Kreikka luopuu vihdoin lopuista koronamääräyksistä

Kreikan ensimmäinen koronatapaus todettiin Thessalonikin kaupungissa helmikuussa 2020. Olin paria päivää myöhemmin matkustamassa Thessalonikiin ja paikalliset tuttavani olivat kauhuissaan: etkö meinaa perua matkaasi, eihän sinne voi nyt mennä! Ajattelin, että on vain ajan kysymys, milloin virus saapuu myös Kreetalle, ja lähdin matkaan. Lennoilla hymähtelin maskia käyttäville matkustajille.

Ja niinhän siinä kävi, että pian koronaa oli kaikkialla – ja maskin käytöstäkin tuli nopeasti arkipäivää. Maaliskuussa 2020 siirryin töihin kotiin ja loppukuusta alkoi Kreikassa ensimmäinen lockdown. Onneksi emme tuolloin tienneet, että tätä tulisi kestämään jopa kolme vuotta!

P1211444

Kreikan koronarajoitukset olivat tiukat maskipakkoineen, pakollisine testeineen, liikkumisen rajoittaimisineen ja ravintoloiden ja kauppojen sulkemisineen. Kun vuonna 2022 muissa maissa vihdoin luovuttiin kaikista koronarajoitteista ja -määräyksistä ja palattiin normaaliin elämään, Kreikassa ei oltu vielä valmiita luopumaan kaikista varotoimista.

Viimeiset Kreikan koronamääräykset ovat hankaloittaneet etenkin rokottamattomien elämää: jos ei ole vähintään kolmea rokotetta otettuna, on työpaikalle pääsyn vaatimuksena ollut kerran viikossa joko lääkärillä tai apteekissa tehty testi.

Hania

Minä jätin rokotukset kahteen, erityisesti ensimmäisen rokotteen jälkeen alkaneiden oireiden vuoksi. Kokemukseni kämmenen puutumisesta on saanut aikaan enemmän yhteydenottoja sekä blogin, sähköpostin että Instagramin kautta kuin mikään muu postaus koskaan, ja muiden jakamat kokemukset puutuneista raajoista rokotuksen oton jälkeen ovat olleet aika hurjaa luettavaa. Minä en todellakaan ollut ainoa, jolle niin kävi!

Itsellänihän kämmenen puutumiselle ei löytynyt lukuisista testeistä huolimatta muuta syytä kuin B12-vitamiinin puutos. Nyt, lähes kaksi vuotta ensimmäisen rokotteen, puutumisoireiden alkamisen sekä monien kuukausien B12-kuurien jälkeen, oikea käteni on edelleen puutunut. En varsinaisesti kadu rokotteiden ottamista, mutta toisen jälkeen en edes harkinnut kolmatta.

Kreikan koronamääräykset

Sairastin covidin huhtikuussa 2022, jonka jälkeen minun ei tarvinnut kuuteen kuukauteen käydä viikoittaisessa rapid-testissä päästäkseni työpaikalle, mutta lokakuun 2022 lopusta alkaen olen joutunut käymään testissä joka ikinen viikko. Eli viiden kuukauden ajan olen joka lauantai käynyt apteekissa testissä omakustanteisesti. Testin hinta on 5-6 euroa, joten kalliista testistä ei ole kyse, mutta vaivaa se aiheuttaa, ja jokseenkin turhaan: apteekissa hädin tuskin vilkaistaan testitulosta ja työpaikallakin pääsee puhumalla sisään jos testi on jäänyt tekemättä eikä mukana ole voimassaolevaa todistusta.

Viime tiistaina, 14. maaliskuuta, Kreikan terveysministeriö ilmoitti vihdoin, että (lähes kaikki) loput Keikat koronamääräykset poistuvat. Terveyspalveluja tarjoavissa laitoksissa tullee jäämään joitakin rajoitteita, mutta tarkemmin niitä ei ole vielä eritelty. Veikkaisin, että lääkärissä ja sairaaloissa täytyy edelleen käyttää maskia, mutta muualla tuskin enää.

Kreikan koronamääräykset

Eikä ole sanottu vielä sitäkään, että milloin nämä pakolliset viikottaiset testit päättyvät. Kysyin asiasta eilen apteekissa käydessäni, mutta heillä ei ollut asiasta vielä mitään tietoa. Ilmeisestikin tarkemmin asiasta päätetään pääsiäiseen mennessä (Kreikassa pääsiäinen on tänä vuonna 16.4.), joten vielä jokunen viikko on testissä käymistä luvassa.

Onneksi kuitenkin valoa näkyy jo tunnelin päässä ja voin sanoa varmuudella, että tämä on viimeinen koronaan liittyvä postaus jonka blogiin kirjoitan. Toivottavasti ainakin – kyllä kai tämä nyt vihdoin oli tässä, kolme vuotta on ollut aivan riittävästi!

1 comment
  1. 3 vuota on kyllä pikä aika. Ja tuo kuulostaa kyllä raskaalta, että testissä pitää käydä joka viikko. Onneksi Suomessa on käytännössä kaikki rajoitukset ollut poissa jo pitkän aikaa. En muuten tiennytkään, että pääsiäistä vietetään eri aikaan Kreikassa kun Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *