Ruokaa ei suotta usein mainita yhdeksi syyksi, miksi monet matkustavat Kreikkaan aina uudestaan. Välimeren antimet, auringon mehukkaiksi kypsentämät kasvikset, erinomainen oliiviöljy ja ruoanlaiton kiireettömyys takaavat sen, että huonoa ruokaa ei Kreikassa saa – ei ainakaan, jos pysyy kaukana turistiravintoloiden pihvieistä ja pitsoista, sillä ne ovat parhaimmillaan jossain aivan muualla.

Kreikkalaiset itse yleensä tilaavat pöytään useita annoksia, joista sitten jokainen seurueeseen kuuluva ottaa omalle lautaselleen mieleisiään. Tämä onkin paras tapa syödä, sillä annokset ovat yleensä hyvin tuhteja ja isoja yksin syötäväksi, eikä kreikkalaisia alkupaloja, mezejä, ole edes tarkoitus syödä yksin. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma!

image

Kreikan sisällä on jonkin verran alueellisia eroja ruokalajien suhteen, eikä esimerkiksi Pargassa usein syömiäni kesäkurpitsapyöryköitä saanut Lesbokselta kyselyistäni huolimatta lainkaan. Kolme kesää eri puolilla Kreikkaa asuneena minulle on kuitenkin muodostunut omat suosikkiruokani, joita näyttäisi saavan monesta osasta maata.

Aamiainen

image

Sanotaan, että kreikkalainen aamiainen koostuu frappé-jääkahvista ja tupakasta, eikä se taida edes kovin kaukana todellisuudesta olla. Kokemukseni mukaan monet oikeasti aloittavat päivänsä näin, ja sitten myöhemmin aamupäivällä käyvät hakemassa leipomosta vaikka juusto- tai pinaattipiiraan välipalaksi.

Vaikka minäkään en ole mikään suurin aamiaisten ystävä, haluan Kreikassa ollessani sentään jotain murua rinnan alle heti aamusta. En voi olla vastustamatta kreikkalaisen jogurtin ja hunajan herkullista yhdistelmää, ja se toimii mainiosti myös välipalana pähkinöiden tai hedelmien kanssa.

Ruokajuoma: jogurtin kyytipojaksi maistuu hyvin frappé: tarkoitukseen sopivaa pikakahvia vaahdotetaan pienen vesitilkan kanssa ja sen jälkeen jatketaan maun mukaan vedellä tai maidolla. Minä tilaan omani aina ilman sokeria ja ekstramaidolla. Nam!

Lounas

image

Lounaiden kuningas on ehdottomasti horiatiki – kreikkalainen salaatti! Yksinkertaisuudessaan niin täydellisen hyvää ja kreikkalaisen keittiön ikisuosikkini. Kirkkaanpunaisia ja maukkaita tomaatteja, kurkkua, paprikaa, oliiveja, iso kimpale fetaa ja pari reilua lorausta oliiviöljyä. Voisin syödä tätä joka päivä.

Hyvä vaihtoehto kreikkalaiselle salaatille on dakos: oliiviöljyllä pehmennetty kuivattu leipä, jonka päällä on pilkottua tomaattia ja fetaa. Ruokalistassa dakos on yleensä salaattien alla, vaikka minä mieltäisin sen ennemminkin leiväksi. Niin tai näin, dakos on erinomainen hieman ruokaisammaksi lounaaksi.

Ruokajuoma: lasillinen kirpeän raikasta valkoviiniä. Jälkiruoaksi frappé.

Illallinen

image

Nyt päästään asiaan! Illallisen voi koota niin monella tapaa, että vaikka tilaisikin aina joitain samoja ruokia, ei niihin kuitenkaan koskaan kyllästy. Ei kuitenkaan kannata innostua tilaamaan heti kerralla liian montaa ruokaa, sillä kuten jo sanottua, ruoka on yleensä todella täyttävää oliiviöljyn vuoksi. Aina voi tilata lisää!

Kreikkalainen salaatti (tai vaihtoehtoisesti pelkkä kurkku-tomaattisalaatti) kuuluu minulla myös illallispöytään. Lisäksi jaettavaksi voisi tilata vaikka paistettua kesäkurpitsaa, riisillä tai juustolla täytettyjä kesäkurpitsan kukkia tai niitä kesäkurpitsapyöryköitä. Tzaziki raikastaa tuhtia kesäkurpitsaa mukavasti, ja maistuu taivaalliselta myös leivän kanssa.

Myös erilaiset saganakit – fetaa, kovaa juustoa tai katkarapuja – ovat maistamisen arvoisia. Saganaki mielletään yleensä synonyymiksi paistetulle juustolle, mutta varsinaisesti sana saganaki tarkoittaa tietynlaista paistinpannua, jolla juusto (tai esimerkiksi katkaravut) paistetaan.

image

Suurempaan nälkään suosittelen tilaamaan pääruoan jaettavaksi: munakoisosta ja jauhelihasta valmistettu moussaka, lampaanlihapata kleftiko ja kreikkalainen makaroonilaatikko pastitsio ovat minun suosikkejani.

Vaikka filotaikinaan kääritty feta hunajalla ei varsinainen jälkiruoka olekaan, käy se sellaisesta vallan mainiosti. Älä jätä kokeilematta tätä herkkua!

Ruokajuoma: karahvillinen hyvää kreikkalaista valkoviiniä.

Yöpala

Jos illallisen jälkeen tulee istuttua rantakadun baarissa juomassa ouzoa ja Mythos-olutta sen verran pitkään, että nälkä alkaa taas kurnia vatsassa, kannattaa kotimatkalla pysähtyä paikallisessa pikaruokaravintolassa haukkaamassa yöpalaksi gyros – kreikkalainen kebab. Pieneen nälkään toimii pitagyros, eli pitaleipään kääritään lihaa, salaattia, kastiketta ja ranskalaisia. Tämä herkku toimii myös välipalana vaikkapa rannalla loikoilun lomassa.

Ruokajuoma: kokis tai frappé.

image

Mikä on sinun kreikkalaisen keittiön suosikkisi?

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.
Polkupyöräily Pohjois-Lesboksen rannikolla yllätti rankkuudellaan
Mitä maksoi viikko Kreikassa?
Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

26 kommenttia

  1. katerina

    1.7.2016 at 22:03

    Voi kun tuli nälkä – ja kaipuu!
    Muistan Korfulla käydessäni tilanneeni Pastitsadaa, jonka kuvittelin olevan mm saarilta saatavaa Pastitisioa. Juu ei ollu sama ruoka kyseessä.
    Omia lemppareitani ovat Pastitsion lisäksi hyvä tzatziki (ei liikaa valkosipulia), mustekalanrenkaat (tuoreet!), viininlehtikääryleet (kunhan ei ole tilliä) ja porsaan kyljys. Parasta ruokaa syön yleensä Kreetalla, mutta mm Santorinilla oli tosi hyvää ruokaa ja siellä söin pitagyrosta lampaasta tehtyä, joka oli aivan loistavaa! Siihen en ole muualla törmännyt.
    Ja aamiaiseksi frappe metrio me gala (puolimakea maidolla) ja pinaattipiirakka (ilman juustoa). Efharisto!

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      2.7.2016 at 21:59

      Minullakin tulee aina nämä kuvat nähdessäni samat fiilikset: nälkä ja kaipuu! :)
      Piti googlettaa, että mitä on pastitsada. Olen ehkä saattanut joskus syödä samantapaista ruokaa, mutta jostain syystä tuollainen makaronin ja spaghetin välimuotoa oleva pasta ei mielestäni maistu hyvältä kuin vain pastitsiossa.
      Joskus tzatzikissa on niin paljon valkosipulia, että ihan suuta polttaa, mutta kyllä se minuun uppoaa silti :D

      Reply
  2. Meri

    7.6.2016 at 02:02

    Isänpuoleinen perheeni on kyproslainen ja omia suosikkejani ovat edellisten lisäksi koupepia (dolmades, eli viininlehtikääryleet, mutta meillä täytteeseen laitetaan myös jauhelihaa), yaya laittaa hotiatiki salataansa korianteria ja huomaan itsekin tekeväni niin usein, meillä souvlakia tarjotaan usein ison pitaleivän sisällä, jossa myös tomaattia, kurkkua, sipulia ja varraslihan lisäksi maustettuja lihapullia. Tykkään myös kovasti zuccinipullista jogurtin kanssa ja lapsena lempiruokaani oli pastitsion lisäksi yayan sitruunamehulla, voilla ja valkosipulilla maustama pasta, sekä spanakopita – ai niin ja frappeni juon aina “sketo” :D

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      9.6.2016 at 17:32

      Hmm, viininlehtikääryleet jauhelihatäytteellä kuulostaa aikas hyvältä! :) Ja nuo muutkin ruoat – tuli aivan nälkä tätä listaa lukiessani!
      Mä olen kerran erehtynyt tilaamaan frappeni ‘gliko’ ja ai kamala miten imelää se oli! Siitä lähtien olen kyllä muistanut ‘sketo’-sanan :D
      Ai että, voisin lähteä takaisin Kreikkaan syömään ja oppimaan kieltä lisää… Kiitos kommentistasi! :)

      Reply
  3. Laura / Tuntemattomaan ja takaisin

    5.6.2016 at 23:34

    Nyt ollaan asian ytimessä! En muuten koe olevani kummoinen kulinaristimatkailija – syön mitä ikinä kasvissyöjänä sattuu eteensä saamaan. Mutta mun rakkaus Kreikkaan on syntynyt juurikin ruoan kautta! Siellä ensinnäkin kasvissyöjällä ei ole mitään hätää, koska ruoka on muutenkin ihanan kasvispainotteista ja jotenkin ihanan tuoreen oloista kaikin puolin. Mulle käy ihan kaikki, jossa vaan on reilusti fetaa, halloumia tai tzatzikia. Myös perinteinen kreikkalainen salaatti toimii aina. Onneks viime viikolla pääsin Kyproksella melko kyproslaisen ruoan makuun. Siellä sain yhdessä tavernassa myös aivan taivaallista moussakaa ja paistettua halloumia. Tosi vähän tiedän mitään kreikkalaisia rafloja Suomessa, pitäisi melkein ottaa selvää! Feta ja hunaja kuulostaa tosi hurjalta yhdistelmältä, niin suolaista niin makean kanssa. Olisipa kiva kokeilla.

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      6.6.2016 at 17:05

      Minäkään en varmasti ole suurimpia ruokamatkailijoita, mutta Kreikassa toivoisi että vuorokaudessa olisi enemmän tunteja, että ehtisi yhden päivän aikana syödä mahdollisimman paljon! :) Ja Kreikassa todellakin myös tällainen sekasyöjä syö huomaamattaan enemmän kasvisruokaa, sillä se on niin hyvää!

      Reply
  4. Pinja

    4.6.2016 at 22:08

    Oi tuli nälkä. Minun lemppareita ovat viininlehtikääryleet, tsatsiki, pita ja tietysti kreikkalainen salaatti. Ehdottomasti täytyy päästä testaamaan myös tuota hunajafetaa!

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      5.6.2016 at 09:26

      Suosittelen testaamaan! Mä en jostain syystä ole koskaan erikoisemmin tykästynyt viininlehtikääryleisiin, dolmadeseihin. Mutta silti niitäkin pitää aina Kreikassa silloin tällöin maistella, onhan ne niin perus-kreikkalainen meze! :)

      Reply
  5. lena / london and beyond

    4.6.2016 at 19:09

    Ruokajutut toimii aina :D Mä oon tosi vähän käynyt kreikkalaisissa ravintoloissa, ja nyt on tarkoitus ottaa tämä vahinko takaisin täällä Dusseldorfissa jossa on paljon kreikkalaista väkeä – ja siten ravintoloita. No, tietysti mukavampi olisi mennä itse sinne Kreikkaan mutta katsotaan miten aikataulut menevät. Kohde kiinnostaa, en ole koskaan Kreikassa valitettavasti käynyt!

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      5.6.2016 at 09:22

      Mä oon joskus käynyt jopa Kuopiossa Kreeta-ravintolassa syömässä kreikkalaisen ruoan kaipuussani. Mutta jostain syystä se ei ole koskaan sama asia syödä kreikkalaista ruokaa Kreikan ulkopuolella: puuttuu se pienen kylä- tai satamaravintolan tunnelma, kevyt merituuli, lämpö ja kreikkalainen puheensorina taustalta :)

      Reply
  6. Meri / Syö Matkusta Rakasta

    3.6.2016 at 13:52

    Naaammm! Mä en ole muuten koskaan törmännyt mihinkään kurpitsapyöryköihin, kuulostavat hyvältä. Ja kahviakin olen opetellut vasta lähiaikoina juomaan, kuten taisi PINGissä olla puhetta. On siis kreikkalaisetkin kahvit jääneet juomatta. Siis jo kaksi syytä lähteä ruokamatkalle tuonne päin. :)

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      3.6.2016 at 19:11

      Ohoh, tuosta olikin jäänyt alusta kesä-sana pois, eli kyse oli siis kesäkurpitsapyöryköistä! Sekin taitaa olla osittain ainakin paikallinen ruoka, sillä Pargassa tosiaankin söin niitä harva se päivä, mutta Lesboksella en sitten saanutkaan niitä. Mutta jos Kreikkaan menet, pistä mieleen pyöryköiden kreikankielinen nimi kolokithokeftedes! ;)

      Reply
  7. Teija / Lähdetään taas

    3.6.2016 at 07:17

    Minun suosikkeja ovat sekä tsatsiki, kreikkalainen salaatti, gyrokset, mussaka. Noh, voisin luetella melkein kaikki. Paitsi hunaja. Siitä en useista totutteluyrityksistä huolimatta pidä lainkaan.

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      3.6.2016 at 08:02

      Mä en yleensä tykkää hunajasta ollenkaan. Musta tuntuu, että mulle on jäänyt jotain traumoja lapsuudesta, jolloin piti joka aamu juoda veteen liotettua hunajaa. Yäk. Mutta kreikkalainen hunaja uppoo kuin hullu puuroon! En tiedä, mikä siinä sitten on erilaista… Vai onko mikään, ehkä se vaan maistuu paremmalta siellä auringon alla :D

      Reply
  8. Paula - Viinilaakson viemää

    3.6.2016 at 00:19

    No nam! Voi kun pääsisin nauttimaan tuon alimman kuvan antimista!

    Reply
  9. Anna / Tämä matka -blogi

    31.5.2016 at 08:32

    Kyllä se suosikki on ihan perus kreikkalainen salaatti. Teen sitä kotonakin toella usein. Siihen hyvää leipää ja Tsatsikia kaveriksi, niin ei kesällä oikein muuta edes kaipaa. Paitsi sen karahvin valkoviiniä . )

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      3.6.2016 at 07:58

      Kreikkalainen salaatti ei vaan maistu ihan yhtä hyvältä täällä pohjoisessa, mutta ei se täälläkään kyllä syömättä jää :D Kuvailit juuri täydellisen kesäpäivän aterian, nam!

      Reply
  10. salaine

    30.5.2016 at 20:07

    Tsatsiki, Stifado, lihavartaat, kreikkalainen salaatti, mezet ja pita gyros erityisesti Kreetalla on sitä parasta. nam nam nyt tulee vesikielelle. Tuo feta hunajalla olisi maistamisen arvoinen.

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      3.6.2016 at 07:55

      Seuraavalla Kreikan reissulla suosittelen maistamaan fetaa hunajalla! Sitä en kylläkään tiedä, että onko se kuinka yleinen esimerkiksi Kreetalla, sillä poikaystävä joka on asunut siellä puoli vuotta, ei ollut kyseistä herkkua koskaan maistanut…

      Reply
  11. Anu / Matkakuume

    30.5.2016 at 19:23

    Kreikkalainen ruoka on ihanaa! <3 Mä aloitan Kreikassa yleensä aamun tiropitalla ja frappella (sketo me gala mullekin :)) Muita lemppareita on mousaka, juvetsi, kreikkalainen salaatti, tuoreet mustekalarenkaat – ja no varmaan kaikki mezet ja juustot, joita oon koskaan maistanut. :D Ah, tästä postauksesta tuli niin ikävä Kreikkaan!

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      3.6.2016 at 07:53

      Ahh, tiropita! Sitä mekin mussuttiin tällä reissulla pariin kertaan. Kreikassa töissä ollessa se oli yleensä lentokenttätyövuorojen välipala kun sitä sai aina lentokentän kahvilasta :)

      Reply
  12. Anna / Muuttolintu

    30.5.2016 at 04:03

    Frappet on ihania. Ja saganaki. Rakastan myös mezejä ja erityisesti niitä dippejä, munakoiso- ja taramasalata on varmaan suosikkeja. Sitruunaisia perunoita, miksikä niitä sitten kutsutaankaan, ja meren herkkuja. Naxoksella syötiin mieletöntä täytettyä mustekalaa ja täytettyjä suippoja paprikoita. Ykkössuosikki on kuitenkin gyros! Souvlaki -vartaat on myös hyviä. Kreikkalaista jogurttia hunajan kanssa syön usein kotona jälkkäriksi illalla, jos on pakko saada jotain makeeta.

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      3.6.2016 at 07:49

      Listasit aika monta ruokaa, mitä en olekaan kokeillut! Mustekala ei kuulu mun suurimpiin herkkuihin, mutta täytetyt paprikat kyllä maistuu! Mä muistin tällä reissulla, kuinka hyvää kreikkalainen jogurtti ja hunaja onkaan, niin nyt oon sitten kotonakin alkanut syödä sitä. Aivan ihana herkku! :)

      Reply
  13. Jonna / Lempipaikkojani

    29.5.2016 at 22:12

    Fetaa hunajalla olisi kiva kokeilla. Pidän kreikkalaisesta ruuasta valtavasti ja kreikkalainen salaatti on yksi suosikkini. Pikaruokana me syömme usein täällä Saksassakin pita-Gyros-annoksen, siitä tykkäävät lapsetkin!

    Reply
    • Terhi / Muru Mou

      3.6.2016 at 07:44

      Feta ja hunaja on uskomattoman hyvä yhdistelmä! Tulee vesi kielelle pelkästä ajatuksesta :P

      Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram: @vagabondablog