Kreetan pääkaupunki Iraklion – Euroopan rumin kaupunki?

Kreetan pääkaupunki Iraklion on saaren hallinnollinen keskus ja suurin kaupunki, sekä noin 174 000 asukkaallaan koko Kreikan neljänneksi suurin kaupunki. Joskus vuosia sitten Iraklionia haukuttiin Euroopan (tai jopa koko maailman!) rumimmaksi kaupungiksi, ja nettiarvosteluiden mukaan tuo titteli kuuluisi joidenkin mielestä Iraklionille edelleenkin.

Kävin edellisen kerran Iraklionissa kesällä 2012, eikä kaupunki mielestäni mitenkään merkittävän ruma ollut. Vaikka eihän Iraklionin venetsialainen satama vetänyt vertoja Hanian satamalle ja kaupungista puuttui Rethymnonin charmi, olivat Iraklionin shoppailumahdollisuudet saaren parhaat ja kävin siksi kaupungissa useasti sen kesän aikana. Mitäs sitten, jos kaupunki oli persoonaton ja yleisväriltään harmaa, kun aika kului mainiosti sen lukuisten kauppojen vaaterekkejä tutkien?

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Nämä muistikuvat mielessäni lähdin katsomaan miltä Kreetan pääkaupunki Iraklion näyttää lähes kuusi vuotta myöhemmin. Koska nykyisestä asuinpaikastani on pääkaupunkiin matkaa noin 150 kilometriä, oli järkevin jäädä Iraklioniin yöksi – vaikka epäilinkin, riittäisikö tutussa kaupungissa tekemistä koko viikonlopuksi.

Vai että riittikö? Olisin voinut jäädä Iraklioniin vaikka viikoksi! Tai jopa muuttaa sinne! (Taas yksi paikka lisää pitkälle listalle paikoista, joissa haluaisin joskus asua…)

En osaa sanoa, onko Iraklion muuttunut näiden vuosien aikana, mutta en todellakaan muistanut kaupungin olevan niin cool. Minun ajatuksissani Iraklion oli mielenkiinnoton ja asukasluvustaan huolimatta pikkukaupunkimainen, mutta nyt näin sen toisin: Iraklion onkin trendikäs, nuorekas ja eläväinen, eikä mikään kehityksen kelkasta pudonnut maalaiskaupunki.

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Olin kaivannut maisemanvaihdosta ja irtiottoa arjesta, ja sen reissu Iraklioniin tarjosi osuvammin kuin olin uskaltanut toivoa. Vietin viikonlopun niin kuin olisin viettänyt millä tahansa kaupunkilomalla: katuja laiskasti kävellen, kahviloissa pitkään istuen ja satunnaisia nähtävyyksiä kierrellen. Rentoutuen, aistien, nauttien. Vaikka olin tullut vain muutaman tunnin bussimatkan päähän kotoa, tuntui kuin olisin ollut ulkomailla, jossain muualla kuin samalla saarella, jolla olin töissä ja elin arkeani.

Maaliskuun ensimmäinen viikonloppu oli aurinkoinen ja lämpötila nousi yli 20 asteeseen. Iraklionin lukuisten tyylikkäiden kahviloiden terassit täyttyivät kahvittelijoista, ja kovaääninen musiikki ja sitäkin kovaäänisempi puheensorina kaikui kaupungin kaduilla varmasti pitkälle yöhön. Lauantaina vaatekaupat olivat hämmästyksekseni auki iltaan saakka, osa jopa yhdeksään asti, joten keskustan alue pysyi vilkkaana koko päivän.

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Shoppailun ja kattavasta kahvila- ja ravintolatarjonnasta nauttimisen ohella Iraklionissa saa aikansa kulumaan myös historiaan tutustuen: keskusta-alueen tärkein nähtävyys on Kreikan merkittävimpiin museoihin lukeutuva arkeologinen museo, ja kaupungin laitamilla sijaitsee minolaisaikaisen Knossoksen kaupungin rauniot. Toki reissuuni kuului myös Knossoksessa käynti – siitä on tulossa oma postauksensa myöhemmin.

Kreetan pääkaupunki Iraklion ei näyttänyt minulle surullisenkuuluisaa rumuuttaan, enkä edes usko, että niin pahannäköistä puolta siellä on enää aikoihin ollut, että Iraklionia voisi haukkua Euroopan rumimmaksi. Nyrpistelyn sijaan minä ihastuin rytinällä tähän vilkkaaseen ja mukavan kokoiseen kaupunkiin, eikä viikonloppureissuni missään nimessä jäänyt viimeiseksi käynnikseni täällä.

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Kreetan pääkaupunki Iraklion

Kolme mainiota kahvilavinkkiä

Crop Roastery Brewery (os. Aretousas 4) paahtaa kahvipapunsa itse ja valmistaa myös omaa olutta. Auki aamusta yöhön.

Indigo (os. 25is Avgoustou 76) sijaitsee Pyhän Tituksen kirkkoa vastapäätä ja on suosittu paikka poiketa kahville tai drinkille. Paikan kahvi on ateenalaisesta Taf-paahtimosta, josta kerroin täällä.

Granary (os. Kantanoleontos 9) on uusi tyylikäs kahvila Theotokópoulosin puiston laidalla. Täältäkin saa hyvää Taf-kahvia, kuten myös brunssia, lounasta ja cocktaileja.


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa


12 comments
 1. Vau tuohan on upea kohde! miten ihmeessä ihmiset valikoi rumimpia matkakohteita? no jos itse saan sanoa niin minun mielestäni esim. Munchenin aseman seutu ei ole järin kaunista.. ja tykkään siis enemmän merikohteista joissa on vaikkapa valkoista tai värikästä arkkitehtuuria, mutta makuja on monia

  1. Aivan varmasti Euroopassa on rumempiakin paikkoja kuin Iraklion! Ei ole mitään tietoa, että kuka tai mikä taho on aikoinaan nimennyt Iraklionin rumimmaksi, mutta ei se enää ainakaan voi pitää paikkaansa :)

 2. Yleensä saarien tai ylipäätään alueiden pääkaupungit tuntuvat olevan alueidensa vetovoimaisimpia lähettiläitä, mutta Iraklionista täytyy kyllä tunnustaa että tämä ei kilistänyt juurikaan kelloja nimen kuullessani. Hania varmasti vetää suurimman huomion Kreetalla. Mukava kuulla, että Iraklion on myös aivan varteenotettava tukikohta muun saaren kiertelyyn.

  1. Hania on varmasti Kreetan tunnetuin kaupunki ainakin suomalaisten keskuudessa, sillä suurin osa lomalaisista majoittuu Länsi-Kreetalla. Eli en ihmettele lainkaan, jos et ole Iraklionista kuullut :) Onhan Haniakin ihana kaupunki, mutta huomattavasti Iraklionia pienempi.

 3. Kertausreissu Kreetalle on vähän ollut suunnitelmissa, eikä Spinalongan saaren lisäksi selkeitä suunnitelmia ole. Rethymnonissa on joskus tullut käytyä – ehkä täälläkin pistäytyminen, ellei sitten peräti tämän tukikohdaksi ottaminen olisi yksi vaihtoehto.

  1. Iraklion, tai joku muu paikka itäisellä Kreetalla, olisi toki järkevä vaihtoehto jos suunnitelmissa on käydä Spinalongalla. Suosituimmalta loma-alueelta Hanian seudulta matka on vähän turhan pitkä päiväretkeksi, mutta voisihan sitä tehdä yönylireissun ja majoittua Iraklionissa tai vaikka Agios Nikolaoksessa, joka sekin on oikein viehättävä kylä :)

 4. Kuvia katsoessa ei kyllä todellakaan tule mieleen “maailman rumin kaupunki” – enemmänkin tulee heti pari suomalaista kaupunkia mieleen, jotka oikeasti voisi pärjätä edellämainitussa kisassa! :D

  Mulla on toisinaan käynyt joidenkin kohteiden kanssa niin, että ensimmäisellä kerralla sykähdyttänyt kohde ei ole antanut mitään fiilistä toisella kerralla, ja taas pitkään muistoissa tylsänä paikkana nähty kaupunki on saattanut toisella kerralla ollankin jotain aivan muuta. Tosi paljon sää, oma fiilis ja väsymys, ja ihan sattumakin määrää sitä, että minkälaisena paikka näyttäytyy ainakin itsellä.

  Asuin viime kevään Espanjassa ja suorastaan vihasin kotikaupunkiani – nyt jo odotan, että pääsisin paikkaan uudelleen piipahtamaan ja katsomaan, miltä kaupunki näyttää ja tuntuu silloin, kun siellä ei asu! :D

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  1. Haha, Facebookissakin sain pari kommenttia, että Suomessa löytyisi useampikin kaupunki, jolle kuuluisi Euroopan rumin kaupunki -titteli :D

   Tuo on ihan totta, että mm. sää ja oma fiilis vaikuttaa paljon siihen, kuinka paikan kokee ja pitääkö siitä vai ei. Ja mulla vaikuttaa joskus myös reissuseuran fiilikset: esimerkiksi Thaimaasta olen aina pitänyt, mutta kun olin siellä poikaystäväni kanssa joka ei tykännyt turistirantojen kaupustelijoista ja intialaisista räätäleistä, alkoi ne ärsyttää itseänikin. Tai ehkä syynä vain oli se, että edellisestä Thaimaan-reissusta oli jo useampi vuosi, enkä muistanut että ei Thaimaa olekaan pelkkää paratiisia.

 5. Ihanaa, että kaupunki yllätti positiiviseen suuntaan! Kevät on kyllä mainiota aikaa matkustaa eteläisemmässä Euroopassa, kun saa jo pienen maistiaisen kesästä :) Kyllä kelpaisi piipahtaa täältä -20’C jäätävästä kelistä hetkeksi kevääseen.

  1. On niin hassua ajatella, että Suomessa on noin järkyttävän kylmää kun täällä on nyt muutaman päivän ollut jo ihan (Suomen) kesäkelit. Saattaahan se vielä tästä viilentyä, mutta käytännössä Kreetan talvi on jo ohi. Vaikka minusta ei ollut talvea lainkaan, sen verran leutoa oli :)

 6. Voi, mun käy sääliksi kaupunkiparkaa, kun haukutaan Euroopan rumimmaksi :'( Tosi mukavalta ja värikkäältähän tuo näyttää ja ai että noita ihania ensimmäisiä lämpimiä päiviä Euroopan keväässä – keväällä matkustaminen on ihanaa!

  1. Kevät on kyllä ihanaa aikaa matkustaa etenkin Etelä-Eurooppaan kun luonto on vehreimmillään ja lämpötila ei ole vielä noussut liian korkealle. Mä vähän veikkaan, että iraklionilaiset on ihan tyytyväisiä tuosta ikävästä maineestaan, niin suurin osa turistilaumoista menee Haniaan ja Iraklion pysyy paikallisten paikkana :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *