Kreikan rajat aukeavat. Mitä mieltä olen turistien saapumisesta?

Huomenna, 15. kesäkuuta, Kreikan rajat aukeavat turisteille. Ensimmäisessä vaiheessa ainoastaan Ateenan ja Thessalonikin kentät ovat auki kansainvälisille lennoille, ja vain erikseen sallituista maista.

Sallittujen maiden listalla ovat sen julkaisusta lähtien olleet Pohjoismaista Norja ja Tanska, ja lopulta valkoiselle listalle 28 muun maan joukkoon pääsi myös Suomi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että karanteenipakko sallituista maista saapuville poistuu, eikä heiltä myöskään vaadita negatiivista COVID-19 -testitulosta ennen maahan saapumista.

Kreikan rajat aukeavat

Sallituista maista saapuvia kuitenkin testataan Ateenaan ja Thessalonikin lentokentällä satunnaisotannalla, ja listan ulkopuolisista maista tai alueilta (esimerkiksi Italia, Espanja ja Tukholman alue) tulevat testataan kaikki. Testiin joutunut päätyy karanteeniin vuorokaudeksi, mutta jos tulos näyttää positiivista, ei karanteenista pääse ennen kuin 14 päivää on tullut täyteen. Tai siis yötä: karanteenin pituus on virallisesti 14 yötä, ei 14 täyttä vuorokautta.

Kahden viikon jälkeen karanteeni päättyy huolimatta siitä, onko koronavirus selätetty vai ei: ennen vapauden koittamista ei nimittäin välttämättä edes varmisteta uusintatestillä, onko positiivisesta varmasti tullut negatiivinen ja virus poistunut kehosta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terhi Kokko (@vagabondablog) on

Heinäkuun ensimmäinen päivä Kreikan rajat aukeavat kokonaan, kun maan kaikki kansainväliset lentoasemat alkavat ottaa vastaan lentoja kaikista maista. Pakolliset COVID-19 -testaukset poistuvat kokonaan ja maahan saapuvia testataan vain satunnaisesti. Eli kahden viikon päästä kuka tahansa ja mistä maasta tahansa voi saapua Kreikkaan vapaasti.

Kreikka on pärjännyt koronataistelussa hyvin ja on siksi varmasti houkutteleva lomakohde monelle ulkomaille halajavalle. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä todennettuja COVID-tapauksia on Kreikassa ollut kaiken kaikkiaan 3112, ja viimeisimmän päivityksen mukaan uusia tapauksia todettiin edellisen vuorokauden aikana vain neljä, kuolintapauksia ei kirjattu lainkaan. Esimerkiksi Ruotsissa todettiin muutama päivä sitten yhden vuorokauden aikana 1474 uutta tapausta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terhi Kokko (@vagabondablog) on

Miksi Kreikan rajat aukeavat?

Vuonna 2018 Kreikassa kävi 33 miljoonaa turistia. Matkailu kattaa 18 prosenttia maan bruttokansantuotteesta ja työllistää 20 prosenttia työvoimasta. Kesäkausi on talvea merkittävästi vilkkaampi, ja etenkin rantakohteissa ja maan lukuisilla saarilla matkailu työllistää vain kesäisin. Tämä tarkoittaa usein sitä, että matkailun parissa työskentelevät ovat talvet työttöminä.

Esimerkiksi Kreetan Haniaan ensimmäiset kansainväliset lennot saapuvat normaalisti maalis-huhtikuun vaihteessa ja tätä voikin pitää Länsi-Kreetan turistikauden alkamisajankohtana. Kevään aikana lentomäärät lisääntyvät ja kesän saapuessa pelkästään Haniaan saapuu jopa kymmeniä ulkomaanlentoja päivässä.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terhi Kokko (@vagabondablog) on

Toisin on tänä vuonna. Hanian rannikon lomakylät ovat yhtä autioita kuin talvella, ja hotellit, ravintolat, matkamuistomyymälät, kioskit, retkien myyntipisteet ja autonvuokraamot ovat edelleen suljettuina, vaikka normaalisti kesäkautta olisi takana nyt jo pari kuukautta. Yritysten omistajat ja kausityöntekijät – eli he, jotka ovat olleet talven työttöminä ja odotelleet turistien saapumista ja töiden alkamista – ovat edelleenkin ilman töitä ja tulonlähdettä.

On ymmärrettävää, että taloudellisista syistä Kreikka on päättänyt avata rajansa ulkomaalaisille. Tähän tilanteeseen kaikki kevään aikana tehdyt, maan vähäiseen koronatapausmäärään verraten tiukatkin, rajoitteet kuuden viikon mittaista ulkonaliikkumiskieltoa myöten luultavasti tähtäsivätkin: siihen, että korona pidetään niin kurissa, että edes osa kesän turistikaudesta pystytään pelastamaan.

Turisteja siis tarvitaan, ja toivottavasti heitä Kreikkaan myös saapuu. Tuskin lähellekään edellisvuosien ennätysmäärää, mutta edes niin, että paikalliset pärjäävät talven yli (toivottavasti parempaan) ensi kesään.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terhi Kokko (@vagabondablog) on

Mutta entäs se korona…?

Suoraan sanottuna ulkomaalaisten saapuminen huolettaa minua. En ole rajojen avaamista vastaan sen monelle tuoman taloudellisen helpotuksen vuoksi, mutta pelkään takapakkia, vauhdilla suurenevaa tartuntamäärää, sairaaloiden riittämättömiä resursseja, tiukempia rajoitteita ja uutta ulkonaliikkumiskieltoa.

En ole ainoa, joka on huolissaan turistien saapumisesta. Torstaina julkaistun kyselyn mukaan 89 % vastanneista haluaisi, että kaikki Kreikkaan saapuvat testattaisi, ja 75 % oli sitä mieltä, että rajojen avaamisen myötä Kreikka pistää maan talouden kansalaisten terveyden edelle.

Ilman tarkkaan harkittua suunnitelmaa ei Kreikka maahan matkustamista sallinut, vaan esimerkiksi tehohoitopaikkoja on lisätty ja saarilla olevien sairaaloiden ja terveyskeskuksien aukioloajat on muutettu kattamaan vuorokauden kaikki tunnit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terhi Kokko (@vagabondablog) on

Minulle on kuitenkin jäänyt epäselväksi, kuinka koronarajoitukset tulevat näkymään matkailijan lomassa. Tällä hetkellä Kreikassa kun on muun muassa kasvomaskin käyttöpakko julkisissa liikennevälineissä, kokoontumiset on rajattu korkeintaan 10 henkilöön ja hotelleissa tyypillinen buffet-ruokailu on kielletty. Järjestäytyneillä rannoilla aurinkotuolit täytyvät olla riittävän kaukana toisistaan ja rannalla saa olla kerrallaan vain tietty määrä ihmisiä. Myös ruokakaupoissa asiakasmäärä on rajattu, ja kahden metrin etäisyyttä tulisi noudattaa kaikkialla.

Kreetalla koronatapauksia on ollut kautta pandemian vähän, ja viimeisen muutaman viikon aikana koko korona on ollut liian helppo unohtaa: maskeja ei näy juuri lainkaan, kauppojen väkimäärää valvotaan harvoin, eikä ainakaan meidän lähikaupassa ollut enää eilen tarjolla kertakäyttöhanskoja, mutta käsidesiä kylläkin. Turvaväliä ei noudateta, oltiin sitten luontopolulla, rannalla tai kaupan käytävällä.

Jos nämä perusasiat ovat unohtuneet paikallisilta jo nyt, kuinka turistitkaan niitä sitten lomallaan muistavat tai jaksavat noudattaa? Vai löysentyvätkö määräyksetkin turistikauden alettua?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terhi Kokko (@vagabondablog) on

En usko, että heti huomenna näkyy Kreetalla saakka suurta lomailijoiden ryntäystä, mutta viimeistään heinäkuussa suorien lentojen alkaessa tilanne saattaa olla jo eri. Matkailijoiden määrä toki riippuu muiden maiden matkustusohjeistuksista: pohjoismaalaisia täällä tuskin näkyy kovin paljoa vielä heinäkuussakaan, sillä kaikissa Pohjoismaissa taitaa olla voimassa suositus olla matkustamatta vähintäänkin heinäkuun puoliväliin saakka.

Seuraavat viikot tulevat näyttämään, kuinka tilanne alkaa kehittyä: lisääntyvätkö koronatartunnat, vai pysyykö virus edelleen kurissa rajojen aukeamisesta huolimatta.

Toivon tietenkin jälkimmäistä, mutta varaudun ensimmäiseen: aion jatkaa varovaisuutta, käsien pesemistä ja ihmispaljouksien välttämistä. Ja taidan pysyä normaalia kesää enemmän vain kotikylässä. Matkustaa en tänä kesänä aio.

Jutun kuvat ovat tältä keväältä ja alkukesältä eri puolilta Länsi-Kreetaa.
Lisää Kreeta-kuvia ja -stooreja Instagramissa @vagabondablog!

4 comments
  1. Suomesta tosiaan ei tällä hetkellä Kreikkaan juurikaan varmaan matkusteta paitsi tuon kahden viikon karanteenin, niin myös sen vuoksi , että lentoja ei käytännössä varmaankaan ole tarjolla. Myös yleinen paheksunta on ilmeinen. Mutta nythän komissio on suositellut, että maiden väliset rajoitukset poistetaan, joten saapa nähdä, miten asiat kehittyvät…

    Monet yritykset ovat tosiaan koronasta kärsineet, mutta Suomessa ainakin taitaa olla niin, että monet matkailu- ja vapaanajan yritykset, joiden sesonki on Suomen kesä, saavat tulevasta kesästä ihan huippumyynnin.

    1. Näköjään tuo Suomen karanteeni on vain suositus ja omaehtoinen, eikä tarkoita kahta viikkoa täysin eristyksissä olemista: “Omaehtoisessa karanteenissa voi liikkua työpaikan ja asuinpaikan välillä. Myös muu välttämätön liikkuminen on mahdollista.” (Lähde: https://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/valtioneuvoston-paatos-rajaliikenteen-rajoituksista-15-6-alkaen)

      Eli vaikka edelleen suositellaan kaiken turhan matkustamisen välttämistä muihin kuin sallittuihin maihin (Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua), olisi periaatteessa mahdollista viettää loma vaikkapa Kreikassa ja palata loman jälkeen suoraan töihin. Aika hurjalta tuntuu kyllä…

      Kotimaanmatkailusta näyttää tulevan iso hitti tänä kesänä Suomessa, mikä on kyllä aivan mahtava juttu!

  2. Mä en ymmärrä – lähteekö ihmiset tosiaan reissuun? Kyllä Suomessa suositellaan 2 viikon karanteenia ymmärtääkseni loman jälkeen – kuka voi olla lomalla viikkokausia? Kyllä me peruttiin kaikki matkat tältä vuodelta ja rahat jäi sisään matkatoimistolle, mikä ahdistaaa. Eihän siitä edes nauti kun on ns.pelko perseessä. Mutta hirveän raskaan ja kylmän kevään jälkeen joku armahti meitä, Suomessa ainakin 2 viikkoa luvattu hellekelejä. <3

    Katja
    http://Www.optimismiajaenergiaa.fi

    1. Ihanaa, että siellä on hellettä! Minunhan oli tarkoitus olla Suomessa tämä viikko, mutta pitää katsoa syksyllä tilannetta uudestaan.

      Itse en tosiaankaan matkustaisi nyt minnekään, mutta kuulemma ensimmäiset turistit saapuivat tänään Kreikkaan jostain päin Eurooppaa. Suomalaiset joutunevat odottamaan vielä jonkun tovin, että Suomi poistaa karanteenisuosituksen, mutta kovasti tuntuu olevan kiinnostusta tulla Kreetalle minulle tulleiden viestien ja FB-ryhmien keskustelujen perusteella.

      Nauttikaa helteistä! <3 Oispa meilläkin samanlainen uima-allas!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *