Kööpenhaminan kanavaristeily

Minä en voi uskoa meidän tuuria! Koko kesänä minulla ja Thomaksella ei sattunut kovinkaan montaa vapaapäivää samalle päivälle, joten moni kesälle suunnittelemamme juttu jäi toteutumatta. Viime viikonloppuna meillä molemmilla kuitenkin oli koko viikonloppu vapaa, ja onneksemme sattuikin ajankohtaan nähden yllättävän lämpimät ja aurinkoiset pari päivää. Oli aivan täydellinen sää istua Gammel Strandilla kanavan varrella, nauttia auringonpaisteesta ja katsella ohilipuvia veneitä.

Hei, pitäisikö meidän nyt vihdoinkin käydä kanavaristeilyllä, se kun jäi kesällä väliin? Todellakin!

Aurinkoinen sää sai muutkin innostumaan kanavaristeilystä, emmekä päässet Gammel Strandin pysäkiltä ensimmäisen veneen kyytiin, vaan jouduimme odottamaan seuraavaa – ja sekin täyttyi niin nopeasti, että Thomas joutui testaamaan neuvottelutaitojaan, että meidät suostuttiin ottamaan viimeisinä kyytiin. Tilaa kyllä oli ja saimme hyvät paikat, sillä vapaita tuoleja jätetään Nyhavnista kyytiin nouseville.

Risteily kestää tunnin verran ja halutessaan voi kuunnella kuulokkeilla nauhalta tulevaa englanninkielistä opastusta. Itse en juurikaan selostusta kuunnellut, olihan minulla oma opas matkassa, mutta sen verran puheesta nappasin uutta tietoa, että kaikkien tuntema ja varmastikin myös käyttämä Bluetooth on nimetty Tanskan kuninkaana vuosina 958-986 olleen Harald Sinihampaan mukaan. Ihan mielenkiintoinen nippelitieto!

Me siis nousimme kyytiin Gammel Strandin pysäkiltä, eli Christiansborgin linnan läheltä. Ensimmäisenä vene suuntasi Nyhavniin, ja jatkoi sieltä Oopperatalon ohi Pienelle merenneidolle katsomaan patsaan selkää ja suurta turistilaumaa sen edessä. Patsaan nähtyään eräs kuuloetäisyydellä istuva suomalainen herra tokaisi: “Ai tuoko se on? Noin pieni!”. Kuuluisa patsas saattaa siis olla pettymys, etenkin jos näkee vain neidon selän. En suosittele kanavaristeilyä ainoaksi Pienen merenneidon luona vierailuksi.

Paluu Gammel Strandiin tapahtui ihastuttavan Christianshavnin kautta. Christianshavnissa kannattaa etenkin kesäaikaan käydä muutenkin, sillä kanavan varrella on Nyhavnin tapaan värikkäitä taloja ja viihtyisiä kahviloita – mutta ilman Nyhavnin ruuhkaa.

imageKuuluisa Nyhavn

imageMatalien siltojen vuoksi kanavaristeilyt tehdään matalilla veneillä

imageVasemmalla oleva rakennus on Nyhavn Hotel

imageEntisessä tullikamarissa on nykyään kolme ravintolaa, kaksi baaria ja jazzklubi

imageVesibussi ja Oopperatalo

imageUpea Marmorikirkko ja kuninkaallinen palatsi Amalienborg

imageChristianshavn

imageChristianshavn

image

Nyt kun katson näitä kuvia ja muistelen vain alle viikon takaista risteilyämme Kööpenhaminan kanavissa, en voi uskoa meidän tuuriamme: heti maanantaina ei auringosta ollut enää tietoakaan ilma viilentyi niin, että talvitakki ja pipo ovat olleet tarpeen pyöräillessäni töihin. Parina iltana tuuli on yltynyt niin kovaksi, että on saanut jännittää pysyykö kotimatkalla pyörän selässä lainkaan, ja hiekka tai jääkylmät sadepisarat ovat lyöneet kasvoille. Saimme siis nauttia viimeisestä kahdesta lähes kesäisestä päivästä ennen kuin syksy iski täydellä voimallaan.


Vinkki! Suurin kanavaristeilyjen järjestäjä on Strömma, jonka tunnin risteily maksaa normaalihintaisena 80 kr (n. 11 €). Monissa hotelleissa, hostelleissa ja kahviloissa on saatavana alennuslippuja, joilla saa Gammel Strandilta lähtiessä 20 % alennuksen. Kaikista edullisin on kuitenkin lähteä Nyhavnista kuvassakin näkyvän toisen firman risteilylle 40 kruunulla!

48 comments
 1. Mä tykkään tällaisista vetten päällä tapahtuvista aktiviteeteista tosi paljon, ja näkisin itseni erittäin potentiaaliseksi kanavaristeilyasiakkaaksi Köpiksessä. :D Tosin tuskin kuuntelisin selostusta, ennemmin nauttisin vain maisemista. Tunti on kuitenkin aika lyhyt aika. :P

  1. Joo se kuulokkeista kuunneltava selostus oli todella monotonista pälätystä, ei sitä jaksanut kuunnella. Maisemat on kuitenkin parasta antia, ihan sama mikä minkäkin historia on :)

 2. Oi mikä aurinko kuvissa on! Viime lauantaina juuri katsoimme risteilylaivoja Nyhavnissa ja totesimme, että liian kylmää ja liian harmaata. Auringonpaisteessa kyllä vielä joskus hyppään kippoon!

  1. Tämä taisikin olla vuoden viimeisiä mahdollisuuksia tehdä risteily ilman että paleltuisi kyydissä. Aurinkoisena päivänä nauttii vesillä olosta aivan eri lailla, joten en ihmettele että jäi tällä kertaa väliin :)

 3. Oi että, ihanan rennolta päivältä vaikuttaa :) Tykkään tälläisistä miniristeilyistä, jotka on helppo toteuttaa spontaanisti!

  1. Se oli kyllä ihana ja rento päivä :) Miniristeilyt on kivoja, lapsena tuli käytyä joka kesä sisävesiristeilyllä Kuopiossa ja ne oli aina kesän kohokohtia.

  1. Voi kiitos Virpi! Köpis on kätevä viikonloppulomakohde kun on lyhyet lennot ja aika hyvin ehtii nähdä kaupunkia parin päivän aikana kun ei tämä niin kauhean iso paikka ole :)

 4. Hienoja kuvia! Köpis on viime aikoina alkanut kiinnostaa mua Silta-sarjan ansiosta (oi kyllä :P) ja nyt kiinnostaa vielä enemmän :).

  1. Kiitos Liza! Minä en ole yhtäkään Silta-jaksoa nähnyt! Kai täällä joltain nettisivulta niitä voisi katsoa, mutta ilman tekstitystä…

  1. Ihmettelin tuossa jo Pirkolle, että yllättävän harva kommentoija on Köpiksessä käydessään risteilyllä käynyt. Mutta kiva kuulla, että tässä oli vinkkiä myös Köpiksessä jo käyneille! :)

 5. Olemme mieltäneet viime reissuillamme Köpiksen niin pyöräilykaupungiksi, ettei ole tullut mieleen sen katsominen mereltä käsin. Mutta pitää pistää mieleen, jos vaikka jollain tulevalla reissulla käytäisiin vaihteeksi tällaisella!

  1. Olen yllättynyt, että useampikin Köpiksessä käynyt kommentoija ei ole kanavaristeilyllä käynyt. Luulin, että tämä olisi hyvin tyypillinen turistijuttu :) Mutta kiva kuulla, että tämä vinkki menee harkintaan myös teillä kokeneilla Köpiksen kävijöillä!

 6. Pieni Merenneito toisaan on kovin pieni…

  Muistan itse hyvin oman pettymykseni. Juurikin vähän: “Että tuoko se nyt sitten on…..?”
  Eikös siltä muuten joskus ole sahattu pyrstö irti?

  1. Ainakin pää siltä on sahattu useampaan kertaan pois, käsi joskus ja kerran tais joku älykääpiö irroittaa koko patsaan siitä kiveltä. Ja maalia neito on myös saanut päällensä useamman kerran… Kovia kokenut!

 7. Tuollainen kanavaristeily voisi olla kiva, kesällä. Kööpenhamina on kyllä kaunis kaupunki, siitä ei pääse mihinkään. Itse kyllä tykkään Nyhavnista, oli siellä ihmisiä sitten kuinka paljon tahansa. Näen siellä vain rakennukset, joten aiva sama onko ihmisiä vai ei :-)

  1. Joo, talvella tällainen risteily ei välttämättä niin miellyttävä ole! Samanlaisia rakennuksia on muuallakin kuin vain Nyhavnissa, sen takia en ymmärrä miksi kaikkien pitää just sinne pakkautua :D

 8. Täytyypä muistaa seuraavalla Köpiksen reissulla! Kööpenhaminan katuja on tullut tallattua ihan mukavasti eli uusi näkökulma voisi olla hauskaa vaihtelua :)

 9. Ihanan aurinkoinen päivä jokiristeilylle! Ajallisesti kuulostaa juuri sopivan pituiselta eikä hinta päätä huimaa.
  Näiden postaustesi myötä Tanskan-matka ensi kesälle tuntuu yhä houkuttelevammalta ja houkuttelevammalta!

  1. Sattui tosiaankin aivan loistava päivä :) Ja pituus oli hyvä, että ei ehtinyt kyllästyä paikoillaan istumiseen :D Kiva kuulla, että olet saanut postauksistani inspiraatiota!

 10. Mä tykkään kaikenlaisista tällaisista kanava- ja joki- ja saaristoristeilyistä, joten tää pääsee ehdottomasti mun Köpis-listalle. Ihan täällä koti-Helsingissäkin ollaan kesäisin käyty saaristoristeilyillä, mutta ne taitaa maksaa aika paljon enemmän kuin 11 euroa, ehkä jopa tuplat! Köpis on kyllä roikkunut jo ihan liian kauan matkahaavelistalla, pitäis nyt vaan ottaa asiakseen hankkia lennot ja tulla! :)

  1. Jos lähiaikoina pystyt tekemään reissun tänne, suosittelen joulun alusaikaa kun on joulumarkkinat ja joulu-Tivoli! Tivoli on aivan must, ja uuden vuoden jälkeen se onkin kiinni kevääseen saakka, joten silloin ei kannata tulla :)

 11. Oi että, vaikuttaa mukavalta risteilyltä, varsinkin noin kauniina päivänä. Suomessakin on ollut aivan upeat syyskelit ja aurinko on paistanut paljon useammin kuin vaikkapa viime syksynä. Kyllä on ulkoilukelit kohdallaan, vaikka illat ja yöt jo kylmiä ovatkin.

  1. Aurinkoinen syyspäivä on kyllä täydellinen ulkoiluun! :) Täällä oli vielä viime viikonloppu aurinkoista, mutta nyt on pelkkää harmautta ja tihkusadetta. Todella masentava sää…

 12. Kävin itse Köpiksessä muutama vuosi sitten kanavaristeilyllä ja oli kyllä hyvä kokemus! Meillä sattui niin hauska opas, että kerron edelleen reissussa sen vitsejä :D

  1. Ai teillä oli ihan oikea opas?! Ilmeisestikin niistä on alettu luopua ja meillä opastus tuli nauhalta… Oli siellä kyydissä tyttö, joka ei opastanut vaan lähinnä vain muistutti ihmisiä varomaan päitään siltoja alittaessa. Oikea opas olisi ollut kivempi!

  1. Kiitos! Mä jaksan edelleen hämmästellä sitä, että tanskalaisten pukeutuminen ja sisustus on tyypillisesti mustaa, harmaata ja valkoista, mutta sitten nämä talot on ulkoa kaikkia sateenkaaren värejä! En ymmärrä :D

 13. Joo, minullekin Pieni Merenneito oli pettymys, koska se todellakin on pieni. Vielä suurempi pettymys on se, jos sen sanoo joku suomalainen.
  Kööpenhamina veden päältä katsottuna minulta puuttuu ja todellakin kanavaristeilyllä näkee kaiken niin toisin kuin maakrapuna ihmetellessä. Bluetoothin nimen historian tiesin kyllä, mutta en ymmärrä, miten se liittyy tähän kuninkaaseen.

  1. Sitä ei taidettu kertoa, että miksi Bluetooth nimettiin kuninkaan mukaan… Kai ne Ericssonin tyypit halusi antaa skandinaavisen nimen. Onhan se symbolikn yhdistelmä jostain skandi merkeistä.

 14. Mä oon risteilyillä joskus käynyt Strasbourgissa ja Pietarissa, ja mun mielestä ne on valitettavasti vaan sairaan tylsiä :D Mutta Köpis kyllä kiinnostaisi, näin niinkuin maalta käsin tutkittuna. Tosi kivat kuvat muuten tässä postauksessa :)

  1. Haha, mä voin uskoa että ei ne risteilyt aina kovin hauskoja ole :D Mutta tässä oli just sopivasti pituutta nähtävään nähden: en mä tuntia kovin kauaa enempää olisi jaksanut. Mutta etköhän sä nauttisi Köpiksestä ihan maalta käsin myös :) Kiitos Laura!

 15. Onpas teillä ollut tosiaan hyvä tuuri, ja kauniita kuvia olet saanut otettua. Me oltiin pari vuotta sitten Köpiksessä ja ehdottomasti haluttiin tolle rietseilylle, ja kyllä kannatti. Tykkäsin!

  1. Viime talvella oli monesti puhetta, että “sitten kesällä käydään kanavaristeilyllä”. Eipä sitten kesällä ollut oikein riittävän hyviä säitä siihen ja pelkäsin että koko homma jää ensi kesään, mutta tuo yllättävän lämmin viikonloppu pelastikin tilanteen! Ensi kesänä voikin mennä sitten uudestaan :)

 16. Oi vitsi näyttää ihanalta, nyt jäi harmittaa ettei parin viikon takasella Köpis-reissulla tajuttu tuota mahdollisuutta. No, onpahan ens kertaan sit jotain tekemistä, eikä yhden viikonlopun aikana kaikkea olis ehtinykään tehdä :)

  1. No niinpä: ei yhden viikonlopun aikana ehdi täällä kaikkea tekemään! Ja ilmeisesti ihastuit kaupunkiin sen verran paljon, että uudestaan olet kuitenkin jossain vaiheessa tulossa? ;)

 17. Oon tainnut olla ihan samalla risteilyllä Köpiksessä vieraillessani vuonna 2012 ja se oli kyllä musta koko pikkuloman kohokohta:) Meillä sattui tosi kylmä ja tuulinen (toukokuinen) viikonloppu juuri vierailulle ja olisikin kiva päästä sinne käymään joskus vähän lämpöisemmillä keleillä:) Tosin nyt Texasissa asumisen jälkeen varmaan rupean pakkaamaan lämpösiä vaatteita mukaan ihan kunnolla aina kun ollaan liikkeellä pohjoisessa – kesälläkin:D

  1. Voi harmi, että sattui huono sää kun kävit täällä! Vaikka tuulistahan täällä tuntuu olevan todella usein, siihen kannattaa varautua seuraavallakin reissulla. Ja lämpimät vaatteet saattaa tulla tarpeeseen kesälläkin – varsinkin Texasin asteisiin tottuneelle!! :)

 18. Tämä oli kyllä kiva, risteilyllä näki ihan tarpeeksi esim. Pienestä Merenneidosta, niin ei uudestaan lähdetty sinne. Ostettiin oikein kunnon eväätkin matkaan. :D

  1. No joo, eihän siinä patsaassa niin paljoa nähtävää ole, että sitä jaksaisi monta kertaa ihastella :D Kiva risteily se tosiaankin on, ja sopivan pituinen… Ei liian lyhyt, mutta kuitenkin sen verran pitkä, että kannattaa ottaa evät mukaan (meilläkin oli) ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *