Viisi syytä matkustaa Kreetalle talvella

Oletko koskaan ajatellut matkustavasi Kreetalle talvella? Minä en ollut, en ennen kuin viime syksynä etsiessäni mahdollisimman lämmintä Euroopan kolkkaa talven viettämiseen. Googlen mukaan Maltan ja Kyproksen lisäksi Kreeta on Euroopan lämpimimpiä paikkoja myös talvikuukausina, joten kun onnistuin saamaan Kreetalta työpaikan, oli talvenviettopaikka sillä sinetöity.

Minulta on kysytty useaan kertaan, että millaista tällä Kreikan suurimmalla saarella oikein on matkailusesongin ulkopuolella. Voisin vastata kysymykseen pelkästään yhdellä sanalla (ihanaa!), mutta haluan kehua tätä uutta asuinpaikkaani hieman enemmän. Tämän vuoksi laadin viiden kohdan listan, miksi suosittelen matkustamaan Kreetalle talvella.

Kreetalle talvella

Kreetalle talvella

1. Talvella Kreeta on vehreä

Olen aikaisemmin viettänyt kaksi puolen vuoden jaksoa Kreetalla, ja molemmat näistä kerroista ajoittui kesäkuukausille. Kreeta jäi mieleen tien varsilla violetteina kukkivia oleantereita lukuun ottamatta enimmäkseen kuivana ja karuna saarena, jossa kuivankäppyröissä pensaissa vaanii maastopalon vaara.

Talvinen Kreeta on näyttänyt minulle kauniimman ja vehreämmän puolensa: nyt ei kuki oleanterit, mutta niityt ovat täynnä keltaisia nuokkukäenkaaleja, jotka nimensä mukaisesti nuokkuvat nupussa pilvisinä päivinä ja näyttävät parastaan auringon paistaessa. Maa oliivipuiden alla on kesänvihreän kasvuston peittämä, appelsiinipuiden oksat roikkuvat alhaalla kymmenien mehevien appelsiinien painosta ja metsäisessä Boriana-rotkossa kävellessäni huokailin vain ihastuksesta: talvella Kreeta on niin kaunis!

Kreetalle talvella

2. Talvella Kreeta on rauhallinen

Blogiani enemmän lukeneet ovat varmasti oppineet minusta sen, että pidän rauhallisisuudesta ja siksi helposti välttelen ruuhkaisia ja vilkkaita paikkoja. Kesällä Kreeta on kuin ampiaispesä, sillä suurin osa Kreetan yli kolmesta miljoonasta vuosittaisesta turistista saapuu saarelle kesäkaudella: kaikkialla on ihmisiä, ruuhkaa ja hälinää.

Talvella taas Kreeta on ihanan rauhallinen. Kaduilla mahtuu kulkemaan, liikenne ei ole tukossa kaikkialla ja koko ajan, parkkipaikkoja on vapaana ja ravintoloissa on tilaa. Yleisfiilis on rennompi, hitaampi ja seesteisempi – olematta kuitenkaan liian hiljainen ja kuollut. Sillä kyllähän tällä reilun 623 000 asukkaan saarella elämää riittää ilman turistejakin!

Kreetalle talvella

3. Talvella Kreeta on lempeän lämmin

Ehkä minun ei pitäisi hirveästi lupailla sitä, että Kreeta on talvella niin ihanan lämmin ja aurinko paistaa lähes joka päivä, sillä minun kokemukset Kreetan talvesta ovat kuitenkin vain muutamalta kuukaudelta. Edellinen talvi oli täällä kuulemma ennätyskamala lumisateineen, ja talven todennäköisesti kamalin kuukausi helmikuu on vasta alkamassa. Mutta sen verran voin sanoa, että tähän asti Kreetan talvi on yllättänyt minun täysin: kylmiä iltoja ja öitä lukuun ottamatta täällä on ollut huomattavasti lämpimämpää ja aurinkoisia päiviä reippaasti enemmän kuin olisin uskaltanut toivoakaan.

Talvi ei siis ole Kreetalla aurinkovarmaa aikaa, mutta pilvisinä tai sateisina päivinä ei lämpötila ole kuitenkaan tippunut niin alas, että olisin alkanut kaivata lämpimille leveyksille. Sää on ollut enimmäkseen oikein mainio esimerkiksi patikoimiseen  ja muutenkin saaren kolkkien koluamiseen – ja niinä jopa kesäisen lämpiminä päivinä terassilla istumiseen ja frappen juomiseen!

Kreetalle talvella

Kreetalle talvella

4. Talvella Kreeta on edullinen

Talvella kysyntää on kesää vähemmän, joten etenkin majoitusten hinnat saattavat olla aivan pohjalukemissa. Kun suunnittelimme viikonloppureissua Rethymnoniin, löysimme vanhastakaupungista hyvätasoisia hotelleja jopa alle kolmenkympin yöhintaan. Niin alhaisista boutique-hotellien hinnoista saa kesällä vain unelmoida.

Koska talvella avoinna olevat ravintolat ja kahvilat haluavat houkutella paikallisia asiakkaita, ei hinnoissa ole turistilisää niin kuin lomakylien ravintoloissa saattaa olla. Tämän vuoksi talvella kreikkalaisia täynnä olevassa kuppilassa tietää sen, että sinua ei ajatella kertakäyttöasiakkaana ja tarjoilla siksi ylihinnalla vähän mitä sattuu.

Kreetalle talvella

5. Talvella Kreeta on aidoimmillaan

Turismista elävissä paikoissa, kuten Agia Marinassa ja Plataniaksessa, on suurin osa ravintoloista ja kaupoista pistänyt lapun luukulle talven ajaksi. Olen kuitenkin yllättynyt siitä, kuinka moni paikka loppujen lopuksi onkaan auki, mutta miksipäs ei: talvisin paikalliset mahtuvat viikonloppulounaille turistien kesäisin valtaamiin ravintoloihin, papat saavat kokoontua kahvilaan tuntikausiksi vaihtamaan kuulumisia ja isoimpiin ruokakauppoihin riittää asiakkaita suljettujen matkamuistomyymälöiden ja hotellien takana asuvista paikallisista.

Kun lomalaiset eivät tungeksi kaikkialla, huomaa selvemmin sen, miten paikalliset Kreetalla oikein elävät ja mitä he tekevät. Talvella näkee turistiverhon taakse ja saaren aidoimmillaan: kreetalaisten Kreetan.

Matkustaisitko sinä Kreetalle talvella? Vai mietitkö vielä, miksi Kreetalle tai Kreikkaan kannattaisi ylipäänsä matkustaa? Luehan nämä 5 hyvää syytä matkustaa Kreikkaan!


Instagram Travel ThursdayTämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @vagabondablog.


Lue myös muita #IGTRAVELTHURSDAY-postauksia ja lisää linkki omaan postaukseesi!


19 comments
 1. Olen oivaltanut itse tätä samaa: moneen Euroopan suosittuun kohteeseen kannattaa matkustaa sesongin ulkopuolella. Olin joulun tienoilla Baskimaassa, nyt juuri palaamassa Pohjois-Portugalista. Hinnat ovat takuulla halvemmat ja ruuhkia vähemmän, mutta sää voi olla ihana. Esimerkiksi Portossa oli 17-18 astetta ja aurinko paistoi. Sait minut vakuuttumaan, että voisin lähteä myös Kreetalle Suomen talvikuukausina!

 2. Oli kyllä hyvä myyntipuhe! Itse en ole ajatellut Kreetaa talvikohteena, mutta miten väärässä olenkaan ollut! Niin kaunista ja rauhallisen näköistä, etten yhtään ihmettele miksi viihdyt siellä. :)

  1. Kyllä, kaunista ja rauhallista täällä todellakin on! Kiva hieman herätellä ihmisiä siihen, että perinteiset kesäkohteet voivat toimia myös talvilomakohteina.

 3. Ihana Kreeta! Kahdesti olen käynyt mutta voisin silti ehdottomasti lähteä käymään uudelleen. Ja näistäkin käynneistä on aika paljon aikaa. Ennen sitä kuljettiin lämmön perässä ja kerran oltiin Kreetalla jopa heinäkuussa… huh huh! Nyt voisin hyvinkin lähteä käymään talvella. Nauttisin leudosta ilmasta ja rauhasta ilman turisteja.

  1. Kreeta on <3 Ja oikeasti niin suuri saari, että täällä riittää uutta nähtävää mooooneksi kerraksi. Minähän olen tosiaankin viettänyt täällä ennen tätä kertaa yhteensä vuoden, ja siltikin olen nähnyt Kreetasta vain pienen osan. Heinä- ja elokuuta en kyllä odota, silloin on aivan liian kuuma! :D

 4. Olen ole jotenkin ajatellut Euroopan kohteisiin matkustamista talvella, mutta viime aikoina se on alkanut kiinnostaa. Olisi aika erilaista kokea tuttuja paikkoja ilman turistiruuhkaa. Kreetakin näyttää varsin ihanalta talviaikaan.

  1. Kesäkohteet näyttäytyvät aivan erilaisina talvella, ja minä ainakin tykkään siitä kun on rauhallisempaa ja pääsee näkemään paikallista elämää paremmin. Kreeta talvella ylitti odotukseni kyllä aivan täysin: tämä on mahtava saari vuoden ympäri! :)

 5. Mielenkiintoinen nippelitieto, että Kreeta on Euroopan lämpimimpiä talvipaikkoja. Pitää laittaa korvan taakse! Talvinen Kreetahan näyttää vallan mainiolle. :)

  Mä jotenkin niin ihailen sua Terhi, kun oot tuollainen levoton reissusielu joka ei ole paikalla pitkään samassa paikassa (etenkään Suomessa). Mitähän sitä pitäisi tehdä itsensä kanssa, jotta voisi löytää tulevaisuudessa itsensä ajelemasta Euroopasta siellä täällä ja viettämämässä talvea Kreetalla? Vierivä kivi tosissaan ei sammaloidu. Mähän oon ihan sammalmöykky kohta! :’DD

  1. :D :D No et kai sentään ole sammalmöykky, eikös sulla ole ollut hirveästi reissuja ja lisää tulossa!? :D Kiitos kommentistasi! Pakko kuitenkin sanoa, että kaikella on aina puolensa, ja tosiaankin myös se varjopuoli. Tässä jatkuvassa levottomuudessa tympäisee toisinaan se, kun ei koskaan tunnu sillä tavalla kodilta, että voisi ajatella asuvansa jossakin paikassa ihan pysyvästi. Kreetalla tykkään asua ihan todella paljon ja tällä hetkellä toivon, että voin jäädä tänne suunnitellun vuoden jälkeenkin. Mutta sitten taas pelkään sitä, että levottomuus äityy niin pahaksi että on pakko nostaa kytkintä vaikka täällä kaikki olisikin ihanasti.

   Ja toinen suuri miinus on se, että käyn Suomessa niin harvoin. Nytkin taitaa tulla edellisestä käynnistä ainakin vuosi täyteen, ennen kuin pääsen käymään koti-kotona taas. Ja nyt kun some on täynnä upeita talvikuvia, on ihan hirveä Suomi-ikävä! Mutta niinhän se on, että kaikkea ei voi saada, ja saadakseen jotain pitää luopua jostain muusta. Tärkeintä on kuitenkin on elää juuri sellaista elämää, kuin itse haluaa!

 6. Kyllä houkuttelisi ja juurikin sesongin ulkopuolella. Saksassa asuessa meitä rajoitti lasten koulunkäyntipakko, mutta nyt Suomessa rajoittaa omien lomien saaminen :D Sesongin ulkopuolinen aika houkuttelisi juuri tuolla rauhallisuudella ja edullisimmilla hinnoilla. Itse olen Kreikassa reissannut lapsena/nuorena, mutta aikuisiällä ei ole tullut käytyä kertaakaan.

  1. Voi ei, aina on joku este, joka vaikeuttaa reissaamista! :/ Mullakin on tällä hetkellä hieman sellainen tilanne, että ei viitsi olla ylimääräisiä lomia ruinaamassa, vaikka mieli kyllä tekisi! Ja vastahan minä olin joulun reissussa, joten kai se vaan on pysyttävä kevät aloillaan… :D Kreetan rauhallisuus on minullekin suuri plussa, jännitän jo nyt vähän kesää että meneekö hermo kun on ihmisiä ihan kaikkialla. Onneksi asumme kuitenkin hieman syrjässä, niin kotona ainakin saa olla rauhassa ja poissa vilinästä :)

   Suosittelen kyllä käymään Kreikassa joskus uudestaan ja päivittämään lapsuuden lomamuistoja! :)

 7. Olen miettinyt ensi syystalven kohteeksi Maltaa, mutta näiden kuvien perusteella Kreetakin voisi olla varteen otettava vaihtoehto tuohon aikaan vuodesta, täytyy pitää mielessä!

  1. Ei Maltakaan varmasti huono vaihtoehto ole, mutta Kreetakin kannattaa jossain vaiheessa kokea! :)

 8. Mä olen viime vuosina ihastunut sesongin ulkopuoliseen matkailuun. Viimeistään viime joulu Andalusiassa sai ymmärtämään, että kesäkohteisiin on hyvä matkustaa myös talvella. Kreetalle ei harmittavasti taida päästä suorilla lennoilla muuta kuin sesonkina.

  1. Ei ikävä kyllä pääse Suomesta Kreetalle talvella suorilla lennoilla.. En ole varma, että pääseekö Ateenaankaan, joten onhan se kieltämättä iso miinus jos joutuu lentämään usean pompun kautta – etenkin vain viikon lomaa varten! Mutta Norwegian aloittaa suorat Helsinki-Hania -lennot jo maaliskuun lopussa (jos en ihan väärin muista!), ja kyllähän sekin on vielä just ja just sesongin ulkopuolella, ja talveakin jollain mittarilla :)

 9. Olisiko nuo epävarmat säät syynä siihen, ettei saarelle talvella matkusteta. Ja tietysti onkohan niin, että paikkoja on paljon kiinni silloin. Totta on se, että keskikesä on liian kuumaa aikaa matkustaa ylipäätään välimeren maihin. Kreeta on kyllä muuten ihana💗

  1. Kreetasta ollaan tekemässä ympärivuotista lomakohdetta, joten jos suunnitelmat onnistuu ja turistit innostuu matkustamaan tänne myös kesäkauden ulkopuolella, tulee tulevaisuudessa varmasti olemaan ravintoloita ja kauppoja entistä enemmän auki myös muualla kuin kaupungeissa. Keskikesä on minustakin aivan tuskaisen kuuma Etelä-Euroopassa, tämä talvi on enemmän minun makuuni! Toki kevät ja muutama lämpöaste lisää on vielä parempi… :)

 10. Kreeta varmaan toimisi monelle lomakohteena talvella, kun kesällä saattaa kuumuus osalla matkailijoista tehdä lomailun tuskaiseksi. Voisin hyvinkin lähteä Kreetalle talvella, mutta nykyisillä vähäisillä loma-ajoilla se ei tunnu silti riittävän houkuttelevalta kohteelta. Syy oikeastaan on se, että kaipaa talvella joko selkeästi lämpimämpää tai lumisempaa kohdetta. Itseä kyllä kiinnostaisi kierrellä Kreetaa enemmänkin ja talvella siihen tosiaan olisi hinnat huomattavasti edullisempia kuin kesällä. Sen viikon mitä Haniassa olin viimeksi ja länsipuolta saaresta kiertelin, niin oli kyllä todella upeaa!

  1. Ymmärrän kyllä ihan täysin, että lyhyellä talvilomalla haluaa varmasti lämmintä tai kunnolla kylmää, eikä epätietoisuutta siitä että onkohan lomaviikon aikana hyvä sää. Tämän talven perusteella voin kuitenkin sanoa, että talvinen Kreeta sopii mainiosti minunlaiselle, joka ei harrasta talvilajeja eikä pidä liian kuumasta – mutta tykkää kuitenkin auringonpaisteesta! Terkut Hanian venetsialaisen sataman kahvilan terassilta 😎☀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *