Kournas-järvi on Kreetan suurin luonnonjärvi

Kournas-järvi

Länsi-Kreetalla, lähellä Georgioupolin kylää sijaitseva Kournas-järvi on monelle Kreetalla lomailevalle tuttu retkikohde. Monesti Kournasia kuulee kutsuttavan Kreetan ainoaksi järveksi, mutta tämä taitaa olla vain matkailuyritysten mainoslause, sillä se ei pidä paikkaansa.

Kournas-järvi on pituudeltaan noin kilometrin ja leveydeltään parisataa metriä vähemmän. Ainakaan tällaiseen Järvi-Suomessa syntyneeseen ja kasvaneeseen ei Kournasin koko tee vaikutusta, mutta toki Kreetalla Kournas on ainutlaatuinen: vaikka se ei olekaan väittämien mukaisesti saaren ainoa järvi, on se kuitenkin Kreetan suurin luonnonjärvi.

Muita vierailun arvoisia järviä ovat esimerkiksi ihmisten aikaansaannoksia olevat Potamoin tekojärvi Rethymnonista etelään ja Agia-järvi Plataniaksesta etelään. Kumpikaan näistä järvistä ei sovellu uimiseen, mutta maisemiltaan ne ovat vähintäänkin Kournasin veroisia – jos ei jopa vedä piirun verran paremmaksi.

Kournas-järvi Kournas-järvi Kournas-järvi

Kournas-järvi kuuluu EU:n Natura 2000 -suojeluohjelmaan, jonka tavoitteena on tukea luonnon monimuotoisuutta ja lajien elinympäristöjä. Järvessä kasvaa harvinaisia vesikasveja, ja asuu ankeriaita, vesikäärmeitä ja kilpikonnia. Kournasin alueella pesii mm. liejukanoja, haikaroita, ankkoja ja merimetsoja.

Valitettavasti tätä suojeluhanketta ei näytetä juuri kunnioitettavan, sillä järven rannalle on rakennettu useita ravintoloita, ja polkuveneily ja melominen ovat suosittuja aktiviteetteja järvelle kesäpäivää viettämään tulevien keskuudessa. Kournasin alueen luonnon monimuitoisuusen suojelemiseksi uiminen on ollut järvellä kiellettyä, mutta sitä sääntöä ei taideta juuri noudattaa – jos se sääntö on enää edes voimassa, sillä mitään kieltoja ei rannalla taida näkyä.

Kournas-järvi Kreeta Kreeta

Ehkä rivien välistä saattaa aistia, että Kournas ei kuulu minun suosikkikohteisiini. Kaunis järvi olisi upeampi luonnontilaisena, ilman värikkäitä ja mauttomia polkuveneitä liukumäkineen, ponttonilaitureita, krääsäkauppoja… Etenkin, kun kyseessä on suojelualue, joka olisi luontokohteena merkittävämpi kuin rantakohteena – rantojahan tällä saarella riittää muutenkin.

Kirkasvetinen Kournas-järvi on kuitenkin mielenkiintoinen nähtävyys vuoristoisella ja kesäisin hyvinkin kuivalla Kreetalla, ja etenkin Hanian ja Rethymnonin välisellä taipaleella mukava pysähdyspaikka vaikkapa kahvitauon (tai uintihetken) ajaksi. Tai jos järvimaisemaan haluaa tutustua enemmänkin, kannattaa käydä kävelyllä järven ympäristössä. Kuivimpina kesäkuukausina on mahdollista jopa kävellä järven ympäri!

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
 1. Hei Terhi
  Muistan ajan kun järvellä ei ollut rannalla makaajia ja ainut kauppa oli siellä ylhäällä.
  Nykyään ei ole myöskään minun makuuni, ohi ollaan ajettu monesti ja Kournasin kylässä käyty syömässä ja kylältähän lähtee ne kolme eripituista kävelylenkkiä. Kaksi niistä ollaan menty.
  Kiva kun postauksiasi tulee ja hyviä kuvia.
  Kaikkea hyvää sinulle
  t- Jaana-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *