientä pöydän nurkkaa, taukoamaton puhe surisi korvissani, sydän hakkasi lujaa ja selkärangassa alkoi kihelmöidä ärsytys ja jopa paniikki. En pitänyt tästä lainkaan.

Aloin kääntyä kadunkulmauksista siihen suuntaan missä oli vähiten ihmisiä, ei ollut väliä minne päätyisin, kunhan siellä vain olisi rauhallista. Ja aivan yhtäkkiä olinkin kadulla, jossa oli lisäkseni vain pari ihmistä, ja huomasin olevani rauhallisen pienen kahvilan edessä.

Menin sisään, ja siellä oli vain muutama asiakas – juuri paljoa enempää sinne ei olisi mahtunutkaan, koska kahvila oli pienen pieni. Se ei kuitenkaan tuntunut lainkaan täydeltä, vaikka lähes jokaisessa pöydässä olikin asiakkaita. Pystyin taas hengittämään.

image

image

image

image

image

Tilasin latten ja istuin ikkunan eteen. Tarkistin kartasta missä olin, ja hämmästyksekseni olin vain yhden korttelin päästä Kongens Nytorvilta. Ja täällä oli näin rauhallista!

Löytämäni kahvila on nimeltään Heritage: polkupyöräkauppa-kahvila, jossa myydään myös islantilaisia villavaatteita. Paikka oli hieman sekaisin kaikkea, mutta todella viihtyisä ja kodikas. Viihdyin siellä lähes pari tuntia.

Kun Thomas saapui, oli hänkin jo saanut tarpeekseen ihmispaljoudesta, vain käveltyään metroasemalta kahvilaan. Nyhavn ei tullut enää kysymykseenkään, vaan menimme Heritagen rakennuksen takana olevalle vanhan Nikolajn kirkon yhteydessä olevan Maven-ravintolan terassille. Suureksi helpotukseksi ja riemuksi tämäkin paikka oli muutamaa pöytää lukuun ottamatta tyhjä.

Pitkästä aikaa saimme tuntea auringon lämmön ihollamme istuessamme keskellä kaupunkia, mutta silti hiljaisuudessa ja piilossa turistimassoilta. Täydellistä.

(Vinkki: Maven ei ole vain viihtyisä terassi, vaan sieltä saa myös erinomaista ruokaa. Nämä kuvat ovat toukokuulta kun illallistimme ravintolassa syntymäpäivieni kunniaksi.)

image

image

image

Tietenkin on hyvä, että Kööpenhamina kiinnostaa matkailijoilta ja turistien kruunut kilahtelee Tanskanmaan kassaan runsain mitoin. Mutta koska kaupunki on kuitenkin suhteellisen pieni ja suosituimmat nähtävyydet ovat suppealla alueella, ei keskustassa liikkuminen ole kovinkaan rentouttavaa – etenkään tämän kesän harvoina aurinkoisina lauantaipäivinä, kun myös paikalliset ovat lähteneet nauttimaan upeasta säästä. Kuopion tyttö ei ole tottunut tungokseen…

Mavenin jälkeen uskaltauduimme Tivoliin. Virhe. Olimme siellä kymmenen minuuttia ja jo siinä ajassa onnistuimme kadottamaan toisemme. Viimeistään tässä vaiheessa tajusimme, että Tivoli ja Nyhavn on tarkoitettu meille vain pilvisinä – tai jopa sateisina – arkipäivinä!

Vältteletkö sinä paikkoja, joissa on paljon porukkaa? Vai oletko kuin kala vedessä ihmispaljouden ympäröimänä?

8 comments
 1. Tämä oli hyvä kirjoitus! En ole minäkään tottunut ruuhkiin Lahdessa ;) Nyt täällä Tukholmassa asuessani olen kokenut väenpaljoudet ahdistaviksi ja todennut että varsinkaan kauniina, aurinkoisena viikonloppuna Tukholman keskustaan ei ole asiaa. Ehkä jossain pienemmässä kaupungissa olisi sittenkin mukavampi asua… :)

  /Tiia
  http://www.plungebytiia.com

  1. Kiitos Tiia! Tukholmassakin varmasti vilskettä riittää, eikös se ole Köpistäkin suurempi kaupunki. Ihmisten paljoutta ajatellen pienempi kaupunki olisi varmasti mukavampi asua, mutta toisaalta taas tykkään siitä, että isossa kaupungissa on niin paljon tekemistä :) Kiva kun kommentoit, niin löysin blogiisi!

 2. Tuttua koko kesän.. You know St Kilda kesällä. Kävelen Acland St:llä ja kiroan kun turistit kävelee ensinnäkin väärällä puolen katua ja toiseksikin pysähtyvät miten sattuu….. Argh! Todella ärsyttävää! Ja mä olin tuo turisti tollo vain muutama vuosi takaperin…..

  1. Heheh, muistan kylla :) Muutama vuosi on pitka aika oppia maan tavoille, eika todellakaan jaa enaa tuijottelemaan jokaista asiaa Acland Streetilla :D

 3. Hauska ja ajankohtainen näkökulma. Hesarissa oli just eilen iso juttu siitä, miten Helsinki ei ole ottanut matkailua yhtä vakavasti kuin Tukholma ja Köpis ja nyt naapurit on paljon merkittävämpiä matkailukohteita. Muakin kyllä turistilaumat lähinnä ahdistaa. Kauppatori kesällä, varsinkin jos sitä yrittää ohittaa pyörällä… ihan kamalaa! :D Ehkä ratkaisu olisi se, että turisteille löytyisi enemmän tunnettuja nähtävyyksiä muistakin kaupunginosista kuin ydinkeskustasta.

  1. Jos kaupunki on taynna paikallisia, se ei ahdista niin paljoa kuin turistilaumat, koska paikalliset yleensa tietaa mihin on menossa ja menee normaalia vauhtia. Turisteissa on arsyttavaa just se, kun ei pysty yhtaan ennakoimaan milloin ne pysahtyy keskelle tieta tai muutenkin menee minne sattuu :D Hyva idea olisi tosiaankin saada turistit levittymaan laajemmalle alueelle! Kiitos kommentista :)

 4. Mainio juttu! Täällä toinen Kuopion tyttö joka ei ole tottunut tungokseen. Aasiassa nuo turistinähtävyydet alkoi ahdistaa ja teki heti mieli väljemmille vesille. Siellä kun ovat tottuneet, niin paikallisille ei ole ongelma. Kuopiossa harvemmin on tungosta ;) Mikä on muuten paras aika matkustaa Kööpenhaminaan?

  1. Ja Aasiassa taitaa se “oma alue” olla pienempi mihin me ollaan totuttu, joten ei riita, etta on paljon ihmisia – ne on lisaksi aivan liian lahella! :D Paras aika matkustaa Koopenhaminaan on varmastikin kevat. Tama kevat kyllakin oli aika huono (kuten koko kesakin tahan asti), mutta uskon kevaan yleensa olevan tosi kiva. Heina-elokuu on tietenkin nou-nou jos ei pida turistilaumoista. Mutta ma tykkaan syksysta ja viime vuonna myohainen syksy oli aivan ihana, etenkin joskus Halloweenin aikaan kun Tivoli oli auki ja koristeltu Halloween-teemaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *