Keskustelupalstojen asiantuntijat: Kreeta on mitäänsanomaton turistirysä!

Kreeta on tylsä

Kreeta on tylsä. Lause tuli vastaan keskustelupalstalla, jonne olin päätynyt etsiessäni uusia vinkkejä vapaapäivien tekemiseksi. Kulmakarvani nousivat hämmästyksestä hiusrajaan, sillä Kreetaa toki voi kuvailla monella sanalla, mutta tylsäksi tätä monipuolista ja suurta saarta ei todellakaan voi haukkua.

Mielenkiinnosta aloin lukea muitakin Kreetaa käsitteleviä keskusteluja, ja vaikka joukkoon mahtui lukuisia ylistäviä kommentteja, sai tylsä kaverikseen muun muassa sanat mitäänsanomaton ja turistirysä.

Kokosin tähän keskustelupalstojen Kreeta-asiantuntijoiden parhaimmat kommentit – ja minun mielipiteeni niistä. Oletko samaa mieltä kommenttipalstojen vai minun kanssani? Kommentoi alle!

Nimimerkkiä klikkaamalla pääset lukemaan keskustelupalstojen keskustelut kokonaisuudessaan.

Falassarna, Kreeta

Olen käynyt Kreetalla ja vaikka oli ihan kiva ja kreikkalainen ruoka on ihanaa, niin oli musta vähän mitäänsanomaton.KRISTINA

Kiva, että kommentoija on sentään käynyt Kreetalla ennen kuin väittää sen olevan mitäänsanomaton. En ihmettelisi nimittäin sitäkään, että Kreetaa haukkuvat eniten juuri ne, jotka eivät ole koskaan edes käyneet saarella ja pohjaavat väitteensä vain omiin mielikuviinsa suosituista lomakohteista. Näinhän on asian laita monesti myös Kanariansaarten kanssa: “eihän sellaisessa mummojen suosimassa kohteessa voi olla mitään mielenkiintoista, joten en todellakaan matkustaisi sinne!”.

Lomakohteista harvemmin tulee huippusuosittuja ilman syytä, ja mitäänsanomattomuus ei riitä siihen, että paikkaan matkustetaan yhä uudestaan ja uudestaan. Kannattaa yrittää nähdä kohteesta muutakin kuin hotellin uima-allas ja lähiravintola ennen mielipiteen muodostamista. Kreetan luonto, historia, rannat, ihmiset, kulttuuri, ilmasto ja ruoka ei välttämättä ole kaikkien makuun, mutta jos on edes vähänkään nähnyt saarta oman hotellin ulkopuolelta, ei voi valehtelematta kuvailla Kreetaa mitäänsanomattomaksi.

Lukuvinkki: Kreetan tunnetuimmat nähtävyydet

Autolla Rethymnonista

Kreeta on tosi varma paikka lapsen kanssa, mutta ei mitenkään kovin ihmeellinen.VIKI

Omaa kokemusta ei ole, mutta minäkin uskon, että Kreeta on todella helppo kohde lasten kanssa matkustaessa. Mutta “ei mitenkään kovin ihmeellinen”? Toki riippuu siitä, mihin vertaa ja mitä kohteelta kaipaa. Jos haluaa matkustaa erityisen eksoottiselle paratiisisaarelle ja mahdollisimman erilaiseen kulttuuriin, ei siinä tapauksessa Kreeta varmastikaan ole nappivalinta – ja siinä tapauksessa kannattaakin matkustaa Euroopan rajojen ulkopuolelle.

Mutta jos vertaa vaikkapa Pohjois-Eurooppaan, on Kreetalla montakin ihmeellistä asiaa. Ensimmäisenä mieleeni tulevat ystävälliset, hymyileväiset ja toiset huomioon ottavat ihmiset sekä fantastisen monipuolinen ja upea luonto!

Lukuvinkki: Viisi syytä matkustaa Kreetalle talvella

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Älä mene sinne Hania/Platanias/Agia Marina akselille, jäätävää turistirysää. Ennemmin sitten vaikka Rethymnoniin tai Hersonissokseen.PETRA

On totta, että Plataniaksen ja Agia Marinan alue on yksi Kreetan vilkkaimista turistikeskittymistä, ja sieltä minäkin löydän turistirysäviboja – mutta vain hyvin pieneltä alueelta ja vain pääkadun varrelta. Kun poikkeaa vain pari sataa metriä pääkadulta sisämaahan päin, ei turistirysästä ole tietoakaan! Eri asia sitten on, että yrittääkö sitä edes nähdä muuta kuin sen lomalaisia ja krääsäkauppoja täynnä olevan pääkadun…

Kommentoija listaa lomakylien kanssa samaan nippuun myös Hanian, mitä en kyllä tekisi: Hania on saaren toiseksi suurin kaupunki jossa on elämää vuoden ympäri, ei vain lomasesonkina. Kommentoijan vaihtoehdoksi nimeämä Rethymnon on kaupunkina hyvin paljon Hanian kaltainen ja Hersonissoksessa on paljon samaa Plataniaksen kanssa vilkkaine yöelämineen ja vanhoine kylineen, joten joku voi kuvailla niitäkin “jäätäviksi turistirysiksi”.

Todellisuudessa kaikki mainitut ovat oikein varteenotettavia lomakohteita – kunhan vain laajentaa omaa aluetta rantaravintolaa ja hotellin allasbaaria kauemmaksi! Ja jos ei halua lomailla muiden turistien keskuudessa, kannattaa suunnata rauhallisempaan kylään – ja vielä parempi: pois rannikolta.

Lukuvinkki: Plataniaksen ihanuus ja kamaluus

Päivä Haniassa

20 v sitten Platanias oli turistikylä, tänä päiväna turistirysä. Haniasta alkaen 12 kilometriä länteen pelkkää kusettamista. Onneksi pystyy vuokraautolla ajaa pysähtymättä ohi.RHUNKKARI

Olen nyt asunut Plataniaksen alueella yli puolitoista vuotta, Kreetalla yhteensä kaksi ja puoli vuotta ja Kreikassa kaiken kaikkiaan kolme vuotta, enkä ymmärrä mistä kusetuksesta tässä puhutaan. Näiden Kreikan-vuosien aikana en ole tullut huijatuksi kertaakaan, enkä edes epäillyt, että joku yrittäisi toimia epärehellisesti minua kohtaan.

Vaikka jos kommentoijan väite olisi totta, olisi siltikin aika hyvin yli 8300 neliökilometrin kokoisella saarella, että kusetusta tapahtuu vain kahdentoista kilometrin mittaisella alueella!

Lukuvinkki: Kävelyreitti Plataniaksessa: maalaismaiseman läpi Drakiana-tavernalle

Sähköpyöräilyä Kreetalla

Syy miksi en ikinä mene Länsi-Kreetalle on sen tylsyys. Punanaamaisia turisteja asumassa tylsissä hotellikylissä, siellä ei ole yhtään mitään.EIKIITOS

Länsi-Kreeta on suuri alue, johon todellakin mahtuu muutakin kuin vain punanaamaisten turistien kansoittamia tylsiä hotellikyliä. Länsi-Kreetalla on lukuisia toinen toistaan upeampia rantoja ja pieniä poukamia, jylhät Lefka Ori -vuoret, syviä rotkoja patikkareitteineen, historiallisia kyliä ja tuhansia vuosia vanhoja raunioita…

Ja Hanian kaupunki monipuolisine kulttuuri-, ostos- ja ravintolavalikoimineen niille, jotka kaipaavat lomaltaan muutakin kuin rantaa, upeita maisemia ja kreikkalaista kyläelämää, ettei olisi tylsää.

Lukuvinkki: Samaria-rotko on Kreetan upein patikkareitti!

Samaria-rotko, Kreeta

Kreikkalaisten kaikki ruuat ylimainostettuja.SINKKUMIES

Makuasioista ei kai pitäisi kiistellä, eivätkä kaikki ruoat tietenkään hivele jokaisen makunystyröitä samalla tavalla. Mutta pakko sanoa, että tämä Sinkkumiehen kommentti on kokonaisuudessaan kyllä aika juntti. Oletan, että hän tarkoittaa ylimainostetulla yliarvostettua, joten en puutu siihen sen enempää. Mutta että ihan kaikki kreikkalainen ruoka on yliarvostettua? Oletko Sinkkumies maistanut koko kreikkalaisen keittiön läpi, vai pohjautuuko väitteesi vain hotellin buffetista saamiisi makuelämyksiin?

En minäkään kaikista maistamistani kreikkalaisista ruoista pidä, mutta en minä silti niitä lyttää – joillekin muille kun ne ovat suurta herkkua. Ja toisista ravintoloista saa parempia ruokaelämyksiä kuin toisista, joten yhden kokeilukerran jälkeen en edes voisi muodostaa lopullista mielipidettäni.

Kreikkalainen keittiö on kuitenkin monien mielestä yksi Euroopan parhaimmista, mutta jos omaan ruokamakuun ei sovi tuoreet kasvikset, murea liha, raikas jogurtti, juustot ja herkullinen oliiviöljy, ei kreikkalainen ruoka sitten vain taida olla sinun juttusi.

Lukuvinkki: Kreikkalaisen keittiön parhaimmat herkut

Samaria-rotko, Kreeta

Kreeta on tylsä.VIERAILIJA

Kreeta ensimmäisen eurooppalaisen korkeakulttuurin synnyinpaikka ja tältä saarelta on siten saanut alkunsa koko Euroopan sivistys ja kehitys. Kreetan historia on tuhansien vuosien mittainen, ja aikojen saatossa saari on ollut niin ottomaanien kuin venetsialaistenkin vallan alla, ja toiminut näyttämönä toisessa maailmansodassa.

Kreeta on Kreikan suurin saari, ja Kreetalle kuuluva Gavdos on Euroopan eteläisin kohta. Kreetalla on kauniita rantoja, korkeita vuoria ja syviä rotkoja. On kaupunkeja ja pikkuruisia maalaiskyliä, on tuhansia vuosia vanhoja oliivipuita ja on upeita vaellusreittejä. Kreetalla voi nähdä meressä kilpikonnia, vuorilla harvinaisia kri kri -vuohia ja rotkojen yllä hanhikorppikotkia.

Kreetalla voit syödä perinteisessä tavernassa tai tasokkaassa fine dining -ravintolassa. Voit käydä saaren lukuisilla viinitiloilla tai tutustua kreetalaisiin pienpanimo-oluisiin. Voit majoittua ekohotellissa maaseudulla tai kuuden tähden luksusresortissa rannikolla. Voit viettää päivän turkoosinsinisellä merellä veneen kannella, ajellen autolla vuoriston serpentiiniteitä tai vaikkapa polkupyöräillen makealta tuoksuvien appelsiinilehtojen läpi.

Muun muassa. Sillä Kreetalla voit tehdä paljon kaikkea muutakin.

Mutta siitäkin huolimatta on tämä Kreeta vaan niin tylsä paikka.

Lukuvinkki: Kreeta tekee onnelliseksi
15 comments
 1. Kiitos, olipa kiva löytää tämä kiva blogi.
  Nyt kun taas meidän pettymykseksi Korfun matka peruttiin, vaihdoimme kohteen Kreetalle, johon menemme ekaa kertaa vierailemaan. Kivaa lukea kohteesta etukäteen.
  Toivottavasti tällä kertaa matka syksyllä toteutuu, sitä ennen paneudun sinun blogiin enenmmänkin :)

 2. Kylät rannikolla Haniasta länteen ovat kyllä hirveitä turistirysiä. Autolla on ajettu läpi noiden hotellighettojen.

  1. Paljonko ehtii nähdä läpiajamalla? Lainaan itseäni Hanian länsipuolen kylistä: “sieltä minäkin löydän turistirysäviboja – mutta vain hyvin pieneltä alueelta ja vain pääkadun varrelta. Kun poikkeaa vain pari sataa metriä pääkadulta sisämaahan päin, ei turistirysästä ole tietoakaan! ” Itsekin asun Haniasta länteen, muutama minuutti pääkadulta etelään, ja täällä oliivipuiden keskellä ei ole turisteista juuri tietoakaan! :)

 3. Loistava kirjoitus! Olen miettinyt jotain vastaavaa omaankin blogiin koska liian usein tulee kuultua että Bulgaria on mm. likainen, vaarallinen, täynnä rosvoja ja juntteja, eikä koko maassa ole mitään nähtävää. Omat kokemukset ovat täysin päinvastaisia joten pakkohan niistä on blogiin kirjoittaa :)

 4. Kiitos tästä kirjoituksesta! Vuosien varrella olen kuullut paljon miksi taas Kreetalle kysymyksiä. Siksi kun luonto on niin kaunis, citruspuiden tuoksu huumaava, ruoka parhaimmillaan taivaallista (ajelkaapa lounaalle taverna Goulesiin, pöytä varaus suositeltava) ja ihmiset ihania. Siis ne paikalliset, ulkomaalaiset kausityöntekijät eivät aina sitä jaksa olla ja annettakoon se heille anteeksi.
  Kaikesta huolimatta olen viime aikoina huomannut vähän kyllästyneeni tuohon minulle niin rakkaaseen saareen. Se on johtanut syrjähyppyihin pienemmille saarille. Niillekin on jäänyt pieni palanen minua ja tulen ehdottomasti näitä syrjähyppyjä jatkamaan. Silti muutaman viikon päästä on taas matka Kreetalle ja jo kolmatta reissua peräkkäin pati yötä inhoamassani Agia Marinassa. Koska sielläkin on niin ihania ihmisiä että on pakko tulla sanomaan hei.

 5. Minä ainakin rakastan Kreetaa. Juuri kaksi viikkoa sitten tulimme edelliseltä reissulta. Ei näkynyt turistin turistia kiivetessämme Rethymnonin yläosan rinteille. Ihan rauhassa saimme vaeltaa läpi oliivilehtojen ja viiniviljelmien taustalla lumiset Idavuoren huiput. Rethymnonin vanhassa kaupungissa saimme liikkua ihan rauhassa. Ei ollut tungosta, eikä sisäänheittäjiä. Erittäin hyviä kokemuksia olen saanut myös Hanian seudulla ja aion kyllä palata Kreetalle ehkä jo syksyllä. Toki kaikki Euroopan kohteet voi tuntua turistirysiltä heinä- elokuussa. Itse matkustan huhti-toukokuussa tai syys-lokakuussa. Ja jos joku miettii Rodoksen ja Kreetan välillä, ehdoton suositus Kreetalle.

  1. Lomasi Rethymnonissa kuulostaa aivan ihanalta! Ihan totta, että heinä- ja etenkin elokuussa jokainen Euroopan kohde tuntuu enemmän tai vähemmän turistirysältä. Itsekään en ajoittaisi reissua Etelä-Eurooppaan noille kuukausille myöskään läkähdyttävän kuuman sään vuoksi. Etenkin Kreetalle kannattaa matkustaa keväällä tai syksyllä: lämmintä riittää mukavasti ja on vähemmän ihmisiä.

   Kiitos kommentistasi ja tervetuloa Kreetalle taas syksyllä! :)

 6. Kreetalla on varmasti pohjoista paremmat ja puhdasvetiset rannat ainakin. Keskustelupalstoilla ihmiset kirjottaa usein mitä sattuu. Myös Italia keskustelut on joskus vähän jos ei muuta niin outoja. Joskus myös tuntuu siltä että esim. teinit jotka haluaa jollekin suurkaupunkilomalle viedään ehkä perheen voimin “väkisin” rantalomakohteisiin ja sitten mielipiteet on sen mukaisia. Olin myös kerran Sisiliassa pakettimatkalla niin että sain parilta suomalaiselta suoraa palautetta että on kauheaa ja eivät ikinä palaa saarelle uudestaan. Olankohautuksella ohitin ne mielipiteet, kaikkia ei voi joku kohde miellyttää. Jos ruoka on jossain kohteessa pahaa, mitäpä siihen voisi sanoa. Eipä ne ole aina viiden tähden gourmet ruokia ruokakaupoissakaan kotiseuduilla. Jos on korkeanpaikankammo, ei kannata lähteä kohteessa vuoristoon. Joskus tuntuu siltä että ihmiset hakemalla hakee jotain mistä valittaa ja sitten on myös ne tyypit jotka lähtee vaikka perheen mukana väkisin johonkin kohteeseen josta eivät pidä

  1. Se on aivan totta, että kaikki kohteet eivät tietenkään miellytä kaikkia. Mutta kiva olisi, jos mielipiteet perusteltaisi, koska “kauhea paikka” ei kerro yhtään mitään. Tuokin on totta, että jos on ns. väkisin viety paikkaan, jonne ei ole halunnut, voi mielipide olla jo ennakkoon paikkaa vastaan. Mutta se on sitten itsestä kiinni, kuinka siihen suhtautuu – monesti kun loman onnistumien (tai epäonnistuminen) on kiinni omasta asenteesta enemmän kuin itse paikasta!

 7. Kuten sinäkin, tein ensimmäisen etelänmatkani Rodokselle. Tosin 25 vuotiaana, Lofooteilla ja Ruotsissa sentään käyneenä. Toiset saa auringonpistoksen jo nelivuotiaana…

  Eka matkasta Rodokselle jäi fiilis, että ainakin kreikan saaria täytyy nähdä.

  No silleen on käynyt, että saldona on vain Rodos ja Kreeta. Yleensä Rodoksen kaupunki. Ensi kesäkuussa Lesvos / Petra. Mutta Kreetaan:

  Joku oli parjannut Agia Marinaa. Itse olin siellä 2011 ja pidin “tukikohtana” vaimoni kanssa Apladas hotellia. Paikka oli meille aivan loistava. Perhehotelli, parasta ihmiset ja loma :) .Uimarannalle hotellilta lyhyt matka, hotellissakin hyvä pieni allas, mutta kun tänne tulee, niin Välimeri on se juttu.
  Ruokapaikat valikoituivat iltaisin kävelykenkillä ihan sattumalta yläkylästä, siellä elokuussakin rauhallista. Kaikki erinomaista. Erinomaista oli myös Botanical Parkin haudutettu lammas, jonne tarkoituksella eksyimme autoreissulla. Elafonississa on todella upeat rannat, ja matalaa löytyy lapsiperheillekkin kilometrikaupalla.

  Haniaan pääsi helposti hyvin ilmastoidulla nivelbussilla. Hyvä egologinen vaihtoehto ja ei tarvitse etsiä parkkipaikkaa Taksikin ok. Nähtävää/koettavaa riittää, oikeastaan on harkinnassa 2 viikon loma itse kaupunkiin lähivuosina.

  Viikko Agios Nikolaoksessa viime kesänä 2018 viimeistään vakuutti minulle; automatkat Libyanmeren rannoille (malttia ja pelimannihenkeä Nissan Micralla, ota Jeep. Olisi munkin pitänyt) avartavat saaren kokoa ja luonnon monimuotoisuutta.

  2020 jälleen sinne, tai sitten Dublin :)

  Kreikassa ja Irlannissa on ystävällisiä ihmisiä. Drakmaa, puntaa, markkaa tahi €urokaan ei minulta ole siellä hävinnyt. Ihan itse olen “tuhlannut” hymyssä suin.

  Kiitos Vagabonda Sulle asiantuntevasta palstasta. Hyvä ja kiva kun perustelet jutut + näet /teet työtä todella hieman niiden eteen.

  1. Toiset saa auringonpistoksen toisia myöhemmin, mutta saattaa se silti olla yhtä voimakas ;)

   Rodoksen kaupunki on aivan ihana, en ihmettele yhtään että olet matkustanut sinne usein!

   Yksi Kreikan valtteja muihin Välimeren maihin verrattuna on ehdottomasti paikalliset. Ja parhaiten heidän vieraanvaraisuudestaan ja ystävällisyydestään pääsee nauttimaan kun majoittuu perhehotellissa valtavien ja persoonattomien resorttien sijaan. Ja auto on must, niin pääsee näkemään enemmän kuin oman kylän :)

   Isot kiitokset, kun jaoit omia mietteitäsi ja kokemuksiasi Kreetan ja Kreikan ihanuudesta – ja kiitos mieltä lämmittävästä palautteesta! Hyvää viikonloppua! :)

  1. Kiitos Asko! Ehkä meissä on jotain vikaa kun kehdataan jopa julkisesti tykätä näin tylsästä paikasta :D

 8. Olen kanssasi aivan samaa mieltä. Yleensä näin puhuva henkilö ei vain näe eteensä ja aistit ovat turtuneet eivätkä vastaanota mitään uutta. Se on vähän kuin sanoisi Naantalin olevan pelkkä Muumimaailma ;)

  1. No niinpä! Usein sitä näkee vain sitä, mitä haluaa nähdä. Jos on päättänyt, että koko Kreeta on yhtä suurta mirtäänsanomatonta turistirysää, ei muuta näekään (tai edes yritä nähdä) kuin turisteja, matkamuistomyymälöitä ja laumoittain “punanaamaisia” lomalaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *