Krkan kansallispuisto Kroatiassa

Kroatia kasvattaa suosiotaan suomalaisten kesämatkohteena hurjaa vauhtia, enkä ihmettele lainkaan, sillä onhan sen upeat luonnonpuistot, jylhät vuoret, monet saaret, uskomattoman kirkkaat vedet sekä pitkä ja tapahtumarikas historia vertaansa vailla. Enemmän ihmetyttääkin se, miksi kesti lähes kaksikymmentä vuotta sodan loppumisesta, ennen kuin Kroatia alkoi toden teolla kiinnostaa suomalaisia matkailijoita.

Moni on varmasti kuullut – ja nähnyt kuvia! – Kroatian suurimmasta kansallispuistosta Plitvicestä, mutta sen hankalan syrjäinen sijainti saattaa muodostua kompastuskiveksi ja puisto jääkin Kroatian lomalla näkemättä. Näin kävi esimerkiksi minulle: asuin viisi kuukautta Makarskassa, mutta Plitviceen en ehtinyt töiden ohella menemään puiston Makarskasta käsin ajateltuna kaukaisen sijainnin vuoksi. Dalmatian alueella on kuitenkin toinen, uskoakseni ainakin lähes yhtä upea kansallispuisto, Krka.

image

Krkan kansallispuiston läpi virtaa saman niminen joki, jonka muodostamat useat putoukset ovat tyypillistä Krkan maisemaa. Puistossa kuljetaan suurimmaksi osaksi puista polkua pitkin, välillä joki ylitetään siltaa pitkin. Kaiken kaikkiaan kierros kestää parisen tuntia rauhallista vauhtia kävellen, mutta keskikesällä ihmisten paljous saattaa hidastaa kulkua. Suosittelenkin Krkassa vierailua joko alku- tai loppukesästä – kuten koko Kroatiassa, jos haluaa välttää turistimassat.

Itse kävin Krkassa toukokuun alussa ja silloinkin paikalla oli lukuisia turisteja, mutta määrä ei ollut mitään verrattuna siihen, mitä kuulin siellä olevan vilkkaimpana lomakautena heinä-elokuussa. Krkan kirkkaassa joessa pystyy myös uimaan sille merkityllä alueella, ja virkistävä uinti onkin paikallaan kostean ja kuuman kävelykierroksen jälkeen.

image

Krka sijaitsee vain noin 20 kilometrin päässä historiallisesta Sibenikin rantakaupungista; 92 kilometrin päässä Splitistä ja 73 kilometrin päässä Zadarista. Lyhyen etäisyyden vuoksi Krkan puistossa käyntiin kannattaa yhdistää vierailu ihastuttavassa Sibenikin kaupungissa, missä on muun muassa Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva upea Pyhän Jaakobin katedraali.

Uskallan väittää, että Dalmatia on Kroatian suosituin alue lomailijoiden keskuudessa, ja Suomesta pääseekin suorilla lennoilla muutamassa tunnissa Dalmatian kaupunkeihin Dubrovnikiin ja Splitiin. Jos keräilet Unescon kohteita, on pelkästään Dalmatian alueella niitä viisi: Sibenikin katedraalin lisäksi Dubrovnikin ja Trogirin vanhat kaupungit, Splitin Diocletianuksen palatsi sekä Hvarin saarella oleva Stari Gradin tasanko.

Ja mainitsinko jo ne Kroatian uskomattoman kirkkaat rantavedet? Niinpä: pidit sitten luonnosta, historiasta tai rannalla loikoilusta – Kroatiassa on sitä kaikkea!

image

Blogikirjoitus on osa IG Travel Thursday –tempausta, jossa kuukauden ensimmäisenä torstaina kuvitetaan
matkailuaiheinen postaus Instagram-kuvilla. Tempauksen järjestäjinä toimivat
Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Veera Bianca.

2 comments
  1. What?! Eihän tälläistä yhdenmukaisuutta olekaan! Samasta aiheesta postaus samana päivänä, melkoinen saavutus :) ps. Laitoin sulle sähköpostia joku aika sitten, nyt on oma blogi pystyssä. Kiitos vinkeistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *