Minä olen – varmasti monen muun tavoin – jo totaalisen kyllästynyt koronaan, enkä jaksaisi suoda sille typerälle, elämää rajoittavalle, virukselle enää ajatustakaan. Mutta koronapostaukset ovat keikkuneet blogini luetuimpien juttujen joukossa kuukausia, joten Kreikan koronatilanne näyttää kiinnostavan lukijoita. Ja koska nyt Kreikassa koronavenettä on taas keikuteltu kunnolla, huomaan minä jälleen naputtelevani uutta postausta aiheesta.
Jutun kuvat ovat marraskuun alun lämpimältä mutta utuisen pilviseltä päivältä, jolloin teimme pitkän kävelylenkin oliivipuiden täyttämässä vuoristomaisemassa.
Kesä 2021 oli Kreetalla parempi kuin kukaan osasi toivoa: koronatapaukset pysyivät kurissa, rajoitukset olivat maltillisia, ja turistejakin oli niin paljon, että kesän lopussa uskallettiin vihdoin väsyneinä sanoa ääneen, että “nyt alkaisi jo tämä kesä riittää”. Saarelle tuli kesän aikana lomalaisia paljon, paljon enemmän, kuin talven pitkinä ja verkkaisina lockdown-kuukausina uskallettiin edes unelmoida.
Mutta jostain syystä viimevuotinen ilmiö toistui jälleen: kun kesä oli ohi, lähtivät koronatartunnat nousuun. Viime vuonna lockdown alkoi 7. marraskuuta, kun uusia tapauksia oli koko maassa päivittäin noin 3000. Tänä vuonna samoihin aikoihin uusia tapauksia oli yli tuplat enemmän rokotteesta huolimatta, ja 9.11.2021 lyötiin tauluun Kreikan kaikkien aikojen ennätys: 8613 uutta tapausta vuorokaudessa.
Kreetalla koronatilanne on mantereeseen verrattuna pysynyt edelleen kohtuullisen maltillisena, vaikka ovat tartunnat lähteneet täälläkin nousuun ja päivittäiset lukemat ovat hiponeet jo kolmeasataa. Lukemat noussevat täälläkin tulevien viikkojen aikana, sillä asiantuntijat ennustavat koko maan päivittäisten lukemien nousevan vielä reilusti seuraavan kolmen viikon aikana.
Mutta eihän sitä enää tulisi tartuntalukemia tuijottaa, tärkeämpi mittari on sairaalahoidossa olevien määrä – kaikkihan sen tietää, että ei rokotus estä virustartunnalta, vaan sen vakavalta muodolta. Voi, kunpa ne sairaalatilastot näyttäisivätkin paremmilta, mutta ei: Kreikan sairaaloissa on tällä hetkellä lähes 500 potilasta hengityskoneessa covidin vuoksi ja tehohoitopaikoista on täynnä lähes 90 %. Tänään keskiviikkona 10.11. virukseen ilmoitettiin kuolleen vuorokaudessa 70 henkilöä.
Kaikkein hälyyttävin tilanne on Pohjois-Kreikassa, jossa pari päivää sitten uutisoitiin kuolleen koronaan kahden edeltävän viikon aikana yli 300 ihmistä. Rokottamattomia tai vain osittain rokotettuja kuolleista on noin 85 %, ja täysin rokotetuista suurin osa on saanut rokotteet yli puoli vuotta sitten. Kolmannen rokotteen jakelu on aloitettu Kreikassa kaikille, ja tätä kirjoittaessani lähes puoli miljoonaa tehosterokotetta on annettu.
Uusia rajoituksia
Kun Kreikan koronatilanne alkoi huonontua, reagoi hallitus jälleen kerran nouseviin lukuihin nopeasti ja uudet rajoitukset otettiin käyttöön vain muutamassa päivässä. Hallituksen asenne on se, että rokotettuja ei tule rankaista – he ovat tehneet oman osuutensa viruksen leviämisen hillitsemiseksi – vaan uudet rajoitukset koskevat vain rokottamattomia. Uutta lockdownia ei siis ole näillä näkymin luvassa, ja siitä olen kiitollinen. Viime talven seitsemän kuukautta kestänyt koronasulku oli liikaa niin yksilötasolla kuin Kreikan talouttakin ajatellen.
Lauantaina 6. marraskuuta astuivat voimaan uudet rajoitukset, joista vain me vain osittain rokotetut sekä täysin rokottamattomat kärsimme suoraan. Näitä rajoituksia on toki mediassa jo ehditty kutsua “rokottamattomien lockdowniksi”, mutta käytännössä uudet rajoitukset tarkoittavat vain sitä, että rokottamattomat joutuvat käymään testissä usein. Todella usein.
Jo aikaisemmin oli astunut voimaan sääntö, että ravintoloihin ja kahviloihin sisälle saa ottaa vain täysin rokotettuja asiakkaita. Kesäkuukausina tämä ei vaikuttanut ihmisiin juuri lainkaan, sillä terassit olivat edelleen kaikille avoimet – ja kukapa nyt kesällä muutenkaan sisällä söisi. Nyt tämä sääntö kuitenkin tiukkeni.
Ravintoloiden ja kahviloiden sisälle otetaan edelleenkin vain täysin rokotettuja (vähintään kaksi viikkoa toisesta annoksesta, pl. yhden rokotteen Johnson & Johnson), mutta viime lauantaista lähtien myös terasseille pääsevät ainoastaan rokotetut tai vastikään testatut asiakkaat. Testitulos saa olla max. 48 h (pikatesti) tai 72 h (pcr-testi). Eli jos et ole rokotettu tai testattu, ei ole ravintoloihin asiaa.
Eikä vaatekauppoihin, kampaamoihin, pankkeihin, muihin virastoihin… Ilman rokotus- tai testitodistusta pääsee ainoastaan ruokakauppaan ja apteekkiin.
Jo muutaman kuukauden ajan on ollut sääntö, että rokottamattomien työntekijöiden täytyy käydä kerran viikossa (joillakin aloilla kaksi kertaa) omakustanteisessa covid-testissä. Instagram-stoorejani seuraavat ovat kerran jos toisenkin nähneet päivityksen jokaviikkoisesta testistäni. Mutta nyt testissä täytyykin käydä kahdesti viikossa, ja joka maanantai- ja torstaiaamu toimistolle saapuessani minulla täytyy olla esittää tuore negatiivinen testitulos.
Hallitus on määrännyt pikatestin hinnaksi 10 euroa, joten onneksi sen kalliimmasta testistä ei ole kyse, mutta kyllähän se kahdesti viikossa testissä ravaaminen alkaa olla jo hyvin epäkäytännöllistä. Tai mahdollisesti jopa kolmessa testissä: jos viikonloppuna haluaa käydä ravintolassa tai kaupoissa, ei työpaikalle pääsyä varten keskiviikkona otettu pikatesti enää ajallisesti riitä kattamaan viikonloppua…
Ei tule yllätyksenä se, että rokotuksien ottaminen on lähtenyt näiden rajoitusten myötä nousuun (vaikka täysin rokotevastaisia Kreikassa on edelleen paljon). Minäkin olen – puoli vuotta asiaa mietittyäni ja Pfizeria odotettuani – varannut vihdoin ajan toista rokotetta varten. Jos sitä minulle enää edes annetaan, näin pitkän välin jälkeen.
Lue myös:
Rokotettu! (Kreikassa AstraZeneca yli 30-vuotiaille)
Miksi jätin toisen koronarokotteen ottamatta?
Magneettikuvaus, hermoratatutkimus ja mitä näitä on
5 comments
Osaatko sano minkä ikäisiä nuo ravintolarajoitukset koskee? Mentiin perheen kanssa varaamaan kesälle Kreikan matka ja vasta nyt törmäsin tähän tietoon. Lasta ei olla rokottamassa, eli onkohan siirrettävä matkakohdetta kun vähän tylsää olisi loma ilman ravintoloita…
Hei! En valitettavasti osaa suoralta käsin sanoa, että minkä ikäisiä tuo k-passivaatimus ravintoloissa koskee… Mutta näillä näkymin se sääntö on poistumassa (kreikkalaisen) pääsiäisen jälkeen, joten kannattaa seurata uutisointia huhtikuun lopulla ennen kuin alkaa perua matkaa sen vuoksi!
Huh, aika erilainen lähestymistapa kuin täällä. Kun nyt täällä on luovuttu passista, taitaa suurin osa rajoituksista kohdistua kaikkiin ihmisiin. Enpä tiedä Kreikan tämänhetkisestä tilanteesta, mutta Suomessa se tilanne on koko ajan huonontunut edelleen ja jo liikkuvuusrajoituksiakin on väläytelty. Saa nähdä koska tulee ravintoloiden täyssulku.
Hei,
kiitos ajantasaisesta kuulumisista.
Kaksi matkaa teimme syksyllä, syyskuussa Lefkakselle ja lokakuussa Kreetalle. Tuntui niin hyvältä päästä sinne Kreikan maaperälle. Kaikki tuntuivat olevan vastuullisia ja Kreetalla koronatodistustakin saimme näyttää.
Justeilen katselin matkoja ensi keväälle. Kesäkuun alkuun on jo varattu, mutta maalis-huhtikuulle haluttaisiin jotakin. Siis Kreikkaan. Muihin maihin emme nyt eurojamme tuhlas.
Meillä vain kävi mielessä, että viitsiikö varata, jos tilanne onkin huono ja taas alkaa show peruutusten kanssa. Luulen, että nämä ajatukset muillakin mielessä. Eli emme nyt varaile mitään kesän alun lisäksi.
Huoh, luulimme varmaankin kaikki, että tästä turkasesta jo päästiin. Mutta ei!
Joulukuun alussa saamme mieheni kanssa kolmannen piikin. Se sentään huojentaa joulunvieton tunnelmaa.
Tsemppiä sinne Saarelle!
Kuulumisiasi ilolla odotellen.
Terv
Vappu
Hei Terhi. Kiva “kuulla” sinusta taas. Mikä ihana vihreys noissa kuvissa. Tsemppiä rokotukseen ja toivon, että ei tule samankaltaisia oireita kun ekasta. Meillä täällä Suomessakin koronaluvut on korkeita, kyllä alkaa jo kyllästyttää koko aihe, mutta tuleehan sitä seurattua ainakin oman kotipaikan osalta. Mukavaa, että pääsit käymään Suomessa.
Minäkin olin saarella 7 viikkoa ja täytyy sanoa, että kyllä nautin. Kaikkea hyvää sinulle.